Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Zamčeno
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Pátrač »

Obrázek
PAMÁTNÍK VLASOVCŮM V ŘEPORYJÍCH.
Kolegové potřeboval bych znát pár názorů. Klidně zásadně v rozporu proti těm, co sem napíšu. Klidně mě i zrušte, ale mám pocit, že s tím pomníkem není něco v pořádku

Jsem dalek toho, abych padlým vojákům Buňačenkovy divize, kteří naprosto nezpochybnitelně přišli bojujícím pražským povstalcům na pomoc, upřel památník, přestože památníků tito vojáci mají několik, včetně toho na Olšanských hřbitovech. Celé to vypadá a nejen vypadá jako neuvěřitelný cirkus.

Ale budiž – vše co se odehrálo je plně v kompetenci městské části Řeporyje a jeho zastupitelstva a pomník či jak se píše památník stojí. S tím problém nemám. Ale tvrdím a tvrdit budu, že tím bylo úmyslně a nebo na základě fatální neznalosti vytvořeno poutní místo při fašisty a nácky všeho druhu.

Zde je pamětní deska. Nemám s ní žádný problém. Sice ty blbé řeči od Solněžicina jsou tam zbytečně, Vlasovci mají významný podíl, ale o záchraně Prahy nelze mluvit, ale budiž, trochu patosu neuškodí.

Obrázek

Pamětní deska

Zde je celkový pohled na památník a to už jako zásadní problém vidím. Rozhodující je onen sloupek, s plastikou.

Obrázek

A zde ji máme. Plastika tanku T-34 přiklopeného německou přilbou. Vím kdo je autorem tohoto díla a myslím si, že jde o přesně cílenou podobu. Pokud se dáte do řeči s odborníky na válečné hroby a památníky - což jsem já udělal - bude vám řečeno, že pokud je něco něčím na památníku přikryto a nebo takto přiklopeno, je to jasný zámysl tu přikrytou věc umenšit na významu a to co ji přiklápí naopak povýšit.

Obrázek

Takže zde máte sovětský tank T-34/85 přikrytý významně větší německou přilbou. Tedy z toho vyplývá, že symbol německého vojáka – jeho přilba, významně převyšuje symbol Rudé armády a to je dotyčný tank.

Jistě když si dáte práci najdete spoustu možností mi sdělit, že kecám. Ale to je vaše věc. Počítám s tím a vítám to.

Tato plastika stojí na vrcholku vysokého sloupku a je tak malá že je vidět jen při určitých úhlech pozorování. To značí, že je potřeba ji ukazovat. V Německu by to neprošlo. Prostě ne, jejich zákony by takovou věc neumožnily.

Zjišťoval jsme si proč. Je to jednoduché. Zvednou ruku k nacistickému pozdravu je tam trestný čin. Ale ukazovat na něco malého někde výše než stojíte zvednutou paží můžete. Proto by to neprošlo – nikdy v Německu nepostaví něco takového, aby to mohlo sloužit k nacistickému pozdravu, a když se to nebude někomu líbit, se vymluvit na to, že nehajluju ale ukazujeme si s kamarády co to tam je.

U nás to jak je vidno možné je. Ale to není vše. Proč nebyl památník odhalen 5. května 2020? Tehdy velitel dovize Buňačenko dal rozkaz, a vlasovci zahájili přesuny a následně boj. Toto datum se jeví logické, zvláště když měl velitelské stanoviště právě v Řeporyjích.

A jak těmito daty naložil pan starosta a jeho rádci? Nijak. Nebo spíše po svém - památník byl odhalen buď z naprosté tuposti, nebo jen neznalosti a arogance ale spíše naprosto úmyslně, dne 30. 1943, tedy na výročí smrti Adolfa Hitlera.

Tímto je dle názoru některých odborníků na pomníky dokonán akt tvorby poutního místa pro nacisty přímo v hlavním městě, které při povstání vyvražďovali.

Máte všechny atributy takového místa:

- odhalení ve správný den, smrti jejich idolu Adolfa Hitlera

- symbolika jasně ukazuje německou nadřazenost

- je zde možno naprosto beztrestně hajlovat a makovat to jako neškodné ukazování…

Být nácek, hned tam jedu.

A vše má nádherný dozvuk. Přečtěte si tento dokument:

Liga proti antisemistismu (LPA) kategoricky odmítá nehorázné urážky předsedy KSČM a místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa, které v uplynulých dnech několikrát vyslovil na adresu starosty Řeporyjí Pavla Novotného, starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře a primátora Prahy Zdeňka Hřiba. Všechny tři komunální politiky Filip nařkl z propagace neofašismu, neonacismu a Pavla Novotného z propagace fašismu.

Za zcela absurdní pokládáme urážky starosty Pavla Novotného, který pochází z židovské rodiny poznamenané holocaustem. Liga zdůrazňuje, že Pavel Novotný nikdy nepropagoval ani nehájil politiku a agresívní vojenskou expanzi nacistického Německa a mnohokrát tuto skutečnost při obhajobě své činnosti výslovně uváděl. Nikdy rovněž nepropagoval ani nehájil fašistickou ideologii ani neobhajoval činnost českých neonacistických organizací. Naopak, jeho rodina i on sám vždy aktivity neonacistů odsuzoval.

To samé platí i o Ondřeji Kolářovi a Zdeňkovi Hřibovi. Komunistická strana Čech a Moravy se hlásí k puči z roku 1948 a je nástupnickou stranou někdejší KSČ, kterou LPA pokládá za zločineckou organizaci. Z tohoto důvodu Liga nikdy neočekávala, že činnost KSČM přinese cokoliv pozitivního pro Českou republiku a její občany. Existenci KSČM proto do jisté míry ignorovala.

Urážky Vojtěcha Filipa však překročily veškeré přijatelné meze a Liga v této situaci nebude mlčet. Očekáváme okamžitou omluvu Vojtěcha Filipa všem zmíněným pražským politikům, jeho rezignaci na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny a odchod z politické scény. Osoba tohoto typu nemá ve vysoké politice co dělat. Pokud bude předseda KSČM ve svých nehorázných urážkách pokračovat, LPA osloví spřízněné organizace a demokraticky smýšlející občany a vyzve je k veřejným protestním akcím.

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D. předsedkyně LPA
Jiří Asher, člen vedení LPA
Prof. Pavel Hošek Ph.D., Univerzita Karlova, Praha


Nechám na vašem zvážení kolegové, jestli by sepsali tak jak sepsali, kdyby věděli to,co jsem napsal výše já.

Bohužel i příslušník staré židovské rodiny, prostě může být ve své protiruské a protikomunistické zaslepenosti naprostý idiot.

Jsem sice moderátor ale pokud kolegové stejně postavení naznají, že toto zde nemá co dělat, prosím smazat. Pokud to necháte, prosím o pohlídání diskuse, já bych při tom nebyl dost objektivní.

Jinak co se týká pana Vojtěcha Filipa, nemá v Parlamentu co dělat ale bohužel voliči volí jak volí. A dokud na něm a dalších komunistech v Parlamentu stojí vláda, lepší to nebude. Nijak se ho nezastávám, ale myslím si, že co se týká tohoto pomníku, mám obavu, že se dost přiblížil pravdě.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3821
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Scotty87 »

Nesymbolizuje to spíš T-34 které prokazatelně nasadili vlasovci v Praze? Stejně jako ta Stahlhelm byla v podstatě osobní výstrojí vojáka ROA. Celé mi to přijde jako to snaha slyšet trávu růst a přání otcem myšlenky. Pokud znáš autora nebylo by lepší se přímo zeptat na to co má toto dílo symbolizovat?
Doufám že bylo toto dílo odhaleno alespoň v 18 hodin za přítomnosti 88 přihlížejících. :rotuj:
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Julesak »

Pýtaš sa na názor, tak ti ho napíšem.

Je vrcholným právom mesta/mestkej časti rozhodnúť sa, komu a aký pamätník na svojom území postaví resp. odstráni.
Sloboda prejavu je pre mňa veľmi dôležitá, dokonca tak, že je mi proti srsti trestanie nacistickej symboliky a rôznych číselných a dátumových "kódov".
Súčasne ale nie všetko, čo mám právo urobiť, je správne alebo ak chceš múdre urobiť.

Celé to haló okolo pomníka vlasovcom, alebo Konevovho pomníka, bolo robené s plným vedomým že to bude Rusom vadiť, dokonca si myslím, že to bol jeden s cieľov, ak nie priamo hlavný cieľ, trochu ich podpichnúť.
Na Slovensku bolo najviac partizánov a odbojárov po 48-om, keď to bolo bezpečné ba priam prospešné, rovnako ako dnes je zrejme v ČR/SR viac odporcov "komunizmu" ako za celé obdobie 1948-89.
Je to lacné, bezpečné a dajú sa na tom zarobiť politické body. Rozumiem tomu a dovolím si povedať, že s tým nemám problém - vlasovcom aj Konevovi je to dnes už srdečne jedno.

A už sa teším na to, ako sa budú dnešní "odstraňovači" najviac ohradzovať, keď takéto drobné (alebo väčšie, veď sa bavíme o Rusku :rotuj: ) podpichnutie príde naspäť. Lebo ono príde. Otázne je v akej podobe.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1218
Registrován: 23/7/2012, 14:54
Bydliště: Praha - Zbraslav

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

2 Patrač

:up:
Uživatelský avatar
vbn78
svobodník
svobodník
Příspěvky: 29
Registrován: 25/5/2010, 06:39
Bydliště: Bory

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od vbn78 »

Takže postačí odstranit ten divný nerez sloupek s oním uměleckým dílkem? Dobře ještě je tu to datum odhalení, ale to už zpátky asi nevezmou. To byla buď naprostá idiocie, nebo úmysl...
Obrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3821
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Scotty87 »

Myslíte že neonacisti mají v nějaké zvláštní oblibě den Hitlerovy smrti? Ještě bych pochopil kontroverzi v případě odhalení na jeho narozeniny, ovšem datum smrti má snad opačný význam než je tady podsouváno.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Pátrač »

Scotty87 píše:Nesymbolizuje to spíš T-34 které prokazatelně nasadili vlasovci v Praze? Stejně jako ta Stahlhelm byla v podstatě osobní výstrojí vojáka ROA. Celé mi to přijde jako to snaha slyšet trávu růst a přání otcem myšlenky. Pokud znáš autora nebylo by lepší se přímo zeptat na to co má toto dílo symbolizovat?
Doufám že bylo toto dílo odhaleno alespoň v 18 hodin za přítomnosti 88 přihlížejících. :rotuj:
Autor o tom odmítá diskutovat a jde dle něj pouze o umělcké dílo a uměleckou nadsázku.

ROA tanky T-34 provozovala a v Praze je nasadila. Byly to kořistní tanky t-34/76 odborníkům na válečné hroby a jejich symbolku vadí ta kombinace - kdyby místo přilby přes tank položili jejich kokardu se stuhami - byli by nadšeni.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Mirek58 »

Autor o tom odmítá diskutovat a jde dle něj pouze o umělcké dílo a uměleckou nadsázku.
A další "autor" odmítá propagaci a tvrdí, že jde jen a jen o podnikatelský projekt, dosažení zisku.
( hrníčky, trička, kalendáře)
Oni se nám zde v Kotlince takoví "autoři" poslední dobou nějak namnožili.
Asi jsou pro ně zde vhodné podmínky růstu.
ObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1762
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Nesher »

Musím souhlasit se Scottym, neonacistickou symboliku v tom nevidím a ani se neobávám, že se z toho stane poutní místo českých nácků. Buď se opravdu jedná o připomínku toho, že vojáci ROA měli německé uniformy a výstroj, ale částečně ruskou výzbroj a 100% sovětský původ, nebo, a to je čistě můj osobní názor, se jedná o malou provokaci, která je v umění často přítomna, ve smyslu, že klade rovnítko mezi nacistický a sovětský režim, přičemž vojáci ROA a vlastně celý region na východ od Berlína jsou oběti obou.
Těžko si totiž dovedu představit větší symbol nacistické, potažmo německé vojenské síly než je právě Stahlhelm a sovětské, potažmo ruské než je právě T34, z něhož se v Rusku stal fetiš. A opět za sebe musím konstatovat, že ať tak nebo tak, je to celkem výstižné.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17790
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od skelet »

1) je právem Řeporyj udělat památník Vlasovcům. Pokud ho nikdo nebude stavět v Ostravě, tak je mi to fuk
2) T-34 je pro mě symbolem Rusa, ta přilba Němce. V kombinaci je to pro mě Rus v německých službách.
3) 30.dubna je pro mne den osvobození Ostravy. Takže 30.4. ve mě nevzbuzuje antipatie.
4) Ukazování prstem = hajlování? Jako fakt? A lidi ročník 88 a 18 budeme střílet nebo jim upravíme datum narození?
5) síla symbolů je taková jakou ji dáte. Každý v tom uvidí to, co v tom vidět chce.
ObrázekObrázekObrázek
Choroš
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 188
Registrován: 30/11/2016, 11:47

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Choroš »

Můj názor: Na vlasovce pořádný nemám, nevím toho nich dost, čili nemůžu posoudit, zda se ten památník měl či neměl stavět (i když mám nejblíže k dojmu, že místní představitelé nebo kdo to celé spískal naprosto zbytečně poškozují zájmy ČR). O tom sloupku jsem se dověděl teď tady, a dojem: plastika na sloupku je prasárna. Zdůvodnit se samozřejmě dá, ale drtivá většina lidí není zvědavá na akademické důvody. Symbol propaguje německou druhoválečnou vojenskou mašinerii - tečka.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Památník Vlasovcůmv Řeporyjích

Příspěvek od Pátrač »

Julesak píše:Pýtaš sa na názor, tak ti ho napíšem.

Je vrcholným právom mesta/mestkej časti rozhodnúť sa, komu a aký pamätník na svojom území postaví resp. odstráni.
Sloboda prejavu je pre mňa veľmi dôležitá, dokonca tak, že je mi proti srsti trestanie nacistickej symboliky a rôznych číselných a dátumových "kódov".
Súčasne ale nie všetko, čo mám právo urobiť, je správne alebo ak chceš múdre urobiť.
Julesaku já jsem vůbec nezpochybnil právo Řeporyjí ten památník realizovat. To mi vůbec nevadí, naopak. Připomenout si lidi co zadrželi německou přesilu v době kdy postupně ovládala městské bojiště je správné. Ten cirkus kolem toho ale mě osobně vadí. Koněva neřeším, to je skutečně pouze a jen problém dané městské části. Ta socha mi nechybí a chybět nebude.

Více mi vadí odstranění plakety ze staroměstské radnice. Tu tam dali v roce 1946 tehdejší Pražané a najednou se objeví nějaký znalec, a národu vysvětlil že pražané byli servilní blbci a to on není a tedy musí pryč......
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11600
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Zemakt »

Julesak, Nesher, Skelet. Asi tak. Buď jak buď, každý v tom uvidí to, co bude chtít vidět. Mne to nepohoršuje, nicméně by jsem se bez toho klidně obešel. Vlasovci jsou dost dobře známi. Vnímám to také spíše jako jakýsi fuck off vůči současnému Rusku. A vzhledem k jejich reakci, jim ho vztyčím také.

Pozor, neplést ovšem se zásluhami neznámých vojínu apod., viz kdo nekope s námi je fašista. Polar to napsal dobře. A o nějakou modlu neonácků se také nebojím. Oni jsou skoro vlastně na vymření. Alespoň u nás.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Pátrač »

Zemakt píše:Julesak, Nesher, Skelet. Asi tak. Buď jak buď každý v tom uvidí to, co bude chtít vidět. Mne to nepohoršuje, nicméně by jsem se bez toho klidně obešel. Vlasovci jsou dost dobře známi. Vnímám to také spíše jako jakýsi fuck off vůči současnému Rusku. A vzhledem k jejich reakci, jim ho vztyčím také.

Pozor, neplést ovšem se zásluhami neznámých vojínu apod., viz kdo nekope s námi je fašista. Polar to napsal dobře.
Co kde napsal Polarfox? naveď, mě jsem zvědavý.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11600
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Zemakt »

Jejda, ani nevím v jakém vlákně to hledat. Tak se to pokusím jen přetlumočit. No, napsal, že dnešní schizofrenické Rusko zná pouze dva typy lidí. Ty kteří jsou s nimi, a ten zbytek. No a ten zbytek jsou všichni fašisti :D . Je to až trapně jednoduché, nicméně..... :roll:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Octavius
vojín
vojín
Příspěvky: 13
Registrován: 28/1/2020, 13:16

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Octavius »

Tuto záležitost sleduji od počátku se zájmem, co vše další vývoj přinese. Navíc se téměř časově kryje s odstraněním sochy maršála Koněva, kde také není všemu konec. Pravdou je, že vzhled památníku vidím poprvé a dlouho mě trvalo, než jsem na fotce tank pod přilbou našel. Pátrči, rozhodně příspěvek nemazat. Tvé zhodnocení je možná překvapivé, avšak ve světle uváděných skutečností, naprosto výstižné.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13190
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Rase »

Hrob vojáků Ruské osvobozenecké armády už tak nějak je.
Konkrétně Praha 3, Jana Želivského, Olšanské hřbitovy - II, poblíž pravoslavné kaple.
Autorem fotografie je Vladimír Štrupl, 20.02.2006.
Vadí snad někomu? ne

Obrázek

Pokud jde o ten sloup v Řeporyjích, tak myslím že výsledek je docela trefný (nadsázku mám rád) a nikoho snad nemůže dráždit.
Přeci jen to není nějaké epické sousoší v sovětském stylu, tak pohoda.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Pátrač »

Zemakt píše:Jejda, ani nevím v jakém vlákně to hledat. Tak se to pokusím jen přetlumočit. No, napsal, že dnešní schizofrenické Rusko zná pouze dva typy lidí. Ty kteří jsou s nimi, a ten zbytek. No a ten zbytek jsou všichni fašisti :D . Je to až trapně jednoduché, nicméně..... :roll:
Tomu rozumím. Rusko se dnes skutečně chová jako tlupa idiotů. Nevím co se to s nima za posledních 15 roků stalo - od roku 90 tak do 2005 se s nimi dalo celkem dobře vyjít. Jelikož ten národ mám z mnoha důvodů v jakési úctě, o to více mi to leze na nervy.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Pátrač »

Rase píše:Hrob vojáků Ruské osvobozenecké armády už tak nějak je.
Konkrétně Praha 3, Jana Želivského, Olšanské hřbitovy - II, poblíž pravoslavné kaple.
Autorem fotografie je Vladimír Štrupl, 20.02.2006.
Vadí snad někomu? ne

Obrázek

Pokud jde o ten sloup v Řeporyjích, tak myslím že výsledek je docela trefný (nadsázku mám rád) a nikoho snad nemůže dráždit.
Přeci jen to není nějaké epické sousoší v sovětském stylu, tak pohoda.
Mě se líbí texT. Nápis:

NA TOMTO MÍSTĚ
JE ULOŽENO
187 NEZNÁMÝCH VOJÁKŮ
RUSKÉ OSVOBOZENECKÉ ARMÁDY
A
GEN. VLADIMÍR I. BOJARSKIJ -1945
GEN. MICHAIL M. ŠAPOVALOV 1901-1945
MJR. KARL-LUDWIG OTTENDORF 1899-1945
ZAHYNULI V PŘÍBRAMI A V PRAZE
V KVĚTNU 1945

Mělo by zde být že byli postříleni nelítostně a nekompromisně.

Rase těch pomníků a označených hrobů vlasovcům je až překvapivě mnoho: https://vova.pomortzeff.com/vlasov/cz

Je to zajímavé obrazově i počtením.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Památník Vlasovcům v Řeporyjích

Příspěvek od Mirek58 »

Rusko se dnes skutečně chová jako tlupa idiotů.
Tak proč asi?
Tak jako u nás, se informační základna i v Rusku sakra hodně rozšířila a hodně věcí leze ven z podpokličky.
Dnes je třeba normální dojít a prohledat v Rusku církevní záznamy.
A tam se objevuje, jakou roli vlastně hrály legie na východ od Volhy.
Popravy civilů, popravy rukojmých, zlodějiny.

Základem chování je vždy šířka informační základny. Bohužel u nás je trend ji zužovat, v Rusku se naopak rozšiřuje.
ObrázekObrázek
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“