Letecká taktika: Horizontální nůžky

vše co přesahuje rámec výše uvedených témat

Moderátor: Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Letecká taktika: Horizontální nůžky

Příspěvek od Fatale »

Letecká taktika: Horizontální nůžky

Taková speciální taktika odvozená částečně z klasického úhlového souboje jsou horizontální nůžky. Je to vysoce agresivní manévr, jehož cílem je vytlačit protivníka před sebe a zničit ho. Provádí se ostrým zatáčením vlevo a pak zase vpravo, obvykle nejdřív o 90°, tedy kolmo na původní směr a pak pravidelně o 180° nebo méně a jakoby šněrovat zatáčky za sebe, a tedy maximálním snižováním posunu letadla původním směrem. Musíte během manévru sledovat protivníka a udržovat se mimo jeho rovinu letu, tedy otáčet vždy na opačnou stranu než on. Pro příklad, zahnete doleva a za sebou uvidíte protivníka sledujícího váš pohyb. V ten moment natočíte letadlo na druhou stranu a provedete opačnou zatáčku. V momentě, kdy se protivník začne taky natáčet do vašeho směru, nakloňte se do původního smeru a zase proveďte otočku. Opakujte podle libosti a hlavně dbejte na správné časování (cvik, praxe), a za chvílí ho dostanete mimo rytmus. Když už nic jiného, tak mu tim alespon značne stížíte míření (tedy nemá-li výzbroj tanku, pak je to jedno) a snad to i dotáhnete domu. Ovšem takto je to čistě defenzivní manévr na snížení šance na zásah a postupný ústup do bezpečí.

Hlavním a tím pravým smyslem nůžek je likvidace protivníka, který na vás sice útočí zezadu, ale má převahu rychlosti, a to pokud možno alespoň 100-200km/h. Vy, protože se točíte při nižší rychlosti, budete mít menší poloměr zatáčky a tedy dokážete na stejně dlouhém úseku provést více zatáček. Jestli váš protivník přistoupí na vaší hru a bude se vás snažit sledovat skrze manévr svým zatáčením, tak i když má třeba lepší stroj na otáčení, tak v danou chvílí jeho rychlost pracuje proti němu, a při snaze udržet rytmus střídajících se otáček, najednou zjistí, že se otáčí před vámi, a vy tak získáte alespoň krátký moment na změnu jeho letadla na šrot. Pochopitelně při rozpoznání tohoto manévru na něj existují účinné protiopatření, a proto vaším zakladním cílem je vstup do nůžek pokud možno zatajit, dokud pro něj není příliš pozdě.

Tipy:
*Letadlo s dobrým roll rate (otáčení v podélné ose pomocí křidélek) to může v nůžkách velmi dobře využít i když bude mít handicap v otáčení. Bude schopné měnit směr otáčení rychleji než protivník a tak získávat vteřinky na samotné točení. Právě třeba 190ka, která se netočí moc dobře, ale má opravdu excelentní roll rate v nůžkách vyniká. Stejně tak nebezpečný je Spitfire IX, F4U Corsair nebo P40 ve vyšších rychlostech.
*Nezkoušejte to proti opravdu obratnému letadlu, které se točí jak rychleji, tak s menším poloměrem, jestliže na začátku nemá opravdu vysokou převahu rychlosti (tak o 250 km/h a více). To by bylo zbytečné.
*Už vůbec to nezkoušejte proti težce vyzbrojeným strojům jako 109K, 110G2 a 190tkám. Takové stroje mají takovou palebnou sílu, že vás můžou zničit nebo ochromit během počateční fáze nůžek, kde jim párkrat přelétnete pře nosem. 30mm kanónu vážně nic nebrání ve vaší desintegraci. Naštěstí tyto těžké stroje s vámi buď nejsou schopné držet krok v otáčení, takže jim můžete unikat dlouhou otáčkou na jednu stranu, a nebo jsou přiliš pomalé a vy naberete rychlost klesáním a utečete (MÁTE doufám nějakou rezervní výšku, alespoň 1000 stop)
válka je vůl
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Za tyhle články o taktice leteckého boje ti, Fatale, patří velké PLUS!!! Moc dobrý nápad!
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

jeste toho bude dost :wink: ikdyz nevim, kolik lidi to zajima...
válka je vůl
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Jen do toho, chlape, mě tedy velmi! Jinak bych nechválil :wink:
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Martan
praporčík
praporčík
Příspěvky: 302
Registrován: 14/6/2005, 00:11
Bydliště: Domašín

Příspěvek od Martan »

Mě se to líbí. Jsou to dobré články.
Obrázek
mechoš
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 181
Registrován: 5/10/2005, 08:45

Příspěvek od mechoš »

Super, urcite pokracuj!
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Příspěvek od Hektor »

Toto som pár krát videl u Hurricanov nad Albiónom v neskoršej fáze.
Z počiatku používali manéver pri ktorom sa počas letu otočil na chrbát a urobil oblúk smerom nadol, tým nabral rýchlosť a potom točil do strany.
Predpokladám že to bol čisto defenzívni ťah na odpútanie.
Bol by som rád keby mi niekto v týchto veciach poradil. Lietam staručké EAW.
Bax
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 292
Registrován: 23/10/2009, 13:37

Příspěvek od Bax »

Zde jsem postl názorný obrázek z knihy Stíhací esa Luftwaffe. Vlastně je tam i popis k čemu ten manévr sloužil.

Obrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

No názorný obrázek řekne více než tisíce slov. Zajímavý manévr, ale předpokládá, že protivník bude obratnější nebo zkušenější než jeho soupeř. A dále jak píše Fatale soupeř musí mít i vyšší rychlost.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
knezdub
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 833
Registrován: 13/10/2009, 19:54
Bydliště: Blatnička

Příspěvek od knezdub »

Jestli jsem to dobře pochopil, tak nezatáčíš horizontálně (doleva/doprava), ale vertikálně (nahoru/dolů). A v momentě, kdy letíš nahoru a máš ho pod sebou, nevíš, co vlastně zrovna dělá, jestli si na Tebe nepočká nějakým protimanévrem. Je to správně?
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Příspěvek od M1A2 Abrams »

knezdub píše:Jestli jsem to dobře pochopil, tak nezatáčíš horizontálně (doleva/doprava), ale vertikálně (nahoru/dolů). A v momentě, kdy letíš nahoru a máš ho pod sebou, nevíš, co vlastně zrovna dělá, jestli si na Tebe nepočká nějakým protimanévrem. Je to správně?
No ja bych ten obrazek videl na pohled zhora, než zboku. Pri vertikalnich soubojich byvaji letadla kreslena vice z profilu.
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
Uživatelský avatar
#
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 525
Registrován: 10/7/2009, 15:57

Příspěvek od # »

Manévr se jmenuje Horizontální nůžky, tak se opravdu neprovádí na vertikále :wink: To jsou potom zase Vertikální nůžky, ty tu jsou myslím popsány taky.

edit: tak nejsou

Vertikální nůžky jsou de facto stejné, jen se právě prudce stoupá a klesá, cílem je to samé- dostat protivníka ze své "šestky" na svou "dvanáctku" a rozemlít ho na kaši. Tento manévr je poměrně dost nebezpečný, pokud člověk nemá skutečně dobrej odhad a cit (SA), případně pokud proti sobě máte zkušenýho soupeře, ten si s vámi nakonec stejně pohraje, nůžky nenůžky. To se dá ale napsat o každém manévru.

Proto je vždycky základ chovat se tak, abyste se do podobné situace nedostali, pokud už v ní jste a máte cona na prdeli, jste z 75% mrtví, ať uděláte co uděláte.

Pěkně popsaný nůžkový manévry jsou zde- http://www.simhq.com/_air/air_054a.html
Don't worry, pee happy.
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Příspěvek od vodouch »

Pokud měl protivník větší rychlostní převahu, stačilo tono. Jednak při výkrutu se letoun pouze neotáčí kolem podélné osy, ale pohybuje se po válcové ploše s osou nad trupem (říkalo se také "soudek"), takže se protivníkovi ztížilo míření, jednak při výkrutu zpomalí. Takže pak stačí chytit protivníka do kroužku a ukázat mu svou sílu v palci ...
Obrázek
Uživatelský avatar
#
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 525
Registrován: 10/7/2009, 15:57

Příspěvek od # »

Barrell roll by stačil možná na nějakýho kašpárka, ale už ne na průměrnýho pilota při smyslech, protože ten s tebou do barrellu nepůjde, ale hezky ti nadběhne a počká na místě, kam musíš zákonitě vletět a tam tě rozcupuje na kousky.
Pakliže tě mine, nastoupá, protože tím, že tě nenásleduje do stupidního manévru (z jeho pohledu, samozřejmě) neztratí žádnou rychlost a v pohodě si s tebou může hrát dál.

Účelem souboje není přijmout protivníkovu vůli, ale vnutit mu svou, proto je takový celkem dobrý pravidlo (moje :lol: ) po něm opakovat co nejmíň věcí.
Don't worry, pee happy.
Odpovědět

Zpět na „Komplexní témata a různé“