Saab soft armour

Cokoliv o této skvělé severské zemi
Odpovědět
Uživatelský avatar
Sholva
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 268
Registrován: 22/8/2012, 20:07

Saab soft armour

Příspěvek od Sholva »

Zdravím Palbu,

tuhle jsem padl na docela zajímavý článek o jednom ochranném řešení od Saabu - Soft armour. Nikde jsem tu o tom nenašel zmínku, tož to sem pověsím.

Jedná se o tohle: kontejner naplněný keramickými kuličkami. Zní to dost jednoduše, dle výrobce to ale splňuje STANAG III. Ochrana téhle srandy by měla být srovnatelná s betonem 500kg/m2 a RHA 200kg/m2 - Soft armour 180kg/m2. Parametr zajímavý, když by se k němu nějaký odborník vyjádřil, co tím chtěl Saab říci, byl bych jen rád.

Provedení je velmi jednoduché a je zamýšleno ho využívat jako moduly, doslova píšou jako stavebnici Lego. Může být nasazen jako přídavná ochrana na současná vozidla, jednotlivé moduly lze spojit pomocí běžných nástrojů, může být použito při ochraně budov - například jako ochrana někde na základně v Iráku bo Afghánistánu bych to viděl jako parádní řešení.

Osobně vidím jako výhodu schopnost ustát vícenásobné zásahy bez ztráty odolnosti. Jako nevýhodu, že kuličky pomalu ubývají a čelní panel je asi možno časem rozsekat. Na druhou stranu, kuličky lze jednoduše dosypat, čelní panel vyměnit. Asi nikdo by to sebou netahal, dokud by se to nevysypalo či kuličky nedošly. To už je otázka údržby...
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
https://www.youtube.com/watch?v=OuQOmOBayBA

Zdroj:
http://www.saabgroup.com/en/Civil-secur ... ft-Armour/
"Každý šermíř na ho..., když nepřátel nerovno."
(A. Sapkowski)
Odpovědět

Zpět na „Švédsko“