Obsazení Kanárských ostrovů (1494)

Moderátoři: jarl, Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13143
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Obsazení Kanárských ostrovů (1494)

Příspěvek od Rase »

tumblr_ple6iaWMrJ1qbrih3o1_500.jpg

Kastilské podmanění země Guančů

Guančové byli původními obyvateli Kanárských ostrovů. Dle kosterních pozůstatků patřili k europoidní rase a podle jejich světlé kůže a vlasů lze usuzovat, že jejich předky byli Berberové, kteří se sem přeplavili z nedalekého Maroka. Tuto hypotézu potvrzují rovněž genetické studie a první osídlení ostrovů datují do prvního tisíciletí před naším letopočtem. Ve čtrnáctém století k jejich domovu připluly lodě Janovanů. Dle záznamů zde našli kmen, který žil na úrovni doby kamenné, neměl ponětí o existenci okolního světa, neznal kovy, oblékal se do kůží a listí a lodě objevitelů považoval za ptáky. Postupem času začali Evropané do světa neznámého kmene pronikat a uznali, že domorodci zdaleka nebyli primitivní. Měli vlastní jazyk, mumifikovali zemřelé, měli hrobky i vlastní keramiku.

Španělský pokus o obsazení Kanárských ostrovů se datuje od roku 1402, kdy na ostrov Lanzarote připlula Kastilská expedice, kterou vedl Jean de Béthencourt a Gadifer de la Salle. Vojáci zde narazili na domorodé obyvatelstvo. Dne 29. září 1492 se Španělé vylodili na pláži Tazacorte a brzy narazili na prudký odpor několika místních kmenů. Boje trvaly až do dubna následujícího roku, kdy se vládcové podvolili. Výjimkou byl jistý Tanausu, který vládl oblasti známé jako Acero (Caldera de Taburiente) a jeho odpor pokračoval až do května, kdy byl přepaden a zajat za pomoci jednoho z příbuzných, který konvertoval ke křesťanství. Vojsko se tak mohlo připravit k dobytí hlavního ostrova - Tenerife. Dne 31. května roku 1494 zde došlo k první bitvě u Lanzarote, zvané "La Matanza" (zabití). V kamenitém údolí tehdy Guančové přepadli Kastilské vojáky a mnoho z nich pozabíjeli. Konkrétně se zmiňuje, že vyvázlo životem pouze pětina Španělů. Mezi přeživšími byl rovněž velitel celé expedice - Alonso Fernández de Lugo (1456-1525). Ten byl sice zraněn, Guančem hozený kámen mu vybil prakticky všechny zuby, přesto se dokázal dostat do bezpečí. Zahanben a poučen katastrofální porážkou, rozhodl se další tažení uskutečnit mnohem obezřetněji. V říjnu shromáždil druhou, větší armádu a dostalo se mu pomoci od vévody z Mediny Sidonia a dalších šlechticů. V tomto případě šlo o velice zkušené vojáky, konkrétně 1 000 pěšáků, veteránů účastnících se obsazení poslední maurské pevnosti - Granady. Vojsko se vylodilo v Añazu, postupovalo systematicky, opravovalo pevnosti a budovalo nové. K získání financí pro nové tažení prodal dokonce všechen svůj nemovitý majetek. Opět narazili na odpor místních obyvatel, ale porazil je v bitvě u Ague (14–15. listopadu 1494) a druhé bitvě u Acenteja (25. prosince 1494). Alonso Fernández de Lugo byl jmenován guvernérem s rozsáhlými pravomocemi. Jeho vláda byla charakterizována extrémním despotismem a s poraženým obyvatelstvem zacházel jako s válečnou kořistí. Guančové byli oficiálně považováni za rovné Maurům, tedy mohli být jako nepřátelé křesťanů prodáváni do otroctví. Zajímavostí je, že guvernérovo zacházení s poddanými bylo natolik kruté, že musel zasáhnout i samotný Ferdinand a Isabella. Požadovali, aby guvernér ostrova Gran Canaria, Sánchez de Valenzuela, osvobodil některé Guanče, kteří byli zotročeni jeho protějškem na Tenerife. Mezi novými kolonisty bysme mohli najít krom Kastilců i Portugalce, Italy, Katalánce, Basky a Vlámy. Zajímavostí je, že de Lugo byl během pozdější soudní pře obviněn ze zvýhodňování janovských a portugalských přistěhovalců před Kastilany. Pokud jde o samotné Guanče, tak velká část mužů padla v bojích a noví kolonisté se oženili s jejich ženami. Tento fakt byl nedávno potvrzen genetickým výzkumem, který odhalil, že zhruba dvě třetiny genofondu současných obyvatel Kanárských ostrovů má guančský původ – mnohem silnější je však v ženské linii, která nebyla tak zredukována válkou.

Jak již bylo zmíněno, Guančové byli modroocí, světlovlasí a vysocí lidé s europoidními znaky. Výzkum ukázal, že byli robustní postavy a na svou dobu byli poměrně vysocí. Muži měřili průměrně 170 centimetrů a ženy 157. Žili na ostrovech jako primitivní zemědělci a chovatelé ovcí, koz, vepřů a psů na úrovni neolitické kultury. Jako hlavní božstvo uctívali sošku ženy, která k nim prý zázračně přišla z moře. Nazývali ji Chaxiraxi, tedy Matka vládců země i nebes, a přechovávali ji v lávové jeskyni na pobřeží, kde je dnes město Candelaria. Dobyvatelé sochu ztotožnili s Pannou Marií a kult převzali. V roce 1497 udělali z jeskyně kostel svatého Blažeje a černou bohyni přejmenovali na Nuestra Señora de la Candelaria, protože v ruce držela svíci. Nutno však zmínit, že se soška ani trochu nepodobala typickému zobrazení Panny Marie, spíše připomínala Věstonickou venuši. Guančové měli rovněž propracované pohřební rituály a zvyky. Mumifikovali své zemřelé a pro mumie vyhradili zvláštní jeskyně. Tento způsob pohřbívání náležel pouze lidem z vyšší třídy. Chudší obyvatele pohřbívali bez mumifikace do země. Metody balzamování mumií byly podobné těm, které používali starověcí Egypťané. Vykonávali je vysoce vyškolení odborníci, muži i ženy, kteří zároveň prováděli rituály rozloučení se zemřelými. Na konci tohoto procesu obalili zemřelé do zvířecích, nejčastěji kozích kůží. Králové měli výhradu být zabalení až do patnácti vrstev. Guančové byli výborní i v práci s keramikou, neznali ale hrnčířský kruh. Ještě na přelomu 18. a 19. století byla výroba keramiky hlavním odvětvím obživy místních obyvatel. Nedaleko Candelarie ve městečku Güímar stojí několik pyramid se zvláštní astronomickou orientací. Všechny navíc mají schody na západní straně, na kterých lze ráno o zimním slunovratu kráčet přesně ke stoupajícímu slunci.

Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Alonso_Fe ... ez_de_Lugo
https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zem ... trovu.html
http://www.sci-news.com/genetics/north- ... 05369.html

AcentejoBattle.jpg
AlonsoFernandezdeLugo2.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 11/9/2022, 16:09, celkem upraveno 2 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4087
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Obsazení Kanárských ostrovů (1494)

Příspěvek od jarl »

Pěkný článek. Třebaže s obyvateli Kanárských ostrovů obchodovali už Kartáginci, později žili dlouhou dobu v úplné izolaci a Evropané toto souostroví znovu objevili až ve 14. století. Guančové také používali zvláštní hvízdavý jazyk, který se snad v nějaké formě zachoval až do dnešních dnů a vůbec neznali lodě, takže obyvatelé jednotlivých ostrovů tvořili izolované populace. Nebyl by nějaký obrázek té bohyně Chaxiraxi?
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11572
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Obsazení Kanárských ostrovů (1494)

Příspěvek od Zemakt »

Mne spíš nejdou do hlavy ti Berberové, bílí a modroocí?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5859
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Obsazení Kanárských ostrovů (1494)

Příspěvek od Polarfox »

Zemakt píše:Mne spíš nejdou do hlavy ti Berberové, bílí a modroocí?
Berbeři nejsou jen Tuaregové atp. Paradoxně spoustu lidí v Severní Africe by jsi nerozeznal od evropana a na některých místech můžeš najít víc blonďatých a světlookých než třeba ve Francii. Přesná (a časová) vazba ke Guančům je samozřejmě něco trochu složitějšího, ale severoafričané jsou mnohem variabilnější, než si kdo myslí (ostatně po těch tisíciletích aktivity ve Středomoří nic zvláštního, čím blíže k pobřeží, tím více).
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4212
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Obsazení Kanárských ostrovů (1494)

Příspěvek od Alfik »

Do severní Afriky se v dobách Říma přesunuly přes Španělsko celé Germánské kmeny. Takže modrookých zrzků s přísl. geny tam bylo dost.
A kromě toho, Kartaginci, a jiné (mořské) národy obývající pobřeží už předtím, byli bílí, ať už středomořského, nebo levantinského typu.
Dále tu máme přehršel osad z doby Helénského osídlení. A z Řeků bylo nemálo modrookých blonďáků - vč. třeba Achillea, jak nám sděluje Homér :)
Takže, stejně jako ty geny Římanů - obchodníků i vojáků - podél Hedvábné stezky, i v sev. Africe byl světlovlasých a modrookých genů dostatek.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Odpovědět

Zpět na „významné nebo zajímavé vojenské události“