SAS - Special Air Service

SAS, SGS9...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

SAS - Special Air Service

Příspěvek od Haness »

SAS - Special Air Service

SAS – Speciální vzdušná služba…nevím jak moc je tahle jednotka známá nebo neznámá,ale myslím že když se o nich něco napíše tak to nikomu vadit nebude.

Myslím že SAS je jedna z nejdéle působících a co se určení týče nevariabilnějších jednotek. Specialisté z SAS musí být schopni čelit jakékoliv situaci (je mi jasné že řeknete že to každá speciální jednotka),ale SAS se liší tím že oni jsou vycvičeni tak aby operovali v každém prostředí ať už to jsou místa vysoko v horách, hluboko v poušti, daleko od pevniny na širém oceáně, nebo v husté městské zástavbě. To je to čím se odlišuje SAS od ostatních spec. jednotek.

Dám příklad třeba v Americe protiteroristické operace ve městě pokrývají jednotky jako je třeba SWAT (Special Weapons and Tactics) a vojenské záležitosti jako je třeba osvobození rukojmí z rukou teroristů někde v Africe je v rámci jednotek jako jsou třeba SEALS (speciální jednotka námořní pěchoty)

Jenže SAS se neomezuje jenom na protiteroristické operace jako jsou třeba ty pro osvobození rukojmí. Vojáci z SAS musí jsou používáni na velké množství druhů operací jak pro armádu tak pro policejní složky.

Ale jak to s SAS začalo?

Podnět k založení takovéto jednotky dal v roce 1940 pplk. David Stirling, který měl představu o vytvoření přepadové skupiny která by působila za nepřátelskými liniemi.Proto přelezl vysoký plot, obešel stráže a předložil své plány zástupci náčelníka štábu gen. Ritchiemu. Tyto plány pak dostal k nahlédnutí gen. Auchinleck a s jeho svolením byla založena SAS.
Prvním Strilngovým spolupracovníkem se stal Paddy Mayne, elitní voják,skvělý důstojník a výborný sportovec. Paddy Mayne byl opravdu jedinečným vojákem, vyznačoval se osobní statečností a oddaností, byl mnohokrát vyznamenán a také byl ve vězení za to že uhodil nadřízeného důstojníka. Bohužel zahynul v roce 1955 když havaroval v autě.

Nejznámější nasazení SAS za WW2 jsou ta když kolony s vozidly SAS, džípy Willis které byly těžce vyzbrojeny projížděly pouští, hluboce za nepřátelskými liniemi a napadaly německé cíle, známé jsou rychlé přepadové útoky na německá letiště v severní Africe, ale i jiné.

Bohužel SAS byla po válce rozpuštěna, pže jí nebyla „potřeba,“ ale byla však znovu založena v roce 1951 z jednotky Malajských skautů, kteří se nyní přejmenovali na 22.SAS.

Po WW2 se zapojily do bojové činnosti v mnoha zemích jako Borneo, Omán, Aden.Během konfliktu v Adenu se vyznamenali především odstřelovači SAS kteří z města Crater udělali takřka město duchů. Ve městě se totiž velice rušně pohybovali nepřátelští vojáci kteří mnohdy terorizovali místní obyvatele, jejich bezstarostný pohyb pramenil z pocitu bezpečnosti za zdmi města, jenže snipeři (nejen z SAS) za několik dní dokázali eliminovat tolik nepřátelských vojáků že se ostatní během dne jen velice málo opovážili vyjít ven.

V Ománu si vojáci z SAS zažili řadu bojů a řada z nich také padla, při nepokojích v Ománu bojovali proti komunistickým rebelům, po ukončení bojů SAS zůstali na místě a doprovázeli Skupiny občanské pomoci které třeba navrtávaly zemi a vytvářely tak hojné prameny pro pouštní krajinu s velkými zásobami podzemní vody. Poválečné úkoly SAS spočívaly v pomoci při rozvoji země.
Ve válce o Falklandy plnila SAS roli především jako průzkumný oddíl. Zajišťovali bohaté zpravodajské informace, především jako podklady pro vyloďovací operace a o síle argentinské posádky v určitých místech. Zapojili se také do útočných akcí jako byl třeba útok na argentinské letiště na Pebble Island. Bohužel také zde utrpěla SAS ztráty, největší asi při pádu vrtulníku který převážel část jednotky z jedné lodě na druhou – zahynulo 18 mužů.

V Perském zálivu dostala SAS úkol stejný jako za WW2, pouštní dálkové hlídky jezdily hluboko za nepřátelskými liniemi a napadaly iráckou infrastrukturu. Jejich hlavním úkolem se také stalo hledání iráckých raket SCUD a jejich ničení, údajně se také díky tomu Izrael nezapojil do války.Jejich vybavení bylo podobné jako to za WW2 také to byly džípy, nyní Land Rovery vybavené kulomety Browning cal .50, kulomety GPMC, granátomety M203, protitankovými střelami Milan a různými systémy pro zaměření cíle, nebo udáni pozice atd. Dále používali motorky Honda 250 – jejich úkolem bylo jezdit před kolonou a zjišťovat nepřátelské vojáky a případné nebezpečí.
Během dne se kolony maskovaly maskovacími sítěmi a jinými prostředky, účinky těchto prostředků byly opravdu skvělé, já sám mám fotku kde stojí voják u zamaskovaného džípu, ten ještě vidět jde, ale jen o několik metrů za ním jsou zamaskované další vozidla a ty už vidět nejdou.Jak účinné bylo toto maskování dokládá incident kdy irácký Gaz vjel přímo doprostřed uskupení zamaskovaných vozidel SAS, jenže když si posádka uvědomila co se děje bylo pozdě, vojáci SAS už Gaz viděli z dálky a ihned poté co vjel doprostřed uskupení zahájili palbu, 3 ze 4 iráckých vojáků zabili a jediného který přežil nechali převést k výslechu do Saudské Arábie pže měl u sebe množství map a mohl posloužit mnoha informacemi.

SAS je už po dlouhou dobu dislokována také v Irsku, kde bojuje proti teroristů z IRA (Irská republikánská armáda)


Struktura a výcvik SAS

Celá skupina SAS se dělí na 6 skupin:

Horské vojsko – Mountain Troop: jak už název nepovídá, tato skupina se soustřeďuje na boj v horách k tomu jsou vojáci této skupiny cvičeni k dovednostem v horolezectví, lyžování, přežití v horských podmínkách a stejně tak boj a podpůrná činnost v tomto prostředí. Důležitým článkem výcviku je také přežití v horském prostředí.

Lodní vojsko – Boat Troop: tato skupina se specializuje na boj v prostředí vody, jejich dovednosti musí být takové aby mohli útočit jak z moře tak na moři.Vojáci jsou cvičeni v bojových technikách na moři, jak správně používat zbraně v tomto prostředí, důležitý je také potápěčský kurz.

Vojsko vzdušných výsadků – Air Insertion Troop: vojáci této skupiny jsou školeni ve vysazovaní z různých typů letadel a skoků z různých výšek za pomocí rozdílných technik. Musí být schopni skoků z velikých výšek, ale i na druhou stranu z výšek velice malých.

Mobilní vojsko – Mobility Troop: tato skupina operuje s pomocí různých druhů vozidel, učí se technikám boje z těchto vozidel,jako střelba za jízdy z těžkých zbraní jako kulomety cal.50,nebo granátometů.Musí také zvládat ty nejsložitější opravy svých vozidel

-------------------------------------------------------------------------------------Protiteroristická jednotka: Tato skupina byla založeno po událostech které se staly na Olympijských hrách v Mnichově roku 1972. Bylo to asi tak že SAS dostala za úkol vyškolit skupinu mužů kteří by se specializovali na boj proti teroristů v městské zástavbě a v budovách,ale i jiných objektech jako jsou letadla, autobusy,vlaky a jiné. Stejně jako zbytek skupin i oni jsou vybaveni těmi nejmodernějšími prostředky.
Své kvality prokázala tato skupina třeba v roce 1970 v Mogadišu kde bylo uneseno letadlo Lufthansy, nebo v roce 1980 když bylo obléháno Íránské velvyslanectví v Londýně. Vojáci jsou školeni různým výsadkům, z vrtulníků a jiných.učí se boje v letadlech – jak jsou rozčleněna letadla různých typů, jak do těchto letadel vstupovat a bojovat v nich, to stejné co se týče vlaků.PT jednotka má také své speciálně vycvičené snipery kteří většinou operují mimo hlavní jednotku – kryjí ji z dálky a zajišťují její postup v místech kde nejsou krytí.Tato skupina se zabývá hlavně událostmi co se dějí v Anglii.

Protirevoluční skupina: tato skupina je asi to stejné jako PT skupin, akorát že má ten rozdíl že je nasazována různě ve světě.

Vyjma posledních dvou skupin můžou vojáci projít výcvikem u všech 4 vojsk (troop.ů), když projdou tímto výcvikem můžou u dané skupiny zůstat nebo ne, každopádně obdrží odznak který potvrzuje že daným výcvikem prošli. Pokud se rozhodnou pro výcvik u PT, nebo PR skupiny je jim to samozřejmě umožněno,ale poté už u této jednotky musí zůstat a operovat v jejím rámci

Obrázek
znak SAS

Obrázek
džípy SAS

Obrázek
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Zbraně používané v SAS, jendotky používají především útočné pušky jako byla M16A1,ta byla vždy vybavena podvěsným granátometem M203, tato zbraň je nahrazována puškou brotské výroby L85A1, mnozí vojáci však proti tomu protestovali a během války v zálivu si M16ky nechali kvůli jejich palebné síle.

Proti-terorostické jednotky používají samopaly řady MP5 od firmy Hekler Koch, jsou to samopaly MP5 vybavené kolimátory, používány josu i tlumené verze SD, krátke verze MP5K PDW pro svou možnost skrytého nošení.
Odstřelovači používají pušky Tikka Finlander ráže.223,nebo nové AWP.

Obrázek
M-16 s M203

Obrázek
MP-5PDW

Obrázek
L85A1
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

Hanessi, netýká se to sice obsahu samotného článku ale máš tam malou chybičku.
Jednotky SEALs nejsou součástí Sboru námořní pěchoty ale speciální úderná komanda amerického námořnictva.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Já právě měl za to že SEALs jako vojáci v rámci námořnictva se řadí k námořní pěchotě.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

Haness píše:Já právě měl za to že SEALs jako vojáci v rámci námořnictva se řadí k námořní pěchotě.
Ono se to všeobecně dost plete, ale Sbor námořní pěchoty jako takový nepatří k námořnictvu i když se o to admirálové čas od času snaží, je to samostatná složka amerických ozbrojených sil. Stejně jako USArmy, USNavy nebo třeba USAF.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: SAS - Special Air Service

Příspěvek od Rase »

Obrázek

Členům elitní britské jednotky SBS (Royal Navy’s Special Boat Service), při nedávných bojích v severním Iráku, došla munice a byli nuceni k boji muže proti muži. Událost se podle deníku Daily Mail měla stát v blízkosti iráckého města Mosul (provincie Ninive), když se Britové vraceli z průzkumné mise na sběr informací. Záhy byli vojáci napadeni padesáti člennou skupinou bojovníků ISIS, kterým se podařilo vojáky obklíčit. Během boje se podařilo zlikvidovat 20 útočníků, ale britským vojákům brzy zbylo pouze deset nábojů a dostali se do bezvýchodné situace. V případě zajetí by je čekalo pouze mučení a dekapitace. Příslušníci SBS se rozhodlu bojovat dál, jen za pomocí bodáků, provizorních zbraní a někteří použili své zbraně jako kyje. Rozloučili se a vyrazili přímo proti nepřátelským bojovníkům v korytě řeky. Jeden britský voják zde pažbou zabil tři nepřátelské bojovníky. Jinému se dokonce podařilo nepřítele utopit v kaluži a dalšího eliminovat hozeným kamenem do obličeje. Ačkoliv se to zdá být neuvěřitelné, moment překvapení a brutalita útoku vojáků byla tak ohromující, že se zbytek příšlušníků ISIS rozutekl. Po pěti minutách boje muže proti muži, bylo zabito nebo vážně zraněno 12 nepřátelských bojovníků. Celkem boj trval přibližně 4 hodiny, 32 bojovníků ISIS bylo zlikvidováno a dva příslušníci SBS byli zraněni. Britové po boji museli urazit ještě 8 kilometrů, než se dostali ke kurdským liniím, kteří vojáky dovedli zpět na základnu. Kromě 2 postřelených vojáků, kteří museli být hospitalizováni, jednotka neutržila žádné ztráty nebo těžká zranění a zbytek skupiny se vrátil zpět do služby již po 2 dnech.

Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Special_Boat_Service
http://www.armyweb.cz/clanek/britsky-vo ... u-v-kaluzi
https://www.thesun.co.uk/news/3927954/b ... osul-iraq/
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: SAS - Special Air Service

Příspěvek od CAT »

Rase: Původní zdroj, který přinesl tuhle informaci mluví o SBS a ne o SAS...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: SAS - Special Air Service

Příspěvek od Rase »

Ha, diky, jestli mi date zdroj, tak to prepracuju
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: SAS - Special Air Service

Příspěvek od CAT »

Rase píše:Ha, diky, jestli mi date zdroj, tak to prepracuju
Třeba tady https://www.thesun.co.uk/news/3927954/b ... osul-iraq/
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Odpovědět

Zpět na „Speciální jednotky“