Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

5ac900dd780c3_ospreytrencharmor.jpg.86afd58fb2ac2a6b559f966435503f5c.jpg

Neprůstřelné vesty Britského Impéria

Idea byla taková, že hrdinní britští vojáci oděni do neprůstřelných vest, zaútočí na nepřátelská postavení, kulky se budou odrážet od jejich pancéřů a během deseti minut dobijí nepřátelské zákopy. Po zbytek dne budou vojáci moci popíjet čaj a radovat se ze snadného vítězství Britského Impéria nad špinavými Huny. Realita ale byla poněkud jiná. Oproti svým francouzským a německým protějškům, šel vývoj neprůstřelné ochrany v Británii poněkud jinou cestou. Místní vynálezci se totiž neomezovali pouze na kov, ale hledali i vhodné nekovové materiály, které by dokázaly svého nositele účinně ochránit. Vyvinuli kupříkladu hedvábnou vestu, která dokázala zastavit projektil o rychlosti až 180 m/s. Problém ale byl s dostupností základního materiálu, jelikož získat v době války hedvábí bylo velice komplikované. Výsledná cena těchto vest byla zhruba 25 dolarů, což je činilo v podstatě nedostupnými. Jinou variantou pak byla vesta vyrobená z 25 mm silného kompozitního materiálu, který byl složen z vrstev plátna, bavlny, hedvábí a zpevněn pryskyřicí. Již před propuknutím války, bylo možné v Británii zakoupit různé druhy neprůstřelných vest, vyráběných soukromníky, leč jejich kvalita nebyla vždy dostatečnou. V době války se vrchní velení armády o tyto neprůstřelné vesty velice zajímalo, vesty byly skupovány ve velkém a následně testovány. Ještě bych chtěl zmínit že Britové nikdy neměli v plánu vybavit neprůstřelnými vestami všechny své vojáky. Plány předpokládaly zhruba dvě neprůstřelné vesty na sto vojáků, právě z důvodu enormní finanční náročnosti.

Yielding a Rigid

V době války se vývojové práce v Británii ubíraly dvěma odlišnými směry, zvanými yielding (ohebný) a rigid (neohebný). "Yielding Armor" byl typ, který by se dal přirovnat ke středověkým prošívanicím a polstrovaným vestám. Řadí se sem i moderní konstrukce vycházející z kroužkových košil. Cílem tedy bylo vytvořit moderní obdobu těchto historických konstrukcí, které by dokázaly odolat moderním zbraním, přičemž by si měly zachovat maximální lehkost, ohebnost a co nejméně komplikovat pohyb svému nositeli. Hlavním materiálem, který byl u těchto ohebných pancéřů používán, bylo hedvábí nebo jiný vláknitý materiál, tkaný nebo vycpávaný. První konstrukcí byl chránič krku, který byl zkonstruován v Londýně pod záštitou Munitions Inventions Board. Tento límec byl velice vysoký a tak velice znesnadňoval svému nositeli pohyb. Dosahoval od ramen až k okraji přilby. Tento neprůstřelný límec byl také velice široký, až 5 cm a dosahoval hmotnosti 1500 gramů. Nákrčník byl vyhotoven z 24 vrstev japonského hedvábí, každá o hmotnosti 31 gramů, které byly následně sešité hedvábnou nití. Krycí vrstva pak byla tvořena tenkým plátnem v barvě khaki a okraje byly zesíleny tenkým železným lemem. Nákrčník pak byl doplněn čtyřmi koženými řemínky, na zadní straně (dva na krku a dva v podpaží). Tento nákrčník dosahoval stejné balistické ochrany jako britská střepinová přilba. Test provedený Ordnance Department prokázal, že tento materiál dokáže zastavit projektil vypálený z pistole o rychlosti 180 m/s. Britská armáda se rozhodla zavést tyto neprůstřelné límce v počtu 400 kusů na divizi (1915-1916). Brzy se ale ukázalo že tyto límce nejsou tak užitečné jak se prve soudilo. Příčinou byly specifické podmínky zákopové války a také vysoká cena. Navíc jak již bylo zmíněno, bylo velice složité vůbec sehnat nějaké hedvábí, ze kterého by mohly být tyto límce vyrobeny. Bohužel není známo kolik těchto neprůstřelných límců bylo v průběhu války vyrobeno. Nejspíše jen malé množství.
Dalším typem lehké ochrany, používané v britské armádě (byť jen ve velmi omezeném množství) byl Chemico Body Shield, který byl vyráběn v Birminghamské County Chemical Company. Jednalo se o silně vycpanou vestu, vážící kolem 2.7 kg. Tato vesta prý dokázala zastavit projektil vypálený z automatické pistole o rychlosti kolem 90 m/s. Vesta byla tlustá zhruba 2.5 cm a byla opět vyhotovena z mnoha vrstev hedvábí a bavlny, vytvrzené pryskyřicí. Cena nebyla příliš přemrštěnou a činila jen 15 dolarů a pro samotného uživatele byla i relativně pohodlnou k nošení, jelikož jej neomezovala v pohybu. Jeden z druhů těchto vest byl ve tvaru zástěry, která se zapínala na boční straně hrudi. Někam mezi ohebné a neohebné pancéřové vesty, je možné zařadit Flexible Armor Guard od Johna Berkeleyho z Newcastlu (1916). Jeho vesta byla složena z drobných kovových čtverečků, každý lehce vyboulený, našitých na plátně. Berkeleyho vesta se nosila velice pohodlně, bylo ji možno bez potíží ukrýt pod uniformu, leč poskytovala svému nositeli jen velice slabou ochranu (jen proti velice pomalu letícím projektilům). Váha samotné vesty nešla nikdy níže než pod 1.8 kg i když byly použity různé druhy kovů. Navíc po zásahu do jednotlivých čtverečků, docházelo k tomu, že byly jednoduše vtlačeny do těla nositele. Projektil tedy dokázal zabít i když vestou nepronikl.
Jeden z ranějších flexibilních hrudních chráničů, je znám jako francouzsko-britská vesta, i když byl původně vyráběný ve Francii a následně prodáván britským vojákům. Jednalo se vestu složenou z osmi řad obdélníkových kousků kovu, spojené dohromady ocelovými kroužky (každý díl čtyřmi kroužky – jeden na každé straně). Váha této vesty nebyla velká a poskytovala dobrou ochranu před střepinami a pomalu letícími šrapnely. Tento typ vesty se také nosil ukrytý pod běžnou polní blůzou. Pokud byl zásah přesně do středu jednotlivého dílku, dokázal odolat projektilu o rychlosti až 60 m/s. Což byla zhruba třetinová odolnost oproti britským přilbám. Na frontě byla cena těchto neprůstřelných vest zhruba 25 dolarů. Vylepšenou variantou této vesty (co se týče střihu) byla vesta známá pod názvem Wilkinson’s Safety Service Jacket. Váha předního dílu této vesty činila 1.4 kg a cena činila závratných 40 dolarů. Ještě zmíním že Wilkinsnova vesta se dočkala velké reklamy v tehdejším tisku. Často zde byly přiložené fotografie ocelových dílků, které úspěšně odolaly palbě z revolverů atd. Cílem bylo samozřejmě přesvědčit zámožnější vojáky, hlavně důstojníky, aby investovali své finance do těchto vest, které vám "zaručeně" zachrání život.

maxresdefault.jpg

Dayfield a Featherweight

Další velice oblíbenou a nejznámější variantou byl pancíř známý pod názvem Dayfield. Patentovat si jej nechali Francis DAYton a Earnest WhitFIELD, z jejichž jmen vznikl název Dayfield. Žádost číslo No.5196 byla podána 6.dubna 1914, přihláška byla kompletně specifikována dne 15.září 1915 a patent byl přijat 17.dubna 1916. To jen pro představu jak probíhala byrokracie té doby. Tyto pancéřové vesty se vyráběly od roku 1916 v lehké i těžké variantě. Jednalo se o vestu složenou z několika ocelových plátů, našitých na pevném plátně. Počet ocelových plátů se měnil podle jednotlivých typů. Těžší typ vážil zhruba 6 až 8 kg. Určené byly pro průzkumníky, družstva stříhající ostnatý drát, minéry, hlídky a těžkooděnce. Lehké varianty bylo možno nosit ukryté pod běžnou polní blůzou. Těžší varianta se oproti tomu nosila vně, doplněna o pláty chránící pánev a již zmíněný hedvábný límec. 20.února 1917 otiskl London Times inzerát na nákup těchto vest. Přední a zadní díl stál 52 šilinků a 6 pencí, samostatný přední díl pouze 25 šilinků. Jeden šilink stálo poštovné v rámci Británie za přední i zadní díl, pouze přední díl pak stál 6 pencí. Poštovné na frontu již bylo dražší. Celkem 2 šilinky a 6 pencí, popřípadě 1 šilink a 6 pencí za jeden díl. Záznamy uvádějí, že v říjnu 1917, bylo na frontě zhruba 200 000 lehkých variant neprůstřelných vest typu Dayfield. Později se také objevovaly různé varianty této úspěšné vesty, kde byly kupříkladu použity velké pláty ze slitiny na bázi manganu, jejíž váha byla necelé dvě kila.
Britští odborníci také došli k závěru, že pokud má být zbroj použitelná a nemá omezovat svého nositele, musí být těžká maximálně necelé tři kilogramy. V případě těžké Dayfieldovy zbroje, totiž hrozilo, že pokud těžký a nemotorný voják spadne do kráteru, znamená to pro něj smrt (!) Nastal ale problém, jak se vejít do této váhy s kovovými materiály, které by ještě dokázaly poskytnout ochranu vojáku před nástrahami zákopové války. Na popud Kanaďanů vznikl typ známý jako New Featherweight Shield. Jednalo se o lehkou vestu, tvořenou z lehkých ocelových plátů, zašitých do látkové vrstvy v barvě khaki. Tato vesta byla doplněna o chránič třísel a ramen. Patrně z reklamních důvodů nesla každá část vesty nápis The New Featherweight Shield. Komplet vážil lehce přes 3 kg a bylo jej možno prostřelit automatickou pistolí na vzdálenost 24 metrů. Což asi nebyla hodnota kterou by se výrobce mohl chlubit.

Ostatní pancéře

Typy Dayfield a Featherweight nebyly nikdy oficiálně přijaty a schváleny jako výstroj armády Britského Impéria. Blíže k oficiálnímu schválění již měl typ zvaný Best Body Shield. Jednalo se pancéř složená z několika velkých obdélníkových plátů, které byly sestupně řazeny aby usnadňovaly pohyb nositele. Problémem ale bylo, že byl příliš úzký a zakrýval pouze střední část trupu, boční části byly nekryté. Výhodou ale bylo, že celý pancéř mohl být lehce složený a v případě transportu zabíral jen malý prostor. Váha činila pouze necelé 3 kilogramy. Velice kvalitní byl i samotný materiál, jelikož se jednalo o ocel obsahující 12% manganu a poskytnutou ochranou se rovnala britským přilbám. Ještě lepším byl hrudní pancéř označovaný jako B.E.F. (Britské expediční síly), které se vyráběly ve Willenhallu, Staffordshire. Jednalo se o upravený Bestův pancíř, který byl příliš těsný. B.E.F. se skládal z hlavního neprůstřelného plátu, který překrývaly dva menší pláty. K výrobě byla použita ocel obsahují 13% manganu, díky čemuž poskytovala ochranu před municí malé ráže o rychlosti více než 200 m/s. Celková váha byla lehce pod 3.5 kg. Společnost která vyráběla Best Body Shield, přišla brzy s dalšími variantami ochranných vest, nazvanými Portobank, Army a Navy. Tyto typy byly vyráběny z manganové oceli, leč byly mnohem jednodušší než typ Best. Portbank vážil kompletně necelé dva kilogramy a bez zadního dílu pouze 1 kg. Hrudní pancíř nesený v maskovacím potahu vážil pouze 1.4 kg. Cena se pohybovala v rozmezí 4–7 dolarů. Ochranné pancéře typ Army a Navy, poskytovaly lepší ochranu, díky možnosti připojit k pancíři chránič třísel. Mezi prostší pancéře se řadí též typ Star, který se vyráběl z plátů Witworthsovy nerezové oceli (chrom-niklová ocel), jejíž jednotlivé pláty byly snýtovány dohromady. Typ Star vážil lehce nad kilo a spolu se zadním dílem stál 17 dolarů. Bez zadního plátu pak jen 8 dolarů.
Po zkušenostech se soukromými pancéři, přišla britská vláda s oficiální konstrukcí. Byl jím typ označený jako E.O.B. který vážil něco málo nad 4 kg. E.O.B. se skládal ze tří částí, konkrétně hrudního plátu, zadního plátu a chrániče třísel. Kovové pláty byly uloženy v maskovacím potahu a dodatečně vycpané, pro lepší komfort. Tento pancéř dokázal odolat palbě z automatické pistole, šrapnelům i granátům. Dokonce odolával i puškovým projektilům o rychlosti až 300 m/s. Materiálem byla Hadfieldská manganová ocel (18%). Model 1917 již byl vyráběn v dostatečně velkém množství.
Pozadu nezůstaly ani menší hrudní pancéře, jako byl Corelliho britský neprůstřelný pancíř, jehož oválný tvar měl rozměry 28x40cm. Tento pancíř údajně dokázal odolat všem typům munice používaných německou armádou, díky speciální slitině vyráběné pomocí Siemens-Martinovy metody. Tento pancíř ale vážil více než 7.5 kg a chránil jen malou část vojákova těla, za což si vysloužil velkou vlnu kritiky. Obdobným pancéřem byl typ Roneo, který se vyráběl z chrom-niklové oceli tloušťky 7.62 mm. Neprůstřelný plát byl zašitý do hnědého plátna a nosil se zavěšený kolem ramen za popruhy. Několik vzorků těchto pancéřů bylo testováno British Munition Boarch v březnu 1916, kde byly dodatečně přidány pancéřové pláty, kryjící ramena. Díky těmto plátům ohnutého kovu se také dalo celý pancéř snáze nosit. Celé zařízení vážilo ohromných 10 kg, což byla příliš velká cena za výtečné balistické vlastnosti. Armádní komise následně došla k rozhodnutí, že nošení hrudních pancéřů je příliš komplikované a poskytuje ochranu jen malé části těla na to, aby měly nějakou praktickou hodnotu.
Občas je k vidění i velice zvláštní typ segmentového pancíře. Jednalo se o "neprůstřelnou vestu", někdy označovanou jako "Intermediate body armour" nebo "Franco-British Cuirass". Výroba probíhala ve Francii, ale prodávaly se britským vojákům. Jednalo se o takové ocelové pončo, přičemž přední i zadní část byly pokryty malými ocelovými destičkami (cca 82 ks) čtvercového, nebo obdélníkového tvaru. Tyto destičky měly zaoblené hrany a byly vzájemně spojeny železnými kroužky. Následně byly připevněny k plátěnému základu. Ten byl tvořen dvěma díly, které byly spojeny v oblasti ramen. Pro lepší pohyb byla vesta stahována v bocích pomocí opasku, provázku nebo kusu látky. Váha celé vesty činila přibližně 3,4 až 3,8 kg. Vesta mohla být doplněna o obdobně řešený nákrčník.
Co se týče další ochrany tváře, nebyli Britové v tomto směru nikterak angažovaní. Celkově by se dal jejich vývoj shrnout tak, že krátce experimentovali s ocelovým plechem, opatřeným průzory, který chránil tvář (1916), myslím že držel na tváři jen díky tomu že byl zastrčený pod čepicí. Dalším pokusem o ochranu hlavy vojáka, byl prostý kroužkový závěs, který chránil oči a byl připevněný k přilbě.

Zdroj:
Helmets and body armor in modern warfare – Dean Bashford
http://history.amedd.army.mil/booksdocs ... pter11.htm

1348360455_armourww1.jpg
1348360525_body_shield-etiketka.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 25/7/2022, 20:52, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tkuh
praporčík
praporčík
Příspěvky: 378
Registrován: 26/7/2009, 15:57

Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Tkuh »

Zdá se mi, že na tom byli Britové nejlépe. Třeba Chemico Body Shield nebo Dayfield vypadají celkem použitelně. A kompozitní materiály, to byla cesta budoucnosti. Zarazilo mě, že ceny máš u mnoha z nich uvedené v dolarech, z čehož usuzuju, že se dostaly také do USA.
Tohle je poslední část tvé série, nebo budeš ještě pokračovat třeba Ruskem, R-U nebo Itálií?
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

No v R-U by se dalo mluvit jen o Berndorferkách a přídavném pancíři na ni. O téhle přilbě sem ale už psal a víc už nevyčmuchám:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=211 ... Berndorfer
Kdysi sem taky viděl fotku prvních prototypů R-U přileb (i nové uniformy), přilby byly hodně podobné Adriankám. Víc než jednu jedinou forku sem ale neviděl a komentář byl jen strohý. Co se pancéřové ochrany týče, není mi známo nic, čím by disponovali vojáci mocnářství, ať již ze sériové výroby, nebo soukromě opatřeným. Hedvábnou košili měl na sobě v době atentátu i arcivévoda Ferdinand (zásahy ale směřovaly jinam). Pokud máte nějaké informace týkající se pancéřové ochrany v R-U vojáků (od druhé poloviny 19.století) budu rád.
Co se britských vest týče, jednalo se často jen o marketing. Tedy výrobky které měly skvělou reklamu a propagaci, ale v reálu nebyly tak ohromující. Vojáci si je ale kupovali v poměrně velkých počtech. Některé ale byly tak těžké, že omezovaly pohyb a přeci jen je často lepší být mrštný a snad se kulkám vyhnout, že byt pomalý a doufat že kulky neprojdou vestou. Lehké a nenápadné vesty byly velice drahé a z vlastních peněz si je mohli zakoupit jen majetnější důstojníci (v Británii to byli často lidé z nižší šlechty). Že všechny tyhle vesty nebyly nikterak ohromují je možné vidět i na faktu, že vrchnímu velení trvalo dost dlouho než schválilo oficiální typ neprůstřelné vesty britského impéria :D
Britové šli cestou kompozitních a ohebných materiálů a vše sesnažili dovést k dokonalosti. Němci oproti tomu zůstávali nohama na zemi a okamžitě začali vyrábět první použitelný typ pancéře co byl k dispozici aby jimi vyzbrojili své vojáky. Němci tyto pancéře fasovali - nekupovali si je z vlastních prostředků (!) Což je třeba zmínit, jelikož vojáci na obou stranách nikdy neměli peníze na rozhazovaní, spíš naopak.
Ceny jsou v dolarech, jelikož je tak uvádí autor (Dean Bashford), tyhle vesty si ve Francii nebo Britínii kupovali krom Angličanů také třeba Kanaďané a nejspíš i Američtí vojáci. Možná že se prodávaly v dolarech, možná že v librách, možná že ve francích - nevím, možná bylo jedno o jaké peníze šlo.
Další díly sem už dělat nechtěl, kvůli nezájmu, vidím ale, že nějaký teď je a ještě opráším nějaké díly o Italských pancířích a hlavně amerických zbrojích. Amerika se dostala za velice krátkou dobu k velice zajímavým konstrukcím (co se prototypů přileb týče, dostali se nejdál). Co se Ruska týče, našel sem jen jeden obrázek hrudního pancéře - jednalo se ale o raritku.
Diky za zájem

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Zemakt »

no tak o nějakém nezájmu, alespoň z mé stany není ani řeč. Přečetl jsem vše se zájmem a těším se na pokračování, bude-li.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Tkuh
praporčík
praporčík
Příspěvky: 378
Registrován: 26/7/2009, 15:57

Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Tkuh »

Rase píše:Britové šli cestou kompozitních a ohebných materiálů a vše sesnažili dovést k dokonalosti. Němci oproti tomu zůstávali nohama na zemi a okamžitě začali vyrábět první použitelný typ pancéře co byl k dispozici aby jimi vyzbrojili své vojáky. Němci tyto pancéře fasovali - nekupovali si je z vlastních prostředků (!) Což je třeba zmínit, jelikož vojáci na obou stranách nikdy neměli peníze na rozhazovaní, spíš naopak.
Mě se stejně zdá, že do budoucnosti byly perspektivnější ty britské, jen potřebovaly nějaký čas, kdežto ty německé byly vývojově mnohem jednodušší. Jinak s fasováním souhlas. A teď mě ještě došlo, že je překvapivější, že nedocházelo k nějakému výraznějšímu kopírování, teda pokud jsem něco nezapomněl.
S těmi dolary je to jasné, jen jsem chtěl jednou dopřát fantazii podíl na mém "vědeckém" myšlení :D
Já jsem přečetl se zájmem všechny části, jen k téhle jsem se dostal až teď (mám prazdniny, tak cestuju :-? ), jen jsem neměl, co k tomu říct věcného a tak radši mlčím.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

Některé pancéře a vesty byly dost podobné, většinou ale všechny zajímaly jen použité materiály, které se pak upravovaly do vlastních konstrukcí. Samozřejmě byli hlavními konkurenty jednotlivé firmy mezi sebou (případ Britů) než jen rivalita mezi národy.
Už dávám dohromady něco o Italech, není toho moc ale je to zajímavé.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Tuchačevskij »

Našel jsem ještě tyhle dvě zajímavosti :D Francouzského vojáka, který má v ruce něco jako štít. Tahle fotka na mě ale působí spíš jako recese...

Obrázek

A ještě fotku vojáka (nejspíš Rakousko-Uhersko), který má na sobě pro mě opravdu neznámou ochranu
Obrázek
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

Teda to co má ten rakouský voják je hodně zvláštní a řekněme bizardní. Nejspíš se jedná o nějaký zákopový štít, který bylo možné připevnit na hruď. Tvarem je ale dost divný, sice kraje i ruce, ale krk je úplně nekrytý. Dvě střílny, jeden malý průzor a divná dvířka vespod - asi se odklápěly nahoru + je tam další odklápěcí střílna. Absolutně netuším oč se jedná, snad je to nějaká zakázková výroba. R-U pancéře jsou zkrátka absolutně neprobádaná kapitola -myslel sem že se zde nepoužívaly žádné pancéře, ale zdá se že přeci jen se občas něco používalo.
Něco sem vyčmuchal, ale text není čitelný.
Nemáte tušení o jakou knihu se může jednat?
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... 6&t=166581

3130850f.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 26/7/2022, 21:01, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Quajak
desátník
desátník
Příspěvky: 48
Registrován: 18/6/2010, 11:01
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Quajak »

knížka by to měla být Storm Troops od Christiana Ortnera

odkaz

ISBN: 3950164286
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

Všude vidím exelentní recenze a všichni na tuhle knihu pějí chválu, leč...
Cena je taky poněkud exelentní. Všude se pohybuje v ceně 2300 korun (+-95 euro) + poštovné.
Kdyby knihu někdo vlastnil, nebo měl nějaký nelegální odkaz, dajte vědět.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Tuchačevskij »

Je to opravdu hodně divné, co má ten rakousko-uherský voják na sobě. Také bych se spíše přikláněl k názoru, že se mohlo jednat o zakopový štít a voják měl za úkol ho přenášet. Nechápu ale, proč má ten štít tolik uzavíratelných otvorů včetně průzoru. Možná se jedná o fotografii zřízenou právě ze začátku, kdy rakousko-uherské velení začalo zavádět vlastní útočné oddíly... (R-U AOK konstatovalo, že je silná potřeba intenzivního pěchotního výcviku a u každé armády zřídilo speciální výcvikový útvar, kde zkušení vojáci předávaly mladým rekrutům bojové zkušenosti které byly zapotřebí k přežití v zákopové válce. Když AOK zjistilo, že Němci už odborné kursy také zřídily zeptalo se německého vrchního velení, zda-li by bylo možné připojit se kursům v Beuville. 15 důstojníků R-U armády se zúčastnilo dvou kursů září/říjen 1916. Jejich zkušenosti byly pozitivní a tak AOK požádalo o vyslání vojáků do Beuville. Německé vrchní velení nabídlo, aktivovat tři kursy (listopad 1916, prosinec 1916 a leden 1917) vyhrazené pouze pro R-U armádu. 120 důstojníků a 300 poddůstojníků prošlo výcvikem v Beuville. Okopírovaný německý systém, měl být základnou pro většinu kádrového stavu nově zřizovaných R-U úderných praporů. Tyto úderné prapory měly do jara 1917 vycvičit nejméně dvě Sturmpatrouillen u každé pěší roty. Složení těchto armádních úderných praporů bylo různé podle oblasti a zdrojů příslušné armádní oblasti. Běžně se skládaly ze 4 pěších rot, jedné kulometné roty, minometného, plamenometného a ženijního družstva. Výcvik byl nejvíce úspěšný na severovýchodní frontě, protože byla v této době nejklidnější a umožňovala nejvíce možností uvolnit vojáky z fronty k výcviku a účasti na kursech. Na druhé straně dřívější „Jagdkommandos“ jednoduše změnily svá označení a byly začleněny do těchto úderných oddílů. Na Italské frontě bylo více problémů, kvůli ztrátám utrpěným v sektoru řeky Soči. Plukovní velitelé často odmítali poslat své nejlepší muže do zázemí pro výcvikové účely. ) Tohle jsem našel a je dost možné, že to s tím mohlo opravdu mít souvislost. Odpověd by se zcela určitě našla v té knize, jak zde uvádíš :lol: Ta cena je ale opravdu pekelná! :-? Jediné, co mě napadlo, udělat na knihu tady na PALBĚ sbírku :lol: Jinak mám vážnou obavu, že se do knihy asi jen tak nepodíváme a tím pádem o dost věcí zůstaneme ochuzeni... :rotuj: Ps: Co si myslíš o té první fotografii toho Francouze? :lol:
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Tuchačevskij »

Tak si myslím, že je to celkem podle téhle fotografie, kterou jsem našel jasné :lol: Zcela určitě se jedná o přenosný zákopový štít

Obrázek
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

V té rozložené poloze je ten štít úžasný, snad jen až moc složitý. Je zvláštní, že i Italové konstruovali své neprůstřelné pancéře tak, aby šly nosit na hrudi i použít jako přenosný zákopový štít. Na Západní Frontě se nic takového nevyskytovalo. Nešlo o vyhraněnou konstrukci, tyhle štíty se daly použít tak i onak, zkrátka podle potřeb vojáků. Rozhodně ale byly výrobně složité a když si uvědomíme že R-U průmysl byl na pokraji zhroucení, tak je úžasné že se vůbec zaobírali výrobou takovéhoto pancéře. Zdá se ale že italské bojiště takovýto pancéř potřebovalo (na obou stranách).
Co se francouzského pěšáka týče, tak se jedná o nějaký atyp, jen vyřezaný a obroubený plech. Neviděl bych v tom něco zázračného. Prostě výrobek nějaké polní dílny. Svůj účel to ale určitě plnilo - lepší nějaká ochrana před střepinami, než žádná.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Tuchačevskij »

Jo, ten štít nemá opravdu chybu! :lol: Když se sklopila ta deska, kde má voják momentálně prostrčenou pušku, tak mohl štít sloužit i jako vynikající ochrana ležícího střelce... Musí se nechat, že tenhle štít je opravdu vymakanej, i když výrobně opravdu dosti složitej.
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od kopapaka »

Rase: jestli to není do horského terénu, kde je zakopávání mnohem složitější...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

Máš recht, přeci jen bylo Italské bojiště mnohem problematičtější, co se týče terénu. Obě strany tedy přišly s vlastními konstrukcemi přenosných štítů.
Jako problém vidím i odolnost před palbou nepřítele. Vůbec bych se nedivil, kdyby jej bylo v případě přesné palby na menší vzdálenost možno prostřelit (tak jako všechny pancéře o kterých jsou tyhle články). Pomaleji letící projektyly, nebo střepiny, tenhle štít určitě ustál. Otázkou ještě je, kolik těchto pancéřů se vůbec dostalo na frontu k vojákům - myslím že jen hodně minimálně a to ještě jen k elitním jednotkám v první linii.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Zemakt »

Otázkou ještě je, kolik těchto pancéřů se vůbec dostalo na frontu k vojákům - myslím že jen hodně minimálně a to ještě jen k elitním jednotkám v první linii.
toto máš něčím podložené nebo doměnka. Nemohl to být třeba prototyp? Jinak ten voják má za čepicí nějaký odznak.., možná protěž :wink:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Rase »

Samozřejmě možnost, že se kěkolik těchto R-U pancéřů vůbec dostalo na frontu, sem myslel jako nejoptimističtější možnost. Patrně se jednalo pouze o fotografie demonstrující možnosti a použití experimentální výzbroje. Tedy se jedná o fotografii určenou pro hlavní představitele armády, kteří měli v pravomoci zavádět do výzbroje nové prototypy výzbroje. Patrně byl ale celý projekt zrušen, po vytvoření jednoho kusu k testům.
Zám obdobné fotografie experimentálních uniforem pro R-U jednotky z roku 1916. Skupina vojáků měla demonstrovat vzhled bojového družstva. Vojáci dostali nový typ uniforem v barvě khaki a pak se fotografovali. Tento typ uniforem byl zamítnut a nahrazen uniformami v polní šedi. I přilby, byly místo přileb podobným přilbám Adrian, nebo jiným přilbám jako třeba hasičským a četnickým, nahrazeny přilbami Berndorfer a přilbami německé výroby. Důvod byl možná ten, že by takto odění vojáci R-U byli až příliš podobní nepřátelům Německa. Pokud by se v roce 1916 vyvléklo R-U z vleku Německa, tak je možné že by se tyto uniformy opravdu ujaly. Kdo ví.
Tady sem vám naskenoval zmíněnou fotografii:

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Tuchačevskij »

A ještě do třetice jeden obrázek Rakousko-Uherského štítu :lol:
Obrázek
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Petrz
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 938
Registrován: 6/1/2009, 17:57
Bydliště: Děčín

Re: Pancéřová ochrana pěchoty No.III

Příspěvek od Petrz »

Bude to trochu off topic,ale zakládat kvůli tomu nové téma nemá cenu-již dávno jsem přemýšlel proč za druhé světové války nenosili vojáci kus ocela aspoň na trupu a zabránilo se tak aspoň některým nejvážnějším zraněním. V těchto tématech(ačkoli se přiznám nepřečetl jsem vše) se ukázalo že o tom uvažovali již za PSV a že to nebyla až taková sranda.

No a o co mi jde-tyto pancíře,pokud měly dobře chránit,byly neúměrně těžké. V PSV s tím asi nešlo moc dělat, ale za druhé světové války byly k dispozici slitiny hliníku: např. tato z článku od Ikaly (http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=88&t=3864#p71296) :"Dalším rozpracovaným typem byla německá slitina firmy Vereinigte Aluminiumwerke s označením „slitina 17/11“. Tato slitina měla 1,5 % hořčíku, jinak bylo složení stejné jako klasický Dural. Stejná slitina byla vyvinuta i v USA pod názvem Alcoa 24S."

Obrázek

,jež svými mechanickými vlastnostmi blížili hliníkovému pancíři AA-5083: viz zde.:http://www.arl.army.mil/arlreports/2008/ARL-TR-4427.pdf Použití duralu s ocelí (např.ocelová "kapsa" o síle stěn 1-3mm a v ní 8mm silný hliník(dural)) mohlo být zaručeno mnohem nižší hmotnosti při dostatečné odolnosti. Chápu že hlavní překážkou by byla cena,ale vybavit tímto pancířem elitní jednotky a zachránit několik tisíc životů, to by stálo za úvahu ne?
ObrázekObrázek

Zbourat stodolu umí každý osel, postavit jí ale vyžaduje tesařské umění.
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výstroj“