Boj o Krym - II. Část 1941

Krym - Sevastopol - Kavkaz

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6811
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Boj o Krym - II. Část 1941

Příspěvek od michan »

Boj o Krym – II. Část 1941

Manstein zjistil, že na dva směry, tedy na boj o Rostov a boj o Krym, prostě nemá dostatek sil ani prostředků a proto vytvořil plán, většinu jednotek 11. armády vrhne proti Krymu. Proti Rostovu se chtěl jen pomalu pohybovat dopředu.
Krym pro Němce představoval nepotopitelnou letadlovou loď, ze které hrozilo stálé nebezpečí pro skupinu armád „ Jih,“ ale zároveň též z letišť na Krymu, hrozilo nebezpečí bombardování rumunských ropných polí. Z Nogajské pouště Azovského pobřeží, začal stahovat jednotky před Krym a nahrazoval je rumunskými jednotkami. Tyto jednotky, měly po proražení „ brány “ na Krymský poloostrov, postupovat vějířovitě na Kerčský poloostrov a na Sevastopol.
Zde je nutno podotknout, že 11. armáda neměla tanky a to ani L.A.H. ( Leibstandarte Adolf Hitler).
L.A.H. měla těžké flaky 88 mm, samohybné dělostřelectvo, motocykly, průzkumné obrněné automobily, motorizovanou pěchotu, s těmi chtěl v druhé fázi předhonit nepřítele a odříznout mu cestu k Sevastopolu. Sevastopol chtěl dobýt náhlým přepadem dřív než jej nepřítel posílí.
49 horský sbor měl dobýt Kerč a odtud zaútočit přes Krčský průliv na Kubáň a Kavkaz.
Ruské velení střídání vojsk v Nagajské poušti postřehlo a spustilo zde ofenzivu, která rozvrátila rumunské jednotky, L.A.H. a horský sbor musely být pozastaveny a vrženy proti ruské ofenzivě, hrozilo zde nebezpečí, že 11. armáda bude odříznuta od Krymu. Ejhle i mistr tesař se utne ( Manstein ). Celkem šťastná událost zde mistrovi pomohla.
Generálplukovník von Kleist splnil koncem září svojí úlohu v obrovské obkličovací operaci u Kyjeva a tak mohl vrhnout 3. tankový sbor generála von Meckensena do boku ruské ofenzívy.
Výsledek kotel 65000 zajatců, 212 tanků a 672 děl padlo do německých rukou. Německé vítězství, ale znamenalo tři týdny těžkých bojů, o které Manstein přišel a které chyběly při dobývání Krymu.
16. října Rusové vyklidili Oděsu, která se úporně bránila dva měsíce německým, později rumunským jednotkám. Nepozorovaně se podařilo nezkušenému ruskému loďstvu na třiceti sedmi transportních lodích dopravit armádu přibližně 80000 vojáků do Sevastopolu, ale samozřejmě bez těžkých zbraní. Tato armáda je potom s dalšími jednotkami zasazena proti Mansteinovu útoku spuštěnému 20. října proti Krymu. Těžké boje trvají 8 dní a nocí, než se podaří sověty porazit a otevřít terén pro směr na Sevastopol a na Kerčský poloostrov.
11. armáda stála 16. listopadu na přístupech k Sevastopolu, ale schodu se jí Sevastopol nepodařilo dobýt.
Manstein připravoval závěrečnou operaci na dobytí Sevastopolu.
Po dobytí Kerčského poloostrova tam ponechal jen 46 pd. 250 km dlouhou pobřežní linii, tato divize zajišťovala víceméně zesílenými polními hlídkami a opěrnými body.

Obrázek

Ostatní jednotky stáhl k Sevastopolu k závěrečnému útoku na pevnost. 17. prosince za svítání spustil ofenzívu proti Sevastopolu . 23. prosince je dobyt vnější prstenec Sevastopolu, 28. prosince se 16. pěší pluk probojuje k „ Fort Stalinu,“ ten ovládá severní úsek Sevastopolu. 29. prosince však zasáhnou Rusové na Kerčském poloostrově a vylodí se u Kerče a Feodosije.
Zpočátku se zdá, že 46 pd pod velením generálporučíka hraběte von Sponecka si s vyloděním poradí, ale nestane se tak a 46 pd ustoupí a vytvoří frontu až u města Staryj Krym.
Manstein je nucen přerušit útok u Sevastopolu, protože hrozí, že se sovětská vojska probojují až k Perekopu a uzavřou 11. armádu na Krymu a vpadnou jí u Sevastopolu do zad.
31. prosince je útok na Sevastopol zastaven pro nedostatek sil, ale nejvíce z důvodů ruských operací u Feodosije.
Hrabě von Sponeck je postaven před válečný soud, odsouzen k smrti za ústup od Kerče, Hitler na nátlak velitele 11. armády změní trest na 7 let pevnosti, po atentátu na Hitlera po 20. červenci 1944 je gen. Sponeck popraven.
46 pd je za nedůrazné počínání při obraně Kerčského poloostrova zbavena cti.
Koncem ledna 1942, je přece jenom po těžkých bojích na Krymu, čest vrácena 46 pd a jsou přijímány návrhy na vyznamenání.
Tak končí rok 1941 na Krymu, o roce 1942 si povíme v dalším pokračování Boj o Krym – III. Část 1942.

Obrázek
Krym Full 41.

Obrázek
Sevastopol Dec 41.

Použité podklady pro celou Východní frontu:

Donald Sommerville - Druhá světová válka den za dnem.
Lucas Cooper - Hitlerovy elitní jednotky.
G. K: Žukov – Vzpomínky a úvahy 2.
Paul Adair – Hitlerova největší porážka.
Paul Carell – Operace Barbarossa a Spálená země.
Horst Scheibert – Německé obrněné jednotky.
Dějiny Velké vlastenecké války.
Memoáry – maršál Vasilevskij
Darius Jedrzejewski, Zbigniew Lalak – Ocelová lavina.
Christhoper Andrew, Vasilij Mitrochin – Neznámé špionážní operace KGB.
Mé poznámky a mapy.
Naposledy upravil(a) michan dne 1/5/2007, 14:56, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Ralph Kerr
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 215
Registrován: 28/11/2005, 18:51
Bydliště: Lubník

Příspěvek od Ralph Kerr »

Fotky

Obrázek
generál Manstein

Obrázek
Generál Hans von Sponeck během bojů v Holandsku - květen 1940

Obrázek
Sovětské velení Sevastopolu
Obrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6811
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Díky foto dobré.
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Východní fronta - operace na jihu“