Výzbroj speciálních jednotek IV. část

SAS, SGS9...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Výzbroj speciálních jednotek IV. část

Příspěvek od Haness »

Tak, konečně se dostávám k tomu co jsem sice ze začátku neplánoval že budu popisovat, ale když je o to takový zájem tak proč ne že?

Munice

Druhy munice se velice liší podle druhu jednotek, ona je pravda že se mi to trošku zvrtlo, pže jsem chtěl popsat především speciální jednotky policie. Když už jsem do článků zapojil i ty vojenské, nebudu dělat vyjímku ani tady.
Nejde jen o to zda jsou dané sj. Vojenské, nebo policejní, ale o to na jaký druh boje jsou vycvičeny a používány. Aby se mi to popisovalo lépe dám příklad dvou sj., ale obou rozdílných co se týká určení – SWAT – což je jednotka která se organizuje na CQB a jednotku Navy Seals. Rozdíl už je hned patrný, nepsané heslo SWATu je „zajistit bez výstřelu,“ to znamená že se snaží používat spíše takových metod aby vyvázli i teroristé pokud možno bez zranění a tak byli zajištěni.
Na druhé straně jsou ti Seals – ti jdou za svým úkolem a při jeho plnění je eliminace na prvním místě, pokud ne tak se musí daní nepřátelé vzdát sami, bez pokynu (které stejně tito vojáci tak „nehlásí“ jako příslušníci jednotky SWAT). Podle toho je také používána munice.

Základními náboji používanými jednotkami jsou náboje FMJ (Full Metal Jacket) – jsou to klasické, celokovové náboje se špičkou, takové jaké všichni známe. Tyto náboje jsou vedeny středem obklopeným kovovým kabátem. Tyto náboje jsou navržené pro vysoké pronikání. Jsou proto ty nejlepší které se dají použít pro střelbu na cíle s neprůstřelnými vestami, to proto že dokáží proniknout taktickými vestami a dále pokračovat bez velké ztráty své energie. Samozřejmě že záleží na vzdálenosti cíle a druhu vesty.
Druhými základními náboji které používají především protiteroristické jednotky, určené pro osvobození civilistů – tedy druh SWAT jsou náboje JHP (Jacket Hollow Point). Jsou to náboje bez špičky. Hrubý překlad názvu by se dal popsat jako „dutý bod v kabátu.“ Kulka těchto nábojů je v 1/3 seříznuta tak, že je plochá a v jejím středu je malá dutinka. Tato dutinka iniciuje při nárazu na sebe tvrdší povrch obrovskou rozpínavost. Sebe tvrdší je při takové rychlosti i lidská tkáň. Tato rozpínavost znamená při zásahu člověka obrovskou ničivou sílu, samozřejmě že pro něj. Už při logickém pomyšlení lze pochopit co to udělá když se do vás někdo touto kulkou trefí, ta se ihned po kontaktu rozepne do plíšku který svou silou proráží vše. Tyto náboje jsou ty nejefektivnější pro použití proti cílům bez vest. Pokud tím chcete trefit někoho kdo má vestu, takřka nic mu to neudělá pže tento plíšek nemá ani malinkou šanci na projítí i tou nejmenší vestou.

Náboje FMJ a JHP se vyrábějí pro všechny kulové zbraně, nejsou jen pro jednu ráži. To tedy znamená že příslušníci jednotek si mohou vybrat jaký druh nábojů si vezmou do pistole, samopalu, nebo pušky. Pozor, do odstřelovacích pušek se používají jenom náboje FMJ, protože tyto náboje drží rovinu na vzdálenost, trefit se nábojem JHP na dálku je velice obtížné, pže po určité vzdálenosti rychle ztrácí svou sílu a přesnost, právě kvůli té dutince.

Brokovnice

Munice pro brokovnice je také velice rozdílná. Ony už by se tak daly náboje rozdělit na náboje pro střelbu na cíle s vestou a bez vesty, to stejné je i u brokovnic. Základní jsou 2 druhy nábojů – 12 Gauge Slug, tedy střely kalibru 12 a 00 Buck Shot – hrubé broky 00.

12-ti kalibrové střely (broky) je nově vyvinutá munice pro brokové policejní zbraně, po dlouhou dobu byly používány jenom 00 broky. 12ky byly vyvinuty pro střelbu na cíle s vestou. Žebrovitě pokrytý povrch broků železem je relativně nepřesný, jenže právě brokovnice je pro střelbu těmito střelami tou pravou zbraní, proto že střel vyletí z náboje několik a střelec pro může mířit na hrubý bod cíle, proto je naprosto účinný proti cíle s vestou. Pří zásahu, daného cíle ho doslova smetou i pokud má vestu.

Hrubé broky 00 byly dlouho používány jak vojenskými, tak policejními střelci. V náboji je 9 broků, ty mohou po vystřelení a zásahu cíle bez vesty způsobit velice masivní poranění. Jsou velice málo účinné proti cílům s vestou pro svůj kulatý tvar a rychlost která velice rychle klesá, proto tyto broky nedovolují velkou průnikovost.

Další municí používanou do brokovnic jsou střely Beanbags. Tuto munici používají především jednotky jako je SWAT. Jednotkám Seals by byly na nic, no, Seals stejně nepoužívají brokovnice, takže je to jedno. Beanbags munice je klasický náboj do brokovnice, neobsahuje však broky, ale jeden malý pytlíček který je naplněn kuličkami z tvrdé gumy, ze stejné gumy ze které se vyrábí gumové projektily. Střelba touto municí je vhodná jen na velice malou vzdálenost, maximálně tak 10-15 metrů, pže tyto sáčky ztrácí obrovsky rychlost hned po vystřelení. Tato munice se používá na „přesvědčení“ nepoddajných cílů. Touto municí nejde zabít.

Brokovnice používají ještě jeden druh munice a to opět jednotky jako je SWAT, je to munice která byli vyvinuta na základě loveckého náboje S-Ball Plastic, myslím že ti co mají někoho známého který je myslivec dobře vědí o čem mluvím.
Pro ty co ne to popíšu. Pro lov prasat se používají 2 druhy nábojů do brokovnic – S-Ball Plastic a rakouský vynález Brenecken. S-Ball Plastic je vlastně kovový váleček obalený plastem zasunutý v náboji který se po vystřelení vytrhne z toho platu a letí dál, při zásahu má obrovskou ničivou sílu. Když jsem napsal i ten Brenecken – to je velice dlouhý a nesmírně těžký kovový váleček, který má vroubkování. Kámoš který dělá lesárnu říkal že po několika výstřelech s Breneckenem měl fialové rameno.
Tak to bylo jen tak na okraj. Náboje pro policisty které byly vyvinuty z náboje S-Ball se používají na vyrážení zámků na dveřích. Určitě jste v TV viděli jak se nějaká jednotka dostává do bytu a jeden z nich pere brokovnicí z blízkosti do zámku, někdy hned po prvním výstřelů celý zámkový systém z dveří uletí.

Doplňky

Flashbang

Flashbang je oslňovací granát který po výbuchu oslní ty kteří se podívají do tohoto záblesku, nové druhy flashbangů jsou vyvinuty tak že když jsou vhozeny do místnosti tak nejen ten záblesk, ale i zvuková vlna dané lidi na chvíli oslní. To bohatě stačí, ta chvíle, na to aby se vojáci dané jednotky dostali do místnosti a dané vojáky rychle odzbrojili. Flashbang je velice dobrá věc pro krátkodobé znehybnění cílů v dané místnosti tak aby se dali zajisti a nezmohli se na odpor. Flashbang nemá žádnou ničivou sílu, pouhé co dělá je briliantový záblesk a silný zvuk. Není tak smrtící, pokud však někomu vybuchne přímo u hlavy tak je jasné že to má následky.

CS plyn

Neboli slzný plyn, je klasická výbojka používaná pro dezotientování na delší dobu lidí v dané oblasti. Tento granát obsahuje chlorobenzylidene Malonitril který způsobí u lidí kteří s ním přijdou do styku, velice silné slzení očí a těžké dýchání na delší dobu. Tento granát je velice účinný. Flashbang lidi ozáří, ale jejich aktivita je stále veliká, u CS plynu se aktivita lidí sníží na minimální procento vzhledem k tomu že nemohou pořádně dýchat a nic nevidí. To bohatě stačí na odzbrojení a zajištění.

Stinger

Tento znehybňovací granát je něco jako Beanbag náboj pro brokovnice. Obsahuje totiž veliké množství stejných, malých, gumových kuliček které jsou po explozi vymrštěny do oblasti tak že zasažený cíl se skácí pže síla těchto kuliček je skutečně velká. Tento náboj je však velice dočasný, zasažený cíl se po krátké chvíli stane opět stejně aktivním, stejně jako u Beanbagu záleží i u tohoto granátu v jaké vzdálenosti se cíl nachází. Kuličky z tohoto náboje se nemohou dostat pod kůži, pokud však granát exploduje velice blízko u nějaké osoby může způsobit vážná zranění. Granát při výbuchu způsobí především dezorientaci, takové to ůCo se to sakra děje??“ i to vojákům stačí pro zajištění.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Kalgeo
svobodník
svobodník
Příspěvky: 24
Registrován: 12/11/2005, 19:42
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Kalgeo »

a jo kdyz to tak projizdim tam jsem si uvedomil ze jsi chtel donest nejake ty casaky, tak se timto omlouvam a budu se snazit o brzkou napravu ;)
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

No já sem si stejně myslel že tam na tom Póóvlu na to zapomenete :mrgreen:
v pohodě, už na to kašli, vidíš že jsem to sepsal i bez toho, ale i tak dík moc...ve čtvrtek ve škole :wink:
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Kalgeo
svobodník
svobodník
Příspěvky: 24
Registrován: 12/11/2005, 19:42
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Kalgeo »

Tak dneska jsi me pekne nastval, ja jsi totiz už jaksi nepřecetl tvou odpoveď a dnes jsme ti ty casaky nesl do skoly jako nejakej pitomec, ale co moje chyba, tak se mej a snad jsi nam nenabóral póóvl a ve čtvrtek ve škole. Zravim Hlubočky na Oráátě :D :D
Uživatelský avatar
Akvaman
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/5/2006, 15:02
Bydliště: Pardubice,Česká Republika

Příspěvek od Akvaman »

Za 2.světové války měly nějaké speciální jednotky samopaly sten?
Uživatelský avatar
Akvaman
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/5/2006, 15:02
Bydliště: Pardubice,Česká Republika

Příspěvek od Akvaman »

Lidi bez úrovně odsuzují vše co pouze o úroveň přesahuje je.
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Nevím jestli přímo sten, ale vzhledem k charakteru tehdejší výzbroje byly automatické zbraně vždycky prvoředou výzbrojí spec. jednotek.

Nechápu, co myslíš tou druhou zprávou???
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Akvaman
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/5/2006, 15:02
Bydliště: Pardubice,Česká Republika

Příspěvek od Akvaman »

Hanessi nic tím nemyslím je to přísloví.Někdy si na něj vzpoměn.
Uživatelský avatar
Akvaman
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/5/2006, 15:02
Bydliště: Pardubice,Česká Republika

Příspěvek od Akvaman »

A ještě měli kouřové granáty což v 2.světové válce neměly moc.
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Akvaman: Byl by jsi tak laskav a vysvětlil mi proč bych si na něj měl vzpomenout, nebo jakou souvislost to má se mnou??
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Kalgeo
svobodník
svobodník
Příspěvky: 24
Registrován: 12/11/2005, 19:42
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Kalgeo »

třeba protože tady pořád kecáš nějaký kraviny :D :D
Uživatelský avatar
Akvaman
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/5/2006, 15:02
Bydliště: Pardubice,Česká Republika

Příspěvek od Akvaman »

Jen tak ty nechápavče.
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Takže pánové, trochu kultivované diskuse by neuškodilo, hlavně od Vodníka (akvamana).
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Kalgeo píše:třeba protože tady pořád kecáš nějaký kraviny :D :D
Ty aby ses nepřidal měšťáku :mrgreen: :wink:

Akvaman: na takové hovadiny jsou jiný fóra!
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Odpovědět

Zpět na „Speciální jednotky“