The German

Filmy, dokumenty, knihy, publikace s válečnou tématikou, TV tipy.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

The German

Příspěvek od Klot »

Prima krátký letecký WWII filmek od Nicka Ryana. Za pozornost stojí zejména fakt, že trikové animace dělal sám autor. Můžete posoudit, o kolik jsou horší než v holywoodských blockbusterech. Mimochodem, marně pátrám v paměti, jestli jsem v některém filmu viděl obloukové (a tedy reálné) trajektorie střel...
V jedné ze dvou hlavních rolí Toby Kebbel, který si zahrál například v Čarodějově učni, Princi z Persie i ve Spielbergově War Horse. Němce hraje Christian Brassington, ten si střihl roličku například v Easy Virtue (česky Lekce neslušného chování).

http://vimeo.com/31202906

A tady je dokument o natáčení a o výrobě efektů - taky velmi povedené.

http://vimeo.com/5996453
karaya1
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 488
Registrován: 1/1/2005, 12:57
Bydliště: Brno

Re: The German

Příspěvek od karaya1 »

Je to docela pěkný, ale když už si autor hrál s takovýma věcma jako jsou obloukové trajektorie střel, mohl se trochu zamyslet nad příběhem samotným. Ani by mi tolik nevadilo, že evidentně v B-of-B lítaj chlapi na Spitech Mk.V a že trupové znaky jsou fiktivní (autor to ostatně v komentářích vysvětluje), ale samotný základ příběhu (dva stíhači doletí až do Irska) je postavený na vodě - vždyť by tam stodevítka ani nedoletěla...
W44
svobodník
svobodník
Příspěvky: 30
Registrován: 25/7/2009, 01:43

Re: The German

Příspěvek od W44 »

Vizuálně krásné, mile překvapivý závěr. Jen mě trochu unavuje ona "rutina": stíhači se utkají, pár messerschmitů spadne, pár spitfirů je poškozených. viz scéna s palbou na křídlo messe a následně naopak. v prvním případě je křídlo pryč, v druhém pár direk a rozbitá přístrojová deska.
mk.v snad ještě neměl kanóny v křídlech myslím?
Vyslověně "ekl" byl záběr kdy obě letadla nízko nadzemí padají ve spirále k zemi, načež obě (bez jednoho křídla) přistanou "na břicho". Plus klišé, zbabělý prosící něměc...
Naposledy upravil(a) W44 dne 5/12/2012, 21:48, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Re: The German

Příspěvek od Hans S. »

No...do Irska asi ještě ano :) Horší by to bylo s cestou domů :D
W44
svobodník
svobodník
Příspěvky: 30
Registrován: 25/7/2009, 01:43

Re: The German

Příspěvek od W44 »

jak je to stím spitfirem? který byl ve filmu a který tam skutečně byl?
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Re: The German

Příspěvek od M1A2 Abrams »

Tenhle film mi pripomel jeden jinej film, je to snimek kreslenej o pilotu RAF a pilotu LW, kteri se mydlili do posledniho naboje. A kdyz uz nemeli naboje, tak se promenili v monstra a pustili se do sebe rucne.
Za tu kravu si nemuzu vzpomenout jak se ten film jmenoval :-x
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
Uživatelský avatar
p3tris
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1372
Registrován: 24/6/2011, 12:46
Bydliště: Vodňany
Kontaktovat uživatele:

Re: The German

Příspěvek od p3tris »

W44 píše:jak je to stím spitfirem? který byl ve filmu a který tam skutečně byl?
Na 99% to byl Spitfire Mk.Vb s kulatou směrovkou, ty už právě měli v křídlech i 20mm Hispana. Bitva o Británii už to tím pádem být nemohla, pětky byly zařazeny do služby až v roce 1941. Další věc je, že má Spit pozdější šedo-zelenou kamufláž a ne hnědo-zelenou.

Mezek je očividně "Éčko". To nechám na místních expertech na Luftwaffe, jestli ještě v roce 1941 nad Británií lítaly.

Ten bombardovací svaz jsou He-111, takže v takovýmhle množství ve dne v roce 1941 už asi ne.

Mimochodem, už tady bylo zmíněno, že CGI triky, které si nezadají ani s Hollywoodskou "AAA" produkcí si tenhle pán dělá sám. Zkuste i jeho další film s letadlama A Lonely Sky.
Mustang
Příspěvky: 8
Registrován: 2/8/2012, 09:08

Re: The German

Příspěvek od Mustang »

Podle mne je to hrozná blbost a celkem nepovedená i graficky. Hlavně třeba ty ovládací plochy při manévrech. Supermarine je zmršenec ale klidně to může být verze Spitfire Mk.IB, pokud si dobře pamatuji tak první verze s kanóny. Vyrobeno tak okolo 20 kusů přibližně v půlce roku 1940. Nicméně ty kanóny mají i další podobné verze jako Spitfire Mk.IIB, Spitfire Mk.III atd. Messerschmitt je pravděpodobně verze Bf 109 E, ale třeba chladiče jsou hodně nepovedené. Nebo jsou přímo z pozdějších Bf 109 F.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17777
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: The German

Příspěvek od skelet »

p3tris píše:Mezek je očividně "Éčko". To nechám na místních expertech na Luftwaffe, jestli ještě v roce 1941 nad Británií lítaly.
matně si vzpomínám, že Galland zpočátku dával přednost starému "E" před "F" kvůli silnější výzbroji
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

Re: The German

Příspěvek od Klot »

p3tris píše: Mimochodem, už tady bylo zmíněno, že CGI triky, které si nezadají ani s Hollywoodskou "AAA" produkcí si tenhle pán dělá sám. Zkuste i jeho další film s letadlama A Lonely Sky.
Díky za odkaz, tohle jsem neznal a osobně bych řekl, že z hlediska filmové stavby a "příběhu" je to nejlepší Ryanův filmek.
Mustang píše:Podle mne je to hrozná blbost a celkem nepovedená i graficky. Hlavně třeba ty ovládací plochy při manévrech. Supermarine je zmršenec ale klidně to může být verze Spitfire Mk.IB, pokud si dobře pamatuji tak první verze s kanóny. Vyrobeno tak okolo 20 kusů přibližně v půlce roku 1940. Nicméně ty kanóny mají i další podobné verze jako Spitfire Mk.IIB, Spitfire Mk.III atd. Messerschmitt je pravděpodobně verze Bf 109 E, ale třeba chladiče jsou hodně nepovedené. Nebo jsou přímo z pozdějších Bf 109 F.
Proč tak příkře odsuzovat - "hrozná blbost" ? 99% diváků nemá ani potuchy, o jaké typy letadel se jedná a je jim to fuk. Ten film je pravda jednodušší, ale primárně o tom, že Irsko bylo vůči Británii a Německu neutrální (i když ve skutečnosti výrazně pro-německé) a o tom, jak se vlivem této okolnosti při nouzovém přistání změní postavení nepřátel vůči sobě. Nic víc, nic míň.

Příspěvky spojil kopapaka
karaya1
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 488
Registrován: 1/1/2005, 12:57
Bydliště: Brno

Re: The German

Příspěvek od karaya1 »

Hans S.: nojo, z Cherbourgu to je do Irska jen 400 kiláků vzduchem, to dá i Emil, omluva :wink: Druhá věc je, co by se muselo stát, aby Němec doletěl z běžných oblastí bojů až do Irska, každý pilot (nejen Luftwaffe) se snažil unikat směrem domů (pokud mu to jeho soupeř povolil, na paměti mi teď vytanul třeba první sestřel Witolda Urbanowicze). Hlavně když se mohl schovat v mracích.
Klot píše:Ten film je pravda jednodušší, ale primárně o tom, že Irsko bylo vůči Británii a Německu neutrální (i když ve skutečnosti výrazně pro-německé) a o tom, jak se vlivem této okolnosti při nouzovém přistání změní postavení nepřátel vůči sobě. Nic víc, nic míň.
Chápu, že celý krátký film má nějaký smysl, nějakou pointu, kvůli které byl dělán. (Že Irsko internovalo letce obou stran, bylo oficiálně neutrální a ze soupeřů se stali "kolegové".) Jenže převedení záměru do skutečnosti se moc nepovedlo, nepodařilo se mi dohledat, že by nějaký německý stíhač spadl nad Irskem. Heinkely 111, Junkersy 88, Condory - to jo. Ale Bf 109 ani jedna...
Chápu i to, že by to pak nebyl "sexy příběh" o dvou stíhačích, ale reálný případ (nad Irskem spadl He 111 i Hurricane, který jej sundal) by potěšil určitě víc.
p3tris píše:bombardovací svaz jsou He-111, takže v takovýmhle množství ve dne v roce 1941 už asi ne.
Určitě ne. Za dne to už na podzim 1940 na sebe museli vzít Jabos, bombardéry se přesunuly pod roušku tmy. Na jaře 1941 se nic nezměnilo.
Mustang píše:Supermarine je zmršenec ale klidně to může být verze Spitfire Mk.IB, pokud si dobře pamatuji tak první verze s kanóny. Vyrobeno tak okolo 20 kusů přibližně v půlce roku 1940.
Mk.IB byla původně jen s Hispany. Až když to bylo 19. sqn k vzteku, že se jim kanony zasekávaly a stíhači tak zůstávali bezbranní, byly do služby uvedeny i Spity, které kromě kanonů měly i staré dobré Browningy. To už ale velké denní boje s Heinkely byly pryč.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: The German

Příspěvek od Lord »

Přečetl jsem debatu, a na snímek se také podíval. Nebudu hodnotit jestli tam byl správný typ letadla, neb se v tom moc nevyznám. Ale můj amatérský dojem ... že jde o triky je vidět, záběry nejsou plynulé, někdy mi to přijde trochu trhané, pozadí se "promítá". Na druhou stranu se samozřejmě musí ocenit, že na to, že to dělal sám zřejmě se skromnými prostředky, to není o mnoho horší než hollywoodské triky a je to akční!
Ale třeba Tmavomodrý svět mi přišel "realištější".
http://www.youtube.com/watch?v=nkHTQKWrdj0

Co se týče příběhu, krátký se snahou o pointu. Můj dojem - britský vlastenecký rybízek bojovně zapálený, naštván sestřelením kamaráda, poškodí německou stíhačkou, a když mu dojdou náboje, tak se pokusí o taran, přitom zničí i svůj stroj, přistání na louce jakoby nic - pak se honí na zemi, bitka, fricek s pistolí na spánku prosí, tak ho nechá žít a Irové se k tomu postaví všelijak? Dobrej mišunk :cry: Asi to má ukázat paradoxy války a british geroje.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17777
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: The German

Příspěvek od skelet »

Dle všeho je Nick Ryan Ir, takže z vyzdvihování britských gerojů bych jej "neobviňoval". Takže jen snaha o akčnost a drama
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: The German

Příspěvek od Tempik »

M1A2 Abrams píše:Tenhle film mi pripomel jeden jinej film, je to snimek kreslenej o pilotu RAF a pilotu LW, kteri se mydlili do posledniho naboje. A kdyz uz nemeli naboje, tak se promenili v monstra a pustili se do sebe rucne.
Za tu kravu si nemuzu vzpomenout jak se ten film jmenoval :-x
To co myslíš se jmenuje Path of Hate http://www.youtube.com/watch?v=kSP_2mZ2ZKU
Ale nesedne to každému, je to tak divný a přitom tak dobře udělaný, že ani sám nevím, jestli se mi to líbí, nebo ne. Zážitek to je ale na těch 10 min solidní.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: The German

Příspěvek od Lord »

skelet píše:Dle všeho je Nick Ryan Ir, takže z vyzdvihování britských gerojů bych jej "neobviňoval". Takže jen snaha o akčnost a drama
Napsal jsem jen svůj subjektivní pocit. Ve skutečnosti jsem z toho závěrečného rozhovoru zase tolik nepochytil :oops:
Nicméně pocity z toho můžou být opravdu smíšené :neutral:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17777
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: The German

Příspěvek od skelet »

Tempiku: po vizuální stránce je to super, ale jinak ten dotyčný asi bere drogy :lol:
Lord: Však to nebyla výtka.. ten taran už byl "moc". Ten prosící Němec mi nevadil, prosil by asi každý na jeho místě
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: The German

Příspěvek od Skeptik »

Pánové či dámy. Domníváte se že má smysl rozebírat JAKÉKOLI filmové ztvárnění vzdušného boje vedeného moderními stíhací mi letouny?
Poz. A v tomto kontextu považuji za moderní všechny jedno plošné letouny s rychlostí nad 400 km/h.
Problém je v tom, že vzdušné souboje jsou vždy považovány za něco velmi dynamického a akčního. Tedy ne že by nebyly, ale problém je právě v té rychlosti. Souboje, kdy se jeden letoun držel za druhým ve vzdálenosti několika desítek metrů a "zasypával" ho dávkami z kulometu, patří do počátků používání letadel. Ale to, co je možné při rychlostech kolem 150 km/h není možné při rychlosti 400 a více.
No a zobrazit souboj, kdy se dvě letadla o rozpětí 10 m "honí" po obloze snažíce se najít střeleckou pozici a vzdálenost mezi nimi se pohybuje ve stovkách až tisících metrů zas až tak akční není. Představte si pohled na letadla vzdálená od sebe 100 násobek jejich velikosti a prohlašte to za AKČNÍ :)
Vzdušný souboj viděný zvenčí je totiž poměrně "nudná" záležitost.
A o skutečně moderních soubojích BVR už vůbec nemluvím.

POZOR, pro detailisty, neříkám, že za WWII se k sobě letadla nepřiblížila na desítky metrů. To e samozřejmě stávalo. Jenže to bylo ve většině případů naplnění pravidla "SUNDÁ TĚ TEN, KTERÉHO JSI NEVIDĚL".

No a zobrazit hrdinu filmu, jak se zezadu přibližuje k nic netušícímu nepřátelskému letci, aby jej zblízka a zezadu zabil ....
Jistě uznáte, že TO se do filmu nehodí :(
Naposledy upravil(a) Skeptik dne 9/12/2012, 11:05, celkem upraveno 3 x.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11572
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: The German

Příspěvek od Zemakt »

Path of Hate: já jsem nadšen :up: :)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Filmy, dokumenty, knihy“