Tartarie

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav

strojmir
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 871
Registrován: 19/3/2011, 22:23

Tartarie

Příspěvek od strojmir »

Zajímal by mě názor zdejších znalců historie na tzv. Tartárii. Našel jsem pouze to, že se takto označovalo území původně obsazené Mongoly. Přijde mě zvláštní, že takto bylo popisované toto území ještě v 17.století. Alespoň tedy v některých zdrojích. Třeba v prvním vydání Britannicy. Pak také existují spekulativní teorie s mystickým zabarvením, které tvrdí, že to měla být jakási původní obrovská říše bílých moudrých národů se zapomenutou či snad úmyslně opomenutou historií obývajících území od Evropy po Tichý oceán.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Tartarie

Příspěvek od Alfik »

Tartar (tartaros - Τάρταρος) byl ve starořecké mytologii a věrouce tím, čím pro nás peklo. byla to bezedná propast pod světem, se železnými vraty a zdmi, vzniklá už za času počátečního chaosu. Svržení do tartaru bylo pov. za nejhorší trest.
Starověcí popisovatelé světa tím co píšeš mysleli, že na daném území je "něco za koncem světa", podobně jiní např. psali na okraje map "Hic sunt leones, dracones", apod.
Jenže, jak se poté začaly hromadit zprávy o tom, že místo draků se tam či onde nalézají jiné země a jiní lidé, byly domýšleny i takové věci jako že v Tartárii žijí tu mudrci, tu blbouni, tu bytosti andělské, tu s jednou nohou... :)
A korunu tomu nasadili Tataři - když se začaly zprávy o nich dostávat až do Evropy, spojili si mnozí lidé jejich jméno s Tartarem. A byly a jsou i domněnky, že jejich jméno "vytvořili" právě až Evropané právě na zákl. Tartaru na mapách.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
strojmir
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 871
Registrován: 19/3/2011, 22:23

Re: Tartarie

Příspěvek od strojmir »

Což o starověk nebo středověk, ale přijde mě zvláštní informační díra, kdy mapa z roku 1806 zobrazuje to území takto :

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... y-1806.jpg
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Tartarie

Příspěvek od Rase »

Já znám toto označení pro Sibiř, konkrétně území, kterým se prohnal ataman Jermak a jeho kozáci. Konkrétně by sem patřilo území sibiřského chána Kučuma a patrně některé další "státy". V některých obdobích bylo i tohle území osídlené lidmi, kteří si stavěli dřevěné osady - "města s hradbami ze dřeva". Jistý stupeň civilizace byl tedy i na Východ od Povolžských bulharů nebo Chazarů. Tohle ale musím hodně lovit z paměti, nejspíš by se našli lidé s lepšími znalostmi o osádlení Sibiře před ruským záborem.
Dodám, že na pobřeží Severovýchodní Sibiře, se nacházela původní domovina Thulů. Stali se z nich vynikající lovci velryb a čile obchodovali s kmeny žijícími ve vnitrozemí. Dodávali jim rybí tuk a maso, výměnou za teplé sobí kožešiny. Oklikou také obchodovali se vzdálenou Čínou, od kud získávali železo. Železo bylo pro Thuly nepostradatelnou komoditou. Když mongolové přerušili obchodní trasy z Číny, Thulové se vydali na Východ, zabrali území severoamerických Dorsetů a postupem času došli až do Grónska... kde narazili na skandinávské osady:
http://palba.cz/viewtopic.php?f=256&t=4 ... 208#p96693
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tartarie

Příspěvek od kenavf »

Tu je trocha "konšpirátorská" varianta http://aeronet.cz/news/putin-odhaluje-h ... ie-1-cast/
Osobne si myslím že keby niečo na bájnej Tartárii bolo tak by o tom muselo byť veľa historických záznamov.Niečo tak veľkého sa nemôže zrazu vypariť.
Takže to bude skôr o tom význame slova Tartar asi v podobe "Hic sunt leones".
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Tartarie

Příspěvek od Rase »

Použiju z tvého odkazu:
Po nesmírně dlouhou dobu existoval na Zemi obrovský státní útvar, který se rozkládal na několika kontinentech. Miliony jeho obyvatel vytvořily svébytnou kulturu založenou na duchovních a mravních kvalitách člověka, na úctě k předkům a spravedlnosti, úctě k rodině a lásce k vlasti. Tato země se objevuje na mnoha starých mapách. Velká Tartárie. Kdo ji obýval? Původně v Tartárii žili převážně Tartaři. Vysocí, rusovlasí, bílé pleti, lidé s očima modré, zelené nebo šedé barvy. Slované-Árjové. Rusové. Přátelští a laskaví v dobách míru, stateční a nemilosrdní v bitvě, spravedliví a soucitní ve dnech vítězství a vytrvalí během protivenství. To proto, že chránili morální čistotu a víru svých Předků. Od Uralu po Aljašku. Od Nové Země k Tibetu...
Dál se mi to číst nechce. Už moc se tady mluvilo o různých "pra-slovanech, pra-rusech, pra-slovácích". Zkrátka to jsou pospojované historické reálie, do tvaru, jaký autor chce mít. Jisté ale je, že pradávní obyvatelé Euroasie byli poměrně čilí cestovatelé a často se vydávali na velice dlouhé výpravy. Přeci jen i před vznikem Hedvábné stezky, se zde obchodovalo s vybrušovanými korálky a patrně i jiným zbožím. Hodně mě bavili třeba indoevropské mumie nalezené v Tarim Basin, dnes Xinjiang, v poušti Taklamakan. Přeci jen jsou to na pohled typičtí rusovlasí keltové, jen jsou na špatném místě (na Západní Číně). Jednalo se o Tochary: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tocharov%C3%A9 Tocharové bylo etnikum indoevropského původu, které žilo v oblasti Tarimské pánve v dnešním Sin-ťiangu na západě Číny. Mluvili indoevropským jazykem — tocharštinou, což byl nejvýchodněji rozšířený indoevropský jazyk. Jsou nazýváni také jako Aršiové, Asianité, v antických pramenech Asioi. V povodí řeky Tarim byly nalezeny mumie, které patří Tocharům. Mumie mají zřetelně evropské rysy. Testy DNA prokázaly, že mumie mají haplotyp charakteristický pro západní Eurasii v oblasti Ukrajiny. Tocharové se v oblasti Tarimské pánve udrželi až do 7. století, kdy byli asimilováni Ujgury prchajícími po pádu Ujgurského kaganátu a dali tak vznik modernímu Ujgurskému etniku.
Ať to ještě víc zamotám, tak posledními indoevropany, kteří přišli do Evropy byli známí a obávaní Polovi (pro nás známí jako Kumáni), ruští kronikáři je pojmenovali právě podle plavých vlasů. Jisté je, že ač se jednalo o indoevropany, jednalo se o typické kočovníky. I území Skytů sahalo dost na Východ. Takto by se dalo různě pokračovat a je dost možné, že tak jako v případě Tocharů, existovalo nějaké osídlení i na Sibiři, nikdy se ale nejednalo o nějakou říši (!). Kočovnické říše byly vždy rozlehlé, ale zároveň poloprázdné - sahaly od hranic s Čínou, Sibiře, přes Ukrajinu až do Panonské nížiny, ale osobně bych tomu nepřikládal větší význam a rozhodně bych je neztotožňoval se slovany, nebo snad Rusy. To je prostě absolutní blbost a znevažování historie.
Pak už jen stačí říct, že Árjové, kteří vtrhli do Indii a rozvrátili říše v povodí Indu, byli vlastně pra-Rusové

Obrázek Obrázek
Tocharské mumie ze Západní Číny
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
strojmir
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 871
Registrován: 19/3/2011, 22:23

Re: Tartarie

Příspěvek od strojmir »

Výborně, díky za informace, pro mě zajímavé téma, protože se toho o tamní historii ví docela málo. Ty mumie jsou doopravdy zajímavé. Kdyby chtěl někdo přidat více budu rád.
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Tartarie

Příspěvek od palo satko »

Džingischan bol Mongol. V susedstve Mongolov, žili Tatari, ktorych bolo ale viac. Džingis ich porazil a kruto potrestal. Ked sa mongolski princovia rozhodli zautočit na Západ, ich armadu tvorili rodili Mongoli asi v 10%, Tatari v 50% a zvyšoki bola rozna nomadska haved. Proste tie armady mali mongolske jadro, a na to jadro sa nabalovali vazalske a spojenecke kmene zo stepi. Niečo ako snehova gula.
Ked prichadzali druhy krat do Europy už Europania niečo o nich vedeli a okren povedačiek o kralovi Davidovi, knazovi Janovi, Gogovi a Magogovi, vznikla skomolenim nazvu Tatar aj označenie Tartaros, niečo ako pekelnici. Toto pomenovanie sa ujalo v zapadnej Europe.
je faktom, že ešte v 17. storoči existovali štatne utvary ktore predtym riadili Džingischanovi prapra...vnuci, vladci v mnohych častiach Azie. z pohladu zapadoeuropana, mohlo ist o oblast obyvanu presnejšie ovladanu jednym etnikom. A tak ak niekto použil na zapade zavedene označenie Tartari a nie vychodoeuropske a teraz použivane Tatari, mohol v mapach označit uzemia ako Tartaria.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Tartarie

Příspěvek od Pátrač »

Nevím já jsem jen do google.cz napsal Tartarie a nestačil jsem se divit co na všechno vylezlo. Třeba tento slovenský článek:

http://www.tartaria.sk/hadanie-pravdy/d ... a-tartaria

Palo- nomádska haved?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Tartarie

Příspěvek od Rase »

Pátrač:
Docela zábavné čtení... zase ty stejné kecy o pradávné říši "slovanů". Jen místo "státu dávných slováků" je to "Slovansko-Árijské Impérium" někde mezi Sibiří a Čínou.
Hodně bavil autorův důraz na to, že někteří středověcí umělci zpodobňovali tatary jako "slovany". Akorát autor článku patrně neví, že obrázek není fotografie a třeba ve švýcarských kronikách z 15.století jsou i kočující "cigáni" zobrazováni jako "honosně oblečení evropané". Navíc v případě bitevních scén jsou "záporáci" odění do starších zbrojí, aby bylo patrné kdo je kdo.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Tartarie

Příspěvek od Pátrač »

Že ano Rase- mě to vysloveně nadchlo. A takových pitomostí je na internetu mnoho a mnoho. Miluji to. Jinak co říkáš na hrad - určitě jsi tam byl.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Tartarie

Příspěvek od palo satko »

nomadska haved, alebo aj stepna haved ako sa u nas vravi. uzemie sSlovenska bolo častym cielom nomadov a tak je to dnes taky oblubeny novotvar, ktory som pred časom zaviedol a celkom sa ujal. lebo než vymenuješ všetkych tych polovcov, pečenehov, madarov, ujgurov, turkov, chazarov, kipčakov, atd tak minieš pol strany a ešte by sa niekto mohol urazit, že jeho oblubene etnikum nebolo spomenute. takto je to zglobalizovane".
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Tartarie

Příspěvek od Pátrač »

A tak to je hezké zdůvodnění. Ten seznam by byl opravdu dlouhý a je fakt, že u mnoha těchto kmenů je známo jen jejich jméno, úplně se v Mongolech a později Tatarech rozpustili.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Petr C
vojín
vojín
Příspěvky: 11
Registrován: 9/9/2015, 15:17

Re: Tartarie

Příspěvek od Petr C »

Téma Velké Tartárie mě hned zaujalo - asi jako každého "slovana" z malé přehlížené, pokořené a hanobené zemičky... :)

Kdybych chtěl údaje o Tartarii (alespoň ty v češtině) shrnout, tak zatím to bude více méně hlavně o spekulacích.
Ale podle dostupných materiálů to vypadá (nebo jsme přesvědčováni), že:

1. Tartarie byl před (docela nedávným) časem jakýsi státní útvar, zřejmě císařství.
příslušné vlajky, erby a genealogie tartarských císařů je ke shlédnutí třeba zde:
http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/201 ... tarie.html
2. Čím hlouběji do historie, tím byla prý Tartarie sjednocenější a větší. V dobách vrcholu, měla prý sjednocovat země
celé Evropy a Asie až po Čínu a dále přes Aljašku a Kanadu vč. cca poloviny dnešních USA.
Neměl to ale být stát Rusů nebo jen Slovanů, ale spíš to měla být říše nebo jakési spojené státy nebo svaz států
různých národů a ras (dokonce i různých náboženství), kde jakousi vůdčí úlohu měli hrát Slované, a snad Rusové (jejich předci).
Čína měla být její odvěký nepřítel a důvod mnoha válek. Ale zároveň měla kdysi Tartárie po nějaké katastrofě vyjít Číně vstříct a
postoupit jí obrovské území. Tím se prý původně (alespoň z větší části) tatarská Velká zeď stala čínskou.
3. Tento stát (nebo v dobách 17-18 století spíše už státy) se měl mít čile k světu a podle různých náznaků měl být schopen jako jediný
přímo ohrožovat zájmy britského impéria.
Nám známé Rusko a jeho car měla být jen malá provincie, jen jakési předpolí vlastní Velké Tartarie.
Manipulacemi mělo být odtrženo od Tartarie a dlouhodobě směřováno právě proti Tartarii (možná jako dnes Ukrajina proti Rusku).
Dnes relativně prázdné stepi a ohromná území Sibiře měla být ještě nedávno obydlena mnohamilionovými masami obyvatel, měla být
plná moderních měst vojenských a obchodních objektů atp.
A tak zvaní tataři nebo mongolové měli být právě obyvateli Velké Tartárie a nemají prý nic společného s "šikmookými ďábly"
nebo "tureckými řezníky". Měli to být vysocí bílí plavovlasí nebo nazrzlí lidé, evropského vzhledu, vzdělání a chování.
Název tataři měl být zkomoleninou slova tartaři a mongolové za se slova mogulové.
3. Údajně právě do této země měl směřovat Napoleon, když útočil na tzv.Rusko. Prý to měl být jakýsi pokus otočit kolem dějin a spojit
mocného vojevůdce s prý tehdy neporazitelnou tartarskou armádou a společně měli napadnout Indii, a tím potažmo vlastně Britské
impérium a zničit ho nebo alespoň ochromit. Velký požár Moskvy měl ale být past právě britského impéria (a kohosi s příslušnými
technickými prostředky) a Napoleon sotva vyvázl holým životem a zanedlouho byla jaksi odstraněna i sama Velká Tartarie.
http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/201 ... rie-8.html
4. Od té doby zřejmě (cca od r.1800) mizí ze všech dokumentů jakékoliv zmínky, že by kdy něco jako Tartarie existovalo. A Rusko má
novou historii od německých historiků....
5. Celá věc kolem Tartarie působí docela fantasticky a množství konspiračních teorií, které se vynořilo, hovoří o cíleném (mnoho let
plánovaném) zničení kolosálního státního útvaru a nepředstavitelného počtu lidí a to včetně jejich kompletní kultury. Vše šlo zřejmě
tak daleko, že jsou k dispozici jen letecké snímky mnoha staveb třeba z území bývalého SSSR, které svědčí o tom, že si někdo dal tak
nepředstavitelnou práci, že města a všechny stavby (vč. velkých pevnostních systémů) nejen zbořil, ale do posledního kamene
odstranil a to vč. základů. Že něco takového kdysi existovalo, tak nasvědčují v podstatě právě jen ty letecké snímky.
zde jsou nějaké odkazy:
http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/201 ... rie-1.html
tento odkaz je docela pěkný český překlad a několikadílný seriál plný docela zajímavých informací a dalších odkazů, fotografií a
teorií.

http://www.kramola.info/vesti/letopisi- ... l-tartarii
http://www.kramola.info/vesti/neobyknov ... ja-chast-3
https://www.youtube.com/watch?v=qXX3BWUxVkc#t=11
http://www.peshera.org/khrono/khrono-08_2.html#02
http://www.kramola.info/vesti/letopisi- ... 8-19-vekov

historické mapy ve vysokém rozlišení:
http://www.helmink.com/Antique_Maps_Search.html
http://www.geographicus.com/
http://tartarie.cz/mapy/
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... c.1450.jpg
http://www.smoliy.ru/antique_maps.php
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003340081#?page=39
https://yadi.sk/d/lRW9Do_2KCS58
http://rodonews.ru/news_1331399000.html
http://masterok.livejournal.com/1365905.html
6. Samostatnou kapitolou by mohlo být vlastní zničení Tartarie. Nikdo si v podstatě neumíme představit, jak to někdo mohl tehdy
dokázat bez jaderných zbraní, ale kdo by pak provedl likvidaci všech trosek a těl? Ve výše uvedeném seriálu je teorie o pokropení celé
Tartarie ohromným deštěm meteoritů. Mnoho leteckých snímků by tomu nasvědčovalo, stejně tak tehdejší záznamy počasí v
Evropě, která se tehdy musela v průběhu pár let potýkat s prachovými bouřemi. Výsledkem mělo být vyhoření veškeré vegetace a
stržení většiny orné půdy asi do 2 metrů hloubky .
7. Celá kauza Velké Tartarie na základě těchto údajů naznačuje jakési kolosální spiknutí s účastí římské církve a Britského impéria v
rozměrech "vyčištění" celého amerického kontinentu od indiánů. Tentokrát se ovšem někomu podařilo nějak zlikvidovat
euroasijskou moderní mocnost o rozsahu britského impéria a celého zbytku Evropy dohromady.
Asi 50 let po útoku pak začalo (znovu)osídlování "ruských pustých" provincií pozůstalou ruskou provincií, která se posléze rozrostla v
carské Rusko, pak SSSR a znovu v Rusko.
8. Další náznaky (našel jsem je v ruských odkazech) zase naznačují, že buď byl meteorický roj uměle řízený nebo šlo vyloženě o
nukleární útok a že s tím mají něco mimozemšťané. Kutuzov byl pře jaderným útokem na Moskvu varován od ruského cara (a ten
od koho?) a v několika textech je zmíněno zničení (nebo rozšíření?) Kaspického moře právě velkými meteority. Měly být nalezeny
zápisky svědků, kteří tuto mořskou katastrofu prý sledovali z nedalekého pohoří. Po obloze měly letět hořící hory doprovázeny rytíři
na strašlivých létajících masožravých koních připomínajících hmyz (luční koníci velikosti koně). Všechny, kdo prvotní zkázu přežili,
tito rytíři údajně dobíjeli a přitom prý provolávali slova o jednom jediném pravém bohu.

Tak si z toho vyberte, jestli jde o bláboly šílenců nebo hrozivou pravdu. Já osobně jsem přesvědčen v duchu, že "na každém šprochu...."
že na tom něco je, i když třeba ne zrovna tak, jak jsem to (tedy spíše odkazy a texty na netu) nastínil.

Ale takový zajímavý důkaz by mohla být i kniha "OSLOVANECH ÚPLNĚ JINAK, CO NEBYLO O SLOVANECH DOSUD ZNÁMO" od Antonína Horáka, kde mluví o velké slovanské říši , která docela sedí na Velkou Tartárii a předkládá spoustu výborných důkazů o nedávné velké společné civilizaci všech, se stejným jazykem i písmem. A to vše dávno před tím, než začalo bláznění o Velké Tartarii.

Že se něco stalo se slovanskou (a nejen se slovanskou) historií už jsem dnes přesvědčen stoprocentně, jen ještě zjistit co. Něco zničili naši obrozenci, něco zmizelo spolu s Tartarií, něco se stalo mezi 10 - 13. stoletím (všimli jste si, že většina měst má první zmínku o existenci právě z tohoto období? - to je přece holý nesmysl, že do té doby nikde nic nebylo), něco se stalo v rámci celého Maďarska.... a tak by se jistě dalo pokračovat. Jisté je, že Slovani nevylezli ze zemljanky do vyspělé západní společnosti, ale už od pradávna byli minimálně stejně starým, stejně vlivným a důležitým hráčem na světové scéně.

Každopádně Tartárie určitě stojí za prostudování.....
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Tartarie

Příspěvek od Polarfox »

Petr C píše:Že se něco stalo se slovanskou (a nejen se slovanskou) historií už jsem dnes přesvědčen stoprocentně, jen ještě zjistit co.
Já jsem téhož názoru. Ale stanovit co není zase tak těžké - když nějakou historii nemáme, eventuálně je nudná nebo pro ego neuspokojivá, tak si ji vymyslíme.

PS: Někdy nevím, jestli byli naši obroditelé pro tento národ větší dobro nebo zlo...na jednu stranu nám vetknuli jakousi identitu, na druhou stranu je tato často zcela umělý konstrukt mající s historií pramálo společného a naše národní povědomí, pověsti a modly jsou nezřídka založeny na bludech. Což souvisí i s tímto a všemi těmi Slovany a jinými objekty konspirativního "historického" zájmu. Samozřejmě je možné, že nemít Slovany a nějakou tu slavnou českou/slovenskou historii, tak oblejzáme a przníme zase něco jiného, ale to neznamená, že by to člověku o to méně lezlo krkem.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tartarie

Příspěvek od kenavf »

Jediný spôsob ako zlikvidovať stopy po rozsiahlej civilizácii je to že sa ostrov na ktorom sídlila ponorí vplyvom tektonickej činnosti na dno mora ale aj tak by mali byť o nej zmienky od okolitých civilizácií.
Likvidácia civilizácie na pevnine je podstatne problémovejšia.Rozhodne by to,na tak veľkej ploche,nedokázali meteorické roje ani iné štandartné pohromy.
Všetky tie konštrukty vyzerajú na poriadne bláboly.
Boli by vykopávky a zmienky okolitých civilizácií.
Takže najpavdepodobnejšia varianta je že je to ekvivalent "Hic sunt leones" s nejakým prípadným prívlastkom.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Tartarie

Příspěvek od palo satko »

kedže sa nejaky ten rok zaoberam tou "nomadskou havedou" tak mam niečo naštudovane. Po tom čo sa otvorili pre vyskum rozsiahle uzemia byvaleho Sovietskeho zväzu a začala sa celkom uspešna spolupraca medzi medzinarodnou a ruskou, ukrajinskou, kazašskou .... vedeckou komunitou vzniklo mnoho poznatkov.
Bohužial pre nadšencov "utajovanych dejin" nič moc nevyskumali. vyskumali a skumaju neobjavene dejiny a nachadzaju užasne veci. Ked ma niekto zaujem pozriet si lahko čitatelny a dobre urobeny suhrn najnovšich poznatkov doporučujem mu knihu vyznamneho britskeho archeologa sira Barry Cunliffea : By Steppe, Desert, and Ocean: The Birth of Eurasia https://www.amazon.com/Steppe-Desert-Oc ... 0199689172
je tam vela informacii, ktore vas prekvapia, zmenia niektore doterajšie predstavy, naozaj spoznate aky vyrazny vplyv mali obyvatelia stepi a Sibiri na svetove dianie, ale žiadny Protoslovansky superštat s excelentnou civilizovanost tam nenajdete. z jednoducheho dovodu. tamojši obyvatelia sa v davnych časoch v pohode zaobišli bez takeho štatu a takej civilizacie. :D
Obrázek
Petr C
vojín
vojín
Příspěvky: 11
Registrován: 9/9/2015, 15:17

Re: Tartarie

Příspěvek od Petr C »

To Palo Satko:
tohle tvrdí i ten autor knihy "O Slovanech......", co jsem včera uváděl.
Ten tvrdí, že se jednalo o jakou si říši - neříši - žádná okázalá města, žádné paláce, žádné sochy. Veškerá správa měla být v jakýchsi střediskových obcích. Celá říše se měla skládat pouze z vesniček a střediskových obcí.
Podle něj je dokonce budování okázalých měst, paláců luxusních lázní, soch atp. výrazem úpadku civilizace. Znamená to prý, že společnost propadla mamonu, její obyvatelé ztratili rovnoprávnost a jsou nuceni otročit na vládce.
Docela to sedí na dnešní společnost. Když člověk občas vidí nějaký primitivní kmen, který ještě nepotkal moc lidí z "civilizace", tak si říká, co jim chybí ke štěstí. Pomáhají si navzájem, vzájemně si všichni předávají znalosti, dělí se, šaman se jim stará o zdraví a prosperitu.... :-)
Ale neumím si představit ohromnou společnost jen z vesnic. Určitě muselo být nějaké centrum a také pravidelné spojení regionů.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Tartarie

Příspěvek od Polarfox »

Petr C píše:Ten tvrdí, že se jednalo o jakou si říši - neříši - žádná okázalá města, žádné paláce, žádné sochy. Veškerá správa měla být v jakýchsi střediskových obcích. Celá říše se měla skládat pouze z vesniček a střediskových obcí.
Tohle mi dost připomíná jeden z pilířů, o který se alternativci s oblibou opírají - aneb čím je něco neurčitější, roztříštěnější a se sníženou schopností zachovat stopy, tím lepší manévrovací prostor pro fabulace a lepší ochrana před dokazovacím procesem :) Něco na způsob "Na mém dvorku před 3 000 lety žili ufoni, dokazují to i dva velké kameny, co jsem tam našel...a na spoustě dalších míst se našly obdobné kameny, což znamená, že jejich civilizace zde byla dobře zastoupena a rozšířena. Bohužel ufoni neradi komunikovali se svými sousedy, stavěli z přírodních materiálů, nevytvářeli velká města (poněvadž byli vyspělí) a následně jejich osídlení vyhladili jiní emzáci, takže se po nich prakticky nic nedochovalo a bohužel tedy nemohu poskytnout důkazy. Na druhou stranu nikdo nemůže vyvrátit mou teorii, že to tak nemohlo být a tyto zlaté časy rozkvětu a blahobytu, o nichž jsou vzdálené zmínky tu i onde, neexistovaly" :wink:
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Petr C
vojín
vojín
Příspěvky: 11
Registrován: 9/9/2015, 15:17

Re: Tartarie

Příspěvek od Petr C »

To Polarfox:
Kdo chce, ten si vždycky vybere jen to, co se mu hodí nebo co chce vidět.
Tihle tví "alternativci" mají na celém světě problém, že s čímkoliv se ozvou, když jim něco neštymuje a ono to zrovna třeba neštymuje ani oficiální vědě, tak se ti páni vědci soustředí ne na zjištění pravého stavu věci, ale na zesměšňování a napadání jak celého problému, tak tazatele nebo na napasování čehokoliv na stávající a často dávno překonané "učení". Tím nepopírám, že je mezi námi docela dost magorů a bláznů, ale skoro denně můžeme vidět, že oficiální věda se zabývá stále více společenským postavením a z toho koukajícími tantiémami než vědou samotnou. Je správné zdravě o všem pochybovat, ale nesmí to přejít v ignoranci.....

Já jsem tedy raději uvedl obě verze na které jsem narazil a snad se někdy ukáže, jestli a co je na celé Tartárii pravdy.
Letecké snímky a Encyklopedia Britanica dávají za pravdu spíše teorii o silné a dobře zabezpečené zemi - státu a výše zmíněná kniha sice mluví o zemi bez okázalých měst a výbojných panovníků, ale na druhou stranu je to povídání jen o době nebo stavu civilizace, kdy už je jméno slovan jen synonymem pro otroka. A důkazů tam pan Horák uvádí dle mého víc než dost.
Zamčeno

Zpět na „státy a říše“