Treblinka - slovo jak z dětské říkanky

Moderátor: jarl

Odpovědět
jirka
rotný
rotný
Příspěvky: 95
Registrován: 14/12/2006, 20:07

Treblinka - slovo jak z dětské říkanky

Příspěvek od jirka »

Tato kniha popisuje příběh Richarda Glazara, který se jako mladý dostal do vyhlazovacího tábora.

Popisuje zde " život " v tomto zařízení na vyhlazování " nepřátel Říše ".

Jsou zde popsány i rozmary dozorců, kteří chtěli vidět boxerský zápas, pravou židovskou svatbu, provozování " sportu " , kdy vězni museli běhat po placu dokola dokud alespoň jeden z nich nezemřel.

Popisuje zde i vzpouru a útěk vězňů z tohoto tábora smrti.

Stojí za to minimálně přečíst.
jirka
rotný
rotný
Příspěvky: 95
Registrován: 14/12/2006, 20:07

Příspěvek od jirka »

Napínavě je zde popsán příjezd do tábora, doplnění stavu tábora z nových tranportů a jejich okamžité zapojení do pracovního procesu pod údery dozorců.
Jsou zde vylíčeny práce, které vězni museli vykonávat. Od třídění věcí na Sortierungplacu, přes kasu, kde zlatníci třídili cennosti, až po práci v druhé části tábora, kde docházelo ke zplynování a pálení těl.
Když si dozorci a vedení tábora uvědomilo, že neustálé zabíjení už zaběhnutých pracovníků je neefektivní, docházelo k " výměně " osazenstva tábora už jen zřídka.
To dodávalo jistou jistotu vězňům v jejich počínání. Začali spekulovat s dozorci, ale i s mírnějšími poddůstojníky a důstojníky, kteří si chodili do třídících baráků pro kožichy, boty, kabáty, ...
Dokonce si na barák pašovali zlato, peníze, brilianty, které se hodilo pro uprchlíky, kteří byli vysíláni, aby dali vědět světu.
Pokud se dala podplatit stáž, tak se vězeň dostal ven přes bránu nebo ve vagonu, který byl naplněn věcmi pro zimní pomoc vojákům na ruské frontě.
Odpovědět

Zpět na „Knihy, recenze knih“