Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Ruční zbraně, střely, rakety a bojové systémy
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

roboty_2040.jpg

Robotické a autonomní systémy pro US Army

Historie dálkově řízených, nebo robotických zbraní sahá až do poloviny 18.století, kdy se objevil jeden z prvních známých útoků bezpilotními stroji. Tehdy rakouská armáda poslala na Benátky bezpilotní balóny s nákladem bomb. Později v roce 1915, světoznámý vynálezce Nikola Tesla fantazíroval o celých flotilách bojových bezpilotních letounů. Nejstarší bezpilotním létajícím strojem s vlastním pohonem se pak stal cvičný cíl "Aerial Target" Archibalda Lowa z roku 1916. V první světové válce se používalo poměrně překvapivé množství dálkové řízených letounů, včetně rádiem řízeného vzdušného torpéda Hewitt-Sperry Automatic Airplane. Ve druhé světové válce pak obě strany využívaly bezpilotní letouny k výcviku i k útokům na nepřítele a objevily se i dálkově řízené tanky. Nyní se ale vraťme do současnosti. US Army zkratkou RAS (Robotics and Autonomous Systems) označuje souhrnně jak pozemní bezosádkové systémy UGS (Unmanned Ground Systems), tak létající bezpilotní systémy UAS (Unmanned Aircraft Systems). US Army od pozemních i létajících robotů požaduje především rozšíření situačního povědomí vojáků, snížení fyzické a kognitivní zátěže vojáků, zlepšení logistiky a zásobování, zjednodušení pohybu sil a ochranu vojáků. Koncem roku 2014, se nechal slyšet generál Robert Cone, který donedávna velel útvaru TRADOC (US Army Training and Doctrine Command), zodpovídajícího v americké armádě za přípravu a výuku vojáků, že by po roce 2030 měli čtvrtinu mužů amerických bojových jednotek nahradit roboti. Americká armáda zamýšlí snížit počet živých členů svých základních operačních jednotek – brigade combat team (BCT), tedy brigád s pomocnými jednotkami – ze zhruba čtyř tisíc na tři tisíce. Úbytek palebné síly těchto jednotek by měli nahradit roboti a drony. Hlavní motivací změn jsou podle všeho úspory, jelikož lidští vojáci jsou velice nákladní - musíte je vycvičit, nakrmit, léčit, v boji jim dodávat vše potřebné a po skončení vojenské služby se o ně musíte postarat, obvykle doživotně. Počáteční náklady, na vývoj a výrobu robota jsou sice vysoké, ale provoz je levnější, stroje se neunaví, nebojí se, nejsou ovlivnitelní nepřátelskou propagandou. Zde je soupis plánu až do roku 2040, který je rozdělený do několika etap.

2017 - 2020
Nejprve vojáci získají miniaturní UGS/UAS s dlouhou operační výdrží, se schopností vyhýbat se překážkám a zlepšující se autonomií. Díky tomu budou moci lépe určovat způsob kontaktu s protivníkem. Na úrovni četym zajistí nákladní UGS přepravu vybavení, zbraní, munice, vody, jídla a dalších zásob. Počítá se rovněž s vývojem exoskeletů - mechanických obleků pro vojáky. Cílem je snížit dlouhodobou fyzickou zátěž vojáků a zvýšit/prodloužit jejich bojeschopnost. UGS/UAS také zajistí rychlé vytvoření a udržení komunikačních a datových sítí na taktické i operační úrovni. Zrychlené tempo operací zajistí první robotické konvoje a letecké shazování zásob pomocí robotických padáků. Vozidla robotického konvoje získají systémy umožňující následovat vedoucí, člověkem řízené/mentorované vozidlo.

2021 - 2030
Robotické a autonomní systémy zvýší situační povědomí vojáků, sníží nesenou zátěž, zlepší zásobování a umožní větší volnost při vedení manévrového boje. Rozšíření a zlepšení situačního povědomí zajistí především roje UGS/UAS. Roje desítek nebo stovek kooperujících robotů zajistí průzkum, sledování a zpravodajství (ISR) na mnohem větším území, po delší dobu, i při silných nepřátelských aktivitách protivníka. Specializované UGS zajistí komunikaci a navigaci i v prostředí, které bude silně rušeno prostředky radioelektronického boje protivníka, například při rušení komunikačních a navigačních satelitů. Pokročí vývoj středních i větších dopravních, logistických a podpůrných UGS. Nově pozemní roboti zajistí převoz nejen nákladu, ale i speciálních účelových nástaveb - pro ISR úkoly, prostředky boje s chemickými, biologickými a jadernými zbraněmi (CBRN), komunikační systémy, zbraňové systémy nebo poslouží jako mobilní platforma pro taktické drony. Exoskelety umožní vojákům využívat silnější brnění i výkonnější zbraně. Robotické konvoje se obejdou bez lidského řízení a získají schopnost autonomního pohybu po známé trase (s kontrolními body). Střední i větší drony s kolmým startem a přistáním zajistí vzdušné zásobování i transport zraněných. První bojoví roboti vzniknou na platformě současných pásových nebo kolových vozidel. Takové stroje získají buď lidskou posádku nebo je půjde řídit na dálku při využití částečné autonomie a umělé inteligence. Do výzbroje vstoupí nová generace bojových dronů s kolmým startem a přistáním, které mohou ničit protivníka pomocí malé, přesně naváděné munice.

2031 - 2040
Ve třetí dekádě 21. století vstoupí do výzbroje zcela nová generace UGS/UAS. Díky pokročilé autonomii a umělé inteligenci se vojáci a velitelé mohou plně soustředit na řešení úkolů, bez starostí o řízení robotů. To dovolí vytvářet první bojové týmy kombinující lidské vojáky a plně autonomní bojové roboty. Roje dronů budou umístěny do přepravních kontejnerů nebo větších UGS/UAS a připraveny k okamžitému nasazení. Roje dronů zajistí dokonalé ISR pokrytí zájmové oblasti a vytvoří odolnou a velice mobilní datovou/komunikační/navigační síť. Pozemní a letecké zásobování bude na taktické a operační úrovni z větší části robotické. Dopravní UGS/UAS zajistí dopravu kontejnerizovaného a paletizovaného nákladu mezi zásobovacími uzly a jednotkami v poli. Taktické bojové UGS/UAS (na úrovní brigády nebo i níže) získají schopnost úderů na klíčové cíle v hloubi nepřátelského území. Samozřejmostí se stane schopnost UGS autonomně se pohybovat v členitém terénu a vedení boje s protivníkem.

Spojené státy jsou nyní v robotické výzbroji daleko před zbytkem světa, takže si lze docela dobře představit, že minimálně některé státy mohou hnutí proti vojenským robotům a dronům záměrně přiživovat, aby také nemusely investovat velké peníze do vývoje pokročilých strojů. Rozhodně se ale jedná o velice zajímavý aspekt, který výrazně mění a především změní, způsob vedení válek budoucnosti.

Zdroj:
http://vesmir.cz/2014/06/11/na-usvitu-valek-robotu/
http://www.arcic.army.mil/App_Documents ... rategy.pdf
http://www.armadninoviny.cz/americka-ar ... %C5%99edky
http://www.armadninoviny.cz/budoucnost- ... %C5%99edky
http://technet.idnes.cz/roboticka-armad ... enstvi_erp

Naposledy upravil(a) Rase dne 31/7/2022, 16:26, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Nová technologie pro rozpoznávání cílů umělou inteligencí

Moderní senzory vidí dále a citlivěji než lidské smysly. Elektronické obvody fungují rychleji než nervy a svaly. Lidé sice stále předčí bojové roboty ve schopnosti správně rozeznat cíl, ale nový výzkum americké armády to možná brzy změní. Výzkumníci z DCS Corporation a Army Research Lab chtějí trénovat umělé inteligence v podobě neurální sítě tak, že jim budou předkládat data s lidskými mozkovými vlnami. Správné určení cíle v chaotickém moderním bojišti je velice obtížné. Lidský mozek to přitom zvládá poměrně jednoduše a používá k tomu data strukturovaná jako vzpomínky. Takovému postupu ovšem dnešní stroje nerozumějí. odborníci tedy vyvíjejí technologii, s jejíž pomocí budou umělé inteligence sledovat mozkové vlny lidských vojáků, rozpoznávat, kdy určili cíl, a pomocí toho se pak učit schopnosti rychle a správně určit cíl útoku.Tato technologie bude využívat detekci takzvaných P300 odpovědí (anglicky P300 responses), což jsou charakteristické mozkové vlny, které se objevují, když se mozek rychle rozhodne. Rovněž bude sledovat pohyby očí vojáků a další parametry. Někdy v budoucnu tak bude moci umělá inteligence snáze rozpoznávat cíle a adekvátně na ně reagovat.

https://vtm.zive.cz/clanky/americka-arm ... fault.aspx
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Obrázek

pěkná tabulka rozdělení jednotlivých typů bezosádkových pozemních systémů (UGS) a jejich rozdělení v čase - zleva do prava (až 2018+)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Že se nejedná jen o experimentování vědců svědčí i letošní cvičení během Ship-to-Shore Maneuver Exploration and Experimentation (S2ME2) Advanced Naval Technology Exercise 2017. Kdy jednotka First Marines Expeditionary Forces (I MEF) testovala integraci různých bezosádkových vozidel a experimentálních technologií. Zatím je ta souhra vozítek a lidí poněkud "kostrbatá" ale jako první krok rozhodně pozoruhodný.

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Robotičtí asistenti velitelů

Prudký rozvoj vojenských technologií postupně naráží na omezení lidského mozku vnímat množství vjemů, kdy pro lidi je čím dál obtížnější se v záplavě informací, správně a rychle rozhodovat. Do velení a řízení boje, tedy ve vojenské terminologii C2 (Command and Control) v blízké budoucnosti zasáhnou pokročilé počítačové algoritmy, automatické skripty a robotičtí asistenti, kteří rozhodování a vyhodnocování situace usnadní.

http://www.armadninoviny.cz/startuje-re ... -boje.html

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Nákup nových nano-dronů

Americká armáda vybaví vojáky kapesními drony Black Hornet Personal Reconnaissance Systems od společnosti FLIR Systems.
Jedná se o maličké vrtulníčky s kamerou, kategorie nUAV (nano-unmanned aerial vehicles). Cena nákupu je 39 mil dolarů (cca 870 mil Kč).

https://futurism.com/the-byte/us-army-p ... _PKWy4TbQc

flir-black-hornet-1200.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 10/2/2024, 15:26, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Nový robůtek z dílny Massachusetts Institute of Technology (MIT) je pojmenovaný Mini Cheetah ("malá puma").
Váží pouhých 9 kg a je velice pohyblivý, jde o prvního čtyřnohého robota, který dokáže udělat salto dozadu.

https://www.youtube.com/watch?v=xNeZWP5Mx9s

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

General Dynamics dodá robotické muly

V rámci programu SMET (Small Multipurpose Equipment Transport), vybrala armádní komise robotické muly pro malé jednotky. V zakázce na 624 vozidel za 162,4 mil dolarů zvítězila nabídka společnosti GDLS, se systémem MUTT (Multi-Utility Tactical Transport). Jedná se o dálkově řízené robotické nákladní vozidlo s pohonem na všech 8 kol, které nemusí, ale také může mít lidskou posádku. Uveze až 450 kilogramů nákladu výstroje, výzbroje a zásob, a během tří dnů je schopné urazit vzdálenost 100 kilometrů, zatímco funguje i jako zdroj elektřiny. Dokáže poskytnout 3 kW elektřiny, když parkuje a 1 kW elektřiny během jízdy. Robotická mula MUTT funguje tak, že sleduje jednoho z pěšáků, s nímž je bezdrátově spojená, tedy jako kdyby si vedl skutečnou mulu. Členové jednotky se pak nemusejí tolik starat o náklad a mohou se více soustředit na samotnou misi. MUTT rovněž zvládne evakuaci zraněných vojáků, aniž by bylo nutné jednotku oslabovat o další členy. Také může sloužit jako mobilní základna pro operace malých dronů nebo i samotné vozidlo MUTT může zkoumat neznámý terén, který je pro vojáky riskantní. MUTT nejen odhalí případné léčky, ale samotné vozidlo může takovou léčku přichystat. Stačí ho vyzbrojit dálkově ovládanými kulomety, granátomety nebo protitankovými střelami a MUTT může zaskočit jednotky protivníka náhlým úderem. Vojáci některých jednotek již tyto praktické roboty testovali v roce 2019 a další jednotky se jich dočkají v dohledné době.

https://vtm.zive.cz/clanky/robotickou-m ... fault.aspx

Zadán kontrakt na lehké a střední RCV

Dnes americká armáda udělí v únoru 2020 kontrakt společnostem QinetiQ-NA a Textron na stavbu bezosádkových robotických vozidel (RCV). QinetiQ North America dle smlouvy dodá čtyři lehká vozidla a Textron čtyři střední. Vojskové zkoušky dodaných vozidel budou probíhat koncem roku 2021 a v roce 2023 bude rozhodnuto, jakým směrem se bude vývoj armádních robotických vozidel ubírat. Nutno podotknout, lehká verze označovaná jako RCV-Light bude vážit přibližně sedm tun a bude obsahovat senzorový svazek k navádění palby. Vozidlo bude možno přepravit pomocí vrtulníků. RCV-Medium bude vážit asi 10 tun a bude vybaven středně těžkým kanónem a protitankovou řízenou střelou, má ji být možno přepravit v C-130. RCV-Heavy bude vážit přibližně 20 tun a osazena kanónem pro přímou palbu. Bude ji možno transportovat v letounu C-17. Aktuální poznatky ukázaly, že vojáci se naučili ovládat RCV mnohem rychleji, než ohromení zkoušející předpokládali. Prý již po dvou dnech dokázali pohodlně tyto systémy ovládat. Rovněž stále probíhají snahy snížit tlak na vojáky využitím umělé inteligence. První vozidla NGCV mají nahradit M2 Bradley od roku 2026 a budou navržena tak, aby lépe fungovala na bojištích budoucnosti.

https://defence-blog.com/army/u-s-army- ... icles.html

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Velice zajímavé vozítko s kanónem ráže 30 mm a bezdušovými pneumatikami na ShotShow 2020.

Shot show 7.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 10/2/2024, 15:37, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od seabee »

US ARMY seznámila odbornou veřejnost s výsledky zadaných projektů robotizovaných bojových vozidel RCV. Vývoj je vedený ve třech základních kategoriích:
- lehké vozidlo, s maximální hmotností menší, než 10t, přepravitelné vrtulníky. Vozidla by měla být nasazena v několika modifikacích s rozdílným vybavením, jako průzkumná, dále s vybavením pro hledání průchodů minovými poli, zařízením na rušení radioprovozu nepřítele a nesoucí PTŘS, případně 12,7mm kulomety, extrémě i 30mm rychlopalné kanóny. Příkladem této kategorie je nosič QuinetiQ Titan o hmotnosti 7t.

Obrázek

- střední vozidlo, v hmotnostní kategorii 10 - 20t, přepravitelné letecky v C-130 Hercules, vybavené nejméně 30mm rychlopalným kanónem (US ARMY ale dává přednost 50mm kanónům) a dále dvěmi PTŘS. Předpokládá se otočná věž a pancéřování odolné typicky střelbě ze 12,7mm DŠK s možností dodatečného zesílení.
Příkladem této kategorie je "tančík" Textron M5 Ripsaw o hmotnosti 10t.

Obrázek

- těžké vozidlo, o hmotnosti 20 - 30t, přepravitelné (v páru) letouny C-17. Tato kategorie je předmětem kritiky ze strany odborníků, protože US ARMY předpokládá výzbroj a odolnost jako u posledních verzí M1A Abrams o hmotnosti 60t, což je pokládené za neřešitelné. US ARMY uvažuje, že by tato vozidla doprovázela M1A Abrams v roli "loyal wingman.

Obecné požadavky na RCV jsou následující:
- rušení odolné dálkové ovládání
- nezávislé vyhledávání cílů a cesty
- možnost modernizace a dalších modifikací
- modularitu - možnost úprav v poli dle okamžitých potřeb
- rozhodný účinek za použití vlastních, nebo externích prostředků
- vytrvalost nejméně 72 hodin, palivo identické jako u jiných pozemních vozidel
- odolnost, možnost snadné údržby v rámci stávajících norem US ARMY
zajímavé je, že není výslovně zmíněna AI - umělá inteligence, předpokládá se patrně určitá možnost programování, nebo finálního rozhodnutí obsluhou. Na rozdíl od USAF nepodporuje US ARMY možnost automatické palby. Dosavadní experimenty předpokládaly obsluhu každého RCV dvěma operátory - předpokládám řidič/střelec a druhý operátor, který udržuje povědomí o pozici stroje vůči ostatním prostředkům v linii a celkové situaci.
Společné pro všechny kategorie RCV bude vybavení vyvíjenými modulárními obranými prostředky proti proti malým dronům. US ARMY pracuje s představou, že před zahájením útoku nepřítel vyšle záplavu malých dronů s náložemi a průzkumnými úkoly. Perspektivní jsou v tomto směru vysokoenergetické lasery.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Pavel 15
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 271
Registrován: 14/5/2019, 14:35

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Pavel 15 »

Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Doplním pár obrázků - vypadá velmi skvěle.

Výstřižektrtzzui.JPG
Výstřižekrert.JPG
Naposledy upravil(a) Rase dne 10/2/2024, 15:39, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Společnost Pratt Miller představila lehké autonomní bezosádkové vozidlo Expeditionary Modular Autonomous Vehicle-Medium Caliber Armament (EMAV-MCA). Vozidlo je osazeno velmi kompaktní a lehkou věží Rafael Samson MCWS, která může být vyzbrojena kanónem 30x173 mm nebo 40x180 mm. Stejná věž je nabízena pro modernizaci kolových vozidel Stryker.

https://milmag.pl/bezzalogowy-emav-mca-z-wieza-rafaela/

Tests-of-the-American-Robot-Tank-Were-Caught-on-Video1.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Generální tajemník OSN António Guterres a prezidentka Mezinárodního výboru Červeného kříže Mirjana Spoljaricová Eggerová požadují novou mezinárodní smlouvu "na ochranu lidstva". Oba činitelé se obávají smrtících autonomních zbraňových systémů, které vyhledávají a střílejí na cíle bez zásahu člověka. Zabíjení pomocí algoritmů a strojového učení pokládají za nepřekročitelnou morální hranici. Smrtící autonomní zbraňové systémy LAWS (Lethal Autonomous Weapon Systems) po nasazení fungují samy s pomocí umělé inteligence a bez nutnosti lidského dohledu. Shromažďují data, analyzují je, vybírají cíle a útočí na ně. I pozemní miny a systémy protivzdušné obrany (PVO) fungují s určitou mírou autonomie, ale neměly by se označovat jako LAWS. Vyžadují totiž velmi specifické spouštěcí situace, na něž reagují, a nemají proto výraznou autonomii při výběru cíle. Ani průzkumné bezpilotní letouny určené ke shromažďování a předávání informací nelze považovat za LAWS, protože jim chybí schopnost samostatně útočit. Otázka mezinárodní regulace LAWS bude v nadcházejících letech kritická, protože jejich nasazení vyvolává otázky týkající se delegování rozhodování o životě a smrti na stroje. "Budou tu létat zbraně bez dálkového řízení člověkem. Navíc budou mít dostatek inteligence k lokalizace cíle a rozhodnutí, zda je to ta správná osoba, kterou je třeba zlikvidovat," uvedl Yves Daccord z Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) pro zpravodajskou společnost Thomson Reuters. "Nebude již rozhodovat člověk, ale stroj. Svět v podstatě přenese odpovědnost na algoritmus. Ten bude rozhodovat, kdo je nepřítel a kdo ne, kdo bude žít a kdo zemře." V současné době oficiálně nasazuje LAWS Jižní Korea v demilitarizované zóně na korejsko-korejské hranici. Jihokorejská autonomní zbraň SGR-A1 dokáže zjišťovat narušení demilitarizované zóny a samostatně střílet. Vždy však odesílá žádost o povolení ke střelbě na velitelské stanoviště.

https://www.armadninoviny.cz/osn-a-cerv ... stemu.html

Výstřižekřčřttr.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od seabee »

Hodnej pejsek...z Číny, za 2 700 USD
75_460x.jpg
https://shop.unitree.com/products/unitr ... -robot-dog

A imperialista ho hned změní na vražednou "kozu", namontováním granátometu.
SLSK5KCDYBA5DA2ZSO3ORUYNTQ.jpg
Autor: Lance Cpl. Justin Marty/Marine Corps
https://www.militarytimes.com/off-duty/ ... -overmatch
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Robotické a autonomní systémy do roku 2040

Příspěvek od Rase »

Všiml jsem si, že za pár peněz se dají pořídit i nanodrony - kopie známého vrtulníčku Black Hornet, jakési AMEWI AFX-PD100. Na vyblbnutí pro vojáky vlastně docela dobrá hračka (aniž by se poškodily drahé originály). Docela by mě zajímalo, zda to jde upravit pro lepší odolnost před rušením.

https://www.megaknihy.cz/vrtulniky/4259 ... z-rtf.html

Technická data PD100:
Délka těla: 228 mm
Šířka trupu: 40 mm
Výška trupu: 53 mm
Celková výška: 71 mm
Průměr rotoru: 249 mm
Hmotnost připravená k letu: 75 g včetně baterie
Dálkové ovládání: 6 kanálů
MODE 2 při dodání
MODE 1 nastavitelný
frekvence: 2,4 GHz
Dosah: cca 80-100m
Serva: 3x Micro
Baterie: LiPo 1S 3,7V 580mAh
Doba letu: až 15 min
Nabíječka: USB kabel
Doba nabíjení: cca 75min
Rozlišení videa z fotoaparátu: 1080p
Rozlišení fotoaparátu: 1980 x 1080
Cena: cca 3 000 Kč


Výstřižektrtzzuuu.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Pozemní vojsko“