Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s NATO?

Fricoolinek
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 196
Registrován: 14/6/2019, 16:03

Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s NATO?

Příspěvek od Fricoolinek »

Chtěl bych se zeptat - existují nějaké záznamy atp. o tom, zda velení ČSLA mělo obavy o to, jestli by nebyla během (případného konvenčního) konfliktu s vojsky NATO ohrožena bojová morálka? Zejména po roce 1970. Přecijen - fakt, že mládež k západu vzhlížela prostřednictvím obdivu k jeho stylu života (hudba atp.) asi nešlo opomíjet, navíc negativní vztah k SSSR jakožto okupantovi. Plus čs. emigranti na západě - byla třeba u některých z nich (kdykoliv mezi lety 1948-89) např. nějak deklarována ochota se nějak vojensky zapojit v řadách západních armád při hypotetickém konfliku NATO x VS?
Uživatelský avatar
Pikujuci brizolit
poručík
poručík
Příspěvky: 723
Registrován: 13/12/2018, 16:47
Bydliště: občas aj SK

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

Skôr je to otázka na generálny štáb v ZSSR, keďže o žiadnom konflikte s NATO sa u nás nerozhodovalo, maximálne sa pripravovali operačné plány podľa doktríny Varšavskej zmluvy. Ideovo jednotná ČSĽA, Varšavská zmluva, či Červená armáda nemusela byť, ono by to fungovalo aj tak.
Inak neexistuje možnosť aby ideologicky existovala ucelená armáda, nikde. Ani dnes, ani vtedy nebola ideová jednotnosť ľudí aktuálna, akurát sa to dalo vtedy ľahšie kontrolovať a "blbci" boli v menšine pre nemožnosť sa zgrupovať a zdieľať svoje "primitívne" názory.
Rok 68 zanechal stopy najmä v mestkej populácii, mimo hlavné centrá ani tá normalizácia nevadila. Plus akási tá nejednotnosť sa tiahne oboma krajinami celou históriou , kolaboranstvo,či naopak glorifikovanie menšiny ako názor celospoločenský, atď.
Plus kto si spomína na veselú prezenčnú službu, väčina držala ofiko hubu a krok, to stačilo.
Ale to sú len moje také nepodstatné, neodzdrojované a menšinovo sa vydávajúce dojmy za dojmy väčšiny :razz:
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Fricoolinek
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 196
Registrován: 14/6/2019, 16:03

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Fricoolinek »

Tak ale třeba je rozdíl mobilisace 1938, kdy třeba (u české národnosti) nebylo co řešit - Němec je nepřítel národa, země - zab ho!

Ovšem v normalizační době aby mladý chalan viděl nepřítele národa, země v Američanovi, no.... tam je ta představa složitější. V (západním) by to asi bylo "jednodušší" - jakožto reminiscence na WW2.

To spíš tam by byla zajímavá myšlenka vojenského střetu vojsk NSR x NDR. Teda otázka, jaká vůbec musela bejt ideologická nalejvárna na ZVS v NVA. Tam museli mít špičky NVA strach z rizika přeběhů nebo nechutí bojovat proti vlastímu národu. A zřejmě i u Bundeswehru to asi nemohlo být o tolik jiné (resp. ne stran přeběhů, ale stran bojové morálky)
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Skeptik »

Nevím kolik ti je, a jak si pamatuješ dobu před rokem 1989.
Dnešní pohled na 70-tá a 80-tá léta je poněkud zkreslený ... je to dáno tím, že se popisuje hlavně odpor vůči komunistickému režimu, aniž by se uvedlo, že se to týkalo jen malé části společnosti.

Totéž platí i o vztahu k SSSR po roce 1968 ... část společnosti "rusáky" nenáviděla, část společnosti SSSR adorovala, část společnosti měla k SSSR výhrady a naprosté většině to bylo jedno. Ostatně dnes je to stejné vůči USA.

Co se 68-mého týče, dva roky poté už to naprostou většinu lidí nezajímalo a propaganda zpracovávala tu mladší generaci. A pokud lidé nejsou úplně na dně, tak většina propagandě věří.

A poslední bod ... Nikdy se nepropagoval "útok na Západ" ve smyslu "šíření socialismu silou". ČSLA vždy připravovala / hlásala obranu "socialistického bloku" před útokem že Západu alá 1938/39 ... a kdo by nebránil Vlast, ať už k ní má jakékoli výhrady.

Moc jsem nepomohl co?
O tom zda se velení ČSLA nějak významně obávalo o morálku vojáků by chtělo se podívat na nějaké archivní materiály. Částečně asi ano ... proto všechna ta Politická Školení Mužstva.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Pokud se týká bojové morálky vojáků ČSLA v případě hypotetického konfliktu, nedá se, podle mého skromného mínění, předpokládat vůbec nic.
Proti kterému protivníkovi by ČSLA především bojovala? NSR? USA? Někdo jiný?
V jaké fázi konfliktu by se měla bojová morálka posuzovat?
Jak se chová protivník na bojišti?
Jak se chová protivník k civistům?
Jaké ztráty utrpěla ČSLA?
Jak funguje zásobování jednotek?
Jak se chová velitelský sbor ČSLA?
Jaké jsou podmínky na bojišti (povětrnost, nemoci atp.)?
Jak funguje propaganda protivníka?
Jak funguje vlastní propaganda?
Obecně vyhráváme, nebo prohráváme?

Myslím, že by se dalo vyjmenovat ještě pár dalších okolností, které by bojovou morálku mužstva (a ovšem i velitelského sboru) určily. Naštěstí jsme nemuseli morálku našeho vojska v reálu hodnotit, protože -Bohu díky jak říkáme my atheisti- k ostrému konfliktu zatím nedošlo
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Kouzelnik »

Fricoolinek píše:Chtěl bych se zeptat - existují nějaké záznamy atp. o tom, zda velení ČSLA mělo obavy o to, jestli by nebyla během (případného konvenčního) konfliktu s vojsky NATO ohrožena bojová morálka? Zejména po roce 1970. Přecijen - fakt, že mládež k západu vzhlížela prostřednictvím obdivu k jeho stylu života (hudba atp.) asi nešlo opomíjet, navíc negativní vztah k SSSR jakožto okupantovi. Plus čs. emigranti na západě - byla třeba u některých z nich (kdykoliv mezi lety 1948-89) např. nějak deklarována ochota se nějak vojensky zapojit v řadách západních armád při hypotetickém konfliku NATO x VS?

Čau, prvotně si zkus upřesnit svoji otázku, bo je příliš široká.

O jaké období Ti přesně jde? Narážím na proměnu Česko-Slovenských ozbrojených sil v 70. letech, kdy byla plně potlačena určitá forma dřívější částečné autonomie jejího managementu viz příklad vztahu k Varšavské smlouvě https://www.youtube.com/watch?v=eHIW7-r ... e=youtu.be

O jaké složky ozbrojených sil Ti jde? Jenom o ČSLA? Nebo taky o Lidové milice (tj. LM nemyslím jako útočné jednotky do frontového mlýnku na maso, ale spíše ve funkci těch kdo by potlačovali případné vzpoury týlových jednotek, chytaly dezertéry či zběhy z frontové linie).

A pokud jde o konflikt s NATO... tak myslíš něco na způsob "dělání pořádku" primárně proti civilistům? Nebo spíše myslíš mobilizaci a plnohodnotný konflikt?

Nevím do jaké míry Ti jde o pohled nezávislý pouze na naší domácí situace... zkus např. https://www.novinky.cz/kultura/clanek/n ... i-40106872 (která však kvůli době svého vzniku zákonitě musí být faktograficky nepřesná ohledně stavu zejm.v 80. letech). Možná pro celkový kontext Karel Durman https://www.cupress.cuni.cz/ink2_ext/in ... 5&jazyk=cs (jeho "Popely ještě žhavé" patrně jsou asi moc globální pro Tvoji otázku, co?)
R.I.P.
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od palo satko »

To je puhe teoretizovanie o nejakom odpore bojovat vo vojne voci komukolvek, nielen NATO. Vo vojne vojak dostal povolavaci. Ked nenastupil a chytilo ho. Sud a gulka. Ked nastupil a odmietol, alebo neuposluchol rozkaz mal smolu. Uplatnila sa velitelska pravomoc. Najčastejšie gulka od velitela, alebo velitelzorganizoval kratky polny sud ak mal nejakych prisediacich, urobil popravčiu skupinu z vojakov z jeho jednotky, a gulka. Ked ho nezastrelil alebo nepopravil velitel, tak ich kontraš poslal oboch pred sud, velitela aj vojačika. Vysledok - gulka. Pre oboch. Podotykam, gulka bola bola aj za blbe reči, ktore rozkladali jednotku. Viem to. Bol som vycvičeny na kontraša v čase vojny. Ulohou vojaka je vyhrat vojnu a nie konat spravodlivost. Na tu je čas po vojne.
Obrázek
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Pane Satko, rozhodně s Vámi naprosto souhlasím. Přesto si myslím, že původní dotaz směřoval spíše k upřímné ochotě a snaze iniciativě vojáků bojovat. Tedy jestli jsem správně rozuměl. Prostě myslíte, že morálka je nezdrhnout a nemorálka je zdrhnout? Pak ovšem by mohly následovat události, jak jste je popsal, pane Satko....
No, myslím si, a možná vadně, že morálka se projevuje i jinak. Nevím jak to co nejlépe vyjádřit, ale snad takto: voják může buď usilovně tahat, nebo možná ještě usilovněji předvádět, jak tahá. V každém běžném každodenním detailu může mužstvo buď iniciativně a s gustem pracovat k vítězství, ale stejně tak může mužstvo v každodenní praxi usilovat hlavně zejména o své bezpečí, a o všechno ostatní, než vlastní boj. Myslím, že byste asi nechtěl postřílet mužstvo, které se ničím viditelným neprovinilo, jen se chová nanejvýš pasivně. Z vyprávění veteránů té první světové války vím, že se tak chovalo hodně vojáků. Celé týdny se krčili v zákopech, hladoví, mokří, zavšivení, často tak zesláblí, že pušku natahovali sešlápnutím páky závěru. Pokud se k výstřelu odhodlali...Takže radši ani moc nestříleli, protivníka neprovokovali...a k hromadnému šturmu se nezvedli... všechny byste snad nechtěl postřílet, pane Satko, že? No a asi by to ani nešlo. Asi bychom mohli mluvit kromě morálky i o motivaci. Nejsem si jist, ale vnitřní motivace vojáků významně "vyztužuje" morálku... ale psychologem nejsem. Pamatuju se, že nám kdosi -tehdy dávno- hlásal, že pokud je nálada mužstva špatná, má se rozdat menáž. :wink:
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Mirek58 »

Krátce a stručně.
Jak jsi se dostal do zelenýho, byla jediná možnost, držet hubu a krok.
Všechny kecy o "odporu" šly do kopru, jakmile se vyhlásil "ostrý" a všichni machři sklapli a zařezávali jako podle partesu.
Viděl a zažil jsem to na "Krkonoších".
Tam si jeden totiž uvědomil, že hraje v první řadě o svoji kůži.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Jasně, máte pravdu, pane Mirku58. Žádný odpor, žádné kecy. Stejně tak tomu bylo při samotném začátku WW1. Holt potom se nadšení, elán a morálka vůbec postupně časem a okolnostmi vytrácela... vytrácela... vytratila.
Tehdy na "Krkonoších", jsme si mysleli, že se jde do ostrého konfliktu, kdo neměl obavy, tak kecá. Nejsem si ovšem jist, zda už při samém začátku hypotetického konfliktu, by vojáci VZS byli připraveni střílet do živých osob.
"Voják vystelit musí, ale trefit se nemusí..."
Uživatelský avatar
Pavel 15
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 271
Registrován: 14/5/2019, 14:35

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Pavel 15 »

Vlastimil Čech -"Voják vystelit musí, ale trefit se nemusí..." ...já na vojně nebyl , ale četl americko studii ,že velké procento vojáků nedokáže střílet do nepřítele.
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Ano, pane Pavle 15. Takových příkladů je i z historie mnoho. Řekl bych, že i vojenský výcvik je směřován k tomu, aby tato přirozená duševní zábrana byla překonána. Jsou známy případy, že celá četa vzbouřenců minula (tzv. císař Haiti). Někde se popravy zastřelením konají tak, aby střelci neviděli popravovaného (Thaisko), nebo nejsou informováni, kdo z nich popravovaného usmrtí. Z naší historie připomínám například útěk vězně Kajínka, po kterém samopalem stříleli dva strážní, když visel na únikovém laně, nekrytý, ve volném prostoru...Zeptejte se těch, kteří nakonec po někom vystřelili a zasáhli. Ono to není jako v počítačových hrách dnešní mládeže, kde zasažený buď prostě zmizí, nebo je na místě mrtev. Kdepak! ve skutečnosti křičí, volá o pomoc, volá svou maminku, teče z něho krev a třeba i moč a hovna...
Úspěšní střelci z toho mají ohavné sny!
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Mirek58 »

"Voják vystelit musí, ale trefit se nemusí..."
Tak to je krásné heslo, líbivé.
Jenže, platí, když vystřelím a netrefím se, kdo zaručí, že ten naproti se netrefí do mě? Protože budu hulákat - já střílel do vzduchu?
To jsem si také odnesl z "Krkonoší".
Sloužil jsem u Phmáků a došlo mi, že na tank, BVP nikdo z brokovnice asi střílet nebude, ale na "štábák", autocisternu si bouchne každej.
A jak jsme honem vyžadovali na sedadlo spolujezdce k veliteli vozu střelce s kulometem.
Šlo především o naši kůži!!!!!!!
Ono to zmiňované - netrefování- bylo dané úplně něčím jiným, než nechutí zabíjet, zraňovat. Zde sehrál svou roli především stres v přímém ohrožení vlastní osoby.
Je dost hloupé v tomto příkladě dávat věcem jiný význam a výklad.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Pane Mirku58, ale přece s Vámi souhlasím! Všichni jsme měli obavy, všichni jsme se báli. Naštěstí na tu situaci, kdy by se mělo střílet nedošlo. Ale souhlasím s Vámi i v tom, že pokud by se po našich vojácích vážně střílelo, i ti by dozajista palbu opětovali. Nu, myslím si, že především takovou tu křečovitou, nemířenou. Alespoň z počátku konfliktu. Ideálem je protivníka zahnat, možná třeba trochu zranit, ne zabít. Taková je prostě lidská přirozenost. Nevím, možná by psychika fungovala jinak, kdyby se jednalo o protivníka výrazně jiného než jsme my, třeba o černochy, zombie, nebo něco co by ho dělalo VELMI VÝRAZNĚ JINÉHO než jsme my. Jak říkám, jsem už starý muž, ale nejsem psycholog. Jen totak odhaduji...nebudu se přehadovat, jen jsem napsal co si myslím.
Ale k tomu původnímu dotazu: Měl by se vyjádřit někdo, kdo byl vyšším důstojníkem ČSLA, někdo kdo viděl aspoň trošku až "do kuchyně" GŠ.
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Pane Pikujúci Brizolite, myslím, že jste "trefil do černého": Rok 68 zanechal stopy najmä v mestkej populácii, mimo hlavné centrá ani tá normalizácia nevadila. Plus akási tá nejednotnosť sa tiahne oboma krajinami celou históriou , kolaboranstvo,či naopak glorifikovanie menšiny ako názor celospoločenský, atď.
Naprosto souhlasím. :up:
vojta.j
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 104
Registrován: 18/2/2018, 21:07

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od vojta.j »

Pokud se na to podívám z pohledu celé Varšavské smlouvy (po roce 1970 o nezávislosti ČSLA darmo mluvit), pak je to poměně jednoduché.
Procento NDR jednotek v první vlně bylo podstatné => lze bezpečně tvrdit, že předpokládali, že Ti Němci budou bojovat (jinak by vymýšleli podobná opatření jako dělala CZ armáda v roce 1938 se Sudeťáky a schovávli je k pomocným jednotkám) => Očividně bylo vedení VS přesvědčeno, že minimálně na začátku konfliktu dokáží motivovat Východní Němce.

Proti tomu je udržení morálky Čechů/Slováků jednoduchá úloha:

- Jak už tady bylo zmíněno, pokud by šlo o obranu tak asi není velký problém s motivací.

- Pokud by šlo o útok, tak by to bylo třeba nějak prodat - napadá mě informovat Čechy, že válka začala útokem na NDR a opačně, než se vyjasní, že útok nebyl tam ani tam je po válce. Přpadně drsnější varianta s fingovaným útokem (a lá Glivice, ...), případně ještě drsnější, co takhle nějký ten fingovný útok na vlastní města (např nějaký ten nálet) . Výsledkem bude, že alespoň v první fázi si Češi/Slováci myslí, že se brání (byť reálně postupují do Německa).

Dlouhodoběji by to možná byl problém, ale pokud by nastala nějaká poziční válka, kde by to mohlo dělat problémy, pak lze předpokládat, že porážka VS nastane tak, jako tak, prostě výrazně silnější ekonomika by se prosadila.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od kenavf »

Ako bolo už povedané, "našim vojakom sa hovorilo len o obrane, resp protiútoku na našom území". Nikdy som sa nestretol s variantou obsahujúcou "činnosť na území NSR alebo Rakúska". Nestretol som sa s tým že by nejaký vojak tvrdil že on nevystrelí. Samozrejme je otázne čo by urobil až by mal skutočne vystreliť, to nevieme s určitosťou povedať a zaručiť nikto. Každý to bral ako reč o nejakom hypotetickom protivníkovi aj keď sa jasne definovalo kto by to mal byť.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Fricoolinek
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 196
Registrován: 14/6/2019, 16:03

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Fricoolinek »

Tak já nevim, ale kolik mohlo být % obyvatelstva ČSSR (zvláště mezi mladšími ročníky - tedy ti, kteří již nepamatovali osvobození rudou armádou za WW2), kteří by invazi v roce 1968 brali jinak než jako akt vojenské agrese - tj. jako nějaký akt záchrany před kontrarevolucí atp. Tam jsem si vždy myslel, že opravdu ten lid táhl za jeden provaz až snad na nějaké "staré stalinisty".

Tak samozřejmě se nabízí i propagandistická práce druhé strany. A zda opravdu by zde významnou úlohu nehrály řady čs. emigrantů na západě. Nemohly by skutečně připadat do úvahy i přeběhy na druhou stranu á-la WWI (to berte velmi přibližbě) vč. nějakého způsobu podněcování k takovému záměru?
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od Martin Hessler »

Fricoolinek píše:Tak ale třeba je rozdíl mobilisace 1938, kdy třeba (u české národnosti) nebylo co řešit - Němec je nepřítel národa, země - zab ho!

Ovšem v normalizační době aby mladý chalan viděl nepřítele národa, země v Američanovi, no.... tam je ta představa složitější. V (západním) by to asi bylo "jednodušší" - jakožto reminiscence na WW2.

To spíš tam by byla zajímavá myšlenka vojenského střetu vojsk NSR x NDR. Teda otázka, jaká vůbec musela bejt ideologická nalejvárna na ZVS v NVA. Tam museli mít špičky NVA strach z rizika přeběhů nebo nechutí bojovat proti vlastnímu národu. A zřejmě i u Bundeswehru to asi nemohlo být o tolik jiné (resp. ne stran přeběhů, ale stran bojové morálky)
Ono to ani v případě mobilizace v roce 1938 nebylo tak jednoduché, jak si dnes leckdo maluje. Jistě, pro většinu Čechů a Moravanů byl Němec úhlavním a odvěkým nepřítelem. Souviselo to nejen s mezinárodně-politickou situací, ale i s výchovou v duchu národně-obrozeneckého nadšení a pamětí národa. Za monarchie byl nepřítelem ten, kdo mluvil německy. A mládež byla systematicky vzdělávána v duchu Jiráska, Palackého, husitských tradic a podobně. Hrr na ně, bijte Němce cizozemce!
Jenže v armádě RČS sloužilo i nemalé procento etnických Němců, Maďarů a Poláků. Tam už to nebylo tak jednoznačné. Spousta z nich neviděla nepřítele v hitlerovském Německu, ale v československé vládě. Přesto většina z nich ukázněně poslechla mobilizační výzvy a nastoupila pod prapory. samozřejmě, vyskytlo se i nemálo dezertérů a kolaborantů, kteří zběhli buď před nástupem k útvarům, nebo těsně po něm, i se zbraní a stejnokrojem. Ale nebylo jich zdaleka tolik, jak se obecně soudí. Slušné množství levicově nebo jinak antinacisticky smýšlejících Němců se dokonce hlásilo dobrovolně i v případech, kdy se jich mobilizační povinnost netýkala.

V dobách ČSLA byla situace samozřejmě odlišná. Většina lidí se necítila západem bezprostředně ohrožená. Ale v případě války by zřejmě zapůsobily ve většině případů zcela jiné faktory, než obdiv k západnímu způsobu života, obliba Elvise Presleyho nebo Beatles.

Na prvním místě kázeň a disciplína. Tedy vlastnosti, které byly do branců vtloukány od první minuty v přijímači. Řečeno zjednodušeně, voják nepřemítá o rozkazech, nezpochybňuje rozhodnutí nadřízených a nežádá, aby mu byl vysvětlován jejich smysl.

Na druhém místě to, co Francouzi nazývají esprit d'corps. Tohle jsou kluci, se kterýma spím na cimře, fasoval jsem s nima fusekle, už rok spolu tláskáme z hliníkovýho ešusu blivajzy, co bych se styděl dát prasatům... Právě teď je mi fuk, že mi Franta ukrad cigarety a Pepa mi přebral holku. To jsou kluci z naší roty. Spolu jsme v největším průseru našeho života. Musím držet s nima a možná to přežijeme. Ti parchanti střílej na nás, tak my budem střílet na ně!

Pochopitelně je třeba vzít v úvahu všudypřítomnou společenskou indoktrinaci. Lidé té doby od kolébky vyrůstali ve světě, kde "tady jsou ti dobří" a "tam jsou ti zlí". Možná mají lepší oblečení, plnější obchody, Coca-Colu a jazz, ale oni jsou ti špatní, co usilovně zbrojí jen proto, aby nás ohrozili. Tvořilo to atmosféru doby a nebylo před tím úniku, přičemž spousta lidí se ani uniknout nesnažila a brala to jako nezměnitelný a nezpochybnitelný fakt. Zkrátka tomu věřili a neviděli důvod nevěřit.

U části vojáků by se patrně přidalo vlastenectví. Přece jen, i v dobách komunistické internacionály, kdy se vykřikovalo, že všichni dělníci a rolníci na světě jsou bratři, nešlo o nějak nevýznamnou záležitost. Dětem a později vojákům bylo vštěpováno, že mají být na co hrdí a měli by být hrdí na to, co jsou.

A pokud by došlo k reálným bojům, asi by zafungoval i obyčejný lidský strach. Muži v cizích uniformách by nebyli obecně vnímáni jako zachránci, poslové svobodného světa, případně pomýleni bratři-proletáři, ale právě jako ozbrojení muži v cizích uniformách. Když to na nás spustí z letadel, kanónů, kulometů a raketometů, tak jim budeme zpívat Rock Around The Clock? Houby s voctem. Syp do do nich, dokud máš něco v zásobníku, jinak je po tobě!

A zbytek by patrně tvořili odpadlíci - nevěřím, že by se nějací nenašli...

Výše uvedené rozhodně nepíši jako nějaký expert na vojenskou psychologii, prostě jsem jen socialismus zažil a byl v něm vychován. Zbytek je empirická úvaha.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Měla ČSLA obavy o bojovou morálku v možném konfliktu s N

Příspěvek od KOLT »

Pánové, nechci vám brát iluze, ale to, co píšete, platilo i za WWI :-) Výsledkem byly legie ;-) Ona totiž dezertovat může i celá rota těch, co spolu jedí blivajzy. A zajímavé to pak začíná být ve chvíli, kdy víte, že proti vám bojují vaši nedávní spoluobčané...
Zamčeno

Zpět na „Organizace armády“