Palba k těžkým časům

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Palba k těžkým časům

Příspěvek od jarl »

Chtěl bych v tomto vlákně navázat na Kouzelníkův záměr poděkovat prostřednictvím našeho fóŕa všem lidem, kteří v těchto dnech obětavě zajišťují chod státu a základních služeb. Rád bych téma pojal i jako platformu pro zveřejnění konkrétních příkladů hodných následování či sdílení linků s poučným obsahem, nabízejících pomoc, nebo naopak možnost se jakkoliv zapojit do boje s virovou nákazou. Také se nabízí možnost využít vlákno ke zpopularizování staršího obsahu Palby, či zprostředkovat čtenářům hledajících rozptýlení od neveselé reality obsah jiných zajímavých webů.

Povznesme se tedy nad staré averze a odložme sváry na vhodnější dobu. Naši zemi i celý svět bezesporu čekají těžké časy, ale právě v nich se pozná velikost či malost nejenom národa, ale i zdejší komunity a každého uživatele. Mějme to alespoň v tomto vlákně na paměti a chovejme se takovým způsobem, abychom se později za své jednání nemuseli stydět.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Mirek58 »

Za sebe, musím poděkovat Libereckému kraji a jeho VŠ.
Dokázali namísto prázdného plácání převést do praxe legendární Werichovské - A vono to šlo -.
Dokázali rozjet nový výrobník nanovláken a rozjet výrobu.
V dnešní době ohromný počin!
ObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Kouzelnik »

Mirek58 píše:Za sebe, musím poděkovat Libereckému kraji a jeho VŠ.
Dokázali namísto prázdného plácání převést do praxe legendární Werichovské - A vono to šlo -.
Dokázali rozjet nový výrobník nanovláken a rozjet výrobu.
V dnešní době ohromný počin!
@Mirek58, ano, naprostý souhlas. Je to dobrá zpráva.

Nejsa z LBC+okolí, tak nemám možná aktuální info. Nicméně mám pocit, že cosi jako roušky (tj. nikoliv respirátory) jsou aktuálně ve výrobě i na zmíněné Technické univerzitě Liberec. viz https://twitter.com/MartinPuta/status/1 ... 5750688768.

Akorát je potřeba počítat s tím, že to není 100%-ní ochrana viz https://tuni.tul.cz/rubriky/univerzita/id:109749



2. Pro Ty, kteří jsou/budou v dobrovolné/povinné karanténě/izolaci, tak budou-li mít zájem si počíst na webu:
- web Reportér magazínu nabízí předplatné za korunu. Osobně doporučuji např. cestopisy "na vlastní kůži" od Tomáše Poláčka, bo jsou psané "člověčinou". https://reportermagazin.cz/author/tomas-polacek/9 Nicméně je to poněkud jiné než např. Italské prázdniny od Wericha.

- Web jstor.org nabízí odborné (vědecké) články mj. i z časopisů (military) history. Měsíčně je zdarma 5 článků. Články nejsou v textovém formátu, nýbrž ve formátu obrázků.



3. Podělím se vlastní zkušenost "jak na roušku" pro pocit bezpečí.

Kromě té základní papírové roušky (=jiné se mi nedaří sehnat) používám "kobru". Prý se tomu ještě říká "tunel". V obchodech se to prodává jako "nákrčník".
https://www.decathlon.cz/nakrcnik-trek- ... 55664.html
https://www.sportisimo.cz/willard/petu/ ... ta=1412892
A na tom nosím tu základní papírovou roušku.

Pokud se pohybuju venku mezi lidmi a na něco jsem šahal (např. na kliku), tak mám s sebou jednu až dvě náhradní kobry = když si na roušku šahám, aby mi bylo líp rozumět, tak potom co skončí dialog tak si vyměním kobru za jinou, tak abych si rukama nezanesl vir do té části kobry přes kterou dýchám.

Jasně, že vypadám divně/jako šašek, ovšem snad o něco snížím riziko nákazy. Samozřejmě, že při dialogu s bezpečnostními složkami - hasiči, zdravotníci, policisté,... respektuji, že musím odhalit tvář.

Pro krásnější polovinu lidstva je výhodou, že se kobry vyrábí ve spoustě barev, takže s jistým přimhouřením oka lze argumentovat, že jde o vhodný módní doplněk, který sice možná malinko naruší nalíčení, ale stejně pod ním kobrou není nic vidět, takže nalíčení lze opravit. Mě osobně se osvědčilo v argumentaci, že jsem kobře neříkal kobra, ale japonský šátek, bo zní to hezky, ne? A co vím, tak v Japonsku existují i divnější módní kreakce.
R.I.P.
Uživatelský avatar
IgorT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1467
Registrován: 25/6/2014, 12:48
Bydliště: BA

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od IgorT »

Obrázek
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od vodouch »

Roušky bez šití:
- Vezmete kus látky cca 20 x 10 cm (menší přeložený kapesník). Na materiálu nezáleží; efektivní budou pouze profesionální výrobky.
- Na cípy látky uvážete škotovým uzlem (skauti znají, palbáčtí námořní znalci poradí) provázky délky cca 35 cm na uvázání "roušky" přes nos a ústa.
- Kdo má problémy s vázáním za hlavou, může na provázky navléci tlačky (myslím, že se jim laje "tanka").
Obrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Kouzelnik »

Kouzelnik píše:
3. Podělím se vlastní zkušenost "jak na roušku" pro pocit bezpečí.

Kromě té základní papírové roušky (=jiné se mi nedaří sehnat) používám "kobru". (...)

Jasně, že vypadám divně/jako šašek, ovšem snad o něco snížím riziko nákazy. Samozřejmě, že při dialogu s bezpečnostními složkami - hasiči, zdravotníci, policisté,... respektuji, že musím odhalit tvář.(...)
Tak vypadá, že situace s ne-/obvyklostí nošení roušky se začíná měnit. Možná to dokonce bude trendy.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/oc ... k-40316958 :) :D :lol:
R.I.P.
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od jarl »

Tady je návod na snadnou výrobu jednorázové papírové roušky (právě úspěšně vyzkoušeno).

https://video.aktualne.cz/z-domova/funk ... f6b220ee8/
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Kouzelnik »

Kdo jste poblíž, tak pro info:https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vi ... y-40317050

BTW: Nejen z vlastní zkušenosti, ale z více míst, mám info, že konkrétně vietnamské večerky mají pleksiklo/sklo mezi obsluhou a zákazníkem a že standartně ten z obsluhy obchodu, který hlídá zákazníky, tak že má respirátor (=nikoliv tu základní roušku za pár kaček).

Já osobně když jsem platil minulý týden ve viet. sámošce/večerce, tak bankovku, kterou jsem platil, tak z obou stran otřela čímsi (asi desinfekcí), než ji dala do pokladny. Nevím jak to dělají s mincemi.
R.I.P.
Choroš
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 184
Registrován: 30/11/2016, 11:47

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Choroš »

Vážení kolegové,

třeba toto, co jsem dal dohromady, někomu pomůže. Palbu čtu léta, ale nenapadlo by mě, že první příspěvek budu mít zrovna takovýhle :-)
Takže, něco k dezinfekci, likvidaci COVID-19. Předkládané informace jsou bez záruky - nejsem virolog - ale z materiálů WHO a vědeckých časopisů, takže se jim snad věřit do jisté míry dá.

COVID-19 je málo prozkoumaný, proto většina poznatků pochází ze zkoumání více či méně příbuzných virů, vesměs jiných koronavirů nebo virů chřipky.
Vedle přenosu virů formou aerosolu přímo do dýchacích cest je nejobvyjlejším způsobem cesta předmět s viry-ruka-obličej (dýchací cesty). Průměrná frekvence sahání na obličej u člověka je 23x za hodinu, dvě třetiny z toho jsou na nos nebo ústa. Přenos COVID-19 nebyl zkoumán, v případě chřipky Influenza A se při pětivteřinovém kontaktu ruky s infikovaným předmětem se na ruku přenese cca 30% virových částic, které na předmětu jsou.

Za zásadní se tedy považuje mytí rukou. Doporučuje se používat alkoholový gel nebo mýdlo a vodu po dobu půl minuty až minutu (některé studie udávají 30, některé 40, jiné 60 vteřin). Doporučuje se ruce pečlivě otřít, nejlépe papírovým ručníkem (nezlikvidované viry přemístíme do toho ručníku - i důkladné omytí vodou s následným otřením bez použití mýdla by mělo fungovat). Přípoužití jednorázového papírového ručníku není až tak důležité, nakolik jsou viry zlikvidovány, ale spíše to, zda se z rukou odstraní - a to funguje i s obyčejným mýdlem. Nakolik jsou viry mýdlem inaktivované je, zdá se, tak trochu otázka. Obalené viry (jako je virus chřipky i COViD-19) jsou obecně citlivější než jiné, protože k jejich inaktivaci by měla vést už destrukce obalu - který je z valné části z lipidů (tuků); ale záleží i na dalších podmínkách, a viry se navíc dobře přichytávají k organické hmotě, která zase účinnost mnoha dezinfekčních prostředků snižuje. Jiný problém je, že časté používání mýdel a dezinfenkcí poškozuje přirozený kožní mikrobiom - po odeznění koronaviru předpokládám zvýšený nástup ekzémů, mykóz apod.

Výdrž na povrchu předmětů záleží na typu povrchu, kolik virových částic tam je, na teplotě a vhkosti. Obecně při teplotě 30-40°C je výdrž koronavirů vesměs do dvou dnů; při 4°C až měsíc. Při pokojové teplotě až pět dní, a to na víceméně jakémkoli povrchu. Při 50% vzdušné vlhkosti přežívá virus déle než při 30% i 80% vlhkosti.

Na koronaviry obecně působí likvidačně: 61% ethanol; 0.5% peroxid vodíku; 2% glutardialdehyd (např. Steridine GTA); Sodium hypochlorid (chlornan sodný) (0,1% - tj. neředit SAVO 100x, jak se často dělá, ale jen 50x); 2-propanol (70%) a kombinace 2-propanolu (45%) a 1-propanolu (30%) (v dezinfekčních tamponech); glutardialdehyd (0.5%); formaldehyd (0.7%); povidone iodin (0.23%) (Jodisol) - vše působení po dobu 1 minuty. Působí i kyselina peroctová, ale nenašel jsem koncentraci - stejně není běžně k sehnání.

Pokud použijete nižší koncentraci, měla by látka působit déle, aby se dosáhlo požadované účinnosti. Pokud koncentraci vyšší - „pro jistotu“ - u dezinfence povrchů na tom tolik nezáleží, ale na tělo pozor, mějte na paměti, že to jsou vesměs toxické látky i pro vaši kůži, a některé jsou toxické opravdu hodně!

Naopak jiné dezinfekční prostředky tolik účinné nejsou, např. 0.5% benzalkonium chlorid (kapky, spreje k dezinfekci dýchacích cest) - nejasné výsledky, asi málo účinný; 0.02% chlorhexidin diglukonát (ústní vody a roztoky k dezinfekci rukou: např. Corsodyl, Paroex, Savlon) - neúčinný; 0.55% ortophtalaldehyd (např. Steridine OPA, Cidex OPA) - málo účinný.
Prostředky obsahující jmenované látky jsou jen příklady; každý se musí podívat sám, jaké je složení toho kterého přípravku, co si chce koupit.

Pár poznámek na konec:
COVID-19 je možná přenosný z výkalů - tzn. například před spláchnutím je dobré zavřít dekl od záchoda, a občas (několikrát denně) ho dezinfikovat např. savem.
Pozor na možná znečištění ventilačních systémů. SARS v roce 2003 se v Hongkongu rozšířil právě jako aerosol z ventilace.
Prádlo by se mělo prát min. na 60°C.

Jinak, můj ryze osobní názor je, že to s nebezpečností COVID-19 není tak strašné. Doporučuji důkladně zvážit, zda jsem natolik ohrožen, že se mi mám mýt desekrát denně ruce mýdlem nebo něčím podobným. Některým lidem to může působit kožní problémy...

Zdroje a k dalšímu čtení:
Duan S. et al. (2003) Stability of SARS Coronavirus in Human Specimens and Environment and Its Sensitivity to Heating and UV Irradiation. Biomedical and Environmental Sciences 16: 246-255.
Geller C., Varbanov M., Duval R.E. (2012) Human Coronaviruses: Insights into Environmental Resistance and Its Influence on the Development of New Antiseptic Strategies. Viruses 2012, 4, 3044-3068.
Grayson M.L et al. (2009) Efficacy of Soap and Water and Alcohol-Based Hand-Rub Preparations against Live H1N1 Influenza Virus on the Hands of Human Volunteers. Clinical Infectious Diseases 48: 285–291.
Kampf G., Todt D., Pfaender S., Steinmann E. (2020) Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. Journal of Hospital Infection 104 (2020) 246-251.
Water, sanitation, hygiene and waste management for the COVID-19 virus. Technical brief. 3 March 2020. WHO reference number: WHO/2019-NcOV/IPC_WASH/2020.1
http://www.cidrap.umn.edu/news-perspect ... gainst-flu
https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN1W42G8
TODD E.C.D, MICHAELS B.S., HOLAH J., SMITH D., GREIG J.D., BARTLESON C.A. (2010) Outbreaks Where Food Workers Have Been Implicated in the Spread of Foodborne Disease. Part 10. Alcohol-Based Antiseptics for Hand Disinfection and a Comparison of Their Effectiveness with Soaps. Journal of Food Protection 73: 2128–2140.
Naposledy upravil(a) Choroš dne 19/3/2020, 12:22, celkem upraveno 1 x.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Kouzelnik »

Choroš píše:Vážení kolegové,

třeba toto, co jsem dal dohromady, někomu pomůže. Palbu čtu léta, ale nenapadlo by mě, že první příspěvek budu mít zrovna takovýhle :-)
Takže, něco k dezinfekci, likvidaci COVID-19. Předkládané informace jsou bez záruky - nejsem virolog - ale z materiálů WHO a vědeckých časopisů, takže se jim snad věřit do jisté míry dá.

COVID-19 je málo prozkoumaný, proto většina poznatků pochází ze zkoumání více či méně příbuzných virů, vesměs jiných koronavirů nebo virů chřipky.
Vedle přenosu virů formou aerosolu přímo do dýchacích cest je nejobvyjlejším způsobem cesta předmět s viry-ruka-obličej (dýchací cesty). Průměrná frekvence sahání na obličej u člověka je 23x za hodinu, dvě třetiny z toho jsou na nos nebo ústa. Přenos COVID-19 nebyl zkoumán, v případě chřipky Influenza A se při pětivteřinovém kontaktu ruky s infikovaným předmětem se na ruku přenese cca 30% virových částic, které na předmětu jsou.

Za zásadní se tedy považuje mytí rukou.
Na koronaviry obecně působí likvidačně: 61% ethanol; 0.5% peroxid vodíku; 2% glutardialdehyd (např. Steridine GTA); Sodium hypochlorid (chlornan sodný) (0,1% - tj. neředit SAVO 100x, jak se často dělá, ale jen 50x); 2-propanol (70%) a kombinace 2-propanolu (45%) a 1-propanolu (30%) (v dezinfekčních tamponech); glutardialdehyd (0.5%); formaldehyd (0.7%); povidone iodin (0.23%) (Jodisol) - vše působení po dobu 1 minuty. Působí i kyselina peroctová, ale nenašel jsem koncentraci - stejně není běžně k sehnání.

Pokud použijete nižší koncentraci, měla by látka působit déle, aby se dosáhlo požadované účinnosti. Pokud koncentraci vyšší - „pro jistotu“ - u dezinfence povrchů na tom tolik nezáleží, ale na tělo pozor, mějte na paměti, že to jsou vesměs toxické látky i pro vaši kůži, a některé jsou toxické opravdu hodně! (...)
Jenom jestli správně rozumím. Použít ke zředění z řady SAVO např. toto SAVO (https://eshop.unihobby.cz/bin/attach/14 ... 662169.pdf), protože má dostatečný obsah chlornanu sodného? A ředit 1:50 (=v kýblu do 5-ti litrů vody dát celého velkého panáka SAVa, bo chronan sodný má prý hustotu 1200 kg/m3, ovšem v tomto SAVu je není 100% koncentrát chlornanu sodného)? A v tomto si umývat odkrýté části těla (ruce, uši, krk) aspoň minutu?

edit: Došlo k omylu na mé straně. V tomto konkrétním SAVu (SAVO Original) je chlornanu sodného pouze cca 5%. Ještě jednou se omlouvám za svůj omyl (mylný text ze včerejška jsem vyznačil červeně)!!!!


Čím si pak ošetřit chlorované části těla? Indulonou? Prasečím sádlem? Rybilkou? Niveou?

Pro povzbuzení o lidské ohleduplnosti a dobrotě:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/br ... y-40317133
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/un ... i-40317134
Naposledy upravil(a) Kouzelnik dne 19/3/2020, 10:43, celkem upraveno 1 x.
R.I.P.
radecky
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 197
Registrován: 7/11/2008, 19:25

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od radecky »

Nechme hodnotící komentáře na dobu po krizi. Nicméně si neodpustím: Kdysi jsme byli nějak připraveni na Antrax. Osobně mám plnou důvěru v plk. Prymuly. NechŤ vydává příkazy a my ostatní poslouchejme. Herci nechť jsou sticha a nerozbíjí morálku.
Obrázek
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od mantrevival »

Malé zamyšlení nad současnou situací, neberte mě jako idiota, chápu obtížnost situace, ale i tak.....

Ekonomika kolabuje, proč? Chvílemi má člověk pocit, že je to řízené a že „někdo“ testuje jak jsou jednotlivé státy připraveny. Vím je to schizofrenní...ale viditelně státy nejsou připraveny. Centralizace výroby v Číně, Evropa absolutně neschopná čehokoliv, a to je jenom virus. Co v případě války? Kdo bude dodávat pečivo, oblečení, pohonné hmoty, munice jestliže z celého systému odebeřeme všechny boje schopné muže? Jsou plány jak zaměstnat ženy nebo všechno jako teď adhoc?

Přesně proto nejsme připraveni ani na koronavirus protože nikdo nechce slyšet o „mrhání“ peněz na něco se může a nemusí stát. Proto je zde opět na Seznamu a asi i v Právu článek zda koupit nová BVP či nikoliv. Samozřejmě teď se to nehodí, ale kdy jindy se to hodí? Určitě to není jednoduchá volba a rozhodnutí, investovat do něčeho co je nelukrativní a z čehož nebudu mít žádný profit. Ale o tom je celý koncept obrany a to jak vojenské tak zdravotní – být připraven na nemožné a to stojí prachy. A nikdo to neocení.

Úplně vidím naťácké plánovače, ale i US, jak jsou zesinalý hrůzou, když vidí jak je, nejen, zdravotnictví členských státu neschopné čehokoliv. A tady chtějí organizovat cvičení DEFENDER 20. Je to krásná zkušenost, jako v reálu, zdecimovaná Evropa, a US army musí splnit misi – dostat se do Pobaltí, přes nakaženou Evropu, pěkně v maskách/roušky neseženou – pomalu sci-fi jako od Kotlety. To je křest ohněm ale věřím tomu že ho zruší...aby neohrozili zdraví svých vojáků a hlavně sami to nezvládnou.

Proč se všechno zavírá a vytváří nátlak na lidi jestliže máme „jenom“ 464 nakažených a 6tis otestovaných. To může nějakých 500 lidí ovlivnit činnost celého zdravotního systému a potažmo celé republiky?
Evropa na kolenou......z 512 miliónů obyvatel EU, je nakaženo nějakých 70tis lidí a cca. 5tis bohužel zemřelo, a je konec všeho?!? Ve finále to jedno brigádní úkolové uskupení které vyčleňujeme pro NATO.
Ze sedmi miliard na celém světě je nakaženo 200tis obyvatel?? Kdyby dvě miliardy tak řeknu ano musíme něco dělat, ale takhle.

Celkově v Evropě není připravováno na krizové stavy, protože by se omezovala svoboda lidí, kteří milují cestování a všechny ty výdobytky doby. A to nepřípustné, šahat někomu na jeho práva. Nikdo nechce poslouchat autority. Všechny bych poslal do mise v Afghanistánu nebo Mali aby viděli co je to težký život. Kde nic není a kde jsou vojáci zavřeni po dobu šesti měsíců na základně o rozměrech třeba 100x100m a musí spolu žít a sdílet všechno co přináší pobyt v těchto oblastech, a to i to nejhorší, smrt. Proto jsou i zranitelní, protože umí přijímat rozkazy bez přemýšlení a nějaká omezení se dají snést. Proto mohli vyrazit na hranice s maskami OM-90 a jépéčkama, protože jim to prostě nařídili. Chtěl bych vidět bojové filtry na zachycení látek VX, IVA apod, jak bojují s coronavirusem?!?

Hyeny byly a vždycky budou vydělávat na neštěstí druhých, viz zachycená dodávka filtrů. Kolik se jich ale prodalo to už nikdo nezjistí. Všechny chemické fabriky na území musí mít tyto respirátory na skladech, zabavil jim je někdo? Darovali je někomu?

Další pozastavení – kdy dojde k prodeji přes okýnko i v supermarketech? Přeci nemá logiku, když chodí miliony lidí na jedno místo a ač dodržují rozestupy, jsou tam a roznáší. Nebo jakou má logiku pouštět pendlery a zaměstnance Evropského parlamentu každý den přes hranice?? Opět evropská ekonomika, být závislý na pracovní síle sousedního státu, jestliže denně cca. 12tisíc jezdí sem a tam, to jsou všehno potenciální roznašeči. Francie s Německem jich má „jenom“ 120tisíc!!!

Na závěr bych chtěl poděkovat Číně a všem kdo zorganizovali nákup roušek a testů v této daleké a všemocné zemi. Další ukázka toho jak to normálně nejde, ale díky „dobrým“ vztahům, chudák Slavie, pan prezident a další co musí vydržet ta jednání s oficiální Čínou. Myslím že budou na nebevzetí a svatořečení.

To asi ta deprese ze všeho co se kolem děje
Who dares wins!!!
WHO DARES, WINS!
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3763
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Scotty87 »

Cvičení DEFENDER 20 už v podstatě zrušené je. V takové situaci není moudré přesunovat přes celou Evropu desetitisíce vojáků.
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od mantrevival »

ještě několik málo zamyšlení
Výroba vozidel je pozastavena, prodej taktéž. kdy se podaří obnovit plný provoz to je ve hvězdách. K tomu tlak evropské unie na výrobu elektrických vozidel může způsobit automobilkám hodně velké problémy. Nebo se jim tato krize hodí do krámu? Propustí lidi už teď, protože na výrobu elektrovozů jich není tolik třeba.

zajímalo by mě, jestli je někdo schopen říct kolik firem z prémiérova koncernu valí jídlo na 100 a více procent a těžce těží z této situace.

Podle zdrojů z maďarska – tam dochází ke znárodňování (plnému nebo částečnému) společností důležitých pro krizový chod státu. Začalo to prý již před Covidem. Jestli je to pravda, tak je to docela chytrá strategie, hodně těžko pochopitelná z pohledu dnešní doby, ale jeden nikdy neví. Na druhou stranu lepší než vlastnit pivovar. Nic proti Budvaru!!

a po dnešních zprávách jsem v klidu, bilion korun na škody, tzn. žádné peníze na armádu, pendleři už se jim taky nelíbí, no jako kdybych to věděl
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Zemakt »

Většinu komentovat nebudu, jen ty pendlery. Co jsem se nyní dozvěděl, tak Mitterteich je komplet v karanténě. Cca 10 km od Chebu. Přičemž tam pracují desítky čehůnů. Celé Německo obecně reagovalo na situaci dost pozdě. Pendleři prostě budou mít pech, sorry jako.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Kouzelnik »

Zemakt píše:Většinu komentovat nebudu, jen ty pendlery. Co jsem se nyní dozvěděl, tak Mitterteich je komplet v karanténě. Cca 10 km od Chebu. Přičemž tam pracují desítky čehůnů. Celé Německo obecně reagovalo na situaci dost pozdě. Pendleři prostě budou mít pech, sorry jako.
@Zemakt ... jaký konkrétně je režim nezbytného kontaktu v DE (předpokládám, že máš info primárně z Vogtland). Např. v MHD nebo při nákupu potravin?

Např. by mě zajímalo, jestli doplňování zboží v prodejně probíhá "cik-cak". Tj. že přes den jsou v uličkách mezi regály pouze zákazníci + "hlídači" (bo zloději do kapsy/pod sukni nebo kapsáři) A doplňování zboží probíhá zčásti v mimořádné pauze přes den a zejména v noci mimo otevírací dobu ... tak aby doplňovač zboží byl pokud možno mimo přímý kontakt se zákazníky... (samozřejmě, že doplňovač zboží má gumové rukavice+roušku, tak aby neroznášel nákazu, pokud by byl infikován.)

Ptám se, protože můj příbuzný, pracující jako doplňovač zboží v jednom z supermarketových řetězců (s mateřskou firmou z DE) je rozčarován. Prý se tento model snažili prosadit (=aby se pokud možno nenakazili a ani aby neroznášeli nákazu), ale příslušné vedení prodejny s tím nesouhlasí bo "nikdy se to tak nedělalo... takže kdyby např. německý Aldi/Eneka/Lidl/Norma/... fungovaly "cik-cak" tak by to byl argument pro vyjednávání s vedoucí prodejny v ČR (v jednom z okresních měst).
R.I.P.
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od jarl »

Mantrevival-vítám tě na Palbě jako nového uživatele, ale kvůli takovému mudrování jsem tohle vlákno opravdu nezakládal. Žádám, aby bylo respektováno jeho původní určení, jinak se to brzy zvrtne v hádky a budu muset zasáhnout jako moderátor.
jarl píše:Chtěl bych v tomto vlákně navázat na Kouzelníkův záměr poděkovat prostřednictvím našeho fóŕa všem lidem, kteří v těchto dnech obětavě zajišťují chod státu a základních služeb. Rád bych téma pojal i jako platformu pro zveřejnění konkrétních příkladů hodných následování či sdílení linků s poučným obsahem, nabízejících pomoc, nebo naopak možnost se jakkoliv zapojit do boje s virovou nákazou. Také se nabízí možnost využít vlákno ke zpopularizování staršího obsahu Palby, či zprostředkovat čtenářům hledajících rozptýlení od neveselé reality obsah jiných zajímavých webů.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Zemakt »

Mitterteich je ještě Bayern. Hele to netuším, zeptám se. Nicméně obecně lze říci, že to maj Němci na salámu. Jezdí i přes zelenou, ta nejde ohlídat. Ale právě na tomto pripadu to vypadá, že jim to asi docvaklo.

Ale k tématu. Dnes mne kontaktoval kapitán naší posádky, dělá v gastronomii, a chtěl kontakt na někoho kdo u nás velí na přechodech. Že by všem sloužícím privezli nějakou baštu. Sice nevím jak to dopadlo, ale pěkné, díky.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
kastellan
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 202
Registrován: 22/1/2015, 20:55

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od kastellan »

Oho, takže (skoro)tajní berou úplatečky v šniclech??? :D
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Palba k těžkým časům

Příspěvek od Dzin »

Zemakt píše:Celé Německo obecně reagovalo na situaci dost pozdě.
Statistiky říkají něco úplně jiného.

V rámci reakce na koronavirus je nejdůležitější rozmělnit jeho nástup aby zdravotnictví země dostalo čas na pomoc nemocným. Obvykle se toto měří počtem mrtvých ku počtu nakažených. Němci mají 11973 nakažených a 28 mrtvých (428 nakažených na jednoho mrtvého). Když to porovnáš, Francie 9134/264 (35), Švýcarsko 3028/33 (92), Španělsko 13910/624 (22) a Itálie 35713/2978 (12). Dále ve světě Čína 80894/3237 (25), Írán 17361/1135 (15), USA 7863/121 (65) a Jižní Korea 8413/84 (100). Přičemž Jižní Korea (a v Evropě Švýcarsko viz. statistiky) je dávána jako vzor, jak se to má dělat. A Němci jsou 4x lepší než obě zmíněné země.

Ze všech takto těžce postižených zemí tak Německo podle statistik reagovalo nejlépe. A pokud bychom řekli, že reagovalo pozdě, jak bychom měli nazvat reakci ostatních vyjmenovaných zemí?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“