VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Dzin »

Julesak
Ano, máš pravdu, od WW2, tak jsme to myslel, ale nenapsal, omlouvám se.

USMC jediné, co od roku 2000 nepoužily v bojovém nasazení bylo vylodění na pláži pomocí AAV. Od toho ostatně ale už opouštějí a nastupující generace těchto strojů (ACV) má kladen důraz na to, co bylo u AAV zanedbáno ve prospěch obojživelnosti, tedy pozemní mobilitu. USMC tak změnila požadavky, tak aby odpovídali novému prostředí. Je to ostatně vidět při jeho vývoji, kdy původně měla náhrada být vozidlo AAAV (EFV) kde byl položen důraz na maximální mobilitu na vodě, ale když se ukázalo, že tento způsob nasazení už zastaral, projekt byl zcela změněn. Je tam tedy vidět onen doktrinální posun vzhledem k vývoji v oblasti taktiky i technologií.

Nepíši o tom, že by VDV nemělo mít specializovanou techniku, ale o tom, jestli ta co má je účelná. Jestli pro výsadkové jednotky nejsou účelnější jiné typy techniky. BMD bylo zavedeno v době, kdy představovalo poměrně slušné zvýšení schopnosti střetu výsadkových vojsk s nepřítelem vybaveným těžkou technikou. Ale od té doby jsme se dostali dál. Typy zbraní schopné vyřadit tuto techniku se zmenšili a zlepšili. Současně se zvětšily smrtící schopnosti obrněné techniky a ochrana proti nim je buď navýšení pancéřování, nebo zlepšení mobility. Případně zavedení aktivních obraných prostředků.

Stroje nižší váhové kategorie než BMD tak nyní nabízejí možnost stejné smrtící síly a velmi obdobné ochrany jako BMD při navýšení mobility výsadkové pěchoty. Pokud trváme na výsadku padákem. Pokud ne, můžeme mít stroje vyšší váhové kategorie, které nabídnou masivní zvýšení ochrany výsadku. Jde tedy o to, že BMD má jednu specializovanou schopnost, která ale zapříčiňuje, že v ostatních vlastnostech je podprůměrný. Tedy, když si zvolil příměr k USMC, že zde není vidět žádná progrese v přístupu, idkyž okolnosti pro ni svědčí.

Zranitelnost klasického parašutistického výsadku zpochybňuje Skeptik. Svůj ostrý výstup by si spíše měl směřovat na něj, že mu musím takové triviálnosti připomínat.

Jaderné zbraně mají jiný typ působnosti a nasazení, než nám jde v našem případě. U VDV se primárně počítá s jejich ostrým bojovým vystoupením, zatímco u jaderných zbraní ne a jejich primární role je pouze v jejich existenci.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Skeptik »

Dzin píše:Zranitelnost klasického parašutistického výsadku zpochybňuje Skeptik. Svůj ostrý výstup by si spíše měl směřovat na něj, že mu musím takové triviálnosti připomínat.
Nezpochybňuje - LŽEŠ

Jen upozorňuji na to, že není pravda, že je neuskutečnitelný - protože PVO.
Jasně jsem uvedl příklady, kdy uskutečnitelný je - proti výrazně technicky slabšímu protivníkovi typu různých organizací alá ISIL, které se rozhodnou zabrat území, a v případě silnějšího soupeře, pokud se povede lokálně eliminovat jeho středně a daleko dosahovou PVO, případně letectvo, eliminovat. MANPADs a hlavňové prostředky na odražení výsadku prostě nestačí - mají malý dosah a nemohou být všude.

Nikdy jsem neuváděl, že by byly použitelné při střetu dvou stejně vyspělých protivníků (ten případ s Ukrajinou nebyl myšlen jako úder NATO, ale jako fiktivní příklad toho jak obtížné je ochránit rozlehlý prostor v týlu, když nemáš vytvořenu dostatečnou převahu - uchránit 75.000 km2 jen MANPADS a hlavňovými prostředky PVO prostě nejde … nemohou být všude).
Nemohou, mimo jiné i vzhledem k faktu, že "stejně vyspělý protivník" k Rusku (bavíme-li se o VDV) je vybaven střelami s jadernými hlavicemi v počtu více než jednotky kusů = střet velmi rychle přeroste v raketo-jaderný … a pak už je to jedno.
Dzin píše:Nepíši o tom, že by VDV nemělo mít specializovanou techniku, ale o tom, jestli ta co má je účelná.
............…
Stroje nižší váhové kategorie než BMD tak nyní nabízejí možnost stejné smrtící síly a velmi obdobné ochrany jako BMD při navýšení mobility výsadkové pěchoty. Pokud trváme na výsadku padákem. Pokud ne, můžeme mít stroje vyšší váhové kategorie, které nabídnou masivní zvýšení ochrany výsadku.
Jinými slovy dle TEBE jsou BMD-4M a BTR-MDM buď moc těžké a zbytečně odolné, nebo naopak moc lehké a málo odolné. No taky názor - evidentně odlišný od toho, co si myslí velení ruské armády a ruští experti.
Doporučuji se zamyslet nad pravděpodobným protivníkem a jeho výbavou při výsadku do jeho týlu. Nejtěžší zbraně jsou 100% v místech probíhajících bojů. Co těžšího než BMD tedy asi tak protivník typu ISIL, nebo třeba i té Ukrajiny, asi tak bude moci proti výsadku nasadit ?

A ještě k tomu, že ruské (sovětské) VDV nebyly po WWII nikdy nasazeny formou padákového výsadku.
Nebyly. Však k tomu ani nikdy nebyla příležitost - prostě ani SSSR (s výjimkou Afgánistánu) ani Rusko nevedly dostatek válek, aby se taková příležitost naskytla. Nebo ty o nějaké víš? Kdy tady ta možnost byla, ale ruské velení se rozhodlo VDV nenasadit, protože se obávalo ztrát?
To ale neznamená, že není dobré takovou složku armády mít, pro případ že by se taková situace vyskytla … zvláště pak můžeš-li je využít i jinak, protože nejsou "jednofunkční".
Když by se taková situace vyskytla, a vzhledem k rozloze Ruska a hustotě osídlení to není nemožné, pak by jejich neexistence byla mnohem větším průšvihem. Takhle každý možný protivník, který by Rusko chtěl napadnout, s VDV a jejich schopností padákového výsadku do týlu musí počítat.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Dzin »

Skeptik
Aha, protože to co píšeš nyní jsem z tvých předchozích příspěvků nepochytil.

K druhé části.

Jak plyne z tvého předchozího odstavce, pro nasazení BMD k parašutistickému výsadku nebude příležitost nikdy. Proti organizacím typu IS je to zbytečné obzvláště když u něj neexistuje týl, do kterého by mělo smysl vysadit velkou mechanizovanou sílu. A proti ekvivalentnímu protivníkovi to nepůjde. Takže jak by se definovala příležitost pro nasazení BMD parašutistickým výsadkem?

Sami Rusové spekulují, že proti organizacím typu IS potřebují lehké síly (viz. lehké brigády na SUV). Tudíž i jejich odborníci si nejsou jisty užitečností BMD v těchto případech. Docela by mě potom tedy zajímalo, co dávají tebou zmiňovaní ruští experti jako důvod pro vlastnění BMD? Jak už jsme psal dříve, to co si myslí velení ruské armády nevíme. Jak jsme psal, úplně stejně to může být důvod ekonomický či politický, než přímo vojenský. Nebo je někde nějaké vyjádření, kromě obecných frází "je to třeba"?

Tvoje další otázka je irelevantní. Nejde o to nenasadit VDV či jejich rušení. To přeci nikdy nepíši a tedy LŽEŠ. Jde o to, jestli je BMD opravdu nutný. Má jedinou přednost, možnost výsadku padákem. Tuto přednost ale nikdy VDV nevyužilo při svém četném nasazení a možnost že to někdy využije minimální. A to proto, že VDV jsou jednotky multifunkční a tak je otázka, jestli ke svému nasazení potřebují takovýto bojový prostředek. Obvzláště, když v současné době ho mohou nahradit jiným.

Otázka tedy zní, jak VDV BMD nasazuje? Nasazuje ho jako standardní BMP. A používá v této roli i standardní BMP? Ano používá a to jak BMP tak BTR. Takže proč je nutno pro jednu roli používat dva typy techniky? Spíše to vypadá, že pohled na BMD je zakonzervován v době Studené války a nevyvíjí se (oproti třeba zmiňovanému USMC a jejich pohledu na obojživelné výsadkové transportéry).
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Skeptik »

Otázka tedy zní, jak VDV BMD nasazuje? Nasazuje ho jako standardní BMP. A používá v této roli i standardní BMP? Ano používá a to jak BMP tak BTR. Takže proč je nutno pro jednu roli používat dva typy techniky?
Jako BMP a BTR jistě, je to bojové vozidlo a transportér.
Rozdíl je v té možnosti dopravit je do týlu protivníka i tehdy, kdy tam nemají letiště. Nebo co tím vlastně chceš říct???

Uznáváš alespoň to, že již pouhá existence VDV se schopností vysadit do týlu skupinu vojáků s podporou středně těžké techniky je něco s čím musí případný útočník počítat?
A to, že i když je pravděpodobnost potřeby takového výsadku malá, může to být v určitých podmínkách rozhodující?
A to, že Rusko, ale též Ukrajina či Kazachstán případně Čína jsou země kde jsou ohromné oblasti s minimální infrastrukturou a výsadek do takovýchto oblastí může být v případě konfliktu rozhodující?
Prostě tam to není mrňavá urbanizovaná Evropa. Je to zcela jiné bojiště.

P.S. Nikde jsem nenapsal, že si psal, že by měli VDV rušit = nemohu v tom lhát :lol:
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Pegeucko
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 2793
Registrován: 14/7/2005, 10:40
Bydliště: jižní Čechy

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Pegeucko »

Líbí se mi fantazie ve stylu "Hurvínkovi představy války"
Právě ta SCHOPNOST cituji: "vysadit do týlu skupinu vojáků s podporou středně těžké techniky" je zde mnoha argumenty zpochybňována a nejlépe to shrnuje věta "pro nasazení BMD k parašutistickému výsadku nebude příležitost nikdy".

Takže návrat k původní události - i při demonstrační předváděčce se neotevřel padák u dvou BMD a z po volném pádu z výšky 1500m byly logicky na padrť. Jedinou útěchou tak snad může být,že pro nasazení BMD k parašutistickému výsadku ve skutečně bojových podmínkách nebude příležitost nikdy !!!

K tématu "Rusko, Ukrajina, Kazachstán nebo Čína jsou země kde jsou ohromné oblasti s minimální infrastrukturou"
Zčásti jsou. Ale většinou také dost daleko od "linie dotyku" mezi zmíněnými zeměmi. A posílat do těchto vzdálených oblastí VVD s technikou postrádá smysl, protože právě ta absence infrastruktury by byla jejich zkáza. Palivo,střelivo či potraviny se tam nepovalují a absence vzdušného krytí či palebné podpory v týlu protivníka by pro ně byla fatální.
U nasazení VVD se počítá s poměrně brzkým spojením s hlavními silami útoku, protože zásoby nesené i schopnost plně zásobit VVD techniku ze vzduchu je silně limitována.
Nezpochybňuji bojeschopnost a motivaci VVD RF, ale k sebevražedné misi z které není návratu je ani nikdo nepošle a obávám se, že by na ni ani samotní vojáci/důstojníci nešli ani na přímý rozkaz.

K jaderným zbraním doplním, že doktrína se změnila. Nasazení 5.generace JZ nemusí vyústit v globální apokalypsu a naopak jsou konstruovány jako "obrané" pro nasazení zejména na vlastním a nikoliv protivníkovo území. Aby co nejvíce uškodili protivníkovi a co nejméně a po předem stanovenou dobu vlastnímu území.
A nikdo za těchto okolností nebude páchat sebevraždu v podobě globální apokalypsy coby "odpověď".
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Vím vše, protože mlčím, abych slyšel..... motto STASI
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3893
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od HONZIK11 »

A co když bude vysadek aplikován ještě před vypuknutím samotného konfliktu. Ne už po vzoru marketgarden, ale po vzoru vysadku při vylodění se na plážích Francie, Itálie či jinde.
A pakliže je toto špatný příklad, tak takovým vysadkem si kdekoliv na svém obrovském území vytvořím lokální převahu proti všem, kteří se tam jakymkoliv způsobem dostanou.
Proč zrovna uvažovat o invazi v bojových podmínkách vysadek může právě těm bojum zamezit nebo je vubec nepripustit.
A že jim pár plechovek vypadlo
, kolik by se jich asi utopilo při vylodovaci akci i s posádkou. Nebo při přesunu po železnici při nakladce.Desetkrat tolik?
Naposledy upravil(a) HONZIK11 dne 28/9/2019, 08:07, celkem upraveno 1 x.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3893
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od HONZIK11 »

Teď jsem si všiml, že Skeptik psal totéž.
Uživatelský avatar
Vestly
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 836
Registrován: 26/1/2015, 17:43

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Vestly »

Pegeucko píše:Stačí se podívat jaký je výškový dostřel soudobých BVP s 30mm kanony a při běžné shozové výšce 700-1500 a minimu pancéřování u transportních letounů je celkem patrné, co je schopný s VVD udělat obyčejný "motostřelecký" prapor, přes nějž by se zmíněné "cíle jak vrata" přesouvali.
Pegeucko píše:Líbí se mi fantazie ve stylu "Hurvínkovi představy války"
:mrgreen: Trocha sebareflexie by ti neuskodilo.

K tym potencionalnym vyuzitiam este doplnim: uz len hrozba takehoto vysadku donuti protivnikov upravit svoju strategiu (musia drzat vacsie zoskupenia v rezerve atd.) co moze mat pozitivny vplyv na vyvoj na fronte. A ak by nahodou bol niektory general masochista a poslal by cely vysadkarsky pluk na "sebevražednou misi" tak stale plati, ze par ludi v spravny cas na spravnom mieste je viac ako 0 ludi v spravny cas a na spravnom mieste.
Xawi3r
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 528
Registrován: 1/12/2013, 21:20

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Xawi3r »

...kuci ja nevim, proc na ty trolly neustale reagujete :D Vzdyt je to to jedinne, z ceho pak ziji :lol: ...i kdyz jako projev charity to chapu 8-)
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Alfik »

To je sranda... lidi co nejsou vojáci, ze země která nemá vojsko, jen pár žoldáků na posílání do Afgánu, kritizují vojsko země která má vojáků hodně a dobře vyzbrojených a vycvičených, že to dělají blbě...
:rotuj:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
NANUK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 343
Registrován: 18/12/2017, 12:07

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od NANUK »

Alfik:
Krásně jsi to napsal co tu někteří zase vedou za debatu-spíše plevelí toto vlákno. Lépe bych to nevystihnul. :up:
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Dzin »

Skeptik píše: Rozdíl je v té možnosti dopravit je do týlu protivníka i tehdy, kdy tam nemají letiště.
Chci tím říci to, že tuto deklarovanou (a jedinou) přednost BMD nikdy VDV nepoužilo a je diskutabilní, že by ji někdy mohlo vůbec použít. Protože proti komu ji chceš použít?

Proti sofistikovanému a obdobně silnému protivníkovi to nepůjde, celá akce by se změnila v masakr transportních letadel. Musel by si eliminovat nejprve jeho PVO a pokud bys to dokázal, potom by to stejně vedlo k zhroucení nepřátelského odporu a výsadková operace by byla nejspíše zbytečná. A proti slabím a technologicky nedostatečným protivníkům to používat nepotřebuješ, protože je to zbytečné, použít proti nim takovíto typ operace. Když už budeš proti nim chtít nasadit parašutistický výsadek, bude to nějaký druh speciální operace ve kterém ti postačí lehká pěchota.

Ano počítám, ale jak jsme psal, proti sofistikovanému protivníkovi stačí na zastavení výsadku relativně malé síly. Výrazně menší, než je třeba k jeho zajištění. Pro realizaci takové operace je tedy nejprve potřeba vybudovat obecnou vzdušnou převahu a lokálně vyřadit prostředky PVO. Což není nic jednoduchého. Výhody v současné době leží an straně obránce, než útočníka. V současné době se vertikální obchvat realizuje pomocí vrtulníkového výsadku, který je méně zranitelný.

Výsadek v oblasti s minimální infrastrukturou stále naráží na nutnost potlačení PVO. Dále zde je problém s logistickým omezením. Pokud vysadíš mechanizované vojsko hodně hluboko před svoje jednotky, musíš ho letecky zásobovat. A opět je zde problém, že zásobovací linie budou extrémně zranitelné. A čím více je vysadíš do hloubky, tím horší tento problém bude. Pokud bude oblast výsadku mít nízkou infrastrukturu ještě se znásobí logistické požadavky, jak píše i pegeucko. Potom máš lepší výsadek v taktické hloubce, ale to opět znamená výhodnější vrtulníkový výsadek.

V současné době je dle mého nejlepší cestou letouny ala MV-22 Osprey, tedy kombinující výhody klasického letecké (dolet a rychlost) přepravy a možnost vrtulníkového výsadku (menší zranitelnost).

HONZIK11
I v míru musíš nejprve potlačit PVO. Navíc zde stále budeš mít problém s logistikou, pokud se výsadek rychle nespojí s pozemními jednotkami. Takže zase zůstává otázka mobilita vs. palebná síla. Tedy co je pro výsadkáře důležitější a není to zase tak jednoduché odpovědět a táhne se to od počátku výsadkových vojsk.

Vestly
To právě zase není tak jisté. Parašutistický výsadek je nejzranitelnější v době svého přesunu. Nutnost překonat frontu je pro něj klíčová. V rámci eliminace tohoto je daleko lepší než držet další pozemní vojska v rezervě posílit prostředky PVO. A vzhledem k zranitelnosti transportních letadel to není žádné výrazné posílení resp. náklady na něj jsou menší, než nutnost držet další vojska v záloze.

Výsadek je navíc zranitelný hned po provedení i letecky a také lehkými silami, protože těžká technika se musí po výsadku připravit k nasazení, což nějakou dobu trvá. Klíčová je tedy schopnost potlačit vojska PVO v prostoru výsadku (a po celé přístupové linii) a vybojovat obecnou vzdušnou nadvládu a ve chvíli výsadku potlačit leteckou aktivitu nepřítele. A to opět proti sofistikovanému protivníkovi není žádná snadná věc. Pokud to dokážeš, potom je ale zase otázka, jestli v takové chvíli ještě potřebuješ parašutistický výsadek mechanizovaných vojsk v jeho týlu.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od skelet »

Dzin: Popsal jsi věci, které se o výsadkovém vojsku ví od roku 1940.. a drze bych si dovolil připomenout, že US Army hledá nový lehký tank schopný vysazování na padáku (přičemž nedávno ses na to ještě dotazoval)
ObrázekObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od kenavf »

Ale veď aj US armáda trénuje obdobné výsadky, nedávno sme tu mali video kde tuším 3 kusy Humwee skončili rozbité. Prečo to teda trénujú, keď je to také nemožné? Alebo sa US transportným lietadlám Igly vyhýbajú.
Voják odřízl padáky z Humvee, letecký výsadek se rázem změnil v bombardování

Zdroj: https://autoroad.cz/zajimavosti/92135-v ... mbardovani
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4103
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od niko »

kenavf píše:Ale veď aj US armáda trénuje obdobné výsadky, nedávno sme tu mali video kde tuším 3 kusy Humwee skončili rozbité. Prečo to teda trénujú, keď je to také nemožné? Alebo sa US transportným lietadlám Igly vyhýbajú.
No ano. Ale cela ta tema zacala tym, ze ruske lietadla nemaju obranne systemy, zatial co v NATO je to pre nasadenie do horucich zon standard. Preto ma americka armada s lietadlami vybavenymi obrannymi systemami vyrazne vyssiu sancu takyto vysadok uskutocnit. Ukazat ako vedia Rusi vysadit celu vysadkovo-mechanizovanu brigadu je sice super, ale bez obrannych zariadeni na lietadlach to moze byt celkom slusny masaker.

https://www.afotec.af.mil/News/Article- ... big-birds/
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Skeptik »

A pak to pokračoval tím, že je naprostý nesmysl, že by Il-76 byly bez obranných systémů
Для постановки пассивных помех на самолёте устанавливаются 4 автомата АПП-50Р (два автомата устанавливались в задних частях нижних обтекателей отсеков основных опор шасси за створками и два автомата навешивалась по бортам задней части фюзеляжа) с общим количеством патронов ДО и ЛТЦ — 384 шт., впоследствии устанавливались по два бортовых автомата такой же общей ёмкостью −384 патрона, а также пять комплектов автоматов сброса отражателей системы АСО-2И-Е7р на 320 патронов, в фотоотсеке.
Pro zajištění pasivního rušení jsou na letounu instalovány 4 automaty APP-50R (dva automaty jsou instalovány v zadních částech spodních krytů hlavního podvozku a dva automaty jsou umístěny po stranách zadní části trupu) s celkovým počtem patron s dipólovými odražeči a flérami - 384 ks. Dodatečně byly instalovány další dva automaty se stejnou kapacitou - 384 patron, a také pět kompletů automatických systémů shozu klamných cílů pro systém ASO-2I-E7p v počtu 320 kusů.

pro nové Il-76MD-M pak …
На самолет установлен новый бортовой комплекс обороны "Президент", которого не было раньше (одновременно демонтируется кормовая оборонительная стрелковаяустановка). Комплекс обороны позволит обеспечивать защиту от всехсредств поражения, которые сейчас имеет на вооружении "вероятный" противник. Так новый БКО способен отвести от самолета не только ракеты с тепловыми, но и радиолокационными головками самонаведенияю
Letoun je vybaven novým palubním obranným komplexem „President“, který tam dříve nebyl (současně je demontováno zadní střeliště). Obranný komplex poskytne ochranu před všemi prostředky ohrožení, se kterými je „pravděpodobný“ nepřítel v současné době vyzbrojen. Nový BKO je tedy schopen odklonit od letadla nejen IR střely, ale také střely s radarovým navedením.

Nebo tady snad někdo bral to "plácnutí", že výsadkové letouny nemají žádný systém sebeobrany, ani že nejsou chráněny externími systémy (rušičkami resp. letouny elektronického boje) vážně? To jako vážně?
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od kenavf »

niko píše:
kenavf píše:Ale veď aj US armáda trénuje obdobné výsadky, nedávno sme tu mali video kde tuším 3 kusy Humwee skončili rozbité. Prečo to teda trénujú, keď je to také nemožné? Alebo sa US transportným lietadlám Igly vyhýbajú.
No ano. Ale cela ta tema zacala tym, ze ruske lietadla nemaju obranne systemy, zatial co v NATO je to pre nasadenie do horucich zon standard. Preto ma americka armada s lietadlami vybavenymi obrannymi systemami vyrazne vyssiu sancu takyto vysadok uskutocnit..
IL-76
Obrázek
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4103
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od niko »

Skeptik to vazne ? Cize proti MANPADSom maju ruske IL-76 vymetniky svetlic. Hmm. Tak to mozu byt posadky fakt kludne, ze su v bezpeci. :D Ohladom toho systemu President asi tolko, ze je dost jednoducho rozpoznatelny "bombulou" pod nosom. Nevidel som ani jedno lietadlo na tom videu, ktore by ho malo a sudiac podla tototo clanku (vid dole) sa nim vybavuju len specialy specialnych sil.

https://theaviationist.com/2017/10/03/r ... black-sea/
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od Skeptik »

niko

add fléry … a co jiného proti IR střelám v té době ??? A co je na nich tak zásadně špatného?
Dodávám, že USAF se právě rozhodlo dovybavit flérami své F-35 (je s podivem, že je neměly v "základní výbavě")

add President … musíš číst vše … "pro nové Il-76MD-M pak …"
První Il-76MD-M byl VKS předán v březnu 2018 a do konce roku 2020 má být upgradováno prvních 41 kusů. Proč by při takovémto cvičení nasazovali jen letadla s "Presidentem"? Ona bude zítra válka ???
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
nine_mike
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 20/7/2014, 18:52

Re: VDV - výsadkové jednotky Ruské federace

Příspěvek od nine_mike »

niko: Myslím, že pri vysadzovaní na výške 150-200 metrov ti ani tie fléry nepomôžu.
https://www.youtube.com/watch?v=TvJdw_s8qh4
Odpovědět

Zpět na „SSSR - Rusko“