Krymská krize

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1247
Registrován: 19/9/2007, 10:52

Re: Krymská krize

Příspěvek od Cassius Chaerea »

Ježiš ty tam maj vlhký sny. :)
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

CC:
Když se nad tím zamyslíš, zjistíš, že se jedná o naprosto reálný "jízdní řád".
Kdy Putinovi nejlepší spojenci jsou žrout kravat, nejrůznější "svazáci", "rusobijci", kteří ženou Ukrajinskou vládu přímo na ruský vidle.
Prostě Putin sází na zabedněnost a vychází mu to.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: Krymská krize

Příspěvek od CAT »

Mirku i ty máš vlhké sny... O žádný naprosto reální jízdní řád se nejde a ty víš prd na co Putin sází...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Cat:
Když myslíš.
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11659
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Krymská krize

Příspěvek od Dzin »

Sholva: Ne. Problém je, co tu psal Polarfox. Ta takzv. faktografie je většinou také propaganda směrovaná ruskou stranou. Ano, záběry jsou autentické, ale záleží v jakém významu jsou podány. Stejně tak, jak k němu došlo. Polarfox to rozepsal v posledním příspěvku a k tomu se nedá nic dodat. Ohánět se tím, že sem dávám fakta a proto je to relevantnější, než poukázání na to, že ta fakta jsou primárně zdrojem z ruských médijí a tedy nevěrohodná, je nesmysl. fakta se musí zhodnotit, aby byla relevantní, jen samotná jsou naprosto nic neříkající.

Problém je také identifikace zdroje. Nemusí jít nutně jen o provokaci, ale stačí, když jsou zveličovány excesy, které vždy podobné situace provázejí.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Dnešní (23.03 situace v Donuzlavském zálivu.

Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Nedávno psal Skeptik o nebezpečí, že sankce, či "navracení "majetku" narazí na právní systém vyhlašující země.
Zde je konkretní příklad - VISA a MASTER CARD couvají.
http://www.mk.ru/economics/article/2014 ... utsya.html
Vtip je v am. právním systému, kde sankcionová osoba musí vlastnit min. 50% podniku, což u bank Rotenbergových není naplněno.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Zásah na letišti Belbek provedly pravděpodobně nové ruské jednotky SSO - Ruské síly speciálních operací určených k
nasazení do vojenských akcí za hranicemi Ruska. (založené 6.3.2013 - wiki >http://goo.gl/adCirL)
Obrázek
Obrázek
delší video z jejich výcviku.
Obrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Krymská krize

Příspěvek od Skeptik »

Polarfox píše:Mepu: Je rozdíl mezi přísunem techniky a vůbec technickou stránkou věci a politickou. Na videu zjistíš, že tam jede tank a můžeš u toho zůstat...ale už tak lehko nezjistíš kdo ho tam poslal a proč ho tam poslal atd.

Dám příklad (nevztahovat k současnému dění) - Budeš mít kameru u ukrajinské základny, vpadnou tam Rusové, Ukrajinci se vzdávají. Ve zprávách bude "Rusové vpadli na ukrajinskou základnu, posádka se vzdala"..až sem dobrý. Jenže Rusové k tomu budou tvrdit, že posádka neuznává ukrajinskou vládu a tak se s radostí vzdala osvoboditelům a Ukrajinci budou tvrdit, že se posádka vzdala, protože Rusové je varovali, že je jinak všechny postřílí. A tady teprve začíná to o čem mluvím - ukrajinské (protože jsou to fašouni a banderovci včetně psů a koček) a potažmo převzaté západní tvrzení (protože jsou to prolhaní demokrati včetně psů a koček) bude automaticky odvrženo, zatímco ruské bude automaticky přijato.

Nemám nic proti dokumentárnímu přístupu, jen mi vadí nástavba, tj. když se nepročeše ta politická omáčka a stává se z toho mnou již zmíněný fotbalový zápas s pohledem "my x oni a nic mezi tím". Když zmizelo půl mega uprchlíků a humanitární katastrofa zmizela jak mávnutím kouzelného proutku, tak to také nikoho nezajímalo, protože to provedli ti "my" a ne ti "oni", maximálně to byl "povzbudivý fakt"...
Ano, souhlas. A pak se dočteš toto:
Dalším terčem ruského útoku se podle mluvčího ukrajinkého námořnictva Selezňova stala protiponorková korveta Ternopil, na jejíž palubu vtrhlo "15 či 20 ozbrojenců". Obsazení lodi potvrdila její posádka. "Moji loď obsadili, víc už nemohu říct," uvedl podle listu Ukrajinska pravda jeden z velitelů lodi Alexej Kirilov.
Až sem, přesně jak píšeš ... i když je divné, že korveta s posádkou 86 námořníků z nichž 9 je důstojníků (Termopil je projekt 1124M) se jen tak vzdá 15-ti až 20-ti ozbrojencům. Ale OK, asi nechtli vyprovokovat střílení.
Jenže další informace, od kapitána, je, že 78 z nich to "podepsalo" VMF Ruska.
Tak ... Jaký ruský útok?
Prostě k ní přirazili, námořnícu ukrajinského námořnictva jim loď vydali a 90% z nich současně požádalo ovstup do ruského námořnictva.

Mepu, díky za objektivní zpravodajství.

Polarfoxi, Dzine a spol.
Připustili jste si, alespoň na okamžik, myšlenku, že Rusové tentokráte stojí na té "správnější straně"?
Že to nebylo Rusko, kdo na Ukrajině vyvolal puč proti sice asi špatné, ale demokraticky zvolené vládě a prezidentovi - navíc cca rok před legálními prezidentskými volbami?
Že Rusko naprosto standardním způsobem (a mnohem méně razantněji či brutálněni než jiné - západní - země) prosazuje své ekonomické zájmy?
Že pokud by na Krymu existovala alespoň trochu vážněji myšlená rezistence, tak ta změna nemůže projít tak snadno jak se to děje?
Že přes brutálmí propagandu a manipulaci s veřejným míněním v ČR je podivné že:
- na Krymu se referenda účastnio 83% oprávněných voličů
- 96% z nich se vyslovilo pro odtržení od Ukrajiny a připojení k Ruské federaci
- 96% z 83% zúčastněných je 79,7% všech oprávněných voličů v Krymské autonomní oblasti Ukrajiny
- oprávněných voličů RUSKÉ NÁRODNOSTI v Krymské autonomní oblasti Ukrajiny je 59%
A že tedy minimálně 20% oprávněných voličů Autonomní republiky Krym, kteří hlasovali PRO připojení k Ruské federaci, bylo ukrajinské nebo tatarské nebo jiné národnosti.

ANO, Rusko využilo vzniklé situace (dle mne vyvolané EU a USA za účelem "připoutat Ukrajinu ke své straně a proti Rusku") a minimalizovalo ztráty, které utrpělo destabilizací Ukrajiny. Ale co mělo dělat??? Prohrát???
Tady se nesmí zapomínat, že se jedná již o druhý pokus - prvním byla tzv. Oranžová revoluce, která zkrachovala na osobách Tymošenkové (kradla příliš) a Juščenka. Jejich vláda skončila kolapsem a prohrou s Janukovičem resp. Stranou regionů.
Mimochodem Bax sem dával odkaz na vývoj dluhu Ukrajiny ... na tom je dobré si všimnout KDY došlo k jeho raketovému nárůstu - v letech 2008 až 2010 = za vlády dua Juščenko (prezidentem 2005 až 2010) - Tymošenková (předsedkyně vlády 2008 - 2010). Od roku 2011 (prezidentem Janukovič resp. vláda Strany regionů) docházelo ke stabilizaci dluhu.
POZOR tím se nijak nezastávám Janukoviče či Strany regionů, a už vůbec netvrdím, že ekonomická situace Ukrajiny je nějak skvělá. Jen to, že z ekonomického hlediska znamenala tato vláda (přes veškerou korupci a klientelismus) výrazné zlepšení stavu.

Mně se tento styl světové politiky taky nelíbí - jenže ona je to REALITA.
Stát, který tuto hru nehraje, je prostě nemá nárok na existenci, a nebo mu nezbývá nic jiného než být vazalem těch silnějších.
A ještě jednou POZOR, když mluvím o Státu, tak mám na mysli Ty, kteří stát ovládají a kterým "patří". Voliči či poddaní to ale nejsou nikde (snad s výjimkou některých malých států a Švýcarska :) )
A opět nezáleží na tom, zda Ti kdo Stát ovládají stojí autoritativně v jeho čele (případ Ruska a jeho "autoritativní demokracie") či stojí v pozadí a stát ovládají pomocí nastrčených loutek (případ USA a jejich "korporativní diktatury").

Sorry za tento OT, ale považoval jsem za nutné upozornit na to, že politika se nedělá a války se nevedou pro D :)BR :) občanů kteréhokoli státu, ale pouze a jen kvůli ekonomickému prospěchu mocných (ekonomicky mocných).
To je mimochodem odpověď na to, proč USA a EU na Ukrajině resp. proti Rusku nijak významněji nezasáhnou. Nestojí to totiž za to. Riziko je vysoké a v banku je málo.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Krymská krize

Příspěvek od Franz Trubka »

Skeptiku,dobre napsano. Jen to neni popularni , Rusko je risi zla a at udela co udela ,je to spatne.
Pokud bych mohl shrnout zajem obycejnych ami o situaci na Ukrajine= 0.
Nejaky lokalni konflikt na druhe strane sveta...
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Sholva
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 268
Registrován: 22/8/2012, 20:07

Re: Krymská krize

Příspěvek od Sholva »

Skeptik uhodil hrebik na hlavicku. Diky, sam jsem nebyl schopen toto dostatečně přesně vyjádřit.
"Každý šermíř na ho..., když nepřátel nerovno."
(A. Sapkowski)
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Krymská krize

Příspěvek od Alchymista »

Skeptik - dobré.
Len mám pocit, že sa snažíš hovoriť k hluchým ušiam a slepým očiam.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11659
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Krymská krize

Příspěvek od Dzin »

Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5866
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Polarfox »

Skeptik: V pohodě, jen si ten příspěvek někam ulož a vytas ho, až se tu zase bude při nějaké příležitosti/mezinárodním zásahu lynčovat USA/EU jako říše zla :)...garantuji ti jednu věc, ti kteří se momentálně snaží tvářit hrozně umírněně, rozumně a korektně, budou najednou k tomuto hluší a slepí. Protože už se nebude kopat za jejich tým. To je asi tak vše, co k tomu mohu říci.
"Řekli mi, abych zdůrazňovala extremistické prvky ukrajinské opozice a novou vládu prezentovala jako nacisty," říká Wahlová.
Jo, tak v tom není rozhodně sama :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11659
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Krymská krize

Příspěvek od Dzin »

Skeptik:
To je právě ten problém, nejde o to, kdo je na správné straně. Jde o to, že Rusko porušuje smlouvy, které se zavázalo respektovat a jedná tak, jak u jiných kritizuje. A co se týká tvého řádkování.

- Že to nebylo Rusko, kdo na Ukrajině vyvolal puč proti sice asi špatné, ale demokraticky zvolené vládě a prezidentovi - navíc cca rok před legálními prezidentskými volbami?

O čež tiusamozřejmě nejde, jde o ruskou anexi Krymu a dávající rovnítko mezi tohle a tamto jen zastírá podstatu věci. Hrušky a jabka.

- Že Rusko naprosto standardním způsobem (a mnohem méně razantněji či brutálněni než jiné - západní - země) prosazuje své ekonomické zájmy?

Standartním způsobem: Poslat neoznačená vojska na svrchované území jiné země, obsadit zdejší města, veřejné instituce a vojenské základny a uspořádat pod svou kontrolou referendum o připojení části země k sobě je podle tebe standartní chování?

- Že pokud by na Krymu existovala alespoň trochu vážněji myšlená rezistence, tak ta změna nemůže projít tak snadno jak se to děje?

Proč by nemohla? Odpor je determinován postojem nové ukrajinské vlády, která se snaží podnikat co nejmenší aktivitu, aby "neprovokovala" Rusko a nedávala mu záminku k dalším akcím. Rusko zde působí jako eskalační činitel, zatímco nová ukrajinská vláda jedná deeskalačně.

Že přes brutálmí propagandu a manipulaci s veřejným míněním v ČR je podivné že:
- na Krymu se referenda účastnio 83% oprávněných voličů
- 96% z nich se vyslovilo pro odtržení od Ukrajiny a připojení k Ruské federaci
- 96% z 83% zúčastněných je 79,7% všech oprávněných voličů v Krymské autonomní oblasti Ukrajiny
- oprávněných voličů RUSKÉ NÁRODNOSTI v Krymské autonomní oblasti Ukrajiny je 59%
A že tedy minimálně 20% oprávněných voličů Autonomní republiky Krym, kteří hlasovali PRO připojení k Ruské federaci, bylo ukrajinské nebo tatarské nebo jiné národnosti.

Což jsou údaje, které pocházejí jen a pouze ze zdrojů ruské propagandy o Ruskem zorganizované akci jejíž účel byl ospravedlnit okupaci části ukrajinského území. Tedy že se jedná o naprosto nevěrohodné údaje, dokud je nepotvrdí někdo jiný. Cokoliv sdělí ruská propaganda je nutno brát jako neonjektivní údaj. Je to asi jako přikládat důležitost údajům o volbách v bývalém SSSR.


- dle mne vyvolané EU a USA za účelem "připoutat Ukrajinu ke své straně a proti Rusku"

Není možno rozpoutat revoluci bez masové podpory obyvatelstva. Jak už ostatně Lawrence správně poznamenal, 2 procenta populace dokáží svrhnout vládu, ale musí mít alespoň tichou podporu těch zbylých 98 procent. Tvrzení, že někdo někam dovezl revoluci je zjednodušené.


- Mně se tento styl světové politiky taky nelíbí - jenže ona je to REALITA.

Což nijak neznamená, že takové jednání nemůže být kritizováno a nemá být poukazováno, na jeho případné porušování mezinárodních dohod či principů, ke kterým se daný účastín zaváže.


- Sorry za tento OT, ale považoval jsem za nutné upozornit na to, že politika se nedělá a války se nevedou pro D :)BR :) občanů kteréhokoli státu, ale pouze a jen kvůli ekonomickému prospěchu mocných (ekonomicky mocných).

Což je také velmi povrchní zjednodušení jehož rozebrání a vyvrácení by zabralo ovšem značný prostor.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17863
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Krymská krize

Příspěvek od skelet »

Mám silné pochybnosti, že onen puč byl v režii, kteréhokoliv státu. Puč je totiž dost ošemetná věc, a pokud nemám na své straně armádu, tak bude velmi rychle potlačen nebo se zvrhne v občanskou válku. To že Kličko a spol. byli podporováni EU (USA, ale o nich mám své pochyby) je jisté, ale stejně tak Janukovič byl podporován Ruskem. Majdanisté měli zcela jistě podporu Ukrajinců, neboť Janukovič byl pěkně zkorumpovaný a byli by rádi, kdyby se jej zbavili. Ale.. dle všeho se tam objevil neřízený radikální faktor, který udělal rázný řez a relativně s klasického převratu udělal puč. A silně se obávám, že bez intervence Ruska by se to na Ukrajině mlelo jako v Sýrii.
To že Rusko nehodlá nijak reagovat na sankce je dobré znamení, protože nechce dále stupňovat napětí a ponechává (částečně) Západu svou tvář. Jak NATO, tak Rusko si je vědomo toho, že na další stupňování napětí by už muselo NATO reagovat jinak, a to minimálně přesunem svých vojsk na své východní hranice.
V každém případě klid devadesátých let v Evropě skončil a pochybuji, že se kdy vrátí. Ruský medvěd se probudil a EU na to bude muset reagovat (sbohem Bílé knihy)
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1876
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Krymská krize

Příspěvek od El Diablo »

Bude se scénář opakovat? :lol: :lol: :lol:
Petice o připojení Aljašky k Rusku, která byla zveřejněna na oficiálních stránkách Bílého domu, za dva dny nabrala 7500 podpisů.
K tomu, aby americké úřady na petici oficiálně odpověděly, musí do 20. Dubna nabrat minimálně 92.500 podpisů.

„Hlasujte pro oddělení Aljašky od USA a její připojení k Rusku“, píše se v petici, která byla zveřejněna 21. března. V textu se píše, že „skupiny ruských Sibiřanů v minulosti překročily nynější Beringův průliv a začaly osídlovat arktické pobřeží“.

V petici jsou také uvedeny encyklopedické údaje o tom, že první Evropané, kteří navštívili Aljašku, byli v roce 1732 Rusové.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/news/2014_03_23/Am ... skem-2497/
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5866
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Polarfox »

Skeptik píše: Že to nebylo Rusko, kdo na Ukrajině vyvolal puč proti sice asi špatné, ale demokraticky zvolené vládě a prezidentovi - navíc cca rok před legálními prezidentskými volbami?
Skeptik píše:ANO, Rusko využilo vzniklé situace (dle mne vyvolané EU a USA za účelem "připoutat Ukrajinu ke své straně a proti Rusku")
Ještě jedna věc. Pokud vedení tvé země otočí kormidlo o 180 stupňů a ty se k tomu můžeš vyjádřit legálně až za rok, kdy už je tak trošku pozdě, protože se ta situace děje teď, je dle tebe legální či nelegální se proti tomu postavit "nedemokraticky"? Nedělej zase z lidí na Ukrajině zbytečně idioty, protože proti nečemu tam demonstrovat šli a kvůli něčemu ten puč vzniknul (vynecháme prosím konspiračky o přípravě ze Západu), ať už se to nakonec zvrhlo jakkoli...což prostě koliduje s tím, jak měli být všichni teoreticky happy a free. Když budu šťastnej jak blecha, protože se ekonomika zvedá a moje vedení je lepší, tak nepůjdu demonstrovat na náměstí. Demonstrovat půjdu když mě někdo něčím hodně nas..e.

Pro mě za mně ať si Rusko Krym nacpe do chřtánu, stejně je to takové skoro-Rusko a věřím, že tam většina lidí opravdu chce. Ale právně atd. to správné není a pokud se tyhle postupy a principy budou porušovat/aplikovat i do budoucna, tak s jídlem roste chuť a jednou bude možná chtít něco i po mě..a to se mi nelíbí.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Krymská krize

Příspěvek od Alchymista »

Možno hlúpa otázka - ako dlho v RT pacovala?
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1247
Registrován: 19/9/2007, 10:52

Re: Krymská krize

Příspěvek od Cassius Chaerea »

Alchymista píše:
Možno hlúpa otázka - ako dlho v RT pacovala?
Si to přečti.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“