Obchod s otroky v jižní Nigérii

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Rase »

_113488693_slavery2.jpg

Obchod s otroky v jižní Nigérii

Britská veřejnoprávní stanice BBC zveřejnila článek od nigerijské spisovatelky jménem Adaobi Tricia Nwaubani, která přiznává, že její pradědeček prodával otroky. V textu zmiňuje, že rovněž činy Afričanů mohou být dnes kritizovány, tak jak je tomu u činů našich evropských předků. Zkrátka by nebylo fér hodnotit činy lidí z 19. století optikou 21. století.
Nwaubani Ogogo Oriaku pocházel z etnické skupiny Igbo obývající jižní Nigérii a šlo o neobyčejně úspěšného podnikatele, který se zabýval prodejem tabáku, palmových produktů a mimo jiné i lidí. Přesně řečeno je nelovil osobně, ale měl agenty, kteří mu přiváděli zajaté otroky z různých míst. Následně je prodával obchodníkům v přístavních městech Calabar a Bonny. Na obchodu se výrazně podíleli lidé z etnických skupin Efik a Ijaw, žijící na pobřeží, kteří nakládali a vykládali lodě, dodávali cizincům jídlo a další zásoby. Sjednali ceny otroků z vnitrozemí a poté vybírali licenční poplatky od prodejců i kupujících. Tedy fungovali jako jacísi prostředníci mezi Evropany a vnitrozemskými obchodníky jako byl zmíněný Ogogo.
Spisovatelka Adaobi Tricia Obinne Nwaubani zmiňuje, že otrokářství v dnešní Nigérii, a samozřejmě v celé Africe, existovalo dávno před příchodem bílých. Černoši se stávali otroky buď z trestu, kvůli dluhům, nebo jako zajatci válečných výprav. Sloužili v domácnostech jako sluhové nebo dělníci, případně byli obětováni během náboženských obřadů a pohřbeni zaživa se svými pány, aby se o ně starali v posmrtném světě. Ač se Igbové často sami stávali otroky, mají i mnohá trefná tematická přísloví, jako třeba: "každý kdo nemá otroka, je svým vlastním otrokem". S příchodem Evropanů se poptávka po otrocích výrazně zvýšila, oplátkou za ně domorodci získávali zrcadla, zbraně, gin a další exotické zboží. Otroci během cesty z vnitrozemí museli urazit až 485 kilometrů a zhruba 10-15% během strastiplné cesty zhynulo.
Obchod s lidmi v oblasti prosperoval až do příchodu Britů, kteří oblast obsadili koncem 19. století a vojenskou silou si začali vynucovat zrušení prodeje otroků, což vyvolalo vlnu nevole. Domorodci si totiž často neuvědomovali, že zrušení otroctví se týkalo lidské důstojnosti a nikoliv jen hospodářské politiky. Když byl tedy zabaven i Ogogův "majetek", rozhodl se neprodleně jednat a vydal se za Britskými důstojníky koloniální správy. Předložil jim obchodní licenci bona fide od Royal Niger Company, britské společnosti, která v tomto regionu v posledním čtvrtletí 19. století spravovala obchod. Zboží i otroci tedy byli vráceni a Britové se mu údajně rovněž omluvili.
Nwaubani Ogogo se stal významným náčelníkem a jménem Britů vybíral daně, čímž si získal slušnou provizi. Předsedal případům u domorodých soudů a dodával dělníky pro stavbu železničních tratí. Byl znám svou obchodní zdatností, silným vedením a obrovským přínosem pro společnost. Daroval křesťanským misionářům půdu na stavbu kostelů a škol. Bohužel jeho fotografie neexistují, ale zmiňuje se, že měl pozoruhodně světlou pleť a respektovali jej černoši tak i běloši. Nwaubani Ogogo Oriaku zemřel někdy na začátku 20. století, zanechal za sebou desítky manželek a dětí.
Pokud jde o samotné otroctví v Nigérii, tak záznamy z britského národního archivu v Kew Gardens ukazují, jak zoufale Britové bojovali o ukončení vnitřního obchodu s otroky téměř po celou dobu koloniálního období. Uznávaný historik Igbo Adiele Afigbo zmiňuje, že obchod s otroky v jihovýchodní Nigérii, trval až do konce čtyřicátých a začátků padesátých let.

Zdroj:
https://www.bbc.com/news/world-africa-53444752

Výstřrererižek.JPG
_113265512_gettyimages-566466117.jpg
_113308228_82fd4c70-290c-421c-b000-9f54f39a88b9.jpg
spisovatelčin otec Chukwuma Hope Nwaubani
Naposledy upravil(a) Rase dne 18/9/2022, 10:31, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Lord »

Rase, aktuální článek k současné situaci, klidně ho dej na úvodní stránku, jestli chceš.

Nejdřív měla pracovní síla sloužit k budování americké a britské prosperity. Nyní se x-tá promíšená generace černochů emancipuje, a kde to skončí je otázka. Asi budou žádat finanční odškodnění. Chudí černoši by se tak pozvedli a možná by mohli začít budovat "novou Ameriku", nebo by to spíš prošustrovali. Nicméně je to stále kvasící problém.

Jenže otroctví bylo také v Asii, kde Asiati zotročovali jiné asiaty. No a jak uvádí tvůj článek tak dokonce sami Afričané zotročovali své níže postavené bratry. Po nich však asi nic chtít nebudou, aneb kde nic není ani smrt nebere.

Z otrokářů se stávali bohatí pánové jako třeba William Beckford z Velké Británie, na Jamajce měl plantáže, pak dal prachy do umění. Kdy dojde na stržení jeho sochy v Guildhall v Londýně? Jeho předek Peter Beckford bičoval černochy přímo na plantážích.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Příznivci Black Lives Matter identifikovali 60 soch ve Spojeném království, které chtějí odstranit kvůli „oslavě otroctví a rasismu“.


Zajímavá je taky mapka transportu otroků. Jak vidět do Evropy jich příliš nešlo. Za to do Jižní a Střední Ameriky dost. A co se týče území dnešních Spojených státu, tak Kuba sloužila jako přestupní stanice do kolonizovaného území Severní Ameriky. Indiány v podstatě vyhubili, a tak bylo třeba černých otroků jako pracovní síly. Celkem bylo z Afriky násilím vyvezeno zhruba 24 milionů lidí, někdy se uvádí poloviční počet s tím, že druhá polovina se utopila.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Choroš
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 184
Registrován: 30/11/2016, 11:47

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Choroš »

Snad by ses slušelo zmínit, že historicky snad největší obchod s otroky z Afriky se ale týkal východního pobřeží, a otroci směřovali do států na Blízkém východě. Konec rozmachu tohoto obchodu učinil Vasco da Gama, který zničil řadu lodstev v té oblasti. Otroci se tam dováželi i pak, ale po souši to šlo pomaleji, a klesající bohatství kupců se na tom asi také podapsalo.
zzz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1033
Registrován: 7/5/2020, 11:58

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od zzz »

Choroš
díky za informaci.

Byl by prosím zdroj, že gró lidí s takovým nedobrým osudem směřovalo na Blízký Východ?
https://www.dw.com/en/east-africas-forg ... a-50126759
https://geography.name/slave-trade/


Ptám se proto, neboť je-li pravda co jsi napsal, tak níže uvedená mapka je 3,14čovina. Neumím to říct kultivovaněji, tak aby to bylo výstižné. A omlouvám se za vulgaritu ... jestli to (ten způsob obrany proti manipulaci/fake-news) je proti zdejšímpravidlům, tak přijímám trest zabanování nebo jiný trest dle libosti moderátora.
Ono totiž když se podívám na orientační mapku politického uspořádání v Africe (v popisce je cca 500 př. n. l. až cca 1500 n.l.) - tak na východoafrickém pobřeží vidím mnohem méně organizovaných státních celků = tj. východoafrické pobřeží mi připadá mnohem vhodnější místo, kde otrokáři mohou relativně snadno násilně "loupit či kupovat svobodný život"
Obrázek
https://en.wikipedia.org/wiki/African_e ... ury_Africa
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
Choroš
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 184
Registrován: 30/11/2016, 11:47

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Choroš »

Zdroje se pokusim dodat za tyden - ted se tomu nemuzu venovat.
Ta prvni mapka ale neni spatne - jasne se pise, ze jde o dovoz otroku do Ameriky a Evropy, navic od 16. stoleti.
Na vychodnim pobrezi to ale nejde vycislit - zadne prime zaznany asi nejsou (proto mam slovicko "snad").
Ta druha mapa je asi dost diskutabilni - myslim, ze na pobrezi bylo hodne stanic, mest i malych statu, ktere se na obchodu s otroky podilely, nebo z nich primo zily. Ale na to ted nemam zdroje a asi se mi je za tyden nebude chtit hledat...
Inconnu
desátník
desátník
Příspěvky: 48
Registrován: 23/3/2010, 14:43

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Inconnu »

Jen poznámka, někdy v 70tých nebo 80tých letech vyšel u nás zajímavý román Černá perla (asi) od českého autora. Nejsem schopen to nikde dohledat, nabízí se vše možné.
Každopádně v dějové linii z 16 stol. putují hrdinové (češi) po africe od Nigérie po Zanzibar a zpět. Skvěle popsaná atmosféra devastace celých říší kolonialismem a obchodem s otroky.
Peace through superior firepower
Choroš
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 184
Registrován: 30/11/2016, 11:47

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Choroš »

Clanek pana kolegy Raseho neni v nicem chybne. Jen to stale opakovani dovozu cernochu do Ameriky podporuje soucasny sebemrskacsky euro-americky trend. Pritom cernosi sami se vubec nesetrili, existovaly staty zalozene vicemene ciste na obchodu s otroky, jine staty byly obchodniky s otroky zniceny. Zcela nezapisle na bilych. O otrokatstvi v pasmu Sahelu pise treba V. Cerny: Lude od Cadskeho jezera. Ostatne i expanze islamu do subsaharske Afriky zrejme souvisi s obchodem s otroky. Muslim totiz nesmel byt vzat do otroctvi, takze pro cele skupiny bylo nutne na islam prestoupit.
zzz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1033
Registrován: 7/5/2020, 11:58

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od zzz »

Choroš

díky za Tvoji reakci. Nicméně na ni nebudu reagovat a to kvůli tomu, že možná píšu nesmysly (dneska jsem zjistil v jiném diskusním vlákně, že v tom jiném vlákně opravdu jsem napsal nesmysl). Tj. nemám na to, abych se zapojil do zdejší diskuze.

Měj se hezky
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Lord »

zzz píše:Ono totiž když se podívám na orientační mapku politického uspořádání v Africe (v popisce je cca 500 př. n. l. až cca 1500 n.l.) - tak na východoafrickém pobřeží vidím mnohem méně organizovaných státních celků = tj. východoafrické pobřeží mi připadá mnohem vhodnější místo, kde otrokáři mohou relativně snadno násilně "loupit či kupovat svobodný život".
Moc nechápu, proč sem dáváš tak starou mapu. Jestli chceš kecat o otroctví v této době? Ve východní a severní Africe byla nadvláda Arabů, a ti by mohli chtít za otroky více, navíc byli indoktrinováni islámem. Nejdříve Arabové deportovali otroky z Asie, pak měli další obchody s otroky uvnitř Afriky, až pak přišli na trh Evropané. Jelikož černoši vědí, že od Arabů nic nedostanou, tak se omezuje otrokářství na bělochy, a na západní státy.

Relativně organizovanější africká společenství na západě Afriky si držela otroky jako výraz bohatství a pomocné síly v hospodářství. S příchodem Evropanů se otroctví začíná měnit na komerční záležitost. Možná, že na východě Afriky by si je mohli pochytat sami, ale taky by mohli přijít k úhoně ve sporu s Araby. Takhle špinavou práci dělali sami černoši v království, a pánové dostávali cetky jako zrcadla a chlast, což se zdálo výhodnější než dělat nějaké naháněcí výpravy nebo obchody s Araby. Ale taky nemám tak hluboké znalosti, abych ti dal fundovanější odpověď.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
zzz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1033
Registrován: 7/5/2020, 11:58

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od zzz »

Lord píše:(...)chceš kecat o otroctví v (...)
Čau,
k tomu co jsem chtěl eventuelně disktuovat ... ono mezitím už většinu toho napsali/naťukli předřečnící.

Jak jsem napsal již výše - v jiném vlákně jsem napsal nesmysl a proto si dám si pauzu, abych neplevil nesmysly i v jiných vláknech.
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od seabee »

Co k arabskému obchodu s otroky říká Wikipedie?:
"Arabský obchod s otroky byla otrokářská praxe v arabském světě především v jihozápadní Asii, severní Africe, jihovýchodní Africe, africkém rohu a některých částech Evropy (například na pyrenejském poloostrově a Sicílii) od počátků islámské expanze a pokračovala až do druhé poloviny 20. století.[1] Obchod byl prováděn prostřednictvím trhů s otroky na středním východě, v severní Africe a oblasti afrického rohu s otroky odchycených většinou ve středních částech Afriky.

Historici odhadují, že od roku 650 po 60. léta 20. století bylo arabskými otrokáři zotročeno 10 až 18 milionů lidí z Evropy, Asie a Afriky přes Rudé moře, Indický oceán a poušť Saharu.

Ještě v 50. letech 20. století byl v Saúdské Arábii počet otroků odhadován na 450 000 - přibližně 20% populace.[2] Teprve v roce 1962 zde bylo otrokářství oficiálně zrušeno."

Stojí za pozornost, že první akce Námořní pěchoty USA směřovala v roce 1805 proti Libyjskému Tripolisu s cílem osvobodit americké námořníky a ostatní křesťanské zajatce, unášené po celém Středozemním moři a okolo pobřeží Afriky tureckými vládci Alžíru, Tunisu a Tripolisu. Evropské mocnosti nic nepodnikaly a právní kanceláře v Marseilles a Neapoli inkasovaly provize za zprostředkování výkupného za bohatší zajatce. Křesťanští otroci byli prodáváni do arabských zemí Středního východu a násilně obracení na Islám. Přes podpis mírové smlouvy Turci v únosech pokračovali, takže v roce 1815 se trestná výprava opakovala. Britská veřejnost a hlavně Admiralita, která těžce nesla únosy britských námořníků nakonec donutila vládu vyslat s pomocí Holanďanů silnou flotilu, která 27. srpna 1816 rozstřílela přístav Alžír a potopila většinu tureckého loďstva. Definitivní konec pirátství ale zajistila až kolonizace Alžíru Francouzi roku 1830.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Rase »

Lord:
včera jsem článek dával i na FB, tak mě poněkud vyšťavilo kočírování tamní diskuze, ale překvapivě to dopadlo docela dobře :)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od jarl »

Jedním z nejvýznamnějších arabských států provozujících obchod s africkými otroky byl Ománský sultanát, jenž ovládal i velkou část pobřeží východní Afriky odkud od konce 17. století vytlačoval portugalské kolonizátory. Asi největším ománským střediskem obchodu s otroky byl ostrov Zanzibar.

Co se týče evropského otrokářství, kdysi jsem o jeho ranné fázy něco sepsal v článku o portugalských objevitelských plavbách kolem Afriky
jarl píše:
Černé zlato
Poptávka po otrocích byla na jihu Evropy vysoká a Portugalci je prodávali i kupř. nejen do Francie, Itálie a Kastilie, ale bez skrupulí je dodávali také arabským obchodníkům. Na našem kontinentu byl po levné pracovní síle největší hlad v Itálii a v Benátkách dokonce došlo v r. 1383 k organizované otrocké vzpouře, což byla ve středověké Evropě událost dosti výjimečná. Navzdory tomu však v Benátkách ještě koncem 15. století stále žilo několik tisíc zotročených mužů a žen. Tento obchod ovládaly po celá staletí italské městské republiky a hlavním zbrojem se stávaly jejich osady na pobřeží Černého moře, mezi nimiž vynikala krymská Kaffa (dnešní Feodosija) ovládaná Janovany. Zde je Italové kupovali ve velkém a dodávali až na Pyrenejské poloostrov a českého čtenáře jistě zaujme, že se jednalo hlavně o Slovany, a že v portugalštině se otrok řekne „escravo“ což v překladu znamená Slovan, stejně jako španělské „esclavo“. Po zničení Byzantské říše však Evropané ztratili spojení s Černomořím a Kaffu dobyli v r. 1457 Turci, což je odřízlo od dodávek zdejších otroků a vzniklou díru na trhu pohotově zaplnili Portugalci.

Jestliže obchod s ostatními komoditami je možné označit za výhodný pro obě strany, otrokářství v Africe přinášelo prospěch jenom vládnoucí vrstvě, zatímco pro kontinent představovalo pravé prokletí. Domorodci z oblasti kolem Guinejského zálivu byli nejen odolní a fyzicky zdatní, ale protože zdejší společenství dosáhla dosti vysoké technické úrovně (třeba v odlévání bronzu nebo výrobě terakoty), hodili se i k náročnější řemeslné výrobě. To z nich činilo žádané zboží a počet zdejších obyvatel zavlečených nejprve do Evropy a na ostrovy v Atlantiku, ale od počátku 16. století i do Ameriky, později dosáhl několika miliónů. Guinea se pro Afriku stala krvácející ranou, kterou z ní unikala životní síla a ztráta lidského potenciálu oslabovala celý kontinent. Obchod s lidmi zde sice existoval dávno před připlutím Portugalců, ale nikdy nenabyl tak obludných rozměrů a podstatně se lišilo i postavení otroků ve zdejší společnosti. „Nejnovější dějiny Afriky“ uvádějí, že „otroctví v předkoloniální Africe existovalo v patriarchální formě, avšak ve výrobě hrálo jen podružnou úlohu. Otrok byl většinou začleněn do rodiny jako méně privilegovaný člen a jeho potomci v několika málo generacích splynuli se svobodnými členy.“ Naopak Evropané praktikovali otroctví na věčně časy a i děti zakoupených Afričanů zůstávaly ve vlastnictví svých pánů.

Zdejší vládci a náčelníci se pohotově přizpůsobili poptávce po „černém zlatu“ a své soukmenovce ochotně prodávali. Otroci se většinou rekrutovali z válečných zajatců, takže celá oblast se brzy proměnila v permanentní válčiště, což opět nahrávalo kolonizátorům, kteří tyto konflikty využívali k prosazování svého vlivu a často je záměrně vyvolávali. Je pochopitelné, že vladaři obchodující s Evropany v těchto bojích většinou vítězili, protože mohli zužitkovat nakoupená jízdní zvířata a moderní zbraně. Tím se oblasti dodávající otroky zvětšovaly a portugalské koráby odvážely stále častěji i příslušníky kmenů sídlících daleko ve vnitrozemí. Poptávka po levné pracovní síle se díky rozšiřování pěstování cukrové třtiny neustále zvedala, takže stále více domorodců muselo celý život dřít na plantážích, bez sebemenší naděje na změnu svého trpkého údělu.

Obrázek
Černí otroci sklízejí cukrovou třtinu

S rostoucím počtem otroků devalvovala jejich hodnota a z drahého „zboží“ se stávala běžná „věc“, jejíž vlastnictví si mohlo dovolit stále větší množství Portugalců. Tím se jejich životní podmínky nadále zhoršovaly, třebaže dobový kronikář Azazura napsal, že se s nimi „zacházelo přátelsky a nedělal se žádný rozdíl mezi nimi a místním služebnictvem“. Ve skutečnosti je z pozdější doby známo mnoho případů vskutku drakonických trestů, které museli podstoupit i za banální provinění. I když kolonizátoři měli zájem především o silné muže, stoupal i počet zotročených Afričanek, jež se navíc často stávaly obětí sexuálního zneužívání a i ony byly často brutálně trestány. Kruté jednání s otrokyněmi nebylo výhradně záležitostí mužů a z období rané fáze brazilské kolonizace, jsou doloženy případy vyloženě sadistického jednání, jehož se dopouštěly zámožné Portugalky řídící početné domácnosti. Tento jev nevymizel ani později a naopak se rozšířil snad do všech amerických kolonií, takže ještě z roku 1829 existuje záznam z „Měsíčního zpravodaje proti otroctví“ o krutém bičování, které na Jamaice musela protrpět otrokyně Eleanor Meadová : „Její paní, paní Earnshawová … jemná ušlechtilá dáma, pohoršená čímsi, co tato otrokyně řekla či udělala … nařídila, aby jí vysvlékly donaha, položili na zem a v její přítomnosti jí vozka uštědřil 58 ran bičem … Když jedna rána podle paní Earnshawové úspěšně roztrhla kůži, nařídila vozkovi, aby bičoval z druhé strany.“

Po objevu Ameriky se poptávka po „černém zlatu“ ještě skokově zvýšila a na zdejších plantážích a ve stříbrných dolech, dosáhlo vykořisťování člověka člověkem pomyslného vrcholu. Všechny tyto jevy je ovšem nutné posuzovat středověkou optikou. Portugalci svými metodami nijak nevybočovali z dobového kontextu, protože úděl otroků byl v podstatě všude stejný, ať už je vlastnil zámožný Turek, Arab a nebo příslušník kteréhokoliv křesťanského národa. V pohledu na prospěšnost otroctví se vzácně shodovaly i křesťanské a muslimské autority a žádný evropský národ se nehodlal vzdát zisků, které mu přinášelo. „Dějiny Afriky“ konstatují, že „v jejich očích to byl zcela legitimní obchod, nadto ještě výjimečně výnosný. Ani katolická ani protestantské církve ničeho proti němu nenamítaly, ba mnohdy byl obchod ospravedlňován citacemi ze Starého zákona a věčnou spásou, které se pohanským Afričanům dostane v otroctví tím, že přijmou křesťanství.“

Právě šíření křesťanství mezi pohany bylo jedním z cílů Portugalců, ale v 70. letech 15. století v tomto směru moc nepokročili a domorodci nejevili přílišnou snahu přijmout učení Ježíše Krista. Klíma k tomu napsal: „Portugalci se tedy nemínili smířit s existencí „třetího“ světa pohanů, animistů a fetišistů, který komplikoval představu o znepřátelených světech křesťanů a muslimů. Hodlali ho obrátit na svou víru, a tak se posílit v odvěkém zápase s muslimy. Nebyla to slibná politika při uvážení konečného cíle: jak dokáže malý národ, třeba s papežskou autoritou za zády, přeměnit na křesťany nejprve všechny Afričany a potom dokonce i početné národy Asie? Jen neznalost skutečných rozměrů světa umožňovala podlehnout iluzi, že evangelizace a christianizace vzdálených národů je možná.“ Alespoň duše zakoupených Afričanů však mohli jejich páni zachránit před pekelnými plameny a nad skutečností, že život pokřtěných domorodců mnohdy připomínal spíše pobyt v očistci, se nikdo nepozastavoval.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Nyní se x-tá promíšená generace černochů emancipuje, a kde to skončí je otázka. Asi budou žádat finanční odškodnění. Chudí černoši by se tak pozvedli a možná by mohli začít budovat "novou Ameriku", nebo by to spíš prošustrovali.

Tož to asi moc promyšleno nemají... Kdo je vlastně černoch? Třeba ten bývalý US president je kříženec. Jeho dvě dcery jsou asi už míšenky s jednou čtvrtinou bílé krve...Myslím si, že spousta tzv. Černochů má nějaké bílé předky a jistě se najdou i běloši umazaní podílem černé krve...Mohla by si ta partička BLM vzít příklad z III.říše a rozkastovat se na víc černé, méně černé a tak. Jak by to vypadalo, kdyby si mixovaní černoušci platili odškodnění navzájem? Ono je to celé dosti pochybné. BLM chtějí, aby ti, kteří nikdy nebyli otrokáři, platili těm, kteří nikdy nebyli otroky. A jestli by odškodnění "prošustrovali"? Nu, máme už krásný příklad na západní polokouli = Haiti. Francouzové si vzali do hlavy, že rovnost-volnost-bratrství, černochy osvobodili, černoši Francouze na Haiti doslova vyhubili, včetně žen a dětí a od té doby jsou úplně svobodní. A jak vypadá dříve velice bohatý stát dnes? V porovnání se sousedící Dominikánou? (mimochodem, mrkněte se na google earth, průběh hranice je vidět z vesmíru) Můj zeť na Haiti byl po zemětřesení, s kanadskou armádou... na Dominikánu se jezdí na rodinnou dovolenou. Kdo pojede s rodinou na Haiti? Ke svobodných černochům?
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Lord »

Když budou rozhazovat peníze z vrtulníku, tak dostanou "reparace" i černoši, je to skoro jedno.
Prachy nějakým způsobem utratí, a ekonomika pojede, problémy se na chvíli zase vyřeší :rotuj:

Způsoby jak to udělat jistě najdou!
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od palo satko »

Je zaujimave, že množstvo slobodnych severoamerickych Indianov sa venovalo polnohospodarstvu a boli vlastnikmi čiernych otrokov. Američania to s tymi finančnymi nahradami budu mat trochu zložitejšie. :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Pane Palo Satko, nastávající civilní válka v USA to nějak vyřeší... :wink:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od Rase »

Držme se tématu - tedy otroctví v Africe, aktuální konflikty jsou jinde.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od seabee »

Obchod africkými otroky pro Španělské, Portugalské, Holandské, Britské a Americké plantáže, državy a kolonie v obou Amerikách i Karibiku Jistě není věcí, kterou se Západ (píšu velké Z, protože to používám jako název civilizační oblasti) může ve svých dějinách pyšnit. Trochu může svědomí uklidnit fakt, že od samotného počátku byly proti tomuto obchodu silné a hlasité skupiny disidentů, kteří ho odsuzovali z důvodů jak morálních, tak náboženských. Ksysi jsem tu byl ukřičen, proč sem tahám boha, ale většina argumentů proti obchodu s lidmi byla na biblických argumentech založená. Jestli nemáte čas to vážně studovat, tak se zamyslete aspoň nad textem tábornické odrhovačky John Brown (mimochodem Hymn of Republic USA), proč je refrén: "glory, glory, aleluja" - česky asi nejblíž "sláva, sláva bohu na výsostech".

A nebyli to jen náboženští činitelé, Thomas Clarkson založil aktivní organizaci proti otroctví již roku 1785. Básník Coleridge v toce 1815 napsal: "Otrok je člověk proměněný v předmět. Otroctví tudíž není úchylka od spravedlnost, nýbrž absolutní negace jakékoliv morálky"

A ostatně koncept základních lidských práv vymysleli španělští misionáři po hrůzných případech zachýzení konkistadorů s indiány. Konkistdoři s primitivním výkladem bible tvrdili, že člověkem se divoch stává teprve křtem a přijetím křesťanství. Do té doby nemá zákonný nárok na majetek, půdu, manželku a koneckonců i život. Kněží tvrdili, že je získává už narozením. Nebyli moc populárnía myslím, že byli brzy za trest staženi. Jména se dají dohledat.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Obchod s otroky v jižní Nigérii

Příspěvek od kenavf »

Názov "Slovani" je odvodené od slova otrok, takže sme asi boli otroci, mali by sme teda tiež žiadať nejaké to odškodné a za podstatne dlhšie obdobie. :idea:
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „ostatní“