Preventivní úder

Operace Barbarossa, bitva o Krym, Moskvu, Stalingrad, Kursko, Čerkassy, Bagration, Berlín.

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Preventivní úder

Příspěvek od kenavf »

Dzin píše:...
Vítězství Pyrrhy se snad někdy vyplatilo? Ne, nevyplatilo. Jen ještě doplním, pro ty co mě mají asi za úplného pitomce, že to neznamená totéž, jako říci, že se potom neměli bránit a nechat se porazit. Jejich ztráty byli takového rozsahu, že to podkopalo jejich potenciál do budoucna neopodstatitelným způsobem (samozřejmě, kromě uhájení vlastní existence, ale o tom se nebavíme)...
Reakcia je na tieto tvoje vyjadrenia
Dzin píše:
.. ale je otázka jak moc se jim to vyplatilo z dlouhodobé perspektivy, protože obrovské ztráty, které urpěli zásadně podkopali do budoucna potenciál jejich země....
Dzin píše:
A co spíše zkusit válčit tak, aby jim to nezpůsobilo takové masivní ztráty
Pyrrhu si sem začal ťahať až potom.

A čo je lepšie, bojovať a prežiť s ťažkými strátami alebo nebojovať a byť eliminovaný?
Vzhledem k tomu, že Římané měli větší možnosti doplnit své řady, se Pyrrhova pozice de facto zhoršila.
Mali nemci možnosť doplniť svoje rady? Nemali! Takže víťazstvo SSSR sa nerovná Pyrrhovmu víťazstvu. Rusi mali ťažké stráty, ale protivník bol neutralizovaný a nemal schopnosť znova postaviť armádu na nejakú vojenskú akciu.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Preventivní úder

Příspěvek od kenavf »

Dzin píše:kenavf
Francii a Omahu hoď do příslušných témat a probereme to.
..
Už jsme upozorňoval, že boj proti Německu je komplexní záležitost, která se nedá zjednodušit jen na porovnání ztrát na jednotlivých bojištích.
...
Akonáhle je problém s argumentom tak už sa jedná o komplexnosť.

Utah 200 mŕtvych
Juno 359 mŕtvych
Gold 400 mŕtvych
Sword 630 mŕtvych
Pointe Du Hoc 135 mŕtvych
Omaha 4500 až 5000 mŕtvych

Omaha má rádovo vyššie straty,to by dávalo signál o tom že im hodne neprialo vojenské šťastie alebo niekto hodne niečo pokazil. Takže tvoje heslo "A co spíše zkusit válčit tak, aby jim to nezpůsobilo takové masivní ztráty" asi na Omahe nepoužili.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Alfik »

Páni prominou, dámy jsou zvyklé, ale...
1) Vítězství Pyrrhy? Kua to jako fakt??? A víš "jak dělá rumpál"? Předveď si to prosím před zrcadlem, nebo zase napíšeš takovou "volovinu Palbáky" :D
A aby to bylo konstruktivní, tak návod: Pyrrhos, bez Pyrrha, k Pyrrhovi, vidím Pyrrha, volám Pyrrhu! nebo volitelně Pyrrhosi!, o Pyrrhovi, s Pyrrhem.

2) A to jako měli místo bránění své země raději diskutovat o kultu osobnosti a vlivu bicyklu na duševní rozvoj sovětského dělníka???
A kwaszno ci nima? nebo: Copak, horko?
To by bylo asi tak účinné jako jalové debaty o společné obraně EU v Bruselu...
Nepleť si své politické vyhranění s realitou. Fakta bývají často materialisticky tvrdá :D Taky nemám zrovínka dobré zkušenosti se SSSR - a ano, já si SSSR pamatuju. V osmadevadesátém mi bylo 25 let... ale abych si sám dával ideologické klapky na oči - no to asi ani nee to by mi pánbíček do volů musel nadat :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Preventivní úder

Příspěvek od KOLT »

Nám se pochopitelně generáluje. Nicméně že udělali spoustu rozhodnutí, které byly i při jejich povědomí o situaci naprosto chybné, je vcelku bez diskuse...
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 867
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Ataman »

Taky o tom nikdo nediskutuje.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Mirek58 »

Nicméně že udělali spoustu rozhodnutí, které byly i při jejich povědomí o situaci naprosto chybné, je vcelku bez diskuse...
Správně jsi připomněl, teď se nám to generáluje. A generáluje se nám proto, že o spoustě věcí nevíme, nechceme vědět, nebo je nevnímáme.
Ale přesto rozhodujeme, kdo a jak byl blbej.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
hydrostar
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1717
Registrován: 26/9/2006, 21:19
Kontaktovat uživatele:

Re: Preventivní úder

Příspěvek od hydrostar »

Alfíku. V devadesátém osmém? Nebo v osmdesátém devátém?
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Alfik »

hydrostar píše:Alfíku. V devadesátém osmém? Nebo v osmdesátém devátém?
I mistr tesař... až se ucho utrhne :D
89 samozřejmě, tedy nikoli osmadevadesátém ale devětaosmdesátém :D
Dík za upozornění, příště to raději nebudu vypisovat ale podržím se dydžitálu :D
No co, chtěl jsem omládnout, no... zase nic :razz:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Dzin »

Ataman
Opravdu museli popravit 158 000 vojáků za dezerci? Popravit 217 000 lidí za protirevoluční činnost? Deportovat a zavírat další statisíce lidí a vojáků, kteří utekli nebo byli osvobozeni z nacistického zajetí je na základě přesvědčení, že by se mohlo jednat o škodlivý prvek v komunistickém zřízení? Popravovat velitele a postihovat vojáky za obyčejný neúspěch? To je jen pár věcí a vše se nedá ani z daleka omluvit "že jim šlo o kejhák". Už tehdy se vědělo, že to jde dělat lépe.

Když ti "jde o kejhák" si schopen dělat extrémní věci, ale je zbytečné je dělat, když k tomu nemáš důvod. Ovšem samozřejmě to můžeš hodnotit takto povrchně, jak píšeš, tedy pouze přežil/nepřežil, ale není to zrovna ideální přístup. Sice zvolili postup a přežili, ale jak to udělali bylo mnohdy velmi špatné a jak už jsme psal, dá se úspěšně tvrdit, že přežili i některým jejich snahám navzdory, protože ty je spíše posouvali k tomu, aby nepřežili.


Jinak mi přijde, že právě o tom, že dělal chybá rozhodnutí se tu právě diskutuje a snažíte se mi to tu vyvracet či je nějak ospravedlňovat právě tím, že "bojoval o přežití a přežil" a proto není potřeba se o jeho chybných rozhodnutích zmiňovat. Popřípadě odkazem na "po bitvě...". Celá moje hlavní myšlenka od počátku je o tomto, pokud to z toho nebylo pochopitelné ihned, omlouvám se za špatné formulace, ale snažil jsme se to dovysvětlit dál a mám dojem, že už je poměrně jasné, co mám na mysli.

kenavf
Lepší je bojovat a snažit se mít ztráty co nejmenší. Jak už jsem psal, je to primárně kritika na jejich způsob přípravy a vedení války. Snažit se to stavět do opozice, jak si teď psal, je nesmysl viz. výše. To potom můžeš vždy říci, udělal to dobře, protože přežil, jenže mnohdy přežije spíše štěstím nebo působením vnějších vlivů na které neměl rozhodující vliv i navzdory tomu, že si svým počínáním šance na přežití snižoval.


Bral jsem to ne konkrétně na bojových akcí, ale spíše z pohledu toho, jak se SSSR na válku připravil a jaký byl její konečný výsledek, který neodpovídal vynaloženému úsilí. SSSR patřil k vítězům, ale zaplatil za to takovou cenu, že srovnání s Pyrrhem je nasnadě. Při tomto označení nejde přeci konkrétně o to, jak to bylo z Pyrrhem, ale abych použil citaci z wiki, která to dobře vystihuje
Označuje především vítězství, které je příliš těsné a příliš draze zaplacené.
To se přesně hodí na SSSR za WW2.


Dobře, tak tedy Omaha a tady. Ztráty zde jsou velké jen z pohledu standartů US Army. Předně 4500 - 5000 nebylo mrtvých, ale celkových ztrát na Omaze, tedy mrtví, zemřelí, ranění a nezvěstní. Navíc kolísají mezi 2000 - 5000, ale klidně berme tu nejvyšší položku. Mrtvých na Omaze se udává maximum cca 1000 - 1500 vojáků. Ostatně mohlo tě to trknout, když celkové ztráty ve Dni D se udávají jako cca 10 000 z nichž bylo cca 4500 mrtvých. Podobně i na Pointe Du Hoc bylo opět 135 celkových ztrát, mrtvých a raněných. Beru to ale tak, že to byla chyba z nepozornosti, než úmyslně.

Ale jinak ano, Omaha má řádově vyšší ztráty, než na ostatních plážích. Ale to nijak nezpochybňuje to, že se SSSR měl snažit válčit tak, aby si nezpůsoboval tak masivní ztráty. a pokud tvrdíš, že tak válčili i Američané, potom tato jedna izolovaná epizoda to nedokazuje. V příslušném tématu jsme ti uvedl ztráty amerických tankistů, které ukazují opak, tedy že Američané válčili s přihlédnutím k co nejmenším ztrátám.

Vezmeme pouze mrtvé. USA měl populaci 131 milionu lidí (k 1. 1. 1939) a do OS povolal 16 535 639 lidí. Vojáků ze všech příčin zemřelo 407 316 a civilistů vojenskou akcí 12 100, celkem 419 416. SSSR měl populaci 188 793 000 lidí (k 1. 1. 1939) a do OS povolal 34 476 700 lidí. Vojáků ze všechn příčin zemřelo v rozmezí 8 600 000 - 11 400 000 a civilistů vojenskou akcí 4 500 000 - 10 000 000. Na válačné strádání zemřelo dalších 8 000 000 - 9 000 000 lidí. Celkem se tedy jeho ztráty pohybují v rozmezí 21,1 - 30,4 milionu lidí, nejobvykleji se uvádí poslední dobou 26 milionů, což je zhruba průměr.

USA tedy měl vojenské ztráty mrtvých 2,46 procenta a celkové ztráty mrtvých k populaci 0,32 procenta. Podle mě to vypadá, že se snažili vést válku tak, aby jim to nezpůsobovalo masivní ztráty. Už jen třeba to, že SSSR popravil za dezerci 158 000 vojáků a dalších 217 000 lidí za protirevoluční činnost celkem 375 000 lidí, což je plných 90 procent všech mrtvých vojáků USA.

Alfik
Nemohl jsme odolat nepoužít něco z mých oblíbených Cimmrmanů. :-)

Jak jsem jinak uvedl výše, jde spíše o to, jak to dělal. Spoustu věcí si způsobil sám bez toho, aniž by musel, viz. výše.

KOLT
Přesně tak. A navíc byli chybné i z tehdejšího pohledu a i lidé v SSSR upozorňovali Stalina na to, že jsou chybná.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
ringlett
praporčík
praporčík
Příspěvky: 308
Registrován: 6/3/2012, 19:41
Kontaktovat uživatele:

Re: Preventivní úder

Příspěvek od ringlett »

K těm americkým ztrátám, za celou dobu účasti USA v 2. Sv. válce zahynulo při dopravních nehodách celkem přes 560 tisíc civilistů bez napojení na válečnou činnost. Zajímává drobnost
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 867
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše:Opravdu museli...
Nemuseli, nikdo to tu ani nikdy netvrdil, neomlouval, právě naopak a navíc o tom řeč vůbec nebyla. Pokud se o tom chceš bavit, založ si vlákno "Průsery RA za 2sv.v."
Dzin píše:Jinak mi přijde, že právě o tom, že dělal chybá rozhodnutí se tu právě diskutuje a snažíte se mi to tu vyvracet či je nějak ospravedlňovat právě tím, že "bojoval o přežití a přežil" a proto není potřeba se o jeho chybných rozhodnutích zmiňovat.
Tak to ti teda přijde špatně. Celou dobu jde o tohle tvoje tvrzení:
Dzin píše:Rusové (Sověti) sice zvítězili (byť můžeme debatovat, jestli to nebylo spíše jen díky příznivým vnějším vlivům, než silou a schopností SSSR), ale je otázka jak moc se jim to vyplatilo z dlouhodobé perspektivy, protože obrovské ztráty, které urpěli zásadně podkopali do budoucna potenciál jejich země.
Takže vyplatilo se zvítězit, nebo ne? A pokud ne, jak by se vyplatilo prohrát? Nic mezi tím totiž není.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Skeptik »

Ataman píše:
Dzin píše:Rusové (Sověti) sice zvítězili (byť můžeme debatovat, jestli to nebylo spíše jen díky příznivým vnějším vlivům, než silou a schopností SSSR), ale je otázka jak moc se jim to vyplatilo z dlouhodobé perspektivy, protože obrovské ztráty, které urpěli zásadně podkopali do budoucna potenciál jejich země.
Takže vyplatilo se zvítězit, nebo ne? A pokud ne, jak by se vyplatilo prohrát? Nic mezi tím totiž není.
Jednoznačně nevyplatilo.
Díky vítězství ve WWII se ze Sovětského svazu stala světová supervelmoc (o čemž před válkou nemohli ani snít), a to byl počátek jeho konce.
Sovětské impérium se dostalo do křížku se vznikajícím Americkým impériem, a tento střed prohrálo. Což byl jeho konec.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Preventivní úder

Příspěvek od KOLT »

Otázkou je, jestli by se do střetu s USA nedostal tak jako tak. Jen by díky absenci válečné zkušenosti a chybějící pomoci ze Západu byl ještě o drobet zaostalejší* , čili mohl skončit nikoliv rozpadem, nýbrž skutečnou vojenskou porážkou.... Nebýt 2. sv., USA by možná byly i ochotnější k velkému válečnému konfliktu...

*) Myšleno ve vojenských záležitostech, což by díky absenci války byl pochopitelně i ten Západ!
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 867
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Ataman »

Skeptik píše:Jednoznačně nevyplatilo.
Díky vítězství ve WWII se ze Sovětského svazu stala světová supervelmoc (o čemž před válkou nemohli ani snít), a to byl počátek jeho konce.
Sovětské impérium se dostalo do křížku se vznikajícím Americkým impériem, a tento střed prohrálo. Což byl jeho konec.
Ataman píše:A pokud ne, jak by se vyplatilo prohrát? Nic mezi tím totiž není.
Tak jak?
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Alfik »

Dzin píše: Alfik
Nemohl jsme odolat nepoužít něco z mých oblíbených Cimmrmanů. :-)
Já už jsem se lekl :D Njn, tak příště raději do uvozovek a se smajlíkem (nebo s cedulí s nápisem "sarkasmus") aby i opožděný jako já pochopil :D

A jinak, k tomu popravování apod.
Víte, můj pradědeček, který před rudými utekl do RČS, když jsme se ptal proč se v Rusku lidé nevzbouří, tak mi řekl něco v tomto smyslu:
"Za SSSR se lidé málo najedí. Za Cara Báťušky ale chcípali hlady. Za komunistů každý rok seberou deset "kulaků" a zavřou nebo zastřelí. Za Cara se ale do lidí střílelo každý den! Komunisti jsou hrozní, ale Car byl horší!"
Celá debata se opakovaně točí okolo toho, že SSSR přece MUSÍ být horší, tak MUSÍME na něj něco (cokoli) vymyslet! Jenže hodnotíme SSSR (opakovaně) dnešníma očima, a očima Západu. To, co přišlo Mordorským za Třetího Věku jako normální, Gondorským za doby Vlády Krále vadí... což je sice v pořádku, ale nevysvětlí vám to nikdy to, proč lidé v SSSR šli a umírali za vlast, která pro ně vlastí byla ať už se nám to líbí nebo ne.
A mimochodem, právě vítězství ve válce, a to, že masy vojáků viděly jak se žije a jaké jsou standardy chování "věrchušky" k lidem v jiných zemích, vedlo k rozsáhlému uvolnění poměrů v SSSR. Zásahy a čistky z 20. a 30. let se už nikdy neopakovaly.
A také je nutno ukázat na to, jak se k Němcům (všech ras a národností, vč. těch rasově echt ale ne-dost-pro-Hitlera) chovala Třetí Říše.
A také bych si dovolil poukázat na to jak se ke svým občanům, zvl. v koloniích, chovala taková Velká Británie, tedy bašta demokracie a pokroku...
A kolik lidí bylo "vyzmizíkováno" ze statistik hladomorů v USA, behem Velké krize???
A co ta naše RČS, jak ta se chovala, nestřílelo se tady náhodou taky do lidí?
Jasně, je to "ale vy zase", njn jenže "vy opravdu zase až tak nad" nejste abyste mohli točit své choboty nahoru. Ostatně nemyslete že by se dnes a tady do lidí nestřílelo, kdyby náhodou chtěli něco co by se politikům nelíbilo. Nebo aspoň ty skotské střiky s trochou gumoléčby, aby se tedy neřeklo... Třeba takový Paroubek by vám řekl jak snadno lze rozkázat takovou věc.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Mirek58 »

Tak jaká je alternativa k vítězství?
SSSR je poražen, obyvatelstvo pozabíjeno, zotročeno, vyhnáno a nastává situace kdy jeho území je rozděleno na jednotlivé pašaliky o kterých rozhodují vítězové.
Padl zde příměr Pyrrha a já si myslím, že docela příhodně.
Jenže Pyrrhos na rozdíl od WWII sice zvítězil, ale neprokázal svou životaschopnost v dalším vývoji. A Stalinovo SSSR prokázal, že je životaschopný a má patrony na další vývoj. Na rozdíl od III. říše.
Tedy jednoznačně vyplatilo
A co se týká dalšího vývoje, studené války, naskýtá se otázka, zda se USA vyplatilo vítězství v tomto souboji.
Vítězstvím přišly o pozici absolutní světové jedničky, zadlužení jsou až nad uši. Tedy je jen otázka času, kdy něco povolí a bude zde otázka, zda má USA patrony na další vývoj.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Skeptik »

KOLT píše:Otázkou je, jestli by se do střetu s USA nedostal tak jako tak. Jen by díky absenci válečné zkušenosti a chybějící pomoci ze Západu byl ještě o drobet zaostalejší* , čili mohl skončit nikoliv rozpadem, nýbrž skutečnou vojenskou porážkou.... Nebýt 2. sv., USA by možná byly i ochotnější k velkému válečnému konfliktu...

*) Myšleno ve vojenských záležitostech, což by díky absenci války byl pochopitelně i ten Západ!
Nebýt WWII v Evropě, nebudovaly by ani Spojené státy své impérium … evropská impéria (GB; Francie; Itálie; SSSR) by zůstala a USA by byly americká regionální velmoc. Japonci by se dál handrkovali s Čínou a nakonec by dostali od USA přes prsty.
Svět by zůstal multipolární … jen to chtělo včas zpacifikovat rodící se Třetí říši.

Vhodné záminky pro pacifikaci Německa se ale "propásly" v roce 1936 (Remilitarizace Porýní), v roce 1938 (Anschluss Rakouska) a 1939 (napadení Polska).
Tím, že Západní "demokracie" proti Německu a jeho evidentního porušování Versailleské smlouvy nezasáhly, vytvořily cestu k válce.


Ataman … Svůj post jsem myslel ironicky :lej:
Ta debata mi přijde tak absurdní, že ji nejsem schopen brát vážně :lol:
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Dzin »

ringlett
Tohle je pro USA typický fenomén. Co tak vím, tak podle statistik amerických pojišťoven hrozí americkému vojákovi nasazenému v Afghánistánu menší nebezpečí, že utrpí nějakou újmu na zdraví, než běžnému občanu v USA.

Ataman
Zkusím to napsat ještě polopatičtěji, nikdy jsem neměl na mysli, že by se mu nevyplatilo vyhrát, ale prohrát, šlo mi o to, že vítězství bylo dosaženo za naprosto neúměrnou cenu.

Ještě jednou, bavím se o vítězstvích SSSR a ne o jeho totální porážce. Už nevím, jak lépe vysvětlit, co mám na mysli. Kdyby prohrál byl by to jeho konec, ale o tom nepíši a vůbec to nestavím do opozice k jeho vítězství.

Ale to stavím k tomu, co získal, přičemž SSSR nezískal a ani nechtěl získat, jen svoje přežití, ale i vybudování většího impéria. Toho sice dosáhl, ale vůbec to neodpovídalo nákladům, které do toho vložil. Tedy zjednodušeně, dosáhl Pyrrhova vítězství.

KOLT
Pravděpodobně ne. V politických kruzích USA bylo dost osob poměrně pozitivně naladěni vůči spolupráci se SSSR a obecně zde existovala vůle se s ním dohodnout a poskytnout mu participaci na řešení minimálně lokálních problémů. Ostatně toho byly ochotné i Británie a Francie, byť se k případné spolupráci stavělo dost politiků skepticky. Ale i oni možnost rozvíjení spolupráce připouštěli a nástupem Hitlera a jeho akcemi se jejich ochota zvětšovala.

V tomto byla asi strategie, kterou navrhoval Litvinov (univerzalistická spolupráce - kolektivní bezpečnost) dlouhodobě pravděpodobně lepší, než to, pro co se nakonec rozhodl Stalin.

Skeptik
USA v té době měli našlápnuto k světové supervelmoci a toho by dosáhli i bez WW2. Ta to jen urychlila.

Sice si to myslel ironicky, ale stručně si vystihl podstatu problému nového postavení SSSR. Tedy že na něj jeho hospodářství nemělo.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: Preventivní úder

Příspěvek od kozlustechnykus »

Panove, uz zase? Dzin tady placne nejakou jeho stupiditu a vy mu to proste musite vyvracet, ikdyz se toci jako korouhvicka a modifikuje svuj "nazor" az do absurdna? Ze mu to jeste zerete...
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Preventivní úder

Příspěvek od Skeptik »

Dzin píše:Tohle je pro USA typický fenomén. Co tak vím, tak podle statistik amerických pojišťoven hrozí americkému vojákovi nasazenému v Afghánistánu menší nebezpečí, že utrpí nějakou újmu na zdraví, než běžnému občanu v USA.
S tím asi souhlas. Americká města a školy jsou sakra nebezpečná místa. Ostatně zbraní je tam mezi gangy a pošuky víc jak v Afghánistánu a počet vražd výrazně přesahuje počet obětí teroristických útok v Afghánu. :up:
USA v té době měli našlápnuto k světové supervelmoci a toho by dosáhli i bez WW2. Ta to jen urychlila.
Ale kdeže.
K velmoci našlápnuto měly, ke globální supervelmoci ani náhodou.
Bez WWII by si nepodrobily ani Japonsko, natožpak Západní Evropu. A pokud by se o to pokusily, střet s Velkou Británií by byl nevyhnutelný.

WWII prostě zcela překreslila globální geopolitickou mapu, předváleční hegemoni ztratily své pozice a z vítězů, USA a SSSR, vytvořila jediné supervelmoci.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Odpovědět

Zpět na „Východní fronta“