Stalo se

Britské, americké, ruské, japonské osobnosti a vojáci.

Moderátoři: Pátrač, Tkuh

Odpovědět
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 24. března

Příspěvek od mantrevival »

24. března 1776, Londýn: úmrtí vynálezce námořního chronometru

Johna Harrison, tvůrce pvního námořního chronometru. Již od starověku díky řeckým matematikům bylo lidstvo schopno určit zeměpišnou šířku. Až do 18. Století byly ale tyto metody velice nepřesné a navigování podle nich nebylo bezpečné. A tak Harrison navrhl a sám sestrojil námořní chronometr v roce 1759.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Harrison

24. března 1825, Marseille: návrat poručíka Duperreye z jeho cesty kolem světa.

Po třech dlouhých letech se námořní poručík Duperrey vrátil na lodi La Coquille zpět do Francie. Loď s výtlakem 38tun a 14 kanóny mu sloužila na jeho vědecké cestě do všech odlehlých částí světa Velikonoční ostrovy, Polynésie, Insulindie v Indonésii, Austrálie, Nového Zélandu, sv. Helenu atd. V průběhu plavby nezahynul ani jeden námořník a po třech letech dovezl vice jak 50 nových podkladů do námořních map a rozšířil sbírky Národního přírodovědného muzea v Paříži.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Louis_Isidore_Duperrey

24. března 1913, Saigon: pokus o atentát

Tohoto dne bylo odhaleno osm náloží u důležitých objektů v Saigonu – u vládního paláce, justičního paláce, u kasáren a na tržišti.
Útok měl být součástí lidového povstání k dosazení podvodníka Phan Xich Longa za císaře. V tomto úřadu měl mít jméno Annam. Byl však zadržen a odsouzen k nuceným pracem na doživotí. Vyšetřování odhalilo vazby na prince Cuong De a nezávislého vietnamského hnutí v Číně.

24. března 1916, torpédování trajektu Sussex

Ponorka U-29 zaútočila v rámci neomezené ponorkové války na trajekt Sussex. Útok si vyžádal na 50 mrtvých cestujících mezi kterými byly údajně i Američané. Na základě tohoto incidentu, president USA Wilson pohrozil německu přerušením diplomatických styků. Německo aby uklidnilo Spojené státy a nezatáhlo je do války podepsalo tzv. Sussex pledge, ve kterém slíbilo změny ve vedení námořní války. USA vstoupily do války s Německem 6. dubna 1917.
Trajekt samotný se nepotopil. Byl opraven a přejmenován na Aghia Sophia. Jeho osud se završil v roce 1921 kdy shořel.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sussex_pledge

24. března 1944: zázračný volný pád
Noční nálet RAF na Berlín si vyžádal ztrátu více jak 50 bombardérů. Jedním z nich byl i sestřelený Avro Lancaster s číslem DS 664 na jehož palubě byl zadní střelec rotmistr Nicholas Alkemade. Letoun byl sestřelen Ju-88 a po zásahu začal celý hořet. Alkemade chtěl vzít svůj padák a vyskočit z neovladatelného bombardéru. Když ho nenašel rozhodl se raději vyskočit, než uhořet.
Z výšky cca. 5,5km padal volným pádem a při dopadu na zem byl zbrzděn korunami jehličnanů a velkou vrstvou sněhu, což mu zachránilo život. Měl pouze vymknutý kotník.
Následně byl zadržen gestapem a vyslýchán protože mu nechtěli věřit co udělal. Až po nalezení zbytků Lancasteru mu uvěřili a dokonce mu dali i potvrzení o tomto skutku. Zbytek války strávil ve Stammlager Luft III.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Alkemade

24. března 1944, Stalag III: pokus o velký útěk z tohoto vězení.
Celkem 76 vězňů se pokusilo o útěk tunelem, z nichž 73 bylo zadrženo a následně 50 popraveno, mezi nimi i jeden Čechoslovák, por. Ernst Valenta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stalag_Luft_III

24. březen 1946, Bělehrad: zadržení generála Mihajloviče
Generál Dragoljub „Draža“ Mihailovič byl vůdce jugoslávských partyzánů, Četníků, kteří byli věrní jugoslávskému králi Petru II. a ovládali Bosenské hory. Tvrdě útočili na německé okupanty a zároveň bojovali i s komunistickými partyzány Josipa Tita.
Po válce se skrýval na území Bosny a Srbska. Po zradě byl zadržen a 17. července 1946 zastřelen ve zmanipulovaném procesu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dragoljub_Mihailovi%C4%87

24. března 1958, „Král rock´n´rollu pod vlajkou“, Fort Chaffe, Arkansas:
Elvis Presley je odveden do US Army. Dva roky stráví ve Friedbergu v Německu, jako řidič Jeepu u 3. tankové divize. I přes svoji slávu byl slušný a oddaný ke svým spolubojovníkům.

24. března 1971, opuštění programu nadzvukového dopravního letadla.
Americký kongres rozhodl o opuštění projektu Boeingu 2707-200SST.
https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_2707

24. března 1986, Syrtský záliv, F-14 proti Mig-23
Souboj dvou Migů-23 a dvou letadel F-14 Tomcat v Syrtském zálivu v průběhu libyjsko-amerického napětí/konforntace. V oblasti byly tři US letadlové lodi – Saratoga, America a Coral Sea. Souboj se odehrál bez použití zbraní. Pouze libyjská PVO vypálila několik raket, ale netrefila. Na oplátku USAF jim zničily jeden radiolokátor, jeden PVO komplet a dvě lodě.
https://theaviationgeekclub.com/f-14-vs ... -of-sidra/
WHO DARES, WINS!
Krojc
četař
četař
Příspěvky: 72
Registrován: 14/10/2013, 21:23

Re: Stalo se 24. března

Příspěvek od Krojc »

...jeden Čechoslovák, por. Ernst Valenta...
Teda, on se jmenoval Arnošt, nikolikerověk po hunsku Ernst!!!
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Stalo se 24. března

Příspěvek od Vlastimil Čech »

"Johna Harrison, tvůrce pvního námořního chronometru. Již od starověku díky řeckým matematikům bylo lidstvo schopno určit zeměpišnou šířku. Až do 18. Století byly ale tyto metody velice nepřesné a navigování podle nich nebylo bezpečné. A tak Harrison navrhl a sám sestrojil námořní chronometr v roce 1759."
Chronometr ovšem slouží k určování zeměpisné DÉLKY...
Mimochodem, jde o porovnání místního slunečního času s časem referenčního místa. Dneska s časem Greenwiche, v 19. století se pokoušela prosadil svůj nultý poledník i Paříž. Naprosto úžasné byly i pokusy zjistit aktuelní čas ve vzdáleném referenčním místě. Pálili například šneky a jiné vylomeniny. Na starých lodích se pokoušeli udržet čas i přesýpacími hodinami, kde několik mužů v komplikovaném systému otáčeli hodiny a snažili se co to šlo... četl jsem kdysi o tom, ale už si nevzpomenu kde... (omlouvám se postupující stařeckou demencí :oops: )
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 25. března

Příspěvek od mantrevival »

25.-30. března 1351: Souboj třiceti, mezi panstvím Ploërmel a Josselin
Není známo přesné datum tohoto souboje, ale důležité je co se odehrálo před 649 lety v Bretagny. Šlo o válku o dědictví/nástupnictví Bretaně. Nešlo o klasickou bitvu ale o souboj mezi 30 rytíři Charlese de Blois vedenými Jeanem de Beaumanoir a 30 rytíři Jeana de Montfort vedenými angličanem Robertem Bernborough.
Tito dva se dohodli na podmínkách souboje jako rytíři kulatého stolu. Bylo na každém si vybrat způsob boje – sesednutý nebo na koni. Souboj probíhal pomalu celý den na jehož konci přívrženci francouzského krále slavili vítězství 9:6. Mezi mrtvými na druhé straně byl i Bernborough.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Combat_des_Trente

25. března 1401: Timur/Tamerlane zapálil Damašek.
Turkický generál Timur, zakladatel Timurské říše, byl krutý vojevůdce, který dobyl Damašek a po obyvatelích požadoval vysoké „výpalné“. Ti co nebyli schopni zaplatit byli zabiti. Po dobytí také nechal zničit Ommeyadskou mešitu. Jeho život ukončila epidemie moru v roce 1405 při tažení do Číny.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tamerl%C3%A1n

25. března 1776: reforma vojenské kázně
Na základě královského výnosu je zaveden trest bití (šavlí) rákoskou. Trest směl být udělen pouze velitelem roty, 25 ran, a velitele praporu, 50 ran. Vykonán byl vždy nižšími důstojníky z dané jednotky. Byl zrušen v roce 1789.

25. března 1776 : vznik lehké jízdy
Na základě královského rozkazu byly 25. března 1776 zrušeny všechny lehké jednotky, které tvořily tzv. Smíšené pluky (pěchota a dragouni) nazývané „legie“ a místo nich na základě návrhu hraběte de Sain-Germain byly vytvořeny jízdní roty. Tyto doplnily pluky těžké kavalérie a staly se z nich průzkumné jednotky. Od roku 1779 byly sjednoceny do šesti jízdních pluků.

25. března 1799: boj u Stockachu (Německo).
Porážka francouzských vojsk (40tis) u Stockachu vedených generálem Jourdanem rakouskými jednotkami (60tis) pod velením arcivévody Karla, jehož osobní řízení mělo rozhodující vliv na vítězství. Po prohře Francouzi ustoupili za Rýn.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_ ... ach_(1799)

25. března 1814: boj u Fère-Champenoise (Jižně od Remeše)
Po bitvě u Lipska ustoupila poražená vojska Napoleona I. do východní Francie, aby obnovila bojeschopnost a byla schopna čelit vojskům tzv. Šesté koalice. Napoleon ponechal jednotky vedené maršály Marmontem a Mortier zpomalit postup vojsk vedených Schwarzenbergem z jihu.
25. března vyvrcholilo střetnutí francouzských a koaličních vojsk u Fere-Champenoise, při které Francouzi ztratili 9tisíc vojáků (4tisice zajato-z toho 6 generálů) z 24tisíc. Touto porážkou se uvolnila cesta na Paříž.
Tato bitva byla první, v rámci Napolenských válek ve které zvítězila koalice pouze za použití lehkého dělostřelectva a jízdy.
Bitva dala vzniknout vesnici u ruského Čeljabinsku.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_ ... hampenoise
https://fr.wikipedia.org/wiki/Ferchampenouaz

25. března 1878 : vznik aplikační školy černého prachu a ledku, Paříž
Pod vedením J.R. Sarrau, měla na starosti výzkum černého prachu a účinků různých výbušnin. V roce 1940 se spojila s ostatními technickými školami, které vytvořily Vyšší národní školu vyspělých technologií.

25. března 1915: podporučík Goring obdržel Železný kříž
Průzkumný pilot Herman Goring sloužící na základně Stenay (u Verdunu), jemuž se podařilo dopravit důležité snímky Verdunu z nebezpečné mise obdržel za tento čin Železný kříž. Ten mu byl předán osobně korunním princem Guillaume Pruským.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Guillaume_de_Prusse

25. března 1942: první let „Vlaštovky“
Tento den zkušební pilot Fritz Wendel provedl první pokusný let s Me-262 V1 PC-UA s proudovými motory. Let neskončil dobře neboť oba motory BMW 003 vysadily a Wendelovi se podařilo přistát v Augsburgu díky třetímu pístovému motoru Jumo 210 v přídi, který zde byl ponechán z bezpečnostních důvodů.

25. března 1957: vznik Evropské komunity
Tato komunita vznikla podpisem dohody v Římě na jejímž základě vzniklo Evropské společenství pro atomovou energii.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C ... ou_energii

25. března 1962: zadržení genarála Jouhaud, Oran.
Po ukončení vojenské kariéry ve funkci Inspektora vzdušných sil, se generál Jouhaud stal členem „generálské čtyřky“ – Challe, Zeller, Salan, Jouhaud kteří zorganizovali puč proti de Gaullovi v Alžírsku. Po generálu Salanovi převzal velení OAS v oblasti Oranu, kde byl zadržen společně s majorem Julienem Camelin.
Po zadržení je odsouzen k trestu smrti, ale generál Partiot odmítl vydat rozkaz ke zřízení popravčí čety a na nátlak Jean Foyer je mu trest změněn na doživotí. Celých sedm měsíců strávil sám v cele pro odsouzené k trestu smrti. Byl propuštěn v roce 1968 a následně rehabilitován v roce 1982.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Edmond_Jouhaud
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Stalo se 25. března

Příspěvek od Julesak »

Celkom zaujímavé veci sa tu dajú dozvedieť :up:
Neviem či to dohľadávaš ručne, alebo odniekiaľ čerpáš, v každom prípade je to fajn.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Stalo se 25. března

Příspěvek od Skeptik »

Před 75 lety, na květnou neděli 25.3.1945, byl na Prahu proveden druhý spojenecký nálet ... tentokrát cílený.
Cca 400 B-17 a B-24 napadlo cíle v Libni, Vysočanech a Kbelích, zasaženy byly ale i okolní obce a městské části.
Těžce poškozeno bylo ČKD, letiště Kbely, Letňany, Čakovice a přilehlá infrastruktura včetně civilních domu.
Zničeno a poškozeno bylo rovněž cca 1.600 domů a zahynulo minimálně 253 civilních obyvatel Prahy a nezjištěný počet uprchlíků.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 26. března

Příspěvek od mantrevival »

26. března 1199 : “Lev poražen Mravencem”
V průběhu obhlídky hradu Chalus, Limoges, obsazeného jeho žoldnéry, byl Richard I. Lví srdce smrtelně zraněn střelou z kuše do ruky. Tu vystřelil jeden z nich, později pojmenovaný Pierre. Po shlédnutí rány král konstatoval, že jde jen o povrchní zranění a ještě pochválil střelce za dobrou mušku!! Pierre tvrdil, že mu král zabil otce a dva bratry a tak se chtěl pomstít.
Ještě než umřel tak král mu odpustil a nechal mu vyplatit 100 šilinků a udělil mu milost.
Richard I. Lví srdce umřel 6. dubna 1199 v náručí své matky. Jeho srdce bylo vyňato a uloženo do hrobu v Rouen v Normandii, jeho vnitřnosti byly pohřbeny v místě smrti – Chalus a tělo bylo převezeno do Fontevraud v Anjou, kde spočinulo vedle jeho otce.
Střelec byl i přes milost sťat.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_I._Lv%C3%AD_srdce

26. března 1776 bylo definitivně potlačeno selské povstání. Po tomto boji dochází k zatýkání všech jeho představitelů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Selsk%C3% ... %AD_(1775)

26. března 1784: přistání Suffrena v Toulonu
Po necelých třech letech bojů s Angličany v Indickém oceánu, kde pomáhal chránit holanďany, se místodržitel Suffren vrátil do Francie, za obrovského nadšení obyvatelstva. Jeho eskadra bojovala v pěti námořních bitvách u Sadras, Provedien, Negapatam, Trincomalee a Gondelour, a získala si obrovský věhlas a respekt i mezi anglickými námořníky.
Jeho vlajková loď Heros sloužila dál v francouzském námořnictvu, aby byla v roce 1793 spálena Angličany v Toulonu spolu s dalšími sedmi loděmi.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Escadre_S ... vril_1784)

26. března 1807: založení Dopravního vojska
Osterode, Východní Prusko, hlavní štáb Francouského vojska. Zde císař Napoleon I. podepsal dekret k vytvoření prvních praporů vojenské přepravy, předchůdce dnešních zásobovacích praporů.

26. března 1814: bitva u Saint-Dizier.
Tato takticky významná a zároveň poslední výhra Napoleana I. ve Francii se odehrála krátce po bitvě u Fére-Champenoise. U Saint Dizier se Napoleonovi podařilo těžkou jízdou porazit ruská vojska pod velením generála Wintzingeroda. Strategicky to však byla prohra neboť vojska Šesté koalice pokračovala s třídenním předstihem na Paříž.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Deuxi%C3% ... int-Dizier


26. března 1916: zranění generála Largeau (lesík Avocourt,Meuse).
Dobyvatel Čadu, byl smrtelně zraněn střepinami z dělostřeleckého granátu na čele své brigády při postupu na Verdun. Následkům zranění podlehl 27. března 1916.

26. března 1917: bitva v Gaze
Jedna z prvních bitev, bohužel neúspěšná, v pásmu Gazy. Na jedné straně stálo 16tisíc britských vojáků pod velením generála Murrayho, kteří se pokusili prorazit tureckou obranu v pásmu Gazy. Díky špatné koordinaci mezi jízdou a pěchotou utrpěly britské jednotky porážku, kdy ztratily na 4000 mužů.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Troisi%C3 ... le_de_Gaza

26. března 1929: let Paříž-Saigon a zpět.
Tohoto dne vzlétá letadlo Farman 190 z letiště Bourget na jehož palubě jsou Réginensi - vojenský pilot, Bailly -civilní pilot a Marsot – mechanik. Jejich cílem je 12.000km vzdálený Saigon. Tuto vzdálenost urazí za 78hodin. Zpáteční cesta jim bude trvat 84hodin a přistanou v Paříži dne 20. dubna 1929.

26. března 1944: bitva na planině Glières.
Horní Savojsko, planina Glieres. Jednotka Francouzského hnutí odporu o síle 450 mužů, vyzbrojená několika shozy zbraní z Angile byla obklíčena čtyřmi prapory horských myslivců s podporou dělostřelectva a Luftwaffe. Dále jim pomáhala francouzská polovojenská jednotka Vichystické vlády.
Útok byl zahájen letectvem a dělostřelectvem, které zapálilo několik budov v oblasti. Poté nastoupili do útoku Francouzi, ale byli odraženi. Pod německým tlakem, velitel partyzánů kapitán Anjot rozhoduje o rozpuštění jednotky a nařizuje samostatnou exfiltraci z prostoru. Tato proběhne v noci z 26. na 27. března 1944. Němci mohli jenom přihlížet protože jejich útok byl naplánován až na 28.
I přes tento taktický úspěch, bylo 129 partyzánů zabito či deportováno. Hodně k tomu přispělo Gestapo a francouzští kolaboranti.
I přes tyto ztráty se partyzáni po několika měsících dali opět dohromady a již 1. srpna 1944 jich bylo kolem 3 tisíc. Po dalších shozech zbraní byly již 19. srpna schopni přepadnout a přemoci německé posádky v prostoru Horního Savojska.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Maquis_des_Gli%C3%A8res

26. března 1945 byla osvobozena Rudou armádou první obec v českých zemích – Sudice ve Slezsku.

26. března 1962: střelba v ulici d’Isly (Alžír).
V předvečer této události došlo ve čtvrti Bab el Oued k přepadení armádních jednotek členy Tajné armády (OAS). Což vyústilo v zabití 15 vojáků a 77 zraněným. Na straně OAS bylo zabito 20 a zraněno 60 členů. Na základě této události byla čtvrť uzavřena a byly vytvořeny zátarasy a čtvrť byla prohledávána dům po domu. Toto byl podnět pro OAS k organizaci mírové manifestace, která vyústila ve střelbu vojáků francouzské armády u jednoho ze zátarasů. V průběhu tohoto incidentu bylo na místě zabito 46-62 francouzských civilistů a na dvě stě zraněno. Další pak umřeli v nemocnicích. Nikdy nebylo zjištěno kdo nebo co tuto tragédii způsobilo. Ani přesný počet mrtvých nebyl nikdy oficiálně potvrzen.
Francoužští obyvatelé Alžíru obvinili z tohoto krveprolití alžírskou FLN a téhož dne vyrazil dav do čtvrti Belcourt, kde zlynčoval 10 muslimů.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Fusillade ... e_d%27Isly

26. března 1974: vypouštění první sovětské geostacionární družice z Bajkonuru.
Až 10let po americké družici se sovětům podařilo umístit geostaionární družici na oběžnou dráhu, která setrvávala ve výšce 36 tisíc kilometrů na jednom místě a umožnila pozorování a detekci balistických raket.

26. března 1980: vznik programu Ariane (Le Bourget).
V rámci výstavy v Le Borget byl podepsána dohoda mezi Národním centrem pro výzkum vesmíru (CNES) a průmyslem o vytvoření společnosti, která bude zajišťovat dopravu satelitů do vesmíru.

26. března 2002: ministři dopravy EU podepsali dohodu o projektu Galileo, jehož poslední ze třiceti družic by měla být vypuštěna v letošním roce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Naviga%C4 ... 9m_Galileo
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 27. března

Příspěvek od mantrevival »

27. března 1357: dokončení hradu Karlštejn
Po cca. Devíti letech od založení byl hrad dokončen a stala se z něho klenotnice pro uschování říšských korunovačních klenotů a suboru satých ostatků.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karl%C5%A1tejn

27. března 1572: podpis výnosu o reorganizaci francouzského královského dělostřelectva
Na základě přání jeho královské milosti Karla IX, jsou nastaveny standarty na odlévání děl a výrobu ledku. Toto rozhodnutí také ovlivnilo přehodnocení dosud používaných šesti dělových ráží z roku 1571. Toto zhodnocení dostal na starost mistr dělostřelec Antoine IV d'Estrées.
Další cíl bylo zlepšení ovládání a manévrovatelnost, tak aby dělostřelestvo bylo schopno co nejefektivněji podporovat pěchotu a jezdectvo.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Antoine_d%27Estr%C3%A9es

27. března 1704: obsazení Gibraltaru
Ve válce o Španělské dědictví obsadily anglo-holandské jednotky město Gibraltar a ostrov Menorku aby podpořili nároky arcivévody Karla Habsburského na španělský trůn.
https://en.wikipedia.org/wiki/War_of_th ... Succession

27. března 1794: vznik US Navy (Washington).
"Spojené státy vytvoří stálé válečné loďstvo. Barbarské útoky pirátů ve Středozemním moři a v Atlantiku ohrožují naše ekonomické zájmy, které jsou z velké části závislé na námořní přepravě. I přes různé politické a hospodářské výhrady, kongres schválil výstavbu šesti fregat, čtyři se 44 kanóny a dvě s 36 podepsáním zákona o poskytování námořní výzbroje“ z nařízení kongresu.
Fregaty byly navrženy a zkonstruovány Joshuou Humphreys, a těchto šest silných a rychlých lodí bude tvořit páteř amerického námořnictva ve všech námořních válkách s účastí US na začátku 19. století.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joshua_Humphreys

27. března 1809: bitva u Ciudad Real.
Vítězství francouzských a polských vosjk pod velením generála Sebastianiho v bitvě proti španělské armádě.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ciudad_Real

27. března 1814: bitva u Horseshoe bend (Alabama)
Bitva asi 1000 indiánů kmene Creek pod vedením statečného Menawy proti cca. 3500 amerických vojáků a dobrovolníků i z řad jiných indiánských kmenů. Tato bitva následovala po dobytí pevnosti Fort Mims a následném zmasakrování jejích 500 obyvatel. Generál Jackson se se svojí narychlo zformovanou armádou vydává po stopách Creeků, které nachází opevněné v meandru řeky Tallapoosy. Indiánům se podařilo přečkat dělostřeleckou přípravu dvou kanónů. Pak američané vyrazili do útoku na bodáky. Mezitím se z druhé strany řeky přiblížila armáda generála Coffeeho, která zvrátila misku vah ve porspěch US . Bitv přežilo jenom 200 indiánů. Na straně US bylo pouze 50 mrtvých.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of ... end_(1814)

27. března 1854: začátek Krymské války
Francie a Spojené království vyhlašují válku carskému Rusku. Je to první válka ve které spolu bojují Francouzi a Angličané na jedné straně.
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_War

27. března 1883: obsazení Nam Dinh (Tonkin, Indočína).
V rámci francouzsko-čínské války dobývá vojsko pod velením námořního kapitána Rivière město Nam Dinh. Na místě ponechá část svých jednotek a se zbytkem odjíždí na pomoc obležené Hanoji. Z důvodu nízkých počtů jsou Francouzi nejdříve vytlačeni z Nam Dinh a poté i z Hanoje. K navýšení počtů jednotek dojde až po smrti kapitána Riviére v květnu téhož roku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Capture_o ... Bnh_(1883)

27. března 1941 – bitva u Matapanu
Tato bitva se odehrála ve dnech 27. - 29. března 1941 na základě dekodóvaných zpráv centrem v Bletchley parku. Jejími aktéry byla Itálie a proti ní stály Anglie a Austrálie. Bitva skončila prohrou italského námořnictva.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of ... ing_forces

27. března 1943: bitva u Komandorských ostrovů (Aleutské soustroví)
Po zachycení tajné zprávy japonského námořnictva o vyslání zásobovacího konvoje do prostoru Aleutských ostrovů, vysílají Spojené státy dva křižníky a čtyři torpédoborce k jeho likvidaci. Po nalezení konvoje američané zjišťují že je velice silně chráněn bitevními loděmi Japosnkého císařství. Dojde na dělostřelecký souboj na přímou viditelnost, ve kterém není potopena žádná loď ale několik je poškozeno.
Jelikož japonský admirál Hosogaya si špatně vyhodnotil rozsah poškození a sílu US flotily a dále z obavy přítomnosti ponorek a letectva se z téměř vyhrané bitvy stáhl. Po tomto neúspěchu již Japonci nepodniknou žádné větší zásobování Aleoutských ostrovů a posádky jsou příležitostně zásobovány ponorkami.
Admirál Hosogaya byl stažen z aktivní služby a byl přesunut do Jižního Pacifiku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of ... ki_Islands
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_McMorris
https://en.wikipedia.org/wiki/Boshir%C5%8D_Hosogaya

27. března 1958 – Nikita Chruščov premiérem (SSSR)
Dvojnásobný hrdina Sovětského svazu, účastník bitev u Charkova, Stalingradu, Kursku byl jmenovám premiérem a zároveň se stal tajemníkem ÚV KSS.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikita_Khrushchev
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_l ... viet_Union

27. března 1968: úmrtí Jurije Gagarina (SSSR)
Při cvičném letu NA MIG-15 zahynul první kosmonaut, který obletěl svět - plukovník Jurij Gagarin.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jurij_Gagarin
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Stalo se 27. března

Příspěvek od jarl »

mantrevival píše: 27. března 1794: vznik US Navy (Washington).
"Spojené státy vytvoří stálé válečné loďstvo. Barbarské útoky pirátů ve Středozemním moři a v Atlantiku ohrožují naše ekonomické zájmy, které jsou z velké části závislé na námořní přepravě. I přes různé politické a hospodářské výhrady, kongres schválil výstavbu šesti fregat, čtyři se 44 kanóny a dvě s 36 podepsáním zákona o poskytování námořní výzbroje“ z nařízení kongresu.
Fregaty byly navrženy a zkonstruovány Joshuou Humphreys, a těchto šest silných a rychlých lodí bude tvořit páteř amerického námořnictva ve všech námořních válkách s účastí US na začátku 19. století.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joshua_Humphreys
Kdo by si o amerických těžkých fregatách chtěl přečíst něco podrobnějšího, může mrknout na můj starší článek o fregatě Constitution: http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=366&t=5910

Jinak uživateli Mantrevival přeji, aby mu vydržela energie pokračovat v připomínání podobných výročí co nejdéle. Podobné pokusy už jsme na Palbě měly, ale nikdo se jim nedokázal věnovat dlouhodobě: http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=307 ... alendarium
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Stalo se 27. března

Příspěvek od Zemakt »

Navrhoval bych krátkej a dlouhej týden :D. Díky, bezva věc která obohatí. Ne ty každodenní sračky.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 28. března

Příspěvek od mantrevival »

28. března 37: Kaligula vstupuje do Říma
V tento den vstoupil Kaligula do Říma a převzal všechna privilegia po Augustusovi a Tiberiovi.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Caligula

28. března 845: Vikingové v Paříži
Několik tisíc Vikingů na svých Drakkarech se v tento den objevilo u bran Paříže. Jejich tažení začalo již v roce 841, kdy vyplenili město Rouen. Od té doby podnikali pravidelné výboje do této oblasti. Až v roce 845 se pod vedením krále Ragnara Lodbroka vydali proti proudu Seiny až do oblasti Paříže.
Město víceméně dobyli z chodu, protože ho nikdo nebránil. Vikingové se rozmístili v okolních lesích a aspoň vyplenili opatství Saint-Germain-des-Prés a Sainte-Geneviève. Za to, že Vikingové ušetří město, jim franský král Karel II. Holý nabídl 7000 stříbrných prutů. Ragnar tuto nabídku přijal a po jejich předání město opustili. Na cestě zpět pouze vyrabovali vesnice na severu Francie.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Si%C3%A8ge_de_Paris_(845)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_II._Hol%C3%BD
https://fr.wikipedia.org/wiki/Ragnar_Lodbrok

28. března 1809: bitva u Medellinu (Španělsko)
První epizoda z francouzského tažení ve Španělsku v rámci Války za nezávislost. Bitva se odehrála mezi městy Medellín a Don Benito. Francouze vedl maršál Claude-Victor Perrin a na druhé straně byli Španělé vedeni generálem Don Gregorio Garcia de la Cuesta, který v bitvě málem padl. Bitva skončila jednoznačným vítězstvím Francouzů.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Medell%C3%ADn

28. března 1812: bitva u Valparaísa, Chile
V průběhu tříleté války mezi USA a Velkou Británií došlo k námořní bitvě u čilského města Valparaisa, v rámci které, byly zajaty dvě americké lodě – námořní fregata USS Essex a dělová šalupa USS Essex Junior.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Valpara%C3%ADso

28. března 1845 – velká povodeň v Praze
Prahu postihla jedna z největších povodní té doby, v rámci které, bylo evakuováno 7000 pražanů. Povodně zasáhly většinu Čech a Moravy a měly vliv na příští stavby železnic. Její úroveň byla překonána až v roce 2002.
https://pocasimeteoaktuality.wordpress. ... oden-1845/

28. března 1862: bitva u Glorietta Pass, Nové Mexiko
V průběhu Americké občanské války to byla jedna z rozhodujících bitev. Na jejím počátku byl zámysl Jižanů dobýt pevnost Fort Union v Novém Mexiku a zasadit tak rozhodující úder Seveřanům. Z počátku to vypadalo nadějně, ale Seveřanům se podařilo zničit zásoby Jižanů a pozabíjet či rozehnat jejich koně. Tato akce vedla k tomu, že se Jižani museli stáhnout k Santa Fe a následně opustit i Nové Mexiko.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Glorieta_Pass

28. března 1918: vzpoura v Quebecu
Tato akce měla kořeny již v roce 1917, kdy se kanadský premiér Borden zúčastnil jednání v Londýně o vojenské výpomoci Velké Británii. Byl na něj vyvíjen tlak k zavedení základní vojenské služby. Po návratu se mu podařilo v červenci 1917 prosadit Zákon o základní vojenské službě a problém byl na světě. Ihned byly zahájeny násilné demonstrace. Advokát Armand Lavergne vyzýval otevřeně k občanské neposlušnosti. Na polapení všech, kteří se chtěli vyhnout náboru a ukrývali se po domech a okolních lesích, byli použiti anglicky mluvící policisté tzv. „spotteři“.
Po měsících demonstrací a různých útoků na zástupce státní moci, byl 28. března „spottery“ zadržen Joseph Mercier, kvůli tomu že neměl u sebe doklady, a odvezen na policejní stanici s dalšími třemi lidmi. Tato zpráva se velice rychle rozšířila mezi místní, kteří se shromáždili kolem policejní stanice.
Následné dění, které trvalo až do 2. dubna, kdy armáda uzavřela město, byl zákaz vycházení pod trestem smrti, vedlo k tomu, že byla vypálena budova s registrem všech branců a byli zabiti čtyři manifestanti střelbou z kulometu.
Největší problém při nasazení armády byl ten, že jednotky vyslané do Quebecu byly anglofonní a vůbec nerozuměly obyvatelům Quebecu a naopak.
https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89meu ... ec_de_1918

28. března 1939: kapitulace Madridu
Po necelých třech letech obléhání se generálu Frankovi podařilo dobýt Madrid. V průběhu následujících 4 let bude v rámci perzekucí zabito na 200tis obyvatel města.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Si%C3%A8ge_de_Madrid

28. března 1951: bitva u Mạo Khê
Jedna z bitev První Indočínské války, která začala 23. března 1951 a skončila po pěti dnech vítězstvím Francouské armády pod velením generála Jean de Lattre de Tassigny. Francouzi dokázali porazit Giapův Việt Minh za cenu nějakých 40 mrtvých. Vítězství ale nemělo podstatný vliv na další průběh války a Giap během krátké doby podnikl další útoky.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Mao_Kh%C3%AA

28. března 1969: úmrtí Dwighta D. Eisenhowera
34. prezident Spojených států amerických zemřel ve věku 78 let na srdeční selhání ve vojenské nemocnici Walter Reed Army Hospital ve Washingtonu, D.C.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower

28. března 1979: havárie v atomové elektrárně Three Mile Island (USA)
Kvůli špatně fungujícímu chladicímu systému došlo k částečnému roztavení reaktoru TMI-2. Při nehodě nikdo nezemřel. Do ovzduší se dostalo velké množství radioaktivity a skoro dva milióny obyvatel byly vystaveny záření. Podle světové atomové organizace nemělo toto ozáření vliv na místní populaci. Celá elektrárna byla zavřena v roce 2019.
https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Mil ... ng_Station

28. března 2003: green on green incident (Irák)
Letka dvou A-10 Thunderbolt byla na dvouhodinové misi s cílem likvidovat veškeré dělostřelectvo Irácké armády. V tu samou dobu se v oblasti vyskytoval i průzkumný prvek The Blues and Royals na vozidlech Scimitar a Spartan. Letouny na vozidla zaútočily a to i přesto že byla označena, jak bylo nařízeno. Výsledkem náletu byl jeden zabitý britský voják LCoH Hull, pět dalších zraněno a dvě vozidla Scimitar zničena.
https://en.wikipedia.org/wiki/190th_Fig ... e_incident

28. března 2014: Jens Stoltenberg jmenován generálním sekretářem NATO.
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 29. března

Příspěvek od mantrevival »

29. března 1461: bitva u Towtownu (UK)
V rámci Války Růží se odehrála jedna z největších a nejkrvavějších bitev na území Anglie. Proti sobě stály vojska Yorků a Lancasterů v celkovém počtu asi 50 tisíc. Podle údajů v kronikách padlo přímo na bojišti 28 tisíc z nich. Vítězství Yorků způsobilo změnu krále, nastoupil Eduard IV, a útěk Henryho VI i s rodinou do exilu ve Skotsku. Jeho ostatní souputníci z rodu Lancasterů se k němu přidali později.
V roce 1464 byl aktivní odpor rodu Lancasterů víceméně zlikvidován, ale už v roce 1470 společně s Warvickem opět sesadili Henryho z trůnu a ten utekl z Anglie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Towton

29. března 1792: smrt krále Gustava III
Po 21 letech na trůnu zemřel ve Stockholmu švédský král Gustav III, na kterého byl 16. března při maškarním bále spáchán atentát příslušníkem švédské armády kapitánem Jacobem Johanem Anckarströmem. Jelikož se mu krále nepodařilo zabít první ranou, zpanikařil a nebyl schopen svůj úkol dokončit. Král zemřel po 13 dnech. Atentátník byl popraven 17. dubna po třech dnech na pranýři. Jako první mu byla useknuta pravá ruka, následovala hlava a jeho tělo bylo rozčtvrceno. Důvodem atentátu byla Rusko-Švédská válka a nové ustanovení, které dávalo králi větší pravomoci a oslabovalo šlechtu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_III_of_Sweden

29. března 1847: konec obléhání Veracruzu (Mexiko)
9. března 1847 se poprvé ve vojenské historii uskutečnila, a nutno konstatovat že úspěšná, rozsáhlá vyloďovací operace americké armády u města Veracruz v Mexiku. Celých dvacet dní Mexičané odolávali americké přesile, ale 29. března se oficiálně vzdali. Američanům se tak otevřela cesta na Mexiko City.
https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Veracruz

29. března 1879: bitva u Kambuly (Jižní Afrika)
V rámci britsko-zulské války na území dnešní Jižní Afriky se odehrála bitva U Kambuly. Na jedné straně bylo 2 tisíce britských vojáků pod velením plukovníka Wooda. Proti nim stálo na 20 tisíc zulských bojovníků, kteří byli nabuzeni vítězstvím nad britskou jízdou předchozího dne. Jenže Britové prokázali vysokou statečnost a s použitím děl a pušek Martini-Henry odvrátili zulský útok a pak se ještě vrhli do útoku na bodáky. Britsko-zulská válka skončila 4. července 1879 britským vítězstvím.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kambula

29. března 1917: ustanovení prozatímní vlády Ruska (podle gregoriánského kalendáře)
Po únorové revoluci, kdy abdikoval car Mikuláš II, byla v březnu vytvořena dočasná vláda Ruské republiky, v čele s knížetem G. J. Lvovem. Vláda řídila Rusko až do nástupu komunistů v rámci Velké říjnové revoluci.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Gouvernem ... e_(Russie)

29. března 1945: obsazení základny V-1
Spojenecká vojska obsadila poslední základnu raket V-1 a tím ukončila bombardování Anglie a Belgie.
https://fr.wikipedia.org/wiki/V1_(missile)

29. března 1947: povstání na Madagaskaru
Na počest tohoto povstání a všech jeho obětí je od roku 1967 připomínán tento den jako Den národního smutku. Toto povstání společně s válkou v Indočíně předznamenalo konec koloniální Francie a následovalo po velkých represáliích francouzské armády na Madagaskaru, které stály život asi 100 tisíc lidí. Z tajného hnutí se vyvinula v ozbrojené povstání o celkovém počtu cca. 30 tisíc Malgašanů. Francouzská armáda měla v tu dobu na ostrově nějakých 8 tisíců. Za rok už jich bylo 18 tisíc, s jejichž pomocí bylo povstání tvrdě potlačeno a Madagaskar zůstal kolonií až do roku 26. června 1960.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Insurrect ... he_de_1947

29. března 1973: Odchod Amerických vojáků z Vietnamu
Po podepsání mírové dohody došlo ke stažení posledních bojových jednotek USA z Vietnamu.
https://www.voanews.com/usa/day-history ... aw-vietnam

29. března 2002: zahájení operace Rempart
Sebevražedný útok na hotel v komplexu Netanja a série palestinských teroristických útoků stály za zahájením této operace, která byla od šesti denní války největším vojenským zásahem na území Palestiny.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_O ... A1t%C3%ADt

29. března 2004
Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko vstoupily do NATO.

29. března 2010: útoky na Moskevské metro
Dva sebevražedné útoky v moskevském metru na stanicích Lubljanka a Park kultury způsobily smrt 41 lidí, z toho byli jeden Moldavec a dva Tadžikové. Nálože byly odpáleny dvěma atentátnicemi ve vlacích, třetí pás s výbušninou byl nalezen nevybuchlý na stanici Park kultury.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... %B5_(2010)
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 30. března

Příspěvek od mantrevival »

30. března 1282: Sicilské nešpory (Sicílie).
Pod tíhou francouzské vlády od roku 1130 se utlačovaní Sicilané vzbouřili a vyhnali Francouze ze svého ostrova. Na trůn byl uveden Petr III. Veliký.
Z této doby je také legenda o vzniku slova MAFIA – Morte Alla Francia Italia Anella, což se dá přeložit jako „Itálie usiluje o smrt celé Francie“.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sicilsk%C ... %C5%A1pory

30. března 1707: smrt maršála Vaubana (Paříž).
Ve věku 74 let umírá zakladatel francouzských ženistů a moderního opevnění maršál Sébastien Le Prestre de Vauban.
https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9ba ... _de_Vauban

30. března 1814: bitva o Paříž
Špatně opevněná Paříž je napadena koaličními vojsky ze severo-východu ve směru Montmartre - Vincennes. Ač Francouzi způsobili těžké ztráty nepříteli, víc jak 6000 mrtvých, jsou nuceni ustoupit a bijí se už jen pro svojí čest. Početní převaha koaličních jednotek je obrovská a ani hrdinské činy studentů technické školy v Clichy nemohly zastavit postupující vojska a odvrátit konec Napolena Bonaparte, který bude nahrazen králem Ludvíkem XVIII.
Další legenda: vznik slova „bistro“ pro rychlé občerstvené. V době kdy byla Ruská vojska v Paříži, tak vojáci statečně popíjeli v různých barech. Což bylo po nějaké době zakázáno a tak vojáci vždycky na chvilku vtrhli do baru, rovnou platili a křičeli „быCTPO“!! „быCTPO“!!

30. března 1856: Pařížská smlouva k ukončení Krymské války.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%99% ... uva_(1856)

30. března 1867: prodej Aljašky
Po asi 130letech přítomnosti Ruska v severní Americe došlo k podpisu smlouvy mezi carem Alexandrem II. a představiteli USA o odprodeji tohoto území.
Cara k tomu vedla prohra v Krymské válce a obava z možného vojenského střetu s jakoukoliv velmocí na tomto území, které by nebyl schopen jakkoliv bránit.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alaska_Purchase

30. března 1885: bitva v Pandžábu (Afghanistan)
V době diplomatické krize, podle Kipplinga tzv. „Velká hra“, mezi Spojeným královstvím a Ruskem došlo k boji na řece Kušce mezi ruskými vojsky pod velením generála Komarova a afghánskými vojsky pod velením Calara Tejmura Šacha, která upevnila pozice Ruska při vyjednávání s Brity.
https://en.wikipedia.org/wiki/Panjdeh_incident

30. března 1920: státní symboly ČSR
Státní znaky a vlajka republiky Československé byly zavedeny zákonem Národního shromáždění ze dne 30. března 1920, číslo 252/1920 Sb.
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1t ... oslovenska

30. března 1944: start bombardérů k náletu na Norimberk
V noci z 30. na 31. března provedlo 643 (z původních 898) těžkých bombardérů královského letectva za doprovodu 90 stíhacích letadel další bombardování Norimberku.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bombardement_de_Nuremberg

30. března 1954: začátek bitvy o Pět pahorků
Po dvoutýdnech „oddechu“ v bitvě o Dien Bien Phu, které generál Giap využil k obnově sil a reorganizaci svého vojska, zahájil 30. března ve večerních hodinách silnou dělostřeleckou přípravu k dobytí zbytku pevností v prostoru Dien Bien Phu. Jeho úsilí bylo namířeno na pevnosti Eliane et Dominique. Statečnost francouzských vojáků dokáže pouze zpomalit postup 312. a 316. divize Viet-minhu. Obě pevnosti padnou následující den, aby je v dalších dnech částečně znovu obsadili Francouzi.
Jejich odpor skončí až 7. května.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_ ... C3%AAn_Phu
http://palba.cz/viewtopic.php?f=108&t=7 ... 098e09595e

30. března 1972: Velikonoční ofenzíva
Největší vojenská ofenzíva Viet-congu vedená na třech frontách, neměla za cíl porazit Jižní Vietnam podporovaný americkou armádou, ale zničit co nejvíce jednotek Jižního Vietnamu a zabrat co největší možné území a tím si zlepšit vyjednávací podmínky v rámci Pařížských mírových rozhovorů.
https://en.wikipedia.org/wiki/Easter_Offensive

30. března 1981: pokus o atentát na R.Reagana
Před washingtonským hotelem Hilton byl Ronald Reagan postřelen Johnem Hinckleym, když se vracel do své limuzíny. Důvodem atentátu byla Hinckleyho posedlost herečkou Jodie Foster, které se chtěl zalíbit. Hinckley vypálil šest ran ale pouze jedna a to ještě odražená trefila R. Reagana. Na to že byl postřelen odraženou střelou ráže .22 Long byl prezident převezen do nemocnice v kritickém stavu s těžkým vnitřním krvácením. Byl stabilizován a 11. dubna propuštěn.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3% ... da_Reagana

30. března 1982: návrat raketoplánu Columbie
Po osmi dnech testovacího letu na orbitu se bezpečně vrátil na zem raketoplán Columbie. Zeměkouli v rámci testovacího letu obletěl 130. Na jeho palubě byla pouze dvoučlenná posádka.
https://en.wikipedia.org/wiki/STS-3
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 31. března

Příspěvek od mantrevival »

31. března 1462: vyhnání židů ze Španělska
Isabella Castilská a Ferdinand II. Aragonský podepisují Alhamberský dekret v němž nařizují všem židům opustit území Castillie a Aragonska. Jestliže chtějí zůstat, musí přijmout katolickou víru. Na základě tohoto dokumentu a pogromů konvertuje na 200 tisíc židů a dalších 40-100 tisích odejde ze Španělska. Dekret bude oficiálně zrušen až v roce 1967.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alhambra_Decree

31. března 1885: vyhlášení Bechuanalandského protektorátu
Spojené království Anglie a Irska vyhlásilo protektorát v Jižní Africe. O 81 let později získá nezávislost a stane se z něj Botswana.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bechuanaland_Protectorate

31. března 1889: oficiální otevření Eiffelovky
Po dvou letech stavby byla slavnostně otevřena Eiffelova věž v Paříži.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eiffel_Tower

31. března 1901: premiéra Rusalky
V tento den byla poprvé uvedena na prkna, co znamenají svět v Národním divadle opera Antonína Dvořáka – Rusalka.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rusalka_( ... 99%C3%A1k)

31. března 1921: vznik RAAF
Z původního Australského Leteckého Sboru vznikly Královské Australské Vzdušné Síly s heslem „Per ardua ad astra – Ke hvězdám“.
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Aus ... _Air_Force

31. března 1942: obsazení Vánočního ostrova
Za úsvitu 31. března 1942 japonské bombardéry zničily rádiovou stanici na ostrově a poté se vylodilo na 850 Japonců. Před tímto útokem byla na ostrově smíšená posádka Britů a Indů, kteří se na začátku března vzbouřili a zabili velícího Britského důstojníka Williamse a čtyři další praporčíky. Velitele posádky a několik dalších Evropanů zavřeli a jejich popravu přerušil příjezd Japonců na ostrov. Japonci obsadili ostrov a až do listopadu 1942 zde těžili fosfát. Ostrov se vrátil pod nadvládu Spojeného království v říjnu 1945.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of ... mas_Island

31. března 1945: Francouzi překračují Rýn
Po dobytí Maximilansau stojí 1. francouzská armáda generála de Lattre de Tassigny na břehu Rýna. Na druhé straně je rozmístěna 47. divize Volks-Grenadier pod velením plukovníka von Grunherra. V této bitvě již rozhodovali i vyšší, strategické, zájmy Francie a samotný generál de Gaulle poslal telegram velícímu genarálovi: „Pane generále, je třeba aby jste překonali Rýn i když Američané nebudou připraveni a vy ho budete muset překonat na člunech. Je zde jediný zájem a to ten nejvyšší – národní. Karlsruhe a Stuttgart na vás čekají, i když si to nepřejí“.
https://fr.wikipedia.org/wiki/1re_arm%C ... 1944-1945)
https://www.france-histoire-esperance.c ... erse-rhin/

31. března 1954: SSSR žádá o vstup do NATO.
Na základě Molotovova dopisu soudruhům Malenkovovi a Chruščovovi, Sovětský svaz oficiálně požádal tři okupační velmoci v Německu o začlenění do NATO. Po dlouhých jednáních NATO odpovídá 23. dubna 1954 záporně. Rok nato 14. května 1955 bude založena Varšavská smlouva.
https://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/113924


31. března 1966: SSSR vypouští družici Luna-10
Ráno v 10.48 byla z Bajkonuru vypuštěna nosná raketa Molnija s první umělou družicí Měsíce Lunou-10. Družice provedla během následujících dvou měsíců 460 obletů Měsíce a pak ji došly baterie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_10

31. března 1992: vyřazení USS Missouri
Poslední bitevní loď třídy Iowa postavená za druhé světové války byla po válce v Perském zálivu vyřazena definitivně ze služby. Stalo se z ní plovoucí muzeum v Pearl Harboru.
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Missouri_(BB-63)
WHO DARES, WINS!
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Re: Stalo se 31. března

Příspěvek od vodouch »

31. března 1916: nálet Zeppelinů na Anglii
31. 3. 1916 vzlétlo z německých základen sedm vzducholodí k útoku na Anglii. Dvě z nich se musely kvůli mechanickým potížím vrátit. Čtyři vzducholodě shodily bomby převážně nad východní Anglií; všechny se bezpečně vrátily domů. Pátá se dostala nad Londýn; tam byla poškozena protivzdušnou obranou - přímým zásahem dělového granátu a střepinami z blízkých explozí byly poškozeny čtyři ze šestnácti plynových oddílů. Navíc na ní neúspěšně zaútočil letoun Rankenovými šipkami. Vzducholoď nouzově přistála před ústím Temže; jeden člen posádky se utopil, ostatní byli zajati.
Oběťmi náletu bylo 48 mrtvých a 64 zraněných; způsobená škoda byla vyčíslena na 19431 liber.
Údaje byly vybrány z osobního archivu.
Obrázek
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se na Apríla

Příspěvek od mantrevival »

1. dubna 1340: zabití Gerharda III
Gerhard III byl německý hrabě, princ, z rodu Schauenburgů, který od roku 1332 zastával funkci „regenta“ v jižní části Dánska - Jutland a Funen. V průběhu let stoupal odpor Dánské šlechty k jeho vládě a tak ho 1. dubna 1340 ve městě Randers zabil dánský panoš Niels Ebbesen se skupinou ozbrojenců. Po činu se mu podařilo uniknout ale jeho život vyhasl v listopadu téhož roku při boji s německými rytíři.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gerhard_I ... -Rendsburg
https://en.wikipedia.org/wiki/Niels_Ebbesen

1. dubna 1918: vznik RAF
Na sklonku 1. světové války došlo ke sloučení Královského leteckého sboru a Královských námořních vzdušných sil do Královského letectva.
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Air_Force

1. dubna 1924: odsouzení Adolfa Hitlera
Po provedeném Pivním puči v listopadu roku 1923 byl Adolf Hitler a další čtyři pučisté odsouzeni na pět let do vězení. Hitler však unikl vyhoštění do Rakouska.
https://de.wikipedia.org/wiki/Hitlerputsch

1. dubna 1924: vznik RCAF
Čtyři roky po vzniku RAF, vzniklo Královské letectvo Kanady s heslem „Takže jdeme ke hvězdám“.
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Canadian_Air_Force

1. dubna 1937: vznik RNZAF
Další královské letectvo, tentokrát Nového Zélandu vzniklo v roce 1937.
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_New ... _Air_Force

1.dubna 1945: vylodění na Okinawě (Japonsko).
Výhodná poloha ostrova Okinawa ho předurčila ke zřízení letecké základny pro bombardéry a také jako nástupní prostor k finálnímu útoku na Japonsko. Vylodění 500 tisíc vojáků se stalo nejrozsáhlejší operací v Pacifiku. Tato operace skončila 22. června 1945 za cenu obrovských ztrát na obou stranách.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Okinawa

1. dubna 1947: Začátek vzpour v RNZN
V tento den odstartovala série nenásilných vzpour příslušníků praporčického sboru u novozélandského námořnictva. Hlavním důvodem byly nízké platy a průběh služby u námořnictva. Důsledky těchto akcí byly těžké pro obě strany.
https://en.wikipedia.org/wiki/1947_Roya ... ay_1_April

1.dubna 1960: "Tarbík bílý" (Alžírsko).
Krycí jméno Tarbík bílý (egyptský) bylo použito pro druhý nadzemní pokus odpálení atomové nálože na střelnici v Hamoudii.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Gerboise_blanche
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tarb%C3%ADk_egyptsk%C3%BD

1. dubna 1969: zavedení Harrierů do RAF
Po devíti letech vývoje byli do RAF slavnostně zařazeny první letouny Hawker Siddeley Harrier. Jako první byla přezbrojena 1. peruť ve Witteringu. Letouny Harrier byly staženy ze služby v roce 2006.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hawker_Si ... _Air_Force

1.dubna 2002: úmrtí „Bílé smrti“ (Finsko).
Odstřelovač ze Zimní války, mezi Finskem a Ruskem 1939-40, Simo Häyhä má oficiálně přiznáno 505 obětí v sovětských řadách za 100 dní bojů. Jeho zvláštností bylo použití pušky M28 Pystykorva (Mosin-Nagant) bez dalekohledu. Rusové vynaložili všechny prostředky aby ho zlikvidovali. 6. března 1940 byl zraněn do obličeje, což ho vyřadilo z armády.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Simo_H%C3%A4yh%C3%A4

1. dubna 2011: zabití příslušníků UN v Mazar-e-Sharifu
23. března 2011 došlo v USA ke spálení Koránu pod dohledem amerického pastora Jonese. Tento čin byl v Afghanistánu zveřejněn prezidentem Karzaim a vyvolal vlnu nevole, která vyvrcholila 1. dubna v Mazar-e-Sharifu, kdy rozzuřený dav vnikl do sídla mise OSN a pozabíjel tři její příslušníky a čtyři Gurkhy, kteří byli jako ozbrojená ostraha. Mezi zabitými byla i první žena-letec, podplukovnice Siri Skare, v Norském letectvu.
https://en.wikipedia.org/wiki/2011_Maza ... rif_attack

1. dubna 2016: Čtyřdenní válka v Náhorním Karabachu
Bojů se na jedné straně účastnili separatisté podporováni Arménskou armádou a na druhé byla Azerbajdžánská armáda. Boje byly následkem neustálého arménského ostřelování civilních oblastí v Azerbajdžánu. Výsledek bojů je nejednoznačný a každá strana ho vykládá po svém.
https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Nago ... _estimates
WHO DARES, WINS!
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Re: Stalo se na Apríla

Příspěvek od vodouch »

1. dubna 1916: Nálet na Anglii
1. dubna 1916 vzlétly dva Zeppeliny k útoku na Londýn, ale byly odváty z kurzu silným větrem; cíl útoku byl změněn na Midlands nebo severní Anglii.
Jedna vzducholoď se přiblížila k pobřeží Anglie ještě před úplnou temnotou, takže vyčkávala nad mořem. Ale přitom praskla hřídel vrtule jednoho ze zadních motorů. Zatímco se posádka pokoušela o opravu, velitel odhodil všechny své bomby do moře. Vzducholoď se pak bezpečně vrátila na základnu.
Druhá vzducholoď bombardovala Sunderland a jeho okolí. Byla zachycena světlomety a bylo zahájeno ostřelování, ale vzducholoď se ztratila dělostřelcům z dohledu. Po odhození bombového nákladu se vrátila na základnu. RNAS vyslala k zachycení nájezdníka čtyři letouny a RFC tři, ale ty vzducholoď nezahlédly.
Oběti náletu: 22 zabitých, 130 zraněných
Způsobené škody: 25568 liber
Obrázek
Uživatelský avatar
J.J.
četař
četař
Příspěvky: 72
Registrován: 8/7/2015, 11:38
Bydliště: Rijnland (NL), Sudety

Re: Stalo se na Apríla

Příspěvek od J.J. »

1. dubna 1572 dobyli gézové Den Briel, což je považováno za obrat v osmdesátileté válce nizozemských provincí za nezávislost na Španělsku. Po vyhnání z Doveru chtěli sice původně zřídit základnu v severoholandském Enkhuizenu (dnes na pobřeží jezera IJsselmeer), ale během plavby je bouře zanesla k Den Briel, odkud zrovna španělská posádka odtáhla k potlačení nějakých nepokojů v Utrechtu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Capture_of_Brielle
Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Re: Stalo se na Apríla

Příspěvek od mantrevival »

Doplnění k těm vzducholodím z wiki:
Twice Royal Naval Air Service (RNAS) aircraft tried to intercept LZ 38 but on both occasions it was either able to outclimb the aircraft or was already at too great an altitude for the aircraft to intercept; the B.E.2 took about 50 minutes to climb to 3,000 m (10,000 ft).

To jsou ty super začátky a věci, který si moc lidí nedomýšlí díky moderním filmům, kdy jsou letadla během střihu u vzducholodě a sestřelují je jako prd.....
WHO DARES, WINS!
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Re: Stalo se na Apríla

Příspěvek od vodouch »

Motto: Na internetu najdeš vše!
vodouchův povzdech: Jen ne to, co potřebuješ.

Už několik delších časových období se snažím najít stoupavost Zeppelinu.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Osobnosti, vojáci, příběhy“