Českoslovenští vojáci ve Francii 1939-1940

Moderátor: Hans S.

Odpovědět
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Českoslovenští vojáci ve Francii 1939-1940

Příspěvek od Haness »

Protože tady na Palbě není zrovna moc velká zmínka a účastí československých letců a vojáků ve 2. světové válce (a já myslím že je to škoda a navíc by se o nich mělo něco napsat) píšu něco o jejich účasti ve Francii.Snad taky doplníte nějaké poznatky nebo něco ostatního pže o tomhle se dá dozvědět mnoho věcí a já tuším že to z čeho čerpám já není zdaleka všechno.

Začnu zkráceně o tom jak to měli čs. vojáci před příjezdem do Francie. Jak všichni víte po rozpadu ČSR, ustanovení samostatné Slovenské republiky a Protektorátu Čechy a Morava odchází mnoho lidí, především vojáků do zahraničí, je pravda že z různými cíly ale většina s cílem že chtějí dále bojovat proti těm co jim „vzali“ jejich vlast.
První zastávka byla v Polsku kde to naši vojáci neměli vůbec lehké vzhledem k chování polských úřadů a i kvůli chování Polska jako takového. Polsko totiž uznalo Slovenskou republiku a navíc se snažili formování našich vojáků na svém území ututlat pže nechtěli nějak pobouřit Německo.Proto bylo tak trochu pod rouškou tajemství ustanovena Zahraniční vojenská skupina československá, ta sídlila v táboře v Malých Bronovicích, vesničce u Krakova. Vzhledem k chování Poláků se snažili čs. diplomaté najít pro naše vojáky vhodné místo kde by byli řádně přijati a mohli se zapojit do boje proti němcům. Polsko takové možnosti „nenabízelo.“
Dokázali to že Francie vyhradila 4 000 míst v Cizinecké legii a zámořském vojsku pro čs. vojáky. Naši vojáci dostali závazek: museli podepsat listinu která jim ukládala že budou sloužit v legii po dobu 5-ti let s tím že pokud vypukne válka bude toto zrušeno a oni budou zařazeni do pravidelné francouzské armády. Naši vojáci přijali, ne všichni, někteří zůstali v Polsku (přesně 190), přijali nabídku Poláků kteří po vpádu Německa urychleně přijali naše vojáky pže potřebovali každého vojáka, nevím jak Vám,ale tohle chování je pro mě rozporuplné.
Je pravda že podle tehdejších zákonů mnoha evropských zemí bylo zakázáno přijímání českých letců do své armády a našim vojákům v Polsku bylo přímo řečeno „že je nikdo nechce“ Cizinecká legie proto byla jedinou možností.
Naši vojáci byli převáženi lodními transporty z Polska do Francie, toto se dělo v době od 22. května do 21. srpna 1939
Po příjezdu do Francie byly přijaty podmínky většinou vojáků, 1 195 čs. vojáků tak bylo odvedeno a poté převezeno do Afriky. Cesta probíhala lodí do Oranu a poté do Sidi bel Abbés v Alžírsku což byla základna Cizinecké legie v Africe.Tady se naši vojáci vzdělávali především ve francouzštině a zacházení z francouzskou technikou. Po vpádu Německa byli naši letci a pozemní letecký personál přesunuti do výcvikových základen na území Afriky, ti kteří pobývali ve francii byli zařazeni do Francouzských jednotek kde byli ihned školeni ve svém oboru.Letci kteří dosáhli výcviku v Africe byli poté přesunuti do Francie a poté zařazeni do bojových jednotek.Někteří však zůstali v Africe a zařadili se do jednotek tam.

10. května 1939 přišla válka i pro Francii a uskutečnilo se to co se psalo ve smlouvě kterou vojáci podepisovali, byli uvolněni ze svazku legie,ale neodehrálo se to co bylo psáno v další části – že se zařadí do pravidelné Francouzské Armády.
Už před začátkem války jednalo čs. vedení s Francouzi o ustavení čs. armády na jejím území, po vypuknutí války se tyto „přípravy“ akorát uspíšily a 17. listopadu byla vyhlášena Čs. národním výborem celková mobilizace pro čs. občany ve Francii.Ve stejný den byla také legalizována činnost letectva.
Čs. armáda čítala 11 400 mužů, rozděleni byli následovně: byl ustanoven 1. pěší prapor; 1. pěší pluk a byla rozjeta příprava 2. pěšího pluku.V lednu 1940 byla ustanovena 1. čs. divize a poté 1. čs. dělostřelecký pluk;smíšený předzvědný oddíl; telegrafní prapor a ženijní rota.

Letci byly podle smlouvy rozděleni do bombardovacích a stíhacích jednotek, s nimi šli i další vojáci sloužící u letectva, mechanici, údržbáři atd. Ti byli rozděleni na Francouzské letecké základny kde začali bojovat proti němcům. 18. května 1940 bylo rozhodnuto vytvoření čs. nezávislého letectva, k tomu už však nedošlo vzhledem ke kapitulaci.
Naší letci byli rozděleni do 17 stíhacích skupin kde bojovali od listopadu 1939, bylo jich celkem 114 a celkem dosáhli 153 sestřelů nepřátelských letadel.Čs. letců padlo 27 v boji.
Zúčastnili se i letci v rámci bombardovacích jednotek, ti shodili kolem 8,5 tuny pum a sestřelili 8 letadel ve zhruba 134 operačních letech.

Po kapitulaci Francie zůstalo na jejím území 7 vojáků v nemocnicích a 21 dobrovolně, 14 z nich se později dostalo do Anglie, tak jako většina letců z Francie kteří zde bojovali a poté odešli pokračovat v boji do Anglie.

5 nejúspěšnějších letců ve Francii (podle francouzských záznamů)

Jméno Sestřely samostatně Sestřely ve spolupráci
Alois Vašátko.............3..............12
František Peřina........2.............. 12
Václav Cukr...............4..............4
Raimund Půda.......... 4.............. -
Josef Stehlík...............4..............4


Pokud by jste tam našli nějaké nesrovnalosti tak mě na ně upozorněte, další co chci napsat je – pokud by jste někdo chtěli vědět něco víc tak klidně napište, knížka ze které píšu je hodně dopodrobna takže popř. můžu napsat přesné seznamy.
Zdroj:českoslovenští letci ve Francii 139-1940; AVIS
Naposledy upravil(a) Haness dne 2/1/2006, 13:21, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Skupina Eskadrila Čs. piloti Letouny Zn.let. Padlí,nezvěstní
1.............. 1.............. 6.......Bloch 152.........5..............2
1.............. 3.............. 3.......M.S.406............-.............. -
2.............. 2.............. 9.......M.S.406............7..............1
3.............. 1.............. 3.......Dev.520........... 4.............. -
3.............. 2.............. 6.......M.S./Dev..........18............ 2
3.............. 3.............. 12.....M.S./Dev.......... 27............ 2
4.............. 1.............. 5.......Curtis H.75....... 2.............. -
4.............. 2.............. 4.......Curtis H.75....... 8.............. -
5.............. 1.............. 10.....Curtis H.75....... 41............ 3
5.............. 2.............. 8.......Curtis H.75....... 17............ -
6.............. 1.............. 13.....M.S.406............17............ 4
7.............. 3.............. 6.......M.S.406............-.............. 2
8.............. 1.............. 9.......Bloch 152......... 12............ 3
9.............. 3.............. 3.......M.S.406............-.............. -
Chartres...................10......M.S.406............-.............. -
Etampes...................3........M.S.406............-.............. -
................................110......................20........... 158
Naposledy upravil(a) Haness dne 2/1/2006, 12:39, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

nasi letci ve Francii udajne tvorili plnou 1/3 ze vsech pilotu, co meli Frantici k dispozici, to je hodne zajimavy cislo :!:

jinak k tem sestrelum... tam se da asi jenom spekulovat, protoze system overovani sestrelu byl ve Francii metodou "jedna pani povidala", taky jsem zaslechl, ze se sestrely davaly tak, ze pokud nepritele sundali dva piloti spolu, dostali ho oba jako sestrel a ne kazdy pulku, jako v anglii...
proto se treba u Periny lidi dohadujou, kolik jich sundal opravdu, Accart uvadi tusim 12, Perina sam 14 a videl jsem i cislo 16 v predmluve nejaky knizky, kdo vi...
válka je vůl
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Já mám vruce taky záznamy které každý uvádí jiná čísla, jeden je francouzský a jeden český archiv, jak píšeš u toho Peřiny tak tady se uvádí že podle francouzů sestřelil celkem 14 letadel (12 ve spolupráci-jak je v té tabulce), český uvádí že sestřelil 14 letadel, ale 3 samostatně a 11 ve spolupráci :roll: je to rozporuplné...zase něco jiného,nebo stejného co jsme řešili u Marseilla
Máš pravdu je to podle toho jak to každé letectvo připisovalo, a tento styl psaní že ve spolupráci se připsal každému letci jako jeden sestřel se psal jen na stroj, úřední záznamy je potvrzovaly jako zničené ve spolupráci,ale to nevím jistě.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Odpovědět

Zpět na „Letectvo“