Starší válečné filmy SSSR

Filmy, dokumenty, knihy, publikace s válečnou tématikou, TV tipy.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Rubas
Příspěvky: 3
Registrován: 31/3/2010, 22:30

Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od Rubas »

Mám dotaz. Daly by se někde sehnat, nebo mohl by někdo vypálit starší sovětské válečné filmy " V týlu nepřítele" - 3 díly a "Dumka o Kovpakovi" - 3díly. Na netu jsou odkazy, že tyto filmy existují, ale už nejde dále zjistit, kde se dají sehnat. Máte někdo informace, kde se tyto starší skvosty dají sehnat???? Tu "Bránu k domovu" taky sháním, ale zatím marně. Díky za každou informaci.
Uživatelský avatar
Sancho
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 201
Registrován: 28/7/2010, 23:03

Příspěvek od Sancho »

Filmag už druhým nebo třetím rokem vydává do trafik válečné filmy a seriály za tuším cca 40kč/kus, DVD v papíru. Pokud to od nich ještě nevyšlo tak na 100% vyjde (dřív nebo později).
Si vis pacem, para bellum
pago
Příspěvky: 2
Registrován: 21/2/2012, 00:24

Příspěvek od pago »

Jeden naprosto perfektní film z Ruska je "Pevnost Brest", našel jsem ho v tomto žebříčku válečných filmů
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od badaxe »

Jen je škoda, že v příběhu o hrdiné obraně je vynecháno, že pevnost v roce 1939 dobyli němci, následně její část předali sovětům, přičemž se uskutečnila známá spojenecká přehlídka němců a sovětů a teprve o něco později, když se oba spojenci rozhádali se uskutečnila ona obrana o které se mluví. Poláci pevnost hájili v roce 1939 a proto byla dost poničená, takže sověti se bránili v už poškozené části z předchozí polské obrany (část pevnosti na západním břehu drželi němci už od roku 1939).
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od Pátrač »

Myslím si, že jediný válečný film který ze staré doby v sovětské kinematografii má nějakou cenu je OSUD ČLOVĚKA. Ten je podle mého názoru skvělý. Možná ještě HVĚZDA. A ještě jsem kdysi viděl film o několika průzkumnících, kteří uvíznou v obsazeném městě. Postupně všichni zahynuli.

Jinak jsem poměrně ostražitý ale podívam se na cokoliv, co se mi dostane do rukou.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Milda
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 8/5/2007, 20:03
Bydliště: Litoměřice

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od Milda »

Už neznám jméno filmu: kobyla s hříbětem je v řece, hříbě se začne topit ve vodním víru, skočí a zachrání ho mladý chlap, sám při tom zahyne. Nejsem si jistý, zda to není válečný povídkový film. Silný film o tom hříběti!
Obrázek
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od Destroyman »

Když už se tu bavíte o starých ruských filmech možná by vás mohl zajímat jeden z chruščovovské éry s krkolomným názvem "Žádám na sebe palbu" (nebo Žádám palbu na sebe, nebo tak nějak). Je tam zpodobněn víceméně pravdivý příběh partyzánů u Brjanska, kdy partyzáni byli částečně rozlezlí po lesích a částečně působili coby agenti na německém letišti. Ti agenti byly ruský pradleny a taky jeden Čech (no, spíš poločech, prostě sudeťák, máma Němka, táta Čech, tak holt musel k Luftwaffe) Vendelín Roblička, který na letišti sloužil jako účetní.
Pamatuju si bezva scénu, která asi měla vykreslit originál Němce jako zvířata a Robličku (prozatím ještě ne partyzána) jako nešťatného vojáka. Představte si: Kasíno. Němci chlastaj šampus a tančej. Číšnice: znechucená Ruska. Zatímco Němci řádí jak černá ruka a řvou jak na lesy, Roblička tiše sedí v koutě a skromně si objedná pivo. Dostane Smíchovskou dvanáctku (fakt originál flaška, to jsem zaznamenal pečlivě) a prohlásí "ach domov". Na dotaz zda si dá ještě jedno odpoví "už ne, děkuji mnohokrát, omluvte mou ruštinu, ještě není dokonalá". Číšnice je stále ještě profesionálně znechucená, ale na Robličku se aspoň přece jen malilinko chápavě usměje.... Střízlivý Roblička odchází, zatímco Němci jsou na totálně plech.
Prča je, že to byla fakt pravda. Účetní Vendelín Roblička skutečně sloužil v Luftwaffe, skutečně se spřáhl s partyzány a dodával jim informace, mj. o chystaných protipartyzánských výpravách a tak mnoha Rusům zachránil život. Nakonec mu hořela koudel u zadku, tak k partyzánům přeběhl a když se převalila fronta, chtěl do Svobodovy armády. Jenže si ho vzala do prádla GRU, vyškolila ho na skutečného agenta a shodila s vysílačkou na padáku do Čech - a to dokonce dvakrát! Na konci války Roblička válčil v Pražském povstání, ale nakonec dopadl špatně. Po válce pořádnou práci nesehnal (pořád chodila udání, že sloužil ve wehrmachtu a nepomohl ani vstup do KSČ), tak nádeničil a nakonec ho zavřeli. Když ho pustili, měl podlomené zdraví, odstěhoval se do Ostravy, kde ho nikdo neznal a pracoval jako řidič tramvaje. Pak se však po letech ozvali kamarádi partyzáni, začal se točit onen film, Roblička na něm dokonce pracoval jako poradce a i Tonda Novotný pro něj nějakou medaili našel... :-?
さようなら。
Milda
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 8/5/2007, 20:03
Bydliště: Litoměřice

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od Milda »

Snad to vemete jako srandu, ale prý pravdivou. V jedné vesnici na severu protektorátu byl mladý kluk se smíšené rodiny. Snad německá bába ho ukecala, a dal si německé občanství. Jasný, že hned rukoval, a šup na východ. Byl první den na frontě, a rusové spustili varhany. Byla to pro nezkušeného vojcla taková hrůza, že vlezl na poli do nějaké betonové trubky, a tam zůstal. Najednou ho někdo tahal za nohu ven z trubky. Rozesmátej ruskej voják, řehtal se jak o závod. Čerstvej němec si totiž trošku víc ,,cvrnkl,, do kaťat a smrděl jak tchoř. Vyprávěl prej v hospodě, že ho táhli takovej kus cesty do světa, nevystřelil ani jednu patronu, a hned padl do zajetí a ještě s takovou ostudou. Myslím, že byl ale rád, že to takhle ,,blbě,, dopadlo, a zůstal živ. Místo radši nepíšu. Vše mám od kamaráda. :D
Obrázek
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od badaxe »

Myslím že správný název filmu je "Soustřeďte palbu na nás" a je z roku 1965, jestli je to ten jehož děj popisuje Destroyman si nejsem jist, viděl jsem ho už neskutečně dávno a osobně si myslím že děj byl jiný, protože šlo o jednotku v obraně, která ve chvíli kdy němec už byl v jejich obraném perimetru požaduje o palbu dělostřelectva na ně, s tím že sice zahynou ale němce vezmou s sebou.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od kopapaka »

badax: oni to budou dva filmy s podobným názvem...
http://www.vojna.net/portal/printview.php?t=163&start=0
Destroyman píše:Právě u Filmagu vyšel první díl dalšího ruskýho filmu ze šedesátejch let - Žádáme palbu na sebe. Tenhle film je na rozdíl od desítek jinejch zajímavej tím, že do značný míry popisuje události, který se skutečně staly. O co šlo?
Někdy na přelomu let 1941-42 vznikla u německého letiště Sešča (ve filmu Seča) nedaleko Smolenska unikátní partyzánsko-zpravodajská síť, která patrně neměla nikde obdoby. Tvořili ji partyzáni v lesích, ruský pradleny a kuchařky na letišti, polští pomocní dělníci a také tři Sudeťáci - poddůstojníci Luftwaffe Herna, Beisler a Roblička. Šéfovali tomu velitel partyzánů Dančenkov, pradlena A�?a Morozovová a účetní proviantího skladu Vendelín Roblička. A dělali dost velký věci, ne jen nějaký to obligátní stříhání telegrafních drátů. Přes partyzánskou vysílačku dodávali do Moskvy zpravodajský informace, pradleny na letiště pašovaly magnetický miny, který polští dělníci strkali do pumovnic bombarďáků a nakonec šoupli k letišti radiomaják, kterej přesně dirigoval noční nálety ruskýho letectva na Sešču. Ty byly tak účinný, že v předvečer bitvy u Kurska byla Sešča jako základna totálně vyřízená. Pak se jim ale gestapo dostalo na kobylku a - odskákali to hlavně Poláci. Roblička stačil zdrhnout k partyzánům a Herna a Beisler byli nedlouho před tím převeleni, takže měli taky kliku. Když se převalila fronta, vzala si Robličku do prádla GRU a dokonce dvakrát (!) ho padákem vysadila nad Protektorátem, kde Roblička zorganizoval zpravodajskou síť (co by za to Gabčík s Kubišem dali). Konec války prožil na pražských barikádách.
Po válce se Roblička celkem zoufale snažil najít nějaké uplatnění, pořád na něj chodila udání, že sloužil u Luftwaffe, Roblička k tomu docela dost chlastal a nakonec ho komunisti ve vykonstruovaném procesu zavřeli. Patrně se za něj ale přimluvili soudruzi z Moskvy, protože dostal "jen" asi dva roky a navíc v normální base a ne někde v Leopoldově nebo na uranu. Po propuštění se usadil v Ostravě, kde dlouhá léta pracoval jako řidič tramvaje - takže je dost možný, že Moryho a Marťase vozil do školy bývalý obergefreiter Luftwaffe a kapitán Rudé armády!!!
A teď k filmu: První díl je - jak už to v ruských filmech chodí - zoufale nudný a rozvláčný. Věnuje se hlavně osudům Ani Morozovové a popisuje, jak to v okolí takového letiště chodilo. Je to skoro na spánek, zajímavý je jen to, že ne všichni Němci jsou vykreslený jako vypatlaný idioti (ale pár se jich tam taky najde). S Robličkou tam jsou dvě scény (ale v dalších dílech toho asi bude víc, neb v seznamu herců je uvedenej dost vysoko):
1) Asi bylo potřeba Robličku a jeho kumpány vydělit z masy zlých Němců. Tož to režisér vykreslil - v hospodě, jak jinak. Všichni Němci cosi slavěj, řvou a chovaj se jak zvířata. Ne tak Beisler a Roblička. Objednají si dva smíchovský lahváče a tiše vzpomínají na domov. Beisler se o Robličkovi obdivně vyjádří, že je starý lišák, protože jeho táta je Čech. Ze scény plyne naučení, že už v šedesátejch letech měli Češi v Rusku pověst starejch pivařů, který si svou oblíbenou pivní značku seženou i na východní frontě.
2) Roblička přijde před kuchy�?, nechá si vyvolat jednu z ruskejch kuchařek a řekne jí, ať někam zmizí, protože ji hledá gestapo. To je pravda, tímhle skutkem se Roblička u partyzánů dost dobře zapsal. Ta holka byla totiž Židovka s falešnejma papírama, gestapo po ní fakt šlo a Roblička ji tímhle kouskem zachránil život - holka válku přežila a dokonce vyštudovala medicínu.
Nu a to je všecko
Náhodička, že?
:razz:
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od badaxe »

No náhodička by to byla, kdyby to na ten portál dal někdo jiný, ono pokud se (třeba) Destroyman spletl v roce 2009, pak se těžko něco dá vyargumentovat tím že stejný příspěvek vložil o tři roky později. Takže dokládat něco tím že stejný autor vložil stejný text už dříve mi připadá jako nesmysl.
Tím netvrdím že to co píše Destroyman nemůže být správně, nebo že neexistují dva filmy s podobným názvem. Ale argument jak ho předkládáš je slušně řečeno blbost, Stejnou logikou bych mohl něco dokládat tím že jsem to loni napsal někam jinam a tedy je to jasně pravda, neb to už někde zveřejnili.
No a jak by měl vypadat relevantní odkaz na potvrzení? Třeba takhle : http://www.dvdvnovinach.cz/casopis/filmag/27/
film s jménem které uvádí Destroyman tedy opravdu existuje. Dokládá to nikoli to že o něm napsal dvakrát, ale to že v odkazu je uvedeno datum kdy byl vydán a je to web dodavatele.

(příspěvky spojeny, a není to poprvé, ale naposledy, příště Ti oba smáznu) *T*
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od El Diablo »

Ten film sem neviděl, ale četl jsem knížku. Pamatuji si jednu historku z letiště, Roblička spal a sovětské letectvo provedlo nálet, byl vyhlášen poplach, ale nikomu se nepodařilo ho probudit. Probral se až bylo po náletu a zjistil, že nad sebou ve stěně, má díru po střepině, kdyby se v tu chvíli probudil a posadil tak ho to rozseklo...
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od josefg »

Milda píše:Snad to vemete jako srandu, ale prý pravdivou. V jedné vesnici na severu protektorátu byl mladý kluk se smíšené rodiny. Vše mám od kamaráda. :D
Na VGJŽ v Moravské Třebové měli podobný případ, "prajzák" na konci války narukoval k wermachtu a v prvním boji padl do zajetí, při transportu utekl a vrátil se domů, do konce války se skrýval a po válce dostal povolávák do české armády. Narukoval plnil si vzorně povinnosti, aby nevyčníval a na konci vojny dostal jako vzorný voják neodmítnutelnou nabídku (více méně rozkaz) stát se důstojníkem z povolání, nechtěl a upozorňoval na svou minulost, velitel mu řekl, že republika umí odpouštět. tak sloužil dotáhl to na majora a až v době pěrstrojky a glasnosti se v putyce připil a řekl že si od příbuzných v "rajchu" objednal stavebnici UL a poletí se za nimi podivat. Během týdne ho z armády bez poct vyhodili. Přišel 89. , byl rehabilitován povýšen na podplukovníka a tak jsem ho potkal ve vojenských lázních Teplice. Nebyla to úplná náhoda, jeden kolega ho tam poznal a se slovy sbíráš příběhy válečných veteránů a on ve válce bojoval, běž se ho poptat. Tak jsem za ním šel a dědek mne málem překousl :D až když zjistil, že to z mé strany není žádná provokace a že o něm nic nevím povídá, bojoval jsem, ale na špatné straně. :) pak se rozvyprávěl. Jinak důstojníků nebo civilů zaměstnaných v čs armádě, kteří měli minulost třeba HJ jsem poznal víc.
Obrázek

read between lines, read between lies
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Starší válečné filmy SSSR

Příspěvek od El Diablo »

badaxe píše:No a jak by měl vypadat relevantní odkaz na potvrzení? Třeba takhle : http://www.dvdvnovinach.cz/casopis/filmag/27/
film s jménem které uvádí Destroyman tedy opravdu existuje. Dokládá to nikoli to že o něm napsal dvakrát, ale to že v odkazu je uvedeno datum kdy byl vydán a je to web dodavatele.
http://www.csfd.cz/film/84191-privolame-na-sebe-palbu/
Vendelín Roblička:
http://www.facebook.com/events/284869424864749/
Kniha:
http://books.google.cz/books/about/Rezi ... edir_esc=y
Odpovědět

Zpět na „Filmy, dokumenty, knihy“