CL 51 ATLANTA - historie bojové služby

Moderátor: jarl

Odpovědět
Uživatelský avatar
Ralph Kerr
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 215
Registrován: 28/11/2005, 18:51
Bydliště: Lubník

CL 51 ATLANTA - historie bojové služby

Příspěvek od Ralph Kerr »

Stavba protiletadlového křižníku Atlanta, prvního plavidla nové třídy, byla svěřena společnosti Federal Shipbuilding and Drydock Company.Kýl byl v loděnici přístavu Kearny [New Jersey] položen 22. dubna 1940.Po 16 měsících, dne 6. září 1941, mohla spisovatelka Margaret Munnerlyn Mitchell [Pulitzerova cena za rok 1937] křižník pokřtít a spustit na vodu.V listopadu Atlanta prodělala závěrečné zkušební plavby u přístavu Rockland [Maine] a následně byla dne 24. prosince 1941 v New York Navy Yard předána námořnictvu.Prvním velitelem se stal Capt. Samuel P. Jenkins.

Na počátku roku 1942 křižník prodělal několik cvičných plaveb v zálivech Chesapeake a Casco.Zjištěné nedostatky byly odstraněny ve dnech 13.3. - 30.3. v New York Navy Yard.Po skončení úprav byla Atlanta poslána do Tichomoří.Z New Yorku odplula 31. března a 5. dubna dorazila do přístavu Cristobal v Panama Canal Zone.Po překonání průplavu a krátké zastávce na základně Balboa, pokračoval křižník 12. dubna v cestě na Havajské ostrovy.Do Pearl Harboru Atlanta dorazila 23. dubna 1942.

V dalších dnech křižník v okolí ostrova Oahu cvičil, 10. května opustil Pearl Harbor spolu s torpédoborcem DD 400 McCall, jako doprovod tankeru AO 27 Kaskaskia a muniční lodě AE 5 Rainier.Atlanta měla uskupení eskortovat na základnu Noumea [Nová Kaledonie] v jihozápadním Tichomoří.Během plavby, 16. května však křižník dostal rozkaz okamžitě se vrátit na Havaj.Z rozluštěných radiodepeší bylo zjevné že se Japonci na začátku června pokusí obsadit atol Midway, západně od Havaje.K odražení tohoto nebezpečného útoku byla potřebná každá loď.Po návratu do Pearl Harboru byla Atlanta včleněna do uskupení TF 16 [kontradmirál R. A. Spruance] kolem letadlových lodí CV 6 Enterprise a CV 8 Hornet.V rámci TF 16 byl křižník součástí TG 16.2 [kontradmirál T. C. Kinkaid] spolu s těžkými křižníky CA 32 New Orleans, CA 24 Pensacola, CA 26 Northampton, CA 36 Minneapolis a CA 44 Vincennes.TF 16 opustil 28. května Pearl Harbor a zamířil na západ k Midway.

Od 1. června TF 16 vyčkával v oblasti zhruba 350 mil severovýchodně od Midway na příjezd opožděného TF 17 [kontradmirál F. J. Fletcher, letadlová loď CV 5 Yorktown s doprovodem].Další den TF 17 dorazil a obě uskupení udržující vizuální kontakt pokračovala na západ, blíže k atolu.Dopoledne 3. června byla zachycena zpráva z průzkumného hydroplánu Catalina z Midway.Pilot objevil 700 mil na západ od atolu japonské uskupení směřující východním směrem.Oba americké svazy zamířily na jihozápad a v prvních hodinách 4. června 1942 byly na pozici asi 200 mil severně od atolu.V 5.30 ráno, jiná Catalina vypátrala prvořadý cíl - 1. úderný svaz letadlových lodí.Toto nepřátelské uskupení [viceadmirál Č. Nagumo] bylosloženo z letadlových lodí Akagi, Kaga, Hirjú a Sorjú, bitevních lodí Haruna, Kirišima, 3 křižníků a 12 torpédoborců.Jeho úkolem bylo nálety " připravit " Midway k obsazení.Viceadmirál Nagumo vyslal krátce po 4.30, z pozice asi 240 mil severozápadně od Midway, k útoku na atol 108 letounů.Nálet proběhl mezi 6.34 - 7.05 a nebyl pro silnou protiletadlovou palbu příliš úspěšný.V 7.16 nalezl průzkumný hydroplán z křižníku Tone, svaz TF 16.Japonci se však rozhodli nejprve přijmout leteckou skupinu vracející se od atolu a až následně zaútočit na vypátrané americké uskupení.Japonský 1. úderný svaz tedy stále plul v jihovýchodním kursu a bez větších problémů likvidoval občasné skupinky torpédových bombardérů USMC z Midway.Mezi 8.30 - 9.20 přistála úderná vlna a okamžitě začalo vyzbrojování letounů k útoku na TF 16.Mezitím vyslal krátce po 7. hodině kontradmirál Spruance na japonský svaz 61 letounů z CV 6 Enterprise a následně i 60 strojů z CV 8 Hornet.Vyzbrojování letounů na japonských letadlových lodích se značně protáhlo, ale v 10.30 bylo 93 letadel připraveno na palubách ke startu.Naštěstí právě v tom okamžiku američtí letci Japonce vypátrali a během pěti minut se jim podařilo prakticky zničit letadlové lodě Akagi, Kaga a Sorjú.Poslední japonská letadlová loď , Hirjú byla poněkud vzdálena, takže pozornosti útočníku ušla.Odpoledne vyslala na Američany dvě útočné skupiny letadel [22 a 14 strojů], kterým se podařilo těžce poškodit letadlovou oď CV 5 Yorktown.Později se po útoku japonské ponorky potopil.Krátce po 17. hodině odpoledne, letci z CV 5 Yorktown na oplátku zničili Hirjú.Po tak těžkém dnu Japoncům nezbylo než ustoupit.V dalších dnech americké palubní letouny potopily ještě těžký křižník Mikuma.Atlanta se během bitvy držela v blízkosti CV 6 Enterprise a CV 8 Hornet, protože ale na TF 16 nebyl proveden žádný nálet, příliš práce neměla.TF 16 po vítězné bitvě několik dní hlídkoval u Midway, 11. června dostal rozkaz k návratu do Pearl Harboru.Na základnu dorazil 13. června.

Ve druhé polovině června Atlanta pokračovala ve výcviku, ve dnech 1.7. - 2.7. ji v suchém doku v Pearl Harbor Navy Yard očistili a natřeli spodní část trupu.Protože v jihozápadním Tichomoří finišovala příprava operace Watchtower [vylodění USMC na ostrově Guadalcanal] byla většina těžších lodí z Havaje odeslána do této oblasti.Atlanta opustila Pearl Harbor 15.7. spolu s letadlovou lodí CV 6 Enterprise a několika křižníky.Po krátké zastávce na základně Tongatabu [Tonga] 24. července, dorazila Atlanta dne 26.7. k ostrovu Koro [souostroví Fidži], kde bylo shromaždiště útočného uskupení pro operaci Watchtower.Křižník se stal součástí TF 61 [kontradmirál F. J. Fletcher], v rámci tohoto svazku byl zařazen do Skupiny 2 [kontradmrál T. C. Kinkaid] s letadlovou lodí CV 6 Enterprise, bitevní lodí BB 55 North Carolina, křižníkem CA 33 Portland a 5 torpédoborci.Uskupení opustilo Fidži poslední den v červenci, výsadek USMC na Guadalcanalu byl proveden ráno 7. srpna.Atlanta se Skupinou 2, křižovala jižně od ostrova a nad prostorem operace byla udržována ochrana stíhaček.Svaz zůstal u Guadalcanalu pouze do večera 8. srpna, poté kontradmirál Fletcher usoudil že pro zdar operace udělal dost a odplul hlídkovat k východnímu konci Šalomounových ostrovů.

Koncem měsíce, 24. srpna se Atlanta účastnila bitvy u východních Šalomounových ostrovů.Uskupení s letadlovou lodí CV 6 Enterprise bylo v té době již nazýváno TF 16, složení svazu zůstalo během srpna neměnné.V bitvě šlo Američanům o to, aby na Guadalcanal nedorazil konvoj s vojáky, který Japonci vyslali z atolu Truk.Američanům se podařilo potopit letadlovou loď Rjúdžo, avšak při odpoledním japonském náletu byla CV 6 Enterprise vážně poškozena.Konvoj s vojáky se vrátil na Truk, bitva tedy skončila americkým vítězstvím.Letadlová loď CV 6 Enterprise odplula k opravám do Pearl Harboru, křižník Atlanta a další lodě byly přiřazeny k TF 11 [kontradmirál F. J. Fletcher] s letadlovou lodí CV 3 Saratoga, křižníky CA 32 New Orleans a CA 36 Minneapolis.V dalších dnech TF 11 hlídkoval východně od ostrova San Cristobal.Ráno 31. srpna zde japonská ponorka I-26 zasáhla torpédem letadlovou loď CV 3 Saratoga.Poškození bylo vážné, TF 11 odplul na Tongu.Na základnu Tongatabu svaz dorazil 6. září.Také CV 3 Saratoga musela odplout k opravě na Havajské ostrovy.Atlanta se na Tonze podrobila několikadenní údržbě.

Po jejím skončení Atlanta doprovodila [13.9. - 19.9.] z Tongy do Noumeje dvě armádní dopravní lodě.V následném období se křižník věnoval krytí konvojů s vojáky a materiálem na Guadalcanal.Od 24. září Atlanta působila ve skupině TF 17 [kontradmirál G. D. Murray] s letadlovou lodí CV 8 Hornet.Prvním úkolem byl doprovod bitevní lodě BB 56 Washington na Tongu.Následně se ve dnech 11. října - 14. října Atlanta spolu s bitevní lodí BB 56 Washington účastnila vzdáleného krytí konvoje [2 transportní lodě] na Guadalcanal.

Atlanta je poté na základně Espiritu Santo [Nové Hebridy] začleněna do nově vzniklého svazu TF 64 [kontradmirál W. A. Lee] s bitevní lodí BB 56 Washington, křižníky CA 38 San Francisco, CL 50 Helena a 6 torpédoborci.Vzhledem k aktivitě japonského námořnictva, opustil 23. října TF 64 Espiritu Santo a od příštího dne křižoval u ostrova Rennell [jižně od Guadalcanalu].Během 28. října se TF 64 rozdělil, křižníky Atlanta, CA 38 San Francisco a CL 50 Helena [TG 64.2 - kontradmirál N. Scott] doprovodily na Guadalcanal poblíž plující konvoj.TG 64.2 dovedl dopravní lodě k ostrovu 30. října a další den se Atlanta zapojila do ostřelování japonských pozic u výběžku Cruz, na pobřeží ostrova.Odpoledne 31. října křižník opustil oblast a odplul na základnu Espiritu Santo.

Atlanta opustila Espiritu Santo 9. listopadu, jako doprovod konvoje tří dopravních lodí na Guadalcanal.Oklikou kolem severního pobřeží ostrova San Cristobal dorazil konvoj brzy ráno 11. listopadu k ostrovu.Během dne se podařilo odrazit nálet 9 bombardérů z letadlové lodi Hijo a také 25 letounů z Rabaulu.Příští den ráno připlul jiný konvoj, krytý 4 křižníky a někoika torpédoborci.Japonské letectvo opět trochu zlobilo, povedlo se mu během náletu lehce poškodit křižník CA 38 San Francisco.Odpoledne bylo spatřeno japonské uskupení [viceadmirál H. Abe] - bitevní lodě Hiei, Kirišima, lehký křižník Nagara a 6 torpédoborců , mířící k ostrovu s plánem ostřelovat letiště USMC.Kontradmirál R. K. Tirner, velitel Jihopacifických výsadkových sil přikázal kontradmirálu D. J. Callaghanovy [byl o 14 dní služebně starší než mnohem zkušenější kontradmirál Norman Scott na křižníku Atlanta] nepřátelské uskupení napadnout a zabránit ostřelování letiště.Večer Turner odplul na dopravních lodích a Callaghan zformoval svůj svaz do bojové sestavy.Tvořila jí kýlová řada - torpédoborce DD 376 Cushing, DD 459 Laffey, DD 407 Sterett, DD 450 O'Bannon, křižníky Atlanta, CA 38 San Francisco, CA 33 Portland, CL 50 Helena, CL 52 Juneau, torpédoborce DD 483 Aaron Ward, DD 599 Barton, DD 436 Monssen a DD 445 Fletcher s rozestupy cca 600 metrů.Atlanta byla vržena do reality roku 1942 - místo boje s letouny se musela postavit bitevním lodím v nočním boji.Japonské uskupení disponovalo velkou palebnou převahou, bez torpédoborců mělo 16 děl 356 mm, 28 děl 152 mm a 16 děl 127 mm.Američané jen 18 děl 203 mm, 15 děl 152 mm a 56 děl 127 mm.Kontradmirál Callaghan se také nevyznal v radaru, takže z této výhody kterou měl, nevytěžil nic.

Ke zmatené, ale tvrdé noční bitvě došlo 13. listopadu, mezi 1.42 - 2.26, váchodně od ostrova Savo.Oba svazy do sebe doslova vrazily.Na počátku boje zaměřila Atlanta svá 127 mm děla na nepřátelské torpédoborce proplouvající před lodí.Jeden z nich se podařilo tvrdě zasáhnout.V 1.48 Atlantu osvětlila bitevní loď Hiei vzdálená jen 1600 metrů.Těžká střelba Japonců totálně poničila slabě pancéřované nástavby, zřítil se i přední stěžeň.Osvětlený křižník se stal snadným terčem i pro Kirišimu a lehký křižník Nagara.Torpédoborec Akatsuki umístil torpédo do levoboku Atlanty v prostoru přední strojovny.Nakonec si nešťastně přisadil i těžký křižník CA 38 San Francisco, kterému Atlanta vplula do palebného pole.Americké 203 mm granáty zasáhly můstek, kde byl zabit kontradmirál Norman Scott se svým štábem.Po půlhodině zmateného boje Japonci ustoupili, letiště bylo uchráněno ostřelování ale za těžkou cenu.

Po skončení bitvy začal boj o záchranu Atlanty.Křižník byl těžce rozbit, hořel od přídě po záď.Loď zasáhlo více než 50 granátů, zahynulo 172 mužů, dalších 79 bylo zraněno.Fatálním se ale stal zásah torpédem.Náklon na levobok se stále zvětšoval i přes obrovskou snahu posádky.Během dopoledne připlula na pomoc vlečná loď AT 131 Bobolink, která Atlantu odvlekla na dohled k pobřeží v držení Američanů.Poblíž výběžku Lunga křižník zakotvil.Odpoledne ale bylo jasné že posádka vede marný boj.Navečer nařídil Capt. Jenkins rozmístit v podpalubí demoliční nálože.Po jejich explozi, se ve 20.15 dne 13. listopadu 1942 Atlanta zhruba 3 míle západně od výběžku Lunga [pozice přibližně 9°21" j.š./ 159°56" v. d.] převrátila na levobok a potopila do hloubky asi 130 metrů.

Za svou válečnou službu získal křižník CL 51 Atlanta pět bojových hvězd a Prezidentskou pochvalu za neohrožený hrdinský boj 13. listopadu 1942.

Technická data
Délka maximální - 164,9 m Šířka - 16,15 m Ponor standard - 6,25 m
Výtlak standard - 6 000 tun Výtlak plný - 8 340 tun
Maximální rychlost - 32,5 uzlu Dosah - 8 500 mil [15 uzlů]
Posádka - 673 mužů

Výzbroj
16 x 127 mm 8 věží
12 x 28 mm
8 x 20 mm
8 x TT 533 mm

Obrázek
Spuštění na vodu

Obrázek
Atlanta na moři - říjen 1942

Obrázek
Bokorys
Obrázek
Uživatelský avatar
Ralph Kerr
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 215
Registrován: 28/11/2005, 18:51
Bydliště: Lubník

Příspěvek od Ralph Kerr »

Ještě 2 fotky z roku 41

Obrázek
Spisovatelka Margaret Mitchell křtí Atlantu - 6. září 1941

Obrázek
Převzetí Atlanty námořnictvem, New York 24. 12. 1941 vlevo Capt. Samuel Jenkins, uprostřed Margaret Mitchell
Obrázek
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Ten bokorys vypadá pěkně, ale co ten rozsypaný čaj? :D
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
Ralph Kerr
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 215
Registrován: 28/11/2005, 18:51
Bydliště: Lubník

Příspěvek od Ralph Kerr »

To je z ňejakýho japonskýho modelu.Byl tam plánek tak jsem to použil. :)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo (USN, USMC)“