Britská armádo kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

uk-5-800x450.jpg

Modernizace Britské armády

K polovině roku 2011 zaměstnávala Britská armáda 80 000 profesionálních vojáků a 26 500 rezervistů. Pravidelná část armády je od roku 1907, kdy vznikla Territorial Force (Teritoriální armáda), také označována jako Regular Army (Pravidelná armáda). Britská armáda je nasazena v mnoha válečných zónách světa, ať už jako expediční síla či jako součást mírových sil Organizace spojených národů. Britská armáda momentálně působí v Kosovu, na Kypru, v Německu, Afghánistánu a v dalších zemích. Spojené království vynaložilo v roce 2016 na ozbrojené složky 44,8 mld Liber (1,3 bilion Kč), tedy 2% HDP. Rozpočet se ale drží zhruba stejné výše již od roku 2011. Ve strategické koncepci z roku 2015 ministerstvo obrany bylo v plánu investovat během deseti let 178 miliard liber (5,1 bilionu Kč) do nového vybavení všech složek Britských ozbrojených sil. Nejdražším projektem je vývoj a stavba raketonosných jaderných ponorek třídy Dreadnought, které ponesou celý britský strategický jaderný arzenál. Čtveřice nových ponorek vyjde na 31 miliard liber (890 miliard Kč). Jeden z rozpočtových problémů představuje zvýšení odhadovaných nákladů na pořízení 138 letounů F-35 A a B. Původní cena za prvních 48 strojů se zvedla z 9,1 miliardy liber (261 miliard Kč) na 13 miliard (373 miliard Kč) a spekuluje se o možném snížení počtu objednaných strojů. V červenci 2017 nová vláda spustila proces revize strategické koncepce z roku 2015 s cílem zajistit co nejefektivnější využití investic do národní bezpečnosti. Nová vláda doufá, že se jí podaří ušetřit až 20 miliard liber, což by však vyžadovalo výrazný zásah do bojeschopnosti ozbrojených sil. Současný stav ozbrojených složek Spojeného království se stal terčem hlasité kritiky bývalých vysokých důstojníků, podle kterých již ozbrojené síly nejsou schopny plnit svůj účel.

Challenger Life Extension Program (CLEP)

Co se týče pozemní techniky, tak její hlavní údernou silou jsou tanky Challenger 2 v počtu 286 kusů. Dalších 98 tanků je uloženo v klimatizovaných skladech a 22 tanků slouží k výcviku. V blízké budoucnosti, část těchto tanků nahradí vozidla Ajax a zbylých 227 tanků hodlá provozovat minimálně do roku 2035. Je tedy nutné, aby tanky prošly výraznou modernizací, která je označovaná jako Mk.II. Z předložených nabídek byly vybrány dvě, nabídka BAE a Rheinmetallu. Konsorcium Rheinmetall zahrnuje společnosti BMT Pearson Engineering, Supacat a Thales UK. BAE zahrnuje společnosti General Dynamics UK, QinetiQ, Leonardo, Moog a Safran. Již v prosinci 2016 získaly společnosti Rheinmetall a BAE zakázku na vyhotovení technologického demonstrátoru pro modernizaci britských tanků, označovanou jako CLEP (Life Extension Program). V počáteční fázi každá společnost získá 23 milionů Liber s možností čerpat 7 milionů Liber pro případ víceprací (dokončení prototypu). Základní náklady na modernizaci 227 tanků Challenger 2, má vyjít zhruba na 250 milionů Liber. Změny by se týkaly výměny elektronických systémů, senzorů, nový pohon věže i hlavní zbraně. Změny se mají týkat i prostoru osádky. Dle finančních možností, by se změny mohly dotknout i samotné výzbroje, kdy by původní, drážkovaný kanón L30A1 mohl být nahrazen novým, hladkostěnným od Rheinmetallu. Vítěz bude znám do roku 2019 a celkové náklady na program CLEP, patrně i s výměnou výzbroje, by se mohly vyšplhat na 650 mil Liber (802 mil dolarů).

Future Rapid Effect System

V Británii běží poměrně ambiciózní projekt na celou rodinu moderních pásových vozidel na společném podvozku – FRES (Future Rapid Effect System). Základem je podvozek ASCOD a celý projekt je zastřešen General Dynamics UK, který porazil ve výběrovém řízení společnost BAE (s podvozkem CV90). Podvozek ASCOD je ale masivně přepracovaný, dle požadavků armády. Dlouho se používal název SCOUT SV, ale 15. září 2015 byl celý projekt přejmenován na AJAX (podle hlavního vozidla celé rodiny). V článku tak budu používat oba termíny, abych tak předešel zmatkům a chaosu. V průběhu času byl projekt rozdělen do několika výrobních fází (Block 1/2/3), které obsahovaly různé typy vozidel. V důsledku škrtů byly jednotlivé fáze upraveny, některé typy proškrtány a přesunuty, v podstatě tak vznikla jen jedna výrobní série. Nemá smysl se jimi více zatěžovat. Nyní ale k počtu vozidel. Původně chtěla Britská vláda pořídit, v rámci projektu FRES (Future Rapid Effect System), 4000 obrněných vozidel na platformě SCOUT SV a jen samotného typu Ajax mělo být až 1010 vozidel, jako náhrada za oblíbené CVR(T). Po sérii škrtů a úprav požadavků, je konečný počet 589 vozidel na jednotné platformě.
Sériová výroba bude zahájena v roce 2017, v polovině roku 2019 bude zahájen výcvik posádek a vozidla se dostanou k bojovým jednotkám v roce 2020. Do roku 2024 budou vyrobeny všechna vozidla. Ještě dodám ekonomický aspekt celé zakázky. Prvních pět před-produkčních vozidel bude vyrobeno ve Španělsku (Santa Bárbara Sistemas), ta budou určena k testování. Výroba bude probíhat ve městě Merthyr Tydfil hrabství Mid Glamorgan ve Walesu. Přímo ve městě má vzniknout 300 pracovních míst. Celkem v UK to bude 2800 lidí, kteří budou nějak zpojeni do výroby. Sériová vozidla budou z 80% kompletována v Jižním Walesu. Ocel se bude vozit ze Švédska, vhodné ocelárny už v Británii nejsou. Celý projekt má vyjít na 4,5 miliard Liber.

Warrior Capability Sustainment Programme

Bojová vozidla MCV-80/FV510 Warrior byla již dříve osazena modernizačním balíčkem, skládajícím se z nového komunikačního systému od společnosti Bowman a noční zobrazováním Battle Group Thermal Imaging (BGTI) od společnosti Thales. Dalším vylepšením má být nový digitální systém hašení požáru a nový zdroj napájení, patrně APU, nová termovize pro střelce, laserový dálkoměr, systém GPS navigace a digitální systém řízení palby. Jelikož má Britská armáda v plánu prodloužit životnost vozidel Warrior až do roku 2025, byl vyhlášen program WCSP (Warrior Capability Sustainment Program). Ten má zahrnovat modernizaci 380 vozidel Warrior, jejich osazení modulárním pancéřováním WMPS (Warrior Modular Protection System) a novou elektronikou WEEA (Warrior Enhanced Electronic Architecture). Pokud jde o palebnou sílu, tak tu bude řešit program WFLIP (Warrior Fightability Lethality Improvement Program), kdy celkem 245 vozidel bude osazeno novou bojovou věží s novou výzbrojí. Zbylých 135 vozidel bude přestavěno na ženijní a opravárenská vozidla ABSV (Armored Battlefield Support Vehicles), tedy bojové věže budou nahrazeny specializovaným vybavením. Výhledově by mohly být upraveny i zbylá vozidla Warrior Britské armády. V rámci programu WFLIP bude zastaralý kanón L21A1 Rarden nahrazen novým kanónem CTA International CT40. Jedná se o nový plně stabilizovaný kanón od britsko-francouzské společnosti CTA International, používající novou teleskopickou munici ráže 40 mm. Tato zbraň bude osazena rovněž na vyvíjená britská vozidla Ajax a francouzská vozidla Jaguar. O zakázku v programu WCSP měla zájem společnost BAE Systems a Lockheed Martin. Pokud jde o výzbroj, tak společnost Lockheed Martin navrhla v rámci programu WFLIP možnost osazení původní věže novým kanónem. Oproti tomu BAE navrhlo věž zcela novou. V březnu 2011 byla jako cenově nejvýhodnější zvolena nabídka společnosti Lockheed. V říjnu 2011 bylo usneseno, že rozpočet na modernizaci bude navýšen na 1 mld.Liber a životnost má být prodloužena až za rok 2040. V lednu 2015 bylo oznámeno, že bude muset být navrhnuta zcela nová věž. Jako subdodavatel se zapojila i společnost SciSys, která dodá pro Lockheed Martin UK software pro správu řídících systému, které zlepší provozní efektivitu modernizovaných vozidel. Modernizované Warriory mají vstoupit do služby od roku 2018.

Koncept vojáka budoucnosti

Základní pěchotní zbraní Britské armády je útočná puška L85A2, často vybavena podvěsným granátometem L17A2. Zbraň má několik variant, jako například L86A2, což je lehká podpůrná zbraň (Light Support Weapon – LSW), a L22A2, což je karabina tohoto zbraňového systému používaná zejména u posádky tanků. Podpůrná palba je vedena lehkým kulometem FN Minimi a kulometem pro všeobecné použití L7 (General Purpose Machine Gun – GPMG). Pro nepřímou palbu slouží minomety ráže 51 a 81 mm. Odstřelovací pušky zahrnují L118A1 ráže 7,62 mm, L115A3 a AW50F, všechny vyrobeny firmou Accuracy International. Některé jednotky jsou vybaveny odstřelovací puškou Barrett L82A1 ráže .50. Nedávno byl do výzbroje zařazen model bojové brokovnice L128A1 (Benelli M4), který je určen do Afghánistánu na boj na krátkou vzdálenost

Ministerstvo obrany Spojeného království zveřejnilo, v roce 2015, vizi vojáka budoucnosti - FSV. Projekt Future Soldier Vision je součástí širšího úsilí Ministerstva obrany Spojeného království, pořizovat vojákům nejmodernější výstroj a výzbroj odpovídající posledním poznatkům z vědy a techniky. Nosnou myšlenkou vize FSV je zlepšení situačního povědomí vojáka. Cílem není jen získávat informace o bojišti, ale také je vhodně zobrazovat vojákovi. K tomuto systému se ještě vrátíme níže, ale nejprve se podíváme, jaké moderní součástky již Britská armáda zavádí do výzbroje. Na začátku roku 2015 začalo UK Ministry of Defense (MOD) přebírat první taktické vesty - Scalable Tactical Vest (STV) k systému Virtus Soldier System. Dle smluvy podepsané na začátku roku 2015, mezi ministerstvem obrany a izraelskou společností Tactical Gear, získá Britská armáda celkem 14 000 kompletů Virtus. Po roce 2017 by měla armáda získat 10 000 souprav. Britské ministerstvo obrany má ale výhledově zájem, získat až o 82 000 kompletů Virtus po roce 2026.

Nové letecké protiletadlové řízené střely

Japonsko a Velká Británie se dohodly na společném programu vývoje nové letecké protiletadlové řízené střely. V rámci společného projektu se plánuje vytvoření střely zcela nové generace, která bude schopná ničit různé typy vzdušných cílů. Jako základu pro vývoj bude použito evropské střely Meteor od společnosti BMDA. Japonská společnost Mitsubishi Electric vyvine pro střelu novou aktivní radiolokační naváděcí hlavici. První testy japonsko-britské novinky jsou naplánovány na rok 2023. Partneři teprve na základě výsledků testů rozhodnou, zda střela půjde do sériové výroby. Nová japonsko-britská protiledlová řízená střela se má dostat do výzbroje nejnovějších bojových letounů F-35 Lightning II, které Japonsko koupí pro své letecké síly. Kromě toho partneři předpokládají vývoz nových střel do dalších zemí, což má snížit náklady na výrobu. MBDA Meteor je řízená střela s prodlouženým dosahem vybavená aktivní radarovou hlavicí. Střela má ramjetový letový motor, který umožňuje udržet vysokou rychlost letu po celé trajektorii. Střela Meteor byla vyvíjená společností MBDA od roku 1997 pro pro letouny Gripen, Typhoon a Rafale leteckých sil Francie, Velké Británie, Švédska, Německa, Španělska a Itálie. První Meteory byly přijaty švédským letectvem v roce 2016.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rase dne 20/7/2022, 22:14, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Flader »

Zdá sa len mne na takú krajinu tá armáda dosť malá? V tých 80 tis. je aj NAVY alebo tá je ešte plus k tomu?
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Myslím, že je řeší samostatně. Ona britská armáda má ale lehce podstav. Přeci jen podle "Future Reserves 2020" má mít armáda 82 000 vojáků (Regular Army) a 30 000 rezervistů Army Reserve. Tedy jsou nějaký 5 500 vojáků pod plánovaný stav, ale do roku 2020 se to ještě může změnit. Britské námořnictvo má:
33 280 Regular
3 040 Maritime Reserve
7 960 Royal Fleet Reserve
77 commissioned ships
174 aircraft
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Plán na vyřazení HMS Ocean

Sice to není tak úplně aktuální, ale britské ministerstvo obrany dementovalo zprávy o vyřazení dvou výsadkových lodí HMS Bulwark (2005) a HMS Albion (2003). V roce 2018 se počítá s vyřazením HMS Ocean (1998) a její nahrazení letadlovou lodí HMS Prince of Wales (2019), u níž budou posíleny schopnosti podpory obojživelných operací Royal Marines. Dodejme, že v roce 2014 byla HMS Ocean, modernizována za 65 mil Liber - tedy 1,8 mld Kč. Ještě není jisté, zda bude HMS Ocean opravdu vyřazena již příští rok, nebo až bude plně operačně způsobilá nová letadlová loď, což by mělo být v roce 2020. Od roku 2017 hledá Brazílie náhradu za letadlovou loď NAe São Paulo. V červnu 2018 byla HMS Ocean převezena do Brazílie a přejmenována na PHM Atlântico.

Obrázek
HMS Ocean při Olympijských hrách v Londýně 2012
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Flader »

Čudujem sa, že o ňu neprejavilo záujem Poľsko. Pri ich plánoch už im naozaj chýba len niečo podobné.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Jj, myslím že sme si tady už z toho dělali tak trochu srandu. Přiznám se že by mě to taky nepřekvapilo :)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Tak o britskou vrtulníkovou loď má oficálně zájem především Brazílie, ale vážným zájemcem je i Turecko. Plavidlo by mělo být odepsáno v roce 2018 po převzetí letadlové lodi Queen Elizabeth. Podrobnosti o prodejní nabídce Oceanu nebyly zveřejněny, je však známo, že brazilští vojenští úředníci považují možnou dohodu za velmi rozumnou. Podle neoficiálních zpráv by hodnota transakce mohla být kolem 80,3 milionů liber a platba by mohla být provedena ve splátkách. V brazilském námořnictvu jsou si tak jisti novou akvizicí, že již vymýšlejí jméno lodi. Jedno z nejvíce pravděpodobných jmen je - Minas Gerais - tedy jeden z 26 brazilských států.

http://www.militarybox.cz/news/brazilie ... lod-ocean/
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od arten »

Vzhľadom na to, že z finančných dôvodov práve vyradili Sao Paulo (ex-Foch), povedal by som, že sú to len mokré sny...
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Britská armáda ve stínu Brexitu

Hodně zajímavé je případné dopady brexitu na Britskou armádu. Britové nedávno dokončili novou letadlovou loď HMS Queen Elizabeth a po dlouhých šesti letech se tak jejich námořnictvo vrací mezi několik světových velmocí, které mají vlastní plovoucí leteckou základnu. Toto plavidlo rovněž symbolizuje novou éru, kdy Velká Británie začne opět investovat do svých ozbrojených sil. Spolu s její sesterskou lodí HMS Prince of Wales se jedná o investici za více než 6 mld Liber - cca 179 miliard korun. Škrty v minulých letech trpělo nejen námořnictvo, ale i pozemní vojsko a letectvo. Londýnská vláda tak sestavila seznam armádních investic do roku 2027, ve výši 178 mld Liber. Roční rozpočet se pohybuje kolem 37 mld Liber. Finance mají být určeny na nákup nových obrněných vozidel, ať již kolových nebo pásových, osmi fregat, devíti námořních hlídkových letounů Boeing P-8A či několika moderních F-35 (každý 65 mil Liber). Do těchto odvážných plánů a projektů ovšem velmi citelně promluvil Brexit. Spojené království sice obnovuje svou armádu jako globální sílu, ale bez jakékoliv vidiny užší spolupráce se svými nejbližšími partnery - členy EU. Michel Barnier, hlavní unijní vyjednavač pro Brexit, to na nedávné bezpečnostní konferenci Berlin Security Conference shrnul jednoduše. Londýn třeba přijde o možnost posílat svého zástupce na jednání unijních ministrů obrany, ale hlavně už se nebude podílet na plánování, rozhodování a záměrech, kudy se společná obrana evropských spojenců vydá v dalších letech.

https://www.euro.cz/blogy/brexitem-si-b ... ty-1387011

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Alfik »

Mch The Sun uvedl, že do Queen Elizabeth zatéká těsněním okolo šroubu - a pojede z těch zkoušek do opravy.
Píší o tom jako o ostudě, ale já bych to považoval jednak za běžný problém (na to ty zkoušky jsou, i letadla se zalétávají a je to dnes už víceméně sériová výroba), a jednak si myslím, že The Sun se prostě nelíbí Brexit a tak si hledá psa a hůl kde se jen dá.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od arten »

200l za h. je nič. Loď je v skúškach, čiže naozaj len bulvárna kačica. (Len Alfik - Mudrochov Sun bol jeden z najväčších podporovateľov Brexitu a najväčších šíriteľov tých známych klamstiev...)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Úvaha nad nástupcem tanku Challenger

Velká Británie v současné době řeší dilema, jakým způsobem se vyrovnat s potenciálními ruskými bezpečnostními hrozbami, které zahrnují i tank T-14. Server army-technology.com si klade otázku, zda by nebylo lepší postavit zbrusu nový tank místo modernizace tanku Challenger 2. Současný britský plán počítá s tím, že pověří společnost BAE Systems nebo Rheinmetall modernizací tanku Challenger 2, aby prodloužil jeho životnost ve službě. Na tento projekt modernizace má být vynaloženo 900 milionů dolarů a životnost by byla prodloužena o 10 let. Podle serveru by bylo užitečnější přesunout Challenger 2 do rezervy a postavit nový hlavní bojový tank pro britskou armádu, který by byl schopen se vypořádat s potenciálními ruskými hrozbami. Tím by se také vyřešil problém s rezervami, které jsou podle serveru zcela nedostatečné. Pokud by se do rezervy přesunul právě Challenger 2 a postavil se nový tank, tak by tankové rezervy rázem významně posílily a nové vozidlo by plnilo roli hlavního bojového tanku Spojeného království. Zatímco Velká Británie se zatím zdráhá investovat větší prostředky do designu nového tanku a chce řešit situaci modernizací stávajících Challengerů 2, Rusko, Turecko, Jižní Korea, Izrael, Francie, Německo či USA dělají opak.

http://www.army-technology.com/comment/ ... n-threats/

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Vrtulníky Lynx končí

Dne 16.ledna 2018 byly vyřazeny poslední víceúčelové vrtulníky Lynx, které byly provozovány od roku 1978. Vrtulník byl původně vyvíjen jak pro civilní, tak pro vojenské využití. Westland Lynx je jeden z nejrychlejších vrtulníků na světě, obsahuje kombinaci malých výkonných motorů s pokrokovou technologií rotoru. Vrtulník je vybaven novými rotorovými listy a přídavnými stabilizátory na zádi. U modifikace Lynxu byl kladen důraz zejména na snížení odporu vzduchu. Nejvýraznějším prvkem byla neobyčejná veslovitá zakončení listů rotoru. Od srpna 2014 jsou postupně nahrazovány vrtulníky Leonardo AW159 Wildcat. V roce 2006 podepsalo ministerstvo obrany Velké Británie smlouvu se společností AgustaWestland o vývoji, výrobě a dodání helikoptér AW159 Wildcat. Britské ozbrojené síly zakoupily celkem 62 vrtulníků Wildcat, z toho 28 armádních Wildcat HMA2 a 34 námořních Wildcat AH1. Dalšími uživateli typu jsou Korejská republika a Filipíny. Brity vyšlo 34 strojů pro armádu a 28 pro námořnictvo, na 1,6 mld Liber. při kurzu v roce 2014, to bylo 54,4 mld Kč. Jeden kus vychází dle britů na 25,8 mil Liber tedy 877 mil Kč. Předpokládám že v tom mají taky započítané zbraně a všechno možné.

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Modernizace vrtulníků pro námořnictvo

V roce 2014 uzavřelo britské ministerstvo obrany a italská společnost Leonardo smlouvu, na přestavbu starších vrtulníků na verzi Merlin Mk4. Celkem 25 strojů Merlin Mk4. Celkové náklady se odhadují na 400 mil euro. První stroj byl převzat v první polovině roku 2018 a zakázka má být splněna do roku 2020. Merlin Mk4 je vylepšenou verzí vrtulníku AW101 Merlin Mk3 a Mk3A, oproti nimž má skládací listy rotoru a skládací rameno ocasu, tedy je vhodnější pro službu na letadlových lodích. U námořnictva nahradí Merlin Mk4 víceúčelový typ Sea King Mk4.

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Problémy s financováním armády

Náčelník štábu britské armády generál Sir Nicholas "Nick" Patrick Carter pronese dne 22.ledna 2018 v Institutu královských sjednocených služeb, projev v němž varuje že by Spojené království nemuselo být schopné udržovat krok se svými protivníky. Rusko dle něj staví rostoucí agresivní expediční síly, jež se chlubí schopnostmi, o které britská armáda teprve usiluje. Projev pronese v době, kdy se v Británii ozývají hlasy upozorňující, že ministerstvo obrany nebude schopno ušetřit na výdajích 3,7 mld.liber (téměř 104 mld.Kč), aby si mohlo pořídit nové vybavení zahrnující osm fregat Type 28 či devět hlídkových námořních letadel Boeing P-8A Poseidon. Podle parlamentního výboru pro rozpočet to obrana v minulosti nikdy nedokázala a poslanci požadují, aby ozbrojené síly jasně oddělily úspory vytvářené zvýšením efektivity od peněz získaných prodejem majetku a vybavení nebo ušetřených propouštěním. Minulý týden se objevily spekulace, že existují plány na snížení počtu příslušníků britských ozbrojených sil o 14 000 osob, snížení počtu lodí o devět a počtu vrtulníků o sto. Ministr obrany Gavin Williamson již přiznal, že zdroje se obtížně hledají. Někteří poslanci naopak požadují zvýšení rozpočtu obrany na 3% HDP, pro zachování stávající síly a kvality armády. Britská armáda je tedy nyní na rozcestí a v blízké době se bude muset rozhodnout, jakým směrem se vydá. Zda úsporná opatření, nebo zachování a postupné zvyšování kapacit. Navyšování obranného rozpočtu bude ale v době Brexitu velice problematické.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... neral.html

Obrázek
Náčelník štábu britské armády generál Sir Nicholas Patrick Carter
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Vláda Spojeného království potvrdila prodej vrtulníkové výsadkové lodi HMS Ocean do Brazílie za cenu 84 milionů liber (117 mil dolarů), tedy nějakých 2,5 mld Kč. HMS Ocean vstoupila do služby v roce 1998 a naposled byla nasazena v prosinci 2017. Formálně bude vyřazena z provozu u na konci března 2018.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4101
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od niko »

Velka Britania otvara svoju prvu permanentnu vojensku zakladnu na Strednom vychode v Bahrajne.

https://www.bloomberg.com/news/articles ... in-bahrain
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Britská armáda zavádí modernizovanou verzi útočné pušky SA80A3

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Britský zájem o program Future Vertical Lift

Britský plukovník David Almot, na pražské konferenci konané v polovině roku 2018 zmínil, že Velká Británie zvažuje připojení se k americkému programu FVL (Future Vertical Lift), jehož cílem je zavést stroj s kolmým startem a schopným letu vysokou rychlostí. Velká Británie začne vyřazovat vrtulníky Puma HC2 v roce 2025, AW101 Merlin HM2 v roce 2029 a novější verzi Merlin HC4/4A v roce 2030. Stále je upřednosňováno evropské řešení, ale pokud Evropa do té doby nenabídne adekvátní náhradu, zapojí se do zmíněného programu. Almot uvedl, že britská armáda požaduje revoluci ve výkonech a schopnostech, nikoliv setrvání u vrtulníků klasické konstrukce. I nejnovější evropský vrtulník H160M, který využívá nejmodernější konstrukční materiály, je postaven na vrtulníkových technologiích z 60. let minulého století. Navíc dle studie britské armády, pro evropský projekt nového vojenského víceúčelového vrtulníku, by bylo nutné zajistit prodej minimálně 800 nových strojů. Plukovník Almot ale zmiňuje, že mezi roky 2030 až 2040 bude evropská poptávka pouze po 450 nových vrtulnících střední třídy. Nicméně podle pracovní skupiny NATO a italské firmy Leonardo je v Evropě do roku 2045 trh pro 900 vojenských vrtulníků střední třídy. Hlavní evropští výrobci vrtulníků, francouzský Airbus Helicopters a italská Leonardo Helicopters pracují na nových vysokorychlostních strojích VTOL ‒ vrtulníku Airbus Racer a konvertoplánu AgustaWestland AW609. Tyto stroje jsou ale vyvíjeny především pro civilní trh. Zatím se tedy zdá, že i Britskové pořídí právě stroj Bell V-280 Valor nebo konkurenční Sikorsky-Boeing SB-1 Defiant

https://www.flightglobal.com/news/artic ... li-448867/

Obrázek
Italský konvertoplán AgustaWestland AW609
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Britská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Nákup raket středního doletu AIM-120D AMRAAM

Velká Británie nakoupí od USA 200 kusů raket typu vzduch-vzduch středního doletu - AIM-120D AMRAAM, od společnosti Raytheon. Prodej střel byl americkými orgány již schválen a náklady se odhadují na 650 mil dolarů. Součástí zakázky je rovněž dodávka skladovacích tubusů, manipulační a provozní zařízení, pomocná a zkušební zařízení, servis, opravy, náhradní díly, publikace a technická dokumentace, školení obsluh, výcvikové vybavení a další související logistické a technické služby. Střely budou zařazeny do výzbroje letounů Typhoon a F-35B. V případě AIM-120D AMRAAM (AMRAAM - Advanced Medium Range Air to Air Missile) jde o radarem naváděnou střelu typu "vystřel a zapomeň" určenou k boji mimo vizuální kontakt. Jedná se o nástupce řady AIM-7 Sparrow, oproti němuž je rychlejší, menší, lehčí a má vylepšenou schopnost zasahovat cíle v malých výškách. Obsahuje také datalink, jehož prostřednictvím je střela naváděná až do bodu, kdy se zapne její vlastní radar. Je vybavena navigací GPS a obousměrným datalinkem, dolet činí až 180 km a max rychlost Mach 4. Vývoj byl zahájen v roce 1975, operačních schopností dosáhla až v roce 1993. Od té doby byla několikrát výrazně modernizována. Střely ve verzi AIM-120C-5 používá od roku 2008 i Armáda České republiky.

https://www.militarybox.cz/news/velka-b ... 0d-amraam/

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“