Boj o Krym - III. Část 1942

Krym - Sevastopol - Kavkaz

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6811
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Boj o Krym - III. Část 1942

Příspěvek od michan »

Boj o Krym – III. Část 1942
11. armádu jsme ve II. Části opustily 30. prosince 1941, když zůstala před branami Sevastopolu a musela čelit útokům na Kerčském poloostrově, kde se sovětská vojska vylodila u Kerče a Feodosije.
Sevastopolu se budeme věnovat v samostatné stati, Boj o Krym – IV. Část dobytí Sevastopolu.
Zde si popíšeme boje o dobytí Kerčského poloostrova.
Dovolte abych ocitoval rozkaz, na základě kterého měl Manstein dobýt v roce 1942 Krym.
Je to směrnice 41 ze dne 5.4.1942 operace „ Modrý “ ve stati II. Vedení operací, se v bodě
„ B “ přikazuje: „ Nejbližšími úkoly je vyčištění poloostrova Kerč a dobytí Sevastopolu na Krymu.
Letectvo a posléze i válečné námořnictvo zabezpečí přípravu těchto akcí, účinným řešením nepřátelského přísunu na Černém moři a Kerčském průlivu.“ Konec citátu.
V prvních měsících 1942 vytvořily německé jednotky po těžkých bojích frontu u Perpače 18 km dlouhou. Za protitankovým příkopem deset metrů širokým a pět metrů hlubokým soustředili sověti tři armády 47., 51. a 44. se sedmnácti střeleckými, dvěma jízdními divizemi, třemi střeleckými a čtyřmi tankovými brigádami uzavřeli 18 km úzkou šiji u Parapače. Uzavřeli tím přístup z Krymu na Kerčský poloostrov. Město Kerč byl odrazový můstek k východnímu pobřeží Černého moře a tím do předpolí Kavkazu.
Za příkopem stálo 10000 sovětských vojáků na 1 km fronty, na každý metr 10 mužů.
Za deset metrů širokým a pět metrů hlubokým příkopem ležely drátěné zátarasy, minová pole, kulometná a dělostřelecká postavení. Na obou koncích příkopu byla voda, z obou stran bylo prostě moře.
Tuto překážku musela překonat německá vojska, od ledna 1942 posílená o další jednotky, tentokrát včetně 22 td. Manstein sem stáhl i část dělostřelectva od Sevastopolu.
Fronta zde probíhala kuriózně, od jihu k severu rovně,ale v severní části byla v podobě bubliny. V té bublině ( výběžku ) se nabízel útok a tak zde Rusové soustředili dvě armády. Lišák Manstein, však toto řešení zavrhl a zaútočil jinak. Udělal vše, aby si Rusové mysleli, že skutečně zaútočí ze severu. Vybudoval zde klamná dělostřelecká postavení, inscenoval v severní a střední části fronty pohyby vojsk, vedl klamný radiový provoz a prováděl zde průzkum bojem.
V noci ze 7. na 8. května 1942 nalodil čtyři úderné roty ženistů a pěchoty 132. pd. na motorové čluny. Po celé délce fronty spustil 8. května ve 3 hod. 15 min. dělostřeleckou přípravu a letecké bombardování. Za hluku této přípravy motorové čluny spustily motory a z jihu fronty vnikly do příkopu. Vytvořily zde předmostí, do kterého vnikla 22 td , která z jihu zaútočila severovýchodně až k moři a v kotli uzavřela 10 ruských divizí a vějířovitě zaútočila na Kerč.
V ruských armádách nastal zmatek a začaly ustupovat směrem na Kerč, kde se chtěli pomocí motorových člunů a kutrů dostat na pevninu.
Manstein však nechtěl dopustit nový ruský Dunkergue a zasadil tankové jednotky se 170. pd, k pronásledování a předstižení sovětských jednotek.
Nasazení samohybného dělostřelectva udělalo i konec námořním transportům. 17. května je konec, východní Durkergue se nekoná. Výsledek 170000 zajatců, 1133 děl a 258 tanků byla kořist. Úžasné vítězství, Manstein je opět „ Lišákem a mistrem “ a tím už zůstane.
17. května stojí Manstein na malém pahorku u Kerče, před ním leží Kerčský průliv a naproti je vidět Tamaňský poloostrov, předpolí Asie a přístup ke Kavkazu. Ale ještě jeden a velice těžký úkol má Manstein, dobýt největší pevnost světa Sevastopol.
O tom ve stati Boj o Krym – IV. Část dobytí Sevastopolu.

Obrázek
Kerch 6. kveten 42.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Ralph Kerr
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 215
Registrován: 28/11/2005, 18:51
Bydliště: Lubník

Příspěvek od Ralph Kerr »

Fotky z bojů o Kerč

Obrázek
Němci pozorují účinek dělostřelecké palby

Obrázek
Panzer IV během bojů na východním Krymu

Obrázek
Sovětští obránci Kerče se vzdávají
Obrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6811
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Díky, opět dobrá fota.
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Východní fronta - operace na jihu“