Letecká taktika: Více o energii

vše co přesahuje rámec výše uvedených témat

Moderátor: Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Letecká taktika: Více o energii

Příspěvek od Fatale »

V minulém článku o Boom and Zoom taktice létání jsem mluvil o používání Energie letadla. Boom and Zoom taktika jako taková je ovšem jen velmi jednoduchý, přímočarý a dost težkopádný způsob boje. Je výborná proti nic netušícím cílům, proti těžkým a dobře bráněným bombardérům, v jejichž blízkosti neni radno se dlouho zdržovat a v případě útoku na větší množství nižších protivníků, protože útočník si použitím této taktiky nejsnáze zachová iniciativu s minimálním rizikem. Ovšem proti nepříteli, který ví o útočníkovi je použití přímé Boom and Zoom taktiky velmi neproduktivní, abych to tak nazval. Jednotlivé vysokorychlostní útoky se dají vcelku snadno obelstít, a dokonce to může dojít k takovému stavu, že nepřítel bude dál dělat, to co měl původně v úmyslu a jen občas lehce mimochodem uhne útoku.

Proto se časem vyvinula dobře propracovaná technika manévrového souboje, postavená hlavně na práci s energií, ovšem mnohem agresivnější a nebezpečnější než jednoduché Boom and Zoom útoky. Jako taková je cvičena a pilována až do dnešní doby moderních stíhaček, a zatím nevím o žádné další nové taktice (nepočítám-li technologické souboje raketových bojů mimo visuálni dosah).

Její základ je postavený na několika důležitých faktech o létání:
*Energie umožnuje manévrování, čím více energie, tím víc možností pro pilota.
*Každé letadlo manévruje v závislosti na tom, kolik má aktivní energie, tedy rychlosti. Nejlépe manévruje ve středních rychlostech.
*Výšková převaha znamená hodně, ve většíně případů je to rozhodující faktor, a to i když jde jen o pár set stop.
*Letadlo s větší aktivní energii (rychlostí) při stejné výšce má převahu. Může ji změnit na výškovou nebo poziční převahu a zajistit si tak rozhodující výhodu.
*Cílem pilotů je donutit protivníka snížit svoji energii skrze jeho obrané nebo útočné manévrování a zároveň si svým lépe rozvrženým manévrováním udržet pokud možno co nejvíc energie tak, aby získali rozhodující energetickou převahu, kterou pak změní na výhodnou pozici ke střelbě a praask.

ZÁKON: NIKDY NEÚTOČIT NA PROTIVNÍKA, KTERÝ MÁ VIDITELNĚ ENERGETICKOU PŘEVAHU, HLAVNĚ VÝŠKOVOU!!!

Nyní si to rozebereme trochu do detailů.


Energie dává více možností
Pilot letadla má k dispozici celou řadu manévrů, ovšem pro některé z nich je potřeba určitá minimální vstupní rychlost. To se týká hlavně vertikálních manévrů se stoupáním. Například Chandelle - stoupavá bojová zatáčka je při nižších rychlostech téměř bezvýznamná a manévry jako looping, wingover, hammerhead jsou při nízkých vstupních rychlostech naprosto neproveditelné.
S dostatkem energie se většina manévrů dá provést mnohem snáze a často i rychleji. Veškeré točení je s dostatkem energie o hodně rychlejší než při jejim nedostatku. Rozdíl je často více jak dvojnásobný. Energie taky umožnuje rychlou přeměnu za výšku, nebo odpoutání se z boje (piloti ze zásady neříkají útěk ;-)).

Z toho je doufám vidět, že je přáním každého bojového pilota, aby měl co nejvíc energie a jeho protivník co nejmíň. V boji většinou není dost času na opětovné získávání energie, kterou jste jednou ztratili, a jediný další způsob, jak rychle obnovit svoji rychlost je přejít do klesání a vzít si tak část potencíální energie - výšky, které ovšem máte jen omezené množství. Když už se pilot dostane do tohoto stavu, tak by měl vážně zvažoval celkový ústup směrem domů, protože jeho protivník ho dostal do krajně nepříznívé situace, a další setrvávání v boji by byla téměř jístá smrt.


Manévrovací schopnosti letadel s různou energii
Jak jsem se již několikrát zmiňoval, každé letadlo má tzv. prahovou rychlost (corner speed), při níž dokáže vyvinout nejvyšší rychlost točení (úhlovou rychlost, tedy stupne za sekundu) při malém poloměru otáčení. I když neznamená úplně nejlepší rychlost točení, nebo úplně nejmenší možný poloměr otáčení, tak je to jejich nejvhodnější kombinace. Tedy lze říct, že letadlo je při prahové rychlosti nejlépe manévrovatelné.
Při rychlostech nižších klesá rychlost točení (špatné) a zmenšuje se poloměr otáčení (dobré) až k rychlosti dlouhodobého točení, což je rychlost točení, kterou je letadlo schopné dlouhodobě udržovat bez ztráty výšky. Obvykle je tak třetinová až poloviční v porovnání s rychlostí točení při prahové rychlosti.
Při rychlostech vyšších než prahová rychlost krátkodobě stoupá rychlost točení a velmi rychle narůstá poloměr otáčení. Ovšem od určité rychlosti začíná do hry vstupovat vzdušná komprese, která znemožnuje plné vyklánění řídících ploch a tedy snižuje jejich účinnost až k bodu, kdy už nemají skoro žádný efekt.

Z toho všeho vyplývá, že když budete blíže své prahové rychlosti než váš protivník, budete více obratní! To je zásadní například v boji mezi 109kami a Spitfire, kde vzájemný rozdíl neni až zas tak vysoký. 109ka těsně nad prahovou rychlostí snadno přetočí Spitfire, který bude o 70km/h pomalejší než je jeho prahová rychlost. Ovšem pozor, točením zpomalujete, takže se té prahové rychlosti vzdalujete, což znamená, že třeba právě ta 109ka bude schopná přetočit Spita po omezenou dobu, dokud má dostatečnou energetickou převahu, ale jakmile zpomalí na jeho úroveň, bude na tom o poznání hůře. To klade na piloty náročný úkol, umět využít svoji dočasnou energetickou převahu k rychlemu dostání se do palebné pozice a zničení protivníka v co nejkratším čase, dokud útočník o výhodu nepřijde.


Výšková převaha
Výšková převaha vám dává do ruky celou řadu skvělých karet. V první řadě váš protivník, když na vás bude chtít zaútočit, tak k vám bude muset stoupat. Tím ztrácí energii a klesá hluboko pod prahovou rychlost a není nic jednodušího, než se vyhnout takovému útoku a vzápětí podniknout protiútok v době, kdy protivník bojuje s ovládáním stroje kvůli poklesu rychlosti pod pádovou a je téměř bezbranný.
Další vaší výhodou je to, že na cíl můžete kdykoliv zaútočit a protivník může při nejlepším jen omezit dobu, po kterou budete ve střelecke pozici a stížit vám úhel střelby, ale i tak ve většíně případů se můžete snadno dostat na jeho ocas. Když letíte směrem dolů, tak ke změně směru používáte křidélka a pouze natáčíte letadlo do směru, ve kterém budete pak let vybírat. Váš protivník se proti vašemu natáčeni nemůže bránit, dokonce i Zero ve vodorovné otáčce je stále o hodně pomalejší než vaše natáčení, a navíc při vybírání a přibližování se ke střelecké pozici se snadno udržujete v blízkosti své prahové rychlosti (proto dávejte pozor, aby jste při střemhlavých útocích nenabrali příliš rychlosti), a jste tak o dost více obratní než váš zoufale uhýbající tou dobou již jistě dávno pod svoji prahovou rychlostí neštastný protivník, takže vám těžko může utéct.

Proto jedna z nejdůležitějších věcí, na které musíte myslet, je vstupovat do boje pokud možno s výškovou převahou. Když už náhodou napadáte protivníka ve stejné výšce, zkuste nejdřív získat výškovou převahu a pak teprve se s nim zabývat (to raději nezkoušejte, jestliže váš protivník sedí ve výborně stoupajícím letadle). No a když už musíte bojovat proti výššímu letadlu, zbavte ho nejdřív jeho výškové převahy. Asi se vám to bude zdát divné, ale letadlo usazené na vašem ocasu je někdy lepší než výše postavený protivník. Tou dobou má sice značné poziční zvýhodnění, ale už žádnou nadbytečnou energii. A o pozici se dá snadno přijít ;-)


Vyšší rychlost
Jestliže vstupujete do boje ve vysoké rychlosti, a váš protivník není víc jak 3.000 stop pod vámi, tak to nejlepší, co mužete udělat, je kolmé stoupání dokud nezpomalíte na optimální rychlost (pozor na okolí a na případné další protivníky). Když už budete viset jak přízrak nad vaší kořistí, tak už si můžete vesele plánovat co a jak budete dělat, zatímco váš protivník bude nervozní, automaticky v defenzívě a bude spíše přemýšlet jak se ztratit. Jestliže jste byli na počátku ve stejné vyšce, a on neudělal totéž co vy, nebo udělal, ale byl v pomalějším stroji, tak jste právě teď získali nejspíš rozhodující výhodu. Ono vůbec pokaždé, když při setkání ve stejných výškách nezačnete manévrem, kterým budete nějak konzerovat energii třeba do vyšky, tak si podřezáváte větev, na které stojíte.


Když se ocitnete ve férovém souboji, asi jste něco dost podělali.


Filip "Skywolf" Kraus
válka je vůl
Odpovědět

Zpět na „Komplexní témata a různé“