Americký střední tank M4 Sherman

Obrněná technika USA do roku 1945
Odpovědět
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od kenavf »

Dzin píše:...
Jak vidno na základě hodnocení T-34 neměli Američané důvod ji převzít místo M4, protože ji nehodnotí jako lepší.
To snáď niekto očakával že američani prejdú na T-34?......Že by prešli na metrický systém? :shock:
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Dzin »

Ještě doplním, že testování proběhlo v roce 1943.

Našel jsem také interní reakci Sovětů, tak jí sem dodám.

Provozuschopnost.
Upozorňuje, že většina tanků T-34 nyní (1943) vyráběná má jiný filtr a tedy i lepší poruchovost. Také hodnotí špatné zacházení ze strany Američanů viz. problém mazání a čištění.

Pancíř.
Tvrdí, že Američané provedli špatně analýzu pancíře, kdy Američané používají stejnou technologii tvrzení pancíře. Podle sovětské analýzi vykazuje jejich pancíř větší odolnost proti nárazu, než americký.

- k tomu bych dodal, že obě tvrzení mohou být správná, protože u Sovětů v té době obvykle docházelo k poklesu kvality sériové výroby oproti prototypům. Tedy sovětský ethalon pancíře mohl být kvalitnější, ale sériový výrobek naopak méně kvalitní. pozn. Dzin

Dále mají, že německé těžké tanky mají pancíř střední tvrdosti a dodávají, že nový tank IS bude mít pancíř vysoké tvrdosti.

Korba.
V rámci operací při přechodech řek na východní frontě nezaznamenali, že by korba T-34 nebyla vodotěsná. Připouští ale nedostatečnou vodotěsnost vrchních poklopů.

- opět bych dodal, že tak po různu v literatuře se dá dohledat, jak do sovětské obrněné techniky teklo při brodění a jak to posádky ucpávaly hadry. opět bych to ale připsal spíše kvalitě sériové výroby. pozn. Dzin


Věž.
Zde argument berou s tím, že nové odlévané věže jsou už větší a připravované věže pro IS a T-43 (sic!) jsou ještě větší. Závadovost elektrického otáčení věží berou jako fakt s tím, že nyní je v návrhu nové hydraulické otáčení, podobné americkému.

Palebná síla.
Připouští, že výkony F-34 je horší, než americké 75mm, ale současně upozorňuje, že i výkony 75mm kanonu jsou nedostatečné (asi vzhledem k zavedení nové německé techniky pozn. Dzin).

Pásy.
Problémy jsou známi a nově vyráběné T-34 by je měly mít odstraněny.

Zavěšení kol.
Nechuť Američanů dává do souvislosti s jejich nechutí z řešení zaběšení navržených Christiem. Současně poukazují, že připravovaná T-43 (sic!) má odpružení pomocí torzních tyčí.

Motor.
Poukazují, že americké startéry jsou ještě slabší a nechápou, proč jejich hodnotí jako slabé. Současně připouštějí, že sovětské startéry jsou velmi poruchové a že pro IS se vyvýjejí s vyšší spolehlivostí.

Převodové ústrojí.
Američané si prý myslí, že převodovka T-34 je zkopírovaná převodovka A-23 vyvinutá v USA před 15-20 lety pro tanky Christie. Prý je to asi kvůli tomu, že konstrukce sovětské převodovky je podobná. Každopádně Sověti vyvíjejí další převodovky a jejich kvalita se zlepšuje.

Spojka.
Spojku považují stejně jako Američané za zastaralou a pro IS je vyvýjena nová planetová. Tímto směrem je zaměřen celý vývoj a tato nová převodovka má být lepší, než americká. Dále se poukazuje na to, že Američané také používají třecí spojky a to u traktorů. Připouští se, že díky třecí spojce se s tankem hůře manévruje, ale že pokud se správně udržuje, pracuje spolehlivě.

Celkové hodnocení.
Podle sovtěského závěru je T-34 bojově výkonější, zatímco americké tanky mají jednodušší obsluhu. Vyzdvihují kombinaci ochrany, výzbroje a manévrovacích schopností T-34, která takto v celku je lepší, než u Američanů a odvolávají se, že je to prokázáno bojovým nasazením.



Mirek58
Mohl jsem to také špatně přeložit, přesný anglický termín je
plates are hardened shallowly
kenavf
Jen doplnění toho, že se tu řešilo, proč Američané nezačali v licenci vyyrábět T-34, která měla být lepší, než M4. Američané jí tak jednoznačně nehodnotí, což samozřejmě souvisí i s tím, co od svojí techniky každý stát očekává.
Naposledy upravil(a) Dzin dne 11/10/2018, 15:38, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Rase »

Dzine pěkný soupis - díky
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Mirek58 »

Tak sověti problém odlamovaní kousků pancíře u T 34 vysvětlovali nepřímo na srovnání s chováním pancíře ang. tanků při zásahu.
Pancíř T34 měl obsah niklu kolem 1,5%, anglický pancíř 3% a díky tomu měl při zásahu vyšší viskozitu, nelámal se, lépe "tekl". Ovšem anglický pancíř lépe "pojmul" všechny střely, neodrážel je a netříštil je.

Edit:
Ještě k pancíři T 34 doplním vývoj jeho složení. Jde o typ panc. oceli - 8-S -. Zcela logicky ten kopíroval vývoj na frontě.
Sověti museli dovážet 55% potřebného Ni.
Pancíře z předválečné výroby opravdu obsahovaly 3% Ni ( samozřejmě se do pece dodával ve formě feroslitiny, stejně jako další leg. prvky)
V červnu 1941 už byl snížený obsah Ni na 1,26%, v červenci na 1,16%, září 1,09% a na konci roku klesl pod 1%.
V roce 1942 se zavedl nový typ panc. oceli pro T 34 a sice jde o označení - FK -. Kde ve složení mizí Si a Ni a je zvýšený obsah Cr (cca na dvojnásobek), při poklesu obsahu Mn ( na jednu pětinu)
Pro lité věže T34-85 byla určena ocel typu 71L pro ostatní lité uzly a věže těžkých tanků byly určeny typy 74L a 75 L
Tanky typu KV a IS měly pancíře z jiných typů ocelí 42S, 43PS, 49S, 52S a oceli legované Mo, tedy 42SM, 43PSM
Pro pancíř 100mm a více byla určena ocel typu 53S
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Alfik »

kenavf píše: To snáď niekto očakával že američani prejdú na T-34?......Že by prešli na metrický systém? :shock:
Tohle je trošku složitější. Oni totiž de facto na metrický systém přešli - ale taky nepřešli :D
Stačí se podívat na definici jednotek, třeba na wiki nebo do učebnic - hmotnost, objem, i délka (i jiné) mají jednotky definované jako násobky metrických...
Jak k tomu došlo? Za J. Cartera se připravoval přechod na metrický systém, protože jinak by se jak v obchodě, tak především ve vědě nedomluvili s nikým - dokonce ani s anglánama. Jenže pak přišli předvolební poradci, a poradili, že průměrný americký idiot nebude nadšený z něčeho co by se musel učit (plus "my jsme přece nejlepší, celý život nám to říkáte, a teď MY se máme přizpůsobovat???"), a tak ve vědě, v mez. obchodě, finančnictví, a prostě ve všem co má mezinárodní dopad, používají metrický s., a ve vnitrostátním styku a ve styku s občany používají dále ten svůj. Dobře jim tak.

Ještě slovo k tomu hodnocení motoru, resp. filtrů. Motorové filtry T34 měly jako první stupeň tzv. cyklon, nebo cyklonet, tedy odstředivý odlučovač. Používají se dodnes, není to nic překonaného, naopak, je to celkem účinné a má to malý odpor, protože vzduch není ničím protlačovaný (či naopak protahovaný), jen se v nádobce uvede do rotačního pohybu, a poté se středem odvede.
Starší provedení mělo na dně olejovou jímací lázeň, a ten olej se musel vyměňovat když navázal tolik prachu že už ani nechtěl téct :) Novější systém měl zdokonalený tvar, tím měl vzduch v něm vyšší rotační rychlost a tím pádem vyšší účinnost - což vedlo k tomu, že byl tzv. suchý, tedy bez oleje.
V USA se takové filtry používaly pokud vím jen u velmi těžké stavební či těžařské techniky, rozhodně se nepoužívaly u motorů aut, tanků, apod. Tam používali jen a pouze papírové filtry které u T34 tvoří teprve druhý stupeň filtrů. A ty asi byly skutečně méně účinné (mohly být protože jejich práce bylo jen dočišťování vzduchu od cyklonu). Asi jako ve dnešních vysavačích je napřed pytlík, a pak ještě EPA filtr. Čili bylo to asi jako byste vyhodili z vysavače pytlík a "jeli" jenom na ten EPA filtr :)
Pokud tedy obsluha nevěděla, že má dolít či vyměnit olej v cyklonech, tak tyto nemohly fungovat.
Mch pokud ho chcete vidět, tak např. na Tatrách 138 ty žluté plastové "kyblíčky" na blatnících nejsou nic jiného než právě ty cyklonové odlučovače - suchého typu :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Zemakt »

Mch pokud ho chcete vidět, tak např. na Tatrách 138 ty žluté plastové "kyblíčky" na blatnících nejsou nic jiného než právě ty cyklonové odlučovače - suchého typu :)
Tak tohle jsem opravdu netušil, byť mne vždy zajímalo co to vlastně je. Jako malej jsem si říkal, že klakson/siréna :D :up: .
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od kenavf »

Ale v tej správe (z Aberdeenu?) to malo byť interpretované tak že filtre boli absolutne nefunkčné už zo spôsobu konštrukcie a motor mal nasávať všetok sajrajt. Takže to vyzerá že tí technici v USA predviedli zásadné neznalosti toho ako to technici v SSSR konštruovali a neprišli ani na tie princípy ako to malo fungovať. To to tam testovali také jelitá?
Neviem či to vyjadrenie z Aberdénu som nečítal dokonca aj tu na Palbe.

edit:
Vzduchový filtr typ POMON. O něm je uvedeno, že byl hodně neúčinný a v některých případech dokázal zničit motor špatně filtrovaným vzduchem (prach do válců) po najetí 350 kilometrů. Tyto jeho vlastnosti potvrdili i technici v americkém Aberdeenu při zkouškách s T-34/76.
https://www.valka.cz/12644-T-34-Tank-hrdinu
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Mirek58 »

Ještě doplním, že testování proběhlo v roce 1943.
Mám za to, že testování T 34 proběhlo o rok dřív, tedy v roce 1942 ( v dubnu 1942 dorazily vyžádané vzorky tanků do Ameriky)
Tedy pokud se jedná o typ T34, ten pocházel z výroby na konci roku 1941, se všemi negativy krizové výroby té doby.
Snížený obsah Ni, nedodržení technologické kázně v Novotagilské továrny ( potvrzené protokolem prokuratury, kdy vyšetřování bylo zahájeno kvůli prasklinám v pancíři, až 1200 mm! Kdy důvodem problémů nebylo složení pancíře, ale následné tepelné zpracování, nedodržené teploty a časy při temperování a popouštění)
A onen zkušební tank T 34 s údajně totálně zničeným motorem spokojeně "drandil" ještě o pár roků dál, min. v roce 1945.
https://mihalchuk-1974.livejournal.com/76005.html
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Dzin »

Určitě v roce 1943. Je to i ve zprávě CIA z roku 1953 hodnotící kvalitu sovětské metalurgie a její pokrok kde se zaměřují i na kvalitu zbraní.
The ordnance Corps's first contact with modern Soviet tank armor was in 1943 when two tanks were provided to this country by the Soviet government for performance tests at Aberdeen Proving Ground. These tanks were the T-34 medium tank and the KV-1 heavy tank.
První kontakt vyzbrojovacího sboru s moderními sovětskými tankovými pancíři proběhl v roce 1943, kdy byly sovětskou vládou poskytnuty 2 tanky pro výkoností testy v testovacím centru Aberdeen. Jednalo se o střední tank T-34 a těžký tank KV-1.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Skeptik »

Ano, 1943.
Ale skutečně se jednalo o tank vyrobený v prosinci 1941 ... Američané s testy nijak nespěchali, evidentně s výrobou T-34 nepočítali :wink:

Zajímavé, že se zde neobjevil ještě jeden zajímavý detail z toho hodnocení
Optic
The general opinion: the best construction in the world. Incomparable with any existing tanks or any under development.
Optika
Jednoduše řečeno: nejlepší konstrukce na světě. Neporovnatelné s jakýmkoli existujícím tankem, nebo tankem ve vývoji.

Zajímavé, u ruského přístroje.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Mirek58 »

To je zajímavé pouze pokud se berou v potaz dnes prezentovaná hodnocení jak sověti měly katastrofální zaměřovače.
Ale, když si jeden přečte dobová hlášení německých tankových velitelů, tak je výsledek shodný s americkým hodnocením.
( Např: Hlášení velitele PzRgt33 poč r.1942)
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Zemakt »

Skeptik, Mirek: je zarážející, jak všude vidíte čerta. Neb o tom, že kvalita sovětské tankové optiky je plně srovnatelná s ostatními, není dlouhodobě pochyb. +/-.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Mirek58 »

Já v tomto případě čerta nevidím nikde.
Jenom účelovou manipulaci a to z pochopitelných důvodů.
Např hlášení PzRgt bylo podáno na podnět, dotaz, velitelství skupiny armád Střed, ale ! dále se nikde neprojevilo. A je to pochopitelné, přece velení nemohlo především pro morálku vlastních hlásat nadřazenost protivníka.
A není to jen optika, jsou to i konkretně u tankové výzbroje účinnosti granátů.
Asi by s takovými vrchními veliteli vlastní vojáci vyrazili futra, v tom lepším případě, kdyby jim řekli skutečný stav věci. Takže na to museli jít oklikou, přes taktiku a výcvik.
Ale zpět ke zkouškám v USA.
Tedy rok 1943 ledacos vysvětluje při porovnání kanonů.
Klasicky, porovnání starého s novým a pozapomnělo se na vývoj. Je to logické, pokud Stalin neměl nutkání informovat Spojence o pokroku na své straně.
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Dzin »

Skeptik
Tanky jim měli být dodány na konci roku 1942, testy proběhli v roce 1943, nepřijde mi, že by z toho plynulo, že "nějak nespěchali". Odkud máš, že ty tanky byly vyrobeny na konci roku 1941?

Mirek58
Už jsme tu ale dříve řešili, že americká 75mm M3 vykazovala i při sovětských testech za použití munice stejného typu vyšší výkony, než jejich 76mm F-34. Nejspíše to bylo dáno lepší municí. Ale říkal jsem si taky, že to vypadá, že Sověti nedodali to nejnovější co měli.



Jinak jsme se na to po netu pořádně podíval a trochu problém může být, že všude, kde se cituje, tak se nejedná přímo o hodnotící zprávu Američanů z Aberdeenu, ale o hlášení sovětské vojenské rozvědky, která se touto zprávou zabývá a která měla získat její fragmenty či výpovědi od zainteresovaných osob a také neměl mít celou zprávu k dispozici. Originální zpráva by měla mít snad až 650 (sic!) stran.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Mirek58 »

Totiž problém je o jakém zkoušení tanků se vlastně bavíme?
Dodávky sov. tanků na vyzkoušení Spojencům byly dvě.
První dorazila do USA v dubnu 1942. A zpráva o provedených zkouškách se dostala k gen plukovníkovi Fedorenkvi v srpnu 1943 ( Hlášení zaslal gen por Iljičev GRU RKKA)
Archiv CAMO RF Fond 37 opis 11355
Kde je úvod :
- Náš pracovník hovořil s jedním zaměstnancem Aberdenského polygonu USA -
A když čteme dál dokument, tak na straně 3. se dočteme hodnocení kanonu - velmi dobrý s tím, že má nižší úsťovou rychlost proti americké zbrani 3"-
( Jaké 3" dělo měli na mysli? Ono těch třípalcovek byla povícero. A je zde reakce, nebo vyjádření generál majora N.S. Ogurcova ( vedoucí tankové výzbroje Voj. ak.), který uvádí, že kanon F 34 má úsťovou rychlost 680m/s, američani uvádějí 970m/s a u své 3" dokonce fantastických 1730m/s)

Druhá zásilka tanků na vyzkoušení do VB předána 16.6.1943 veliteli 126. anglické báze v Archangelsku maj. A.J. Reith a dorazila do 22. tank. školy v
22. listopadu 1943.

Edit:
Tanky jim měli být dodány na konci roku 1942, testy proběhli v roce 1943, nepřijde mi, že by z toho plynulo, že "nějak nespěchali". Odkud máš, že ty tanky byly vyrobeny na konci roku 1941?
V reakci GAVTU z 3.9.1943 na zprávu o testech v Aberdenu ( gen.por. Lebeďev) se na str 1 uvádí:.
- Na tanku T 34 odeslaném do Ameriky byl použitý pancíř typu - 8S -
Naposledy upravil(a) Mirek58 dne 14/10/2018, 12:10, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Alfik »

Prostě:
1) nechtěli je vyrábět místo svých...
2) nechtěli uznat že jsou v něčem lepší než jejich...
no a z toho vyplývají výsledky té zprávy.
Úkol byl jasný - muž s taškou na mopedu nesmí projet...
Jako bychom to neviděli třeba v našich novinách dnes a denně. Pro příklad: https://technet.idnes.cz/nehoda-sojuz-m ... vesmir_mla - zde autor píše celkem slušně, ale ten nadpis... ten svědčí o tom, že zodpovědný vedoucí je především dobrý v protiPuti :) Prostě klikbajt nikoli na čtenáře, ale na své politruky :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od kenavf »

Alfik píše:Prostě:
..
Úkol byl jasný - muž s taškou na mopedu nesmí projet...
Jako bychom to neviděli třeba v našich novinách dnes a denně. Pro příklad: https://technet.idnes.cz/nehoda-sojuz-m ... vesmir_mla - zde autor píše celkem slušně, ale ten nadpis... ten svědčí o tom, že zodpovědný vedoucí je především dobrý v protiPuti :) Prostě klikbajt nikoli na čtenáře, ale na své politruky :)
Ešte lepší titulok:
VIDEO: Okamžik hrůzy v kabině Sojuzu. Kosmonauti přežili zázrakem, příští start až v roce 2019
https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/t ... roce-2019/
To sa potom objektívnosti v takej správe asi nedočkáš.

Je potom otázne či podobne objektívní boli aj v tom Aberdeene, ale tá informácia o tých vzduchových filtroch by mohla niečo vypovedať.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Skeptik »

Dzin píše:Skeptik
Tanky jim měli být dodány na konci roku 1942, testy proběhli v roce 1943, nepřijde mi, že by z toho plynulo, že "nějak nespěchali". Odkud máš, že ty tanky byly vyrobeny na konci roku 1941?
Tanky byly ze SSSR odeslány v lednu 1942 a do USA dorazily na konci dubna 1942.
Z roku 1943 pochází ta zpráva generál-majora tankových vojsk Chlopova, která o testech referuje … z toho i můj odhad, že testy proběhly až v roce 1943 … ale je pravdou, že mohly proběhnout hned v květnu 1942 a sovětská strana se o jejich závěrech dozvěděla až v roce 1943 (to jsem si původně neuvědomil - mea culpa).

Obrázek
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Alfik »

kenavf píše: Je potom otázne či podobne objektívní boli aj v tom Aberdeene, ale tá informácia o tých vzduchových filtroch by mohla niečo vypovedať.
To o tom filtru je moje domněnka - já sice znám konstrukci cyklonových odlučovačů, jak vlhkých, ta k i suchých, a vím, že se v průběhu doby u T 34 změnily (a posléze zcela zmizely), ale netuším, jestli zrovna v dané době o které je řeč. Příp. jestli u dané dodávky nebyly použity zrovna třeba ty straší přesto, že se jinak už používaly ty novější. SSSR měl dost velkou tradici v tom, že se dodávky lišily podle podniku. Znalci dokáží podle odchylek třeba na kolech nebo na poklopech rozeznat nejen dobu, ale i dodávací podnik. Já tedy ne :)
Ovšem to, že se stať může dramaticky lišit od nadpisu a závěrů, je bohužel doloženo už nejméně od dob starého Říma - viz známé "a kromě toho soudím, že Kartágo musí být zničeno" :)
Funguje to střídavě - ale stojí to za to zkoušet, jak politikům tak i novinářům :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Americký střední tank M4 Sherman

Příspěvek od Dzin »

Skeptik píše: Tanky byly ze SSSR odeslány v lednu 1942 a do USA dorazily na konci dubna 1942.
Z roku 1943 pochází ta zpráva generál-majora tankových vojsk Chlopova, která o testech referuje … z toho i můj odhad, že testy proběhly až v roce 1943 …
To není odhad, to bych bral jako fakt, testy proběhly v roce 1943 viz.
Dzin píše:Určitě v roce 1943. Je to i ve zprávě CIA z roku 1953 hodnotící kvalitu sovětské metalurgie a její pokrok kde se zaměřují i na kvalitu zbraní.
The ordnance Corps's first contact with modern Soviet tank armor was in 1943 when two tanks were provided to this country by the Soviet government for performance tests at Aberdeen Proving Ground. These tanks were the T-34 medium tank and the KV-1 heavy tank.
První kontakt vyzbrojovacího sboru s moderními sovětskými tankovými pancíři proběhl v roce 1943, kdy byly sovětskou vládou poskytnuty 2 tanky pro výkoností testy v testovacím centru Aberdeen. Jednalo se o střední tank T-34 a těžký tank KV-1.
A toto pochází opravdu přímo z originální zprávy, která byla odtajněna 27. 11. 1979 (zpráva byla vypracovaná 10. 4. 1953 a předložena 16. 4. 1953). Testy podle tohoto proběhly opravdu v roce 1943. Na jednom ruském fóru jsem narazil právě na ten konec roku 1942 jako doba dodávky tanků. Pokud to ale tedy bylo jak píšeš a nebyla ještě žádná jiná dodávka tanků, potom opravdu trvalo více jak 8 měsíců, než přikročili k jejich testování.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“