Občanská válka v Sýrii - diskuze

Arabsko-Izraelské války, Perský záliv...
Zamčeno
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od jmodrak »

Sujky píše:v bipolarnom svete to az take horuce nebolo ? tak to je novinka pre mna :)
Iran je kapitola sama osebe, ani tam by to neplatilo ale vsetko ma svoju cenu.
ziadna nasratost neexistuje, jedine co mozu pocitovat su obavy a ohrozenie. Nekonecna hlupost USA ??
ako ja mam rad apokalypticke filmy a podla takychto predstav sme tento rok mali zazit uz niekolko megavojen - SK vs. USA, Japonsko vs Cina, Rusko vs. USA, Iran atd...vzdy tu boli taketo reci takze take it easy.
Bipolárny svet ti už vysvetlil Franz. Čo sa týka megavojen, tak nejak to bolo aj pred 1 sv.v. Bol tam rad konfliktov, ktoré vyšumeli do "stratena". Preto aj "bezvýznámný" atentát ako spúšťač bol taký šok. Nikto nepočítal, že by práve on zaviedol svet do vojny. A kto sa nepoučil z dejín je hlupák.
Sujky
rotný
rotný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/1/2012, 21:17

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Sujky »

Povedzme ze ja s Franzom suhlasim, ale ty mi hovoris ze pocas studenej vojny to bolo v pohode, mam zacat menovat vsetky vojny a krizy? a to ze svet je alebo speje k multipolarite neznamena ze sa zvysi pravdepodobnost vypuknutia vzajomneho konfliktu vzhladom na to ze motivacia krajin ist do takeho konfliktu vyrazne klesla(nehovorim ze je nemozna)..o tom ze JZ a ich nasledky stale platia sa bavit ani nemusime. Ako napisal Guderian: kto by z takeho konfliktu co mal ? pristav ?
Chcel som vediet v com je ta nekonecna hlupost USA, ze sa nepoucili z dejin ?
Guderian no za sucasneho stavu toho az tak vela nemozes robit ako dodavat zbrane. A dohodu s Rebelmi, no vsetko je mozne ale pokial Asad nepadne a oni zmenia strany tak to nebude dobra vizitka pre krajinu ktora potrebuje spojencov.
Myslim ze ak zapad zautoci tak ziadna vojna nebude, ale Rusi si to mozu vykompenzovat roznymi sposobmi vo vychodnej europe a v pobalti, na kaukaze, strednej azii kedze to su prenho klucove regiony
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Polarfox »

jmodrak píše:Bipolárny svet ti už vysvetlil Franz. Čo sa týka megavojen, tak nejak to bolo aj pred 1 sv.v. Bol tam rad konfliktov, ktoré vyšumeli do "stratena". Preto aj "bezvýznámný" atentát ako spúšťač bol taký šok. Nikto nepočítal, že by práve on zaviedol svet do vojny. A kto sa nepoučil z dejín je hlupák.
Kdyby zde bylo to poučení z dějin, tak se nesrovnává nesrovnatelné. Teď to trošku zbagatelizuju, ale u konfliktu v Kosovu také nikdo nepočítal, že by právě on zavedl svět do války..a ejhle..nezavedl. Takže srovnávat presy, aliance, závody ve zbrojení a obecně situaci před WWI, kdy se jen čekalo kdy to bouchne, s tou konkrétní současnou je mimo mísu.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Alfik »

Jediný, komu útok ZHN prospívá, jsou "jestřábi". Logicky tedy, tyto látky nepoužili ani vládní jednotky ani povstalci, ale agenti těch mocností, které teď haraší zbraněmi :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Intervence v Sýrii na spadnutí

Příspěvek od Lord »

Sujky píše:Američana už nepochybujú, že v Sýrii útočili plynom. Čaká sa na Obamu.
Sujky, já taky nepochybuji, že nějaké chemikálie byly použity, inspektoři by měli zjistit jaký, ale nezjistí, kdo je použil. A v tom je celý vtip. John Kerry ale už předem obviňuje syrského prezidenta Bašára Asada ze „zničení důkazů“. Cameron má taky jasno, ten zase postupuje obráceně, podle jeho slov „neexistuje důkaz“, který by podpořil obvinění syrského režimu, že má útok na svědomí opozice. A kdyby náhodou existoval, tak by bylo jistě řečeno, že ho zmanipuloval Asad. Zkrátka, chtějí psa bít a hůl si vždy nějakou najdou.
Viděli třeba co jsem dával Zenith ? http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=147834#p147834
Kerryho projev už výborně okomentoval Wertyzreport, senzační herecký výkon.
http://wertyzreport.com/2013/08/26/kerr ... piratelne/

Není ani důkaz, že to použil ten nebo onen, a jestli se něco přeci jen vypátrá, tak už bude po všem a jiný problémy. To je klasika, velebnosti, chce se mi ...
Franz Trubka píše:Pokud nejaka zapadni koalice zautoci, velmi pravdepodobne vyhraje. Co bude v Syrii po valce, je ve hvězdách. Urcite to ale povede k ochlazeni styku mezi Nato a Ruskem, a Cinou.
To asi ano, "vyhraje". Síla a technologická převaha je značná. A co bude poté, to je nikdy příliš nezajímá, když budou masakrovat na oplátku Alavity, bude jim to fuk.
Co se týče mezinárodních vztahů, ty jsou špatné už nyní, a zásah je může ještě zhoršit.
Teoreticky, co by mohli Rusové a jeho spojenec udělat, držet Tartus a okolí, provincii Latakia, viz. mapa http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=147851#p147851
Těžko říct, jak by toto území bez větší pomoci mohlo bejt soběstačný? Každopádně je to bašta Alavitů, jsou zde důležité přístavy, pokud chce „nová Sýrie“ přístup ke Středozemnímu moři. Horší pokud by zde Spojenci provedli ještě výsadek, což mě se zdá docela v budoucnu pravděpodobné, ale uvidíme.

Obrázek
I Rusové mají nyní poblíž pro všechny případy své lodičky. Nevíme přesně, kolik lodí Rusko ve Středozemním moři má, určitě je zde část Pacifické flotily.
Guderian píše:Jinak se spíš divím, že Rusové nijak výrazně nepodporují Assada (aspoň o tom nevím). Pokud vím, tak Sýrie je jejich jediná námořní základna ve Středozemním moři...? Nebo předpokládají vítězství rebelů a Assada nepodporují z toho důvodu, že raději plánují dohodu s rebely?
Rusko už není holt supervelmocí, a nemůže si tohle asi dovolit. Po studené válce se už na žádnou významnější akci nezmohli, nechali padnout Jugoslávii, atd. Co plánují těžko říct, protože zásah si nepřejí, přejí si politickou dohodu. Kdyby Západ tlačil na opozici, tak Asad by k ní byl svolný, jenže si chtějí holt zajistit výhodnější vyjednávací podmínky. Útok NATO by mohl vést i ke „zvláčnění“ Asadova režimu, který by mohl skoro bezpodmínečně kapitulovat.

Podle posledních zpráv USA údajně zvažují - „bleskový útok“ v Sýrii. Akce Američanů by zřejmě netrvala déle než dva dny. Washington navíc oficiálně požádal Řecko o zpřístupnění svých základen pro americké námořnictvo a letectvo kvůli případné akci proti Sýrii. Útok Američanů by měl mít "zastrašující význam".
Já si však myslím, že dva dny je málo, budou se případně snažit vytvářet tlak déle a nakonec z toho může vzniknout větší intervence, do které se zapojí i Velká Británie a Francie, protože se budou snažit „čistit cestu“ rebelům, á la libyjský scénář. Mají své koně na jihozápadě a severozápadě země, těm je třeba pomoci, o ně se opřít. Zde zase ožije moc roztodivných kmenů. Není to dobrá zpráva pro budoucnost Sýrie, leč další fragmentace společnosti a mezikmenové střety, můžou vyhovovat Izraeli a Západu, ve smyslu „rozděl a panuj“.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od El Diablo »

USA budou v říjnu bez peněz
Už v polovině října nebudou mít Spojené státy peníze, aby mohly platit své účty. Proto musejí zákonodárci rychle schválit zvýšení dluhového stropu, upozornil v dopise Kongresu ministr financí Jack Lew. "Kongres by měl jednat co nejrychleji, aby ochránil dobré jméno Ameriky," napsal Lew. Dluhový strop byl naposledy zvýšen v lednu a činí 16,7 bilionu USD (321,4 bilionu Kč). Pokud vláda stropu dosáhne, nesmí si dále půjčovat.
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/cl ... ?id=788699
Uživatelský avatar
Scrat
podporučík
podporučík
Příspěvky: 683
Registrován: 1/8/2009, 12:06

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Scrat »

Není to dobrá zpráva pro budoucnost Sýrie, leč další fragmentace společnosti a mezikmenové střety, můžou vyhovovat Izraeli a Západu, ve smyslu „rozděl a panuj“.
Právě naopak, v oblasti bude po případném pádu současného režimu pěkný "bordel". Sýrie jako taková s Asadem v čele je pro západ i Izrael poměrně čitelná, až se to celé rozpadne na frakce které budou bojovat každý s každým tak nikdo nemůže dopředu říci kde to skončí. Možná bude Hizballáh dočasně bez peněz ale to je tak jediné plus, navíc oni se časem nějací sponzoři boje proti Izraeli zase najdou.

scrat
All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.
Winston Leonard Spencer-Churchill
Sujky
rotný
rotný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/1/2012, 21:17

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Sujky »

Lord - ja s tebou ohladom tych chemickych zbrani suhlasim, vsetci tu dohromady (ne)vieme asi rovnako ako to naozaj bolo. Co sa tyka moznej dohody, no s kym by v skutocnosti mal Asad tu dohodu uzavriet ? kto alebo co je to syrska opozicia ? mas tam xy skupin. A velmi pochybujem ze by takato dohoda drzala bokom tych kadejakych fanatikov co si tam pobehuju
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Lord »

Úloha Izraele je přinejmenším zajímavá. Když teroristé udeří na hranici s Izraelem, židovský stát udeří na syrské síly, aby zmařil tlak na tyto teroristy. Prostě syrsko-izraelská hranice je pro rebely propustná a občas své akce i koordinují.

Sujky, udělat raketu a nacpat ji sarinem není zase takový problém. Sýrie přiznala vlastnictví chemických zbraní. Nevíme, zda se povstalci v tom chaosu nezmocnili nějakého skladu, nebo nebylo propašováno zvenčí? Taky není jistota, zda neprdlo v kouli náhodou i vládním jednotkám. Obama už dávno deklaroval, že použití chem. zbraní, bude „červená linie“.



Záběry na oběti zabalené v bílých pytlích… Určitě je hra tragická. Křečovité pohyby a zúžené zorničky naznačují, že by mohlo jít o neurotoxický organofosfát, jako je třeba sarin.



Podívejte na starší zprávy z 9. 7. 2013. Ruští experti sebrali vzorky na místě chemického útoku, který podle nich vedli vzbouřenci 19. března u města Aleppo. Podobný projektil se nepoužívá pro chemické zbraně. Trhavina použitá zde jako rozbuška se nepoužívá v tradiční munici.
Zdroj: ceskatelevize.cz

Sám Asad se o způsobu boje vyjádřil následovně. Z našeho pohledu se nejedná o záležitost označování oblastí, zda jsou pod kontrolou rebelů nebo vlády. Bojujeme proti teroristům pronikajících do jednotlivých regiónů, měst a do okrajových části. Způsobují zmatek, demolují, kradou, ničí infrastrukturu a zabíjejí nevinné civilisty jen proto, že odsuzují jejich chování. Armáda se mobilizuje do těchto oblastí spolu s bezpečnostními silami s cílem vykořenit teroristy a ti, kteří přežijí se přesouvají do jiných oblastí. Naše úloha se vleče kvůli přílivu velkého množství teroristů z jiných zemí – řádově se odhadují na desítky tisíc. Mohu potvrdit, že neexistuje případ, kdy by syrská armáda, která vstoupila na určité místo, nedokázala tyto teroristy eliminovat. Na světě není armáda, která by mohla být přítomna se svou výzbrojí v každém koutě dané země. Teroristé toho využívají a narušují oblasti, kde není armáda.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sujky
rotný
rotný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/1/2012, 21:17

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Sujky »

no ano, a vyjadril som sa niekde ze o tom pochybujem ? :D

Ako bude vyzerať vojenský zásah v Sýrii
http://tv.sme.sk/v/27888/videokomentar- ... syrii.html
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Lord »

Ale jo Sujky, tak i pro ostatní čtenáře. Jinak na ten komentář toho odborníka jsem koukal, nic nového? Já se jen ptám, má to význam, kromě toho, že vyhážou tomahawky?
Co se týče zapojení Turecka, nebo poskytnutí základen, asi ne, zatím žádají po Řecku, to je trošku dál, ale stačí. Co kurdská otázka? Jo to nikdo neřeší, ale uvidíme.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od josefg »

Sujky píše:tak prirovnavat situaciu spred ww1 s dnesnou Syriou je trochu mimo, teda viac ako trochu...je tam stret zaujmov ale taketo konflikty sa udiali od konca ww2 uz mnoho. A ani vlastne nejde o to ale myslis si kvoli Syrii nastane priama konfrontacia USA vs. Rusko ?
Zajímavá formulace :D ale co to vlastně chceš říct?
Kdyby v Syrii neměli Rusové svoje zájmy, už by dávno vypadala jako Libye. Když má někde velmoc svoje zájmy a někdo jí začne okopávat kotníky je to vždycky důvod k zamyšlení. Fakt je, že vztahy mezi velmocemi jsou obvykle napjaté a války mezi nimi obvykle nejsou. Jenže, pokud je na scéně blok, pracovně ho nazvu vládců světa který pomalu slábne a věří že by mu větší válka mohla vyřešit problémy a skupina států, která tomu bloku začíná šlapat na paty, intenzivně se vyzbrojuje a koordinuje svoje kroky. Taky se netají úvahami, že díky přirozenému vývoji brzy výrazně posílí na úkor současných "vládců" o nic by nešlo. Ale takto se scéna jen málo liší od situace před první válkou. :) Ale pro uklidnění, Rakousko ve čtrnáctém roce světovou válku nechtělo, pouze chtělo ukázat svaly a silou řešit lokální problém. Jen se jim to trochu vymklo z rukou. Ve hře bylo příliš mnoho zájmů o kterých nevěděli, tajných smluv a tajných dodatků ke smlouvám. Tak to nakonec dopadlo tak jak to dopadlo. Ale my jsme dnes chytřejší, tak se problémům určitě vyhnem.
Obrázek

read between lines, read between lies
Sujky
rotný
rotný
Příspěvky: 81
Registrován: 23/1/2012, 21:17

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Sujky »

ako nechcem tu zo seba robit nejakeho odbornika na ww1, hovorim na zaklade skor vseobecne znamych faktov a nepoznam tie tajne dodatky k zmluvam o ktorych hovoris. Ide mi o to ze tie staty nie su viazene sa do vojny zapojit ani na zaklade zmluv ( okrem NATO povedzme - a ani to nemusi platit ) ani na zaklade vlastnych ambicii. Pred ww1 sa staty dlhodobo pripravovali na konflikt. Pocas studenej vojny detto. Dnesna situacia je opacna. Od vtedy sa podstatne znizili moznosti viest takuto vojnu ale hlavne motivacia.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Polarfox »

Kdyby to bylo jako pred WWI, tak se velmoci dlouhodobě připravují na konflikt mezi sebou navzájem a čeká se jen na spouštěč, který může být úmyslný i náhodný. Vám, co tu kladete paralely se situací před WWI, tedy přijde, že Rusové, Američané, Francouzi, Britové a nevím kdo ještě jsou celí žhaví si jít navzájem po krku a vést spolu válku? Rusové jsou patrně celí žhaví se za Sýrii postavit silou a rozpoutat konflikt mezi velmocemi...

Takže nevím jestli jsme dnes chytřejší, ale aspoň by jsme nemuseli zbytečně přechytračovat sami sebe...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Franz Trubka »

Je to trochu mimo diskusi, dneska izraelsky PM Netanyahu prohlasil na stanici ABC 7, ze Izrael je pripraven na "vsechny scenare".Prudce vzrostl zajem o plynove masky nejnovejsi konstrukce, ktere izraelske urady vydavaji svym obcanum prubezne a zadarmo.
Pulhodinovy porad moderovala Martha Raddacz, coz je stara a ostrilena Tv reporterka.
Neodpustila si ovsem utoky proti Syrii i s vyctem raketovych zbrani a jejich dosahem.
Smesne na tom je , ze se objevila grafika s poctem 100 000 tisic raketovych strel , kterymi Syrie disponuje plus jejich dosah na polovinu sveta. Prachsproste umetani cesticky Babrakovi a jeho spolku...
Neni o nic lepsi, nez jeho predchudce, uz je taky zaslepen vojenskou moci, kterou disponuje.Chce se prezentovat jako mirotvorce a ochrance utlacovanych, ne jako prezident, ktery za svoje volebni obdobi nejvic zadluzil USA.
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Skeptik »

Franzi, nechci se Husseina Babraka zastávat, ale on nemůže být jiný než jeho předchůdci.
Prezident se sice mění, ale loutkáři zůstávají stejní. A každá loutka dělá to, co chce loutkář.
Ostatně být prezidentem USA by zvládl i pověstný Caligulův kůň :D
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Guderian
četař
četař
Příspěvky: 68
Registrován: 5/7/2013, 23:34
Bydliště: Hradec Králové

Armáda Sýrie

Příspěvek od Guderian »

Intervence do Sýrie se blíží, tak mě napadlo založit téma o tom, jakou výzbrojí a jakými počty disponuje syrská armáda, , jakou strategii obrany asi zvolí a jak asi bude probíhat samotný útok západu. Víte o tom někdo něco víc?
Válka je hrozná, nepřípustná, ale ještě hroznější a nepřípustnější je otroctví. - Karel Čapek

Kde je zákon v rozporu s morálkou, tam stojí občan před krutou volbou: jestli má ztratit smysl pro morálku, nebo úctu k zákonu. - F. Bastiat
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Lord »

Rusko prohlásilo, že se nechystá s nikým bojovat dokonce i v případě, že dojde ke vnější silové intervenci do syrského konfliktu. Varovalo jen před „vážnými následky“. Pokud má být Střední východ svědkem významných změn, nebude to asi lacino. Budou tomahawky dobře fungovat, nebo dojde k částečnému rušení, podaří se odchytit infiltrovaná komanda?
Izrael je připraven na "všechny scénáře". To by měl, protože se někdy nevyplatí dráždit hada bosou nohou. Malá chyba či provokace jedné ze stran válčících v Sýrii by např. mohla rozpoutat izraelskou odvetu a celkové rozlití konfliktu v jižní Sýrii, ale i po regionu Blízkého východu.

Nevím, jaký všelijaký tajný dohody jsou, ale trh reagoval jasně poklesem akcií, větším výnosem z dluhopisů a růstem ceny ropy. Do toho straší překročení dluhového stropu USA. Takže trh očekává kaši, ale to je „normální“.
Co se týče Ruska, tak Sýrie by ho trápila samozřejmě více než Libye. Co udělá ÍRÁN, a IZRAEL, Libanon? Jsou zde spojenecké vazby, otázka na kolik vážné? Když půjdou po krku jednomu, můžou časem, když se nezastanou i jim.
Turecko má na severovýchodě problémy s Kurdy a uprchlíky, bude se chtít angažovat a mít vliv, už jen kvůli tomu. Je to výbušný koktejl, který by mohl už výrazněji překreslit politickou mapu, něco jako kdysi pád Saddáma. S těžko předvídatelnými dopady, avšak jasnou destabilizací regionu.

Obrázek

Různých větších nebo menších opozičních ozbrojených skupin jsou už téměř dvě stovky. Bezletové zóny se bude NATO snažit vytvořit buď na severu či jihu země. Tragédií je, že se v tomto případě bude ničit prakticky vše. Na Kypru mají Britové leteckou základnu Akrotiri, stíhačka je v Sýrii odtud za chvíli, ale taky by se nemusela už vrátit. Na PVO Sýrie a taktiku NATO jsem zvědavý, ač bych raději toto dobrodružství oželel.



Umělci bojují jako děti. Musím uznat, že bojovníci Al-Nusra jsou lépe vycvičeni. Proto bohužel žoldnéři, i když jich je méně mají relativně lepší výsledky.

Co Hizballáh? Budou ho chtít definitivně eliminovat. Jak promluví saláfisté a Saudové. Už mají politické zisky v Egyptě, Libyi, Tunisku a Sýrii, ve Středoafrické republice. Arabskou revoluci je třeba nějak uzavřít. Např. velký úspěch strany Núr byl překvapením. Někteří Egypťané z toho byli trochu vyvedení z míry. Ze saláfisty (wahhábismem) mají problémy i v Německu. Poté se vlna může přelít do Čečenska, atd.
Zdroj: tyden.cz

Pro Rusy, ale i CNN bude intervence minimálně dobrá příležitost pro mediální masáž, protože se něco určitě vys.re.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od zenith0009 »

Nejlepe vyzbrojeny a vycviceny jsou bohuzel sunnitske extremisticke skupiny, jelikoz maji zajisten bohaty prisun, zbrani, financi a zazemi obecne. To je take jeden z faktoru, ktery vede k popularite a sile techto skupin a mj. vedl k velkemu prechodu lidske sily od svobodne syrske armady k temto skupinam.. Kdo chce bojovat proti Asadovi, nejlepsi podminky ma prave v ramci techto skupin. A zatimco pomoc ze zapadu vazla, sunnitske skupiny byly zasobeny dobre. To byl take jeden z faktoru, ktery vedl k oslabeni FSA vuci extremistum.
Pro Rusy, ale i CNN bude intervence minimálně dobrá příležitost pro mediální masáž, protože se něco určitě vys.re.
No bejt rusama bych se predevsim bal, ze se vyse.ou jejich PL systemy...
Obrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od skelet »

Podle Del Ponteové ze svědectví zasažených plyne, že zřejmě chemické zbraně použili syrští vzbouřenci, a nejsou žádné důkazy, že je nasadila syrská armáda: „V tuto chvíli expertní skupina nezískala žádné důkazy, že by byly chemické zbraně použité vládními vojsky.“
zdroj: novinky.cz
ObrázekObrázekObrázek
Zamčeno

Zpět na „Blízký a střední východ“